Dobrý den.
Plánují v rámci 2-3let si pořídit ovečky. Proto zá vcasu schanim na toto téma informace. Moji první otázkou na vás je: jaké plemeno si pořídit na mléko.Hrozně moc se mi líbí plemeno Quessant, ale nevím zda se dá dojít a kolik nadoji když budu mít stále jehnatka pod ní. Od kdy do kdy se doji? Může se dojít když je ovce těhotná? Jak velkou zahradu musím mít na dvě ovečky? Je opravdu každý porod komplikovaný? Stačí jim přístřešek nebo, i kvůli jehnatumzateplene ustajení? Předem moc děkuji zá jakékoliv odpověď. S pozdravem KAčIK
Uživatel s deaktivovaným účtem

Ouessant dělá mléko jen pro své jehně, nic navíc. To nepodojíte.
Pokud chcete ovce na mléko, musíte vybrat plemeno dojné nebo minimálně kombinované s mléčnou produkcí. Třeba valašku, pokud chcete něco menšího-
Porody u ovcí většinou probíhají zcela samovolně a bez zásahu chovatele.
Ovce se na zahradu obvykle nevejdou. Nebo vejdou, ale rychle spasou všechen porost a udělají z toho bahnitý dvoreček.
Ještě máte dost času, pročtěte si tu starší příspěvky a přečtěte si nějakou knížku.
Plemena ovcí najdete i s fotkami a údaji na:
http://www.schok.cz/
Koukněte taky do inzerce tady a třeba na bazoši.

Prej je s nima nejakej problem, lidi prechazej na laucane. Nekdo psal.
O ovci na mléko pro nás přemýšlím už dva roky, Marion. Chtěla jsem černou vf.
Od začátku května do konce srpna míváme ovce na letní pastvině. Je to pětset metrů, chodíme tam stejně denně, ale. Pokud bych na volném prostranství chtěla ovci nalákat na dojení, musím použít jádro. Jádro je při mléce nutné. Ale. Co ostatní ovce, které v létě nepřikrmuji? Nesnesly by to. Bečely by, rvaly plot atd. Takže mi v tom bránila organizace chovu. Chovat dvě ovce celoročně v sadu při domě odděleně od ostaních, to nepovažuji za dobrý nápad. Tak nevím.
A před časem jsem tu někde četla, že vf mají problémy kolem plic či co.
Lacaune vypadá dobře, ale bude choulostivější kolem bahnění, má holé břicho jako charollais.
Tak stále uvažuji. Když mají ovce jehnata a jsou kolem salaše, sem tam nějakou podojím. Mléko je výborné, tučné. Chutné.
Do malého chovu bych volila v klidu Východofrískou, jsou to chytré ovce a individualistky. Lacaune jsou asi lepší do většího stáda. Myslím, že je třeba rozlišovat to, když někdo praví, že některé plemeno je choulostivé na plíce a chová 100 ovcí, jeho možnost ošetřovat jednotlivé kusy je tedy horší a proto v průměru mu pak vychází horší užitkovost stáda. Ale to u dvou kusů, které dojíte a projdou vám denně jednou až dvakrát rukama nemusí vůbec nic znamenat. Musíte je očkovat, to je jasné.. Zvířata na mléko mají trochu větší nároky na péči a krmení a ve chvíli, kdy to začne, nedá se od nich jednoduše odjet, pokud není nikdo, kdo je zvládne podojit.
Z toho důvodu jsem přestala s dojením, ale pořád mě to láká. Ovčí mléko je opravdu luxus...

marion108
napsal(a):
Diky, mi delame z koziho, ale lakaji me syry, ktere z koziho nejdou, treba nite... Driv jsem delala z kravskeho, ale na vlastni kravu si netroufam, zatim.
Jeste jeden dotaz, jdou dojit rucne jako kozy?
jo, dojí se ručně, ale ne jako kozy. mnohem hůř, protože to vemeno a struky má prostě jiný tvar. na valašsku se dojilo zezadu.

Já myslím, že většina těch, co chovají kozy, dojí zezadu. Neumím si představit to nesouměrné držení, každou ruku jinak, kdybych dojila ze strany.
Roklanka dělá nitě i z kozího.

napsal(a):
Já myslím, že většina těch, co chovají kozy, dojí zezadu. Neumím si představit to nesouměrné držení, každou ruku jinak, kdybych dojila ze strany.
Roklanka dělá nitě i z kozího.
mě naučili dojit kozu z boku, ale ovci z boku snad ani podojit nejde.

bodlinko, a nesedíte přitom nakřivo? Vždyť máte jednu ruku na zadním struku, druhou na předním, po deseti kozách by mě bolela záda, že bych se nehnula. Nebo to chce střídat ruce, jednou pravá vepředu, podruhé levá?

Vzpomněla jsem si teď na jednoho pána, který mi ukazoval, jak dojí on kozy. Má myslím dvě. Postaví se obkročmo koze přes záda čelem k ocasu, nakloní se a s hlavou dolů ji dojí. Prostě artistický kousek, já bych s hlavou dolů nepodojila ani jednu.

napsal(a):
bodlinko, a nesedíte přitom nakřivo? Vždyť máte jednu ruku na zadním struku, druhou na předním, po deseti kozách by mě bolela záda, že bych se nehnula. Nebo to chce střídat ruce, jednou pravá vepředu, podruhé levá?
no jo, sedím nakřivo. ale deset koz jsem naráz nikdy nedojila
Já začala se 3 VF při mateřské. Každá dala kolem cca jednoho litru mléka na jeden nádoj. Přikrmovala jsem jen při tom dojení, aby stály. Asi hrst zrna. Pořádně jsem začala dokrmovat, až když jsme se zapojili do kontroly užitkovosti. Po týdnu jsem ruční dojení vzdala a koupila dojačku. Měly struky (prvničky) jako jeden článek prstu. Dojení bylo šílené. Korbačíky jsou z ovčího luxus. A nejen ty. Jogurty jsou husté, sýry nebe v hubě. Jehničky do chovu se prodávají skvěle. Vždy bych prodala víc, než je k mání. Beránci tak půl na půl. Do chovu není problém (ale naši berani mají PoP), na maso si radši lidí koupí masné plemeno. My dáváme do mrazáku. VF jsou povahově strašně fajn ovečky - povahou spíš kozy. Kontaktní, chytré (né vychcané), snadné porody (i prvnička zvládne obstarat čtyřčata).
Soptik, diky. Jsem taky na md a jeste rok budu. Me by stacily dve plus beran. S tim dojenim to asi bude na dojacku... Uz o tom premyslim u sve mladsi kozy a ta ty struky ma viz foto... Jeste horsi si nedovedu predstavit.
Zrovna včera jsem dělala nitě, čistě z kozího mléka. Dělám podle této receptury. Mléko nepasteruji, zchladím na cca 20st, přidám kyselinu citronovou (rozmíchanou ve vodě) a zahřeju na 37 st., pak přidám termofilní kulturu STI 12 (na litr mléka 0,15g, po 5 minutách přidávám syřidlo (na litr mléka 0,8ml (chymax) a nechám srážet. Sýřenina se udělá dost rychle, nikdy jsem nezkoumala za jak dlouho, jsem flink :-D. Nakrájím a nechám tak hodinu, pak zcedím do cedníku a nechám prokysávat. Včera jsem tahala po cca 6 hodinách.Kdysi jsem zkoušela měřit Ph papírkama, ale upřimně, prd jsem poznala, max. že už je pozdě :-D. Spíš se spoléhám na chuť :-D. Jediné, co bych vřele doporučila, je delší překládání, ze začátku to vypadá, že to moc nejde, pak se to zlomí. Dělám i " burattu", ale říkám jí Roklata a plním jí ochuceným Labnehem.
Omlouvám se, nějak jsem se rozepsala a zapomněla dát odkaz http://www.domacimlekar.com/mozzarella-z-koziho-mleka/.
Bekkky
napsal(a):
soptík:
a jdou vám z ovčího mléka udělat i ty tenké korbáčky? mě to nikdy nešlo. Pareničky ano, a podařilo se mi vytáhnout provázky tak síly malíčku, ale tenčí mi nešly. Nízká teplota? Málo nebo moc prokysané? Nevím... Z míchaného, kozo-ovčo- kravského, nebo ovčo-kravského ano.
Ano, i tenké. Ale dělám trošku silnější. Chuť více vynikne, lidi si tohle provedení chválí. Jak psala roklanka - málo a nebo moc prokysané. Já používám Omegu + Delku a prokysání doma (cca 21 stupňů) mi trvá asi 16h. Na varné konvici si nastavím 80 stupňů a tou zalévám rozdrobenou sýřeninu. A tahá se opravdu luxusně.
Mnohokrat dekuji... Letos uz to asi zkouset nebudu, maximalne, ze by ta prvnicka po odstavu mlika dala dost... Starsi uz da tak litr a pul denne, coz je u ni v zari normalni, nechce se mi kvuli te trosce kupovat kultury. Zatim ockuji zakysanou smetanou. Donaciho mlekare mam, je to bezva knizka, fakt jsem neco takoveho potrebovala driv.