Jaké stromy, keře s chutnými plody vysadit Quess ovcím do výběhu?

Ouessantská ovce
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
30.8.2018 11:05
janapiglet

XXX.XXX.12.58

...nebo Ouessantskym ovcim smajlík Par let sucha a ja musim vysadit mym par oveckam nejake kere a stromky do vybehu - vic stinu na pozemek a nejake pamlsky z plodu...Stromky mam oplocene drevem, aby ovce nemohly na kminek a beran je vytrkat.

Cerny bez - bezinka - Uz ji tam maji zasazenou, prestoze je pry dle netu trochu jedovata, listy, cerstve plody - zde na diskuzich ifauny lide doporucuji pro ovce i kozy - pry jim nevadi. Dala jsem jim cvicne par trsu zralych bobulek, zmizely a ovce jsou v pohode.

Jedle jerabiny - Zasadila jsem jim tam i 2 ks, miluji ty zrale bobule, ale stromky rostou u nas strasne pomalu...lesni mytina

Svestka - Chci ji tam dat, miva rychle hezkou korunku na stin. Budou umet plivat pecky? Maji dost ostre hrany...vaham, aby jim neublizily...Listy miluji, davam jim odrezane vetve svestek, jablek, lisky, tresne, jerabiny.

Poradili byste mi ze zkusenosti s miniovcemi nejaky typ na dobre rostouci i v relativnim suchu ker nebo stromek, kde plody kdyz padnou na zem, budou ovcim chutnat? Kdyz bude uzitecny a necim chutny i pro nas lidi, tak super

30.8.2018 11:43
Bekkky

XXX.XXX.80.221

Letos se ovce hodně cpou planými třešněmi (ptáčnicemi) a to jak ve stavu čerstvém, tak sušeném, protože letos drobné ovoce schne už na stromech. Moc jim chutnají a nic jim není, chroupou i pecky. Ale pokud máte ovcí jen několik, časem až stromy (jakékoli) vyrostou a budou mít plodů více, mohlo by se stát, že se ovečky přežerou. Jinak tak celkově jim dělají lépe plané druhy, než kultivary.

30.8.2018 12:25
kopytko

XXX.XXX.79.109

Bezinky jsou pro naše kozy největší dobrota. Já jim teda dávám jen větve a plody jsem nezkoušela smajlík Na ty je u nás čekací fronta pro ptactvo a mám problém většinou stihnout natrhat na povidla smajlík Rychle vám také poroste líska, od té mají rádi mladé větve, to samé třešeň. V zahradě zkouším moruše, ale ty rostou celkem pomálu, černá mi ještě neplodila a bílá byla letos prvně plná plodů. Ty padají postupně. Jinak letos jsme měli nadúrodu všeho a stále mám problém zpracovávat. Tak kozy dostávají po troškách spadané švestky, broskve, jablka. Naprosto vyčištěné pecky mi poctivě plivou smajlík

30.8.2018 13:02
janapiglet

XXX.XXX.12.58

Dekuji plana tresen me nenapadla, listy miluji (rubu na lesni ceste) a vcera jsem zrovna u panelaku ve meste videla jednu obsypanou plody a pani rikala, ze z toho dela i dzemy, ze to neni jen pro ptaky.

Lisky mame na zahrade, k miniovcim se bojim, aby jim nezapadl orisek.

Morusi neznam, zni zajimave, ale my jsme lesni mytina 600m n.m., v lete sucho, napr. merunky, broskve, jsem tady musela vzdat, nevim, zda by se tu chytla, ale mozna zkusim.

Uvazovala jsem i aronii, jerab cerny, ja zboznuju ty kulicky, ale taky mi tu roste pomalu, ale plodi slusne.

Mam jen celkem 4 miniovce+beran.

30.8.2018 15:39
kopytko

XXX.XXX.79.109

Meruňky a broskve chtějí teplo. Aronii mám jednu doma, ale hnedle mi neroste a má jen takové malé plody, asi bude chyba v keříku smajlík Kousek dál mám jeřáb granácii a ten má naopak veliké plody. Zajímavý je také dřín, je hodně odrůd, ale taky moc rychle neroste a musela byste ho fakt chránit před okusem. Co nás ale nejvíc nadchlo na naší zahradě je muchovník (indiánská borůvka) Máme už cca 2,5m vysoké keře, které v květnu nádherně kvetou a v létě na něm jsou bobulky chutí připomínající borůvky. Už jich mám zasazeno několik a plánuju dát i nějaké do sadu... opět to ale není něco co roste extra rychle. (já bych to k velkým ovcím a kozám do ohrady dát nemohla).

30.8.2018 16:31
janapiglet

XXX.XXX.12.247

mate pravdu...nekdy zapominam, ze mam ted zahradu na kopci jako na horach, driv jsem mela kyble merunek na minule zahradce tesne u Phy

Zapsala jsem si jako dalsi na papir drin, muchovnik, jerab granacii, uvidime, co mistni zahradnik sezene. Kanadskym boruvkam se u nas vyborne dari i diky hnoji od miniovci.

Ja mam kazdy ker a stromek u ovci - 4 kuly kolem a drevene okrojky 80 cm jako plutek, takze se ovce ani beran na zadnich k nim nedostanou. Klidne se jim tam ted vejde tak 8 stromku, keru.

30.8.2018 21:22
pavel.venom

XXX.XXX.146.217

Špendlíky, rostou kolem silnic. Roste to rychle, oveny je milují, žluté i červené. Pecky neplivou, ale místo bobku kadi pecky.☺ bezinky v pohodě, plodů se můžou uzrat, hezkych pár let vyzkoušene.

30.8.2018 21:23
Bekkky

XXX.XXX.80.221

To je výhoda těch minioveček, nedosáhnou tak vysoko..

Uživatel s deaktivovaným účtem

30.8.2018 22:26

Zajímavá rostlina do sucha, i když bez kuchyňsky využitelných plodů je lespedézie bicolor, je to velmi odolná, rychlerostoucí, suchomilná rostlina, její větve se v Asii používají jako krmivo pro dobytek, navíc hezky kvete na podzim, kdy už je většina rostlin odkvetlá. Velmi dobře snáší sucho japonské švestky, ty mají i poměrně chutné plody, ve větších obchodech plody prodávají jako blumy. Zajímavý by mohl být třeba velkoplodý hloh i ten snáší sucho dobře, ale poměrně pomalu roste. Zajímavá je třeba také mišpule, ale její plody jsou poživatelné až po přejití mrazem. Dobře snese sucho rakytník řešetlákovitý, proto abyste se dočkali plodů musíte zasadit samčí a samičí rostlinu.

31.8.2018 12:49
janapiglet

XXX.XXX.12.80

Dekuji Vam a super fotky od Bekky smajlík...takove korunky stromku bych chtela u ovci... na papir jsem si pripsala dalsi tipy od vas. Na japonskou svestku se taky zeptam, i tu lespedezii, rakytnik jsem mela 4 ks, asi mi dali 4 chlapy, bobulky nebyly, jen jsem byla dost podrapana od trnu, tak uz ho nechci.

31.8.2018 12:52

Necet jsem to cely tady ale nedavno jsem sedocet ze muchovnik dobre snasi sucho.Nevim ale teda jak v zacatcich.

31.8.2018 21:11
pavel.venom

XXX.XXX.133.0

Snáší, ale neroste. Překoná cca 4 roky a pak je nezastavitelny. Oveny a kozy ho milujou a plody milujeme my.

1.9.2018 08:20

Muchovník určitě sucho snáší, zejména když si koupíte rostlinu roubovanou na jeřábu. Dokonce se letos objevily v prodeji kříženci mezi muchovníkem a jeřábem - muchojeřáb Jackův muchojeřáb Raciborského. Je to novinka, ale mezidruhový kříženci se většinou vyznačují bujnějším růstem a celkově vyšší odolností, určitě to bude také zajímavá rostlina do zahrady.
Velmi zajímavý ovocný strom, pro vaše účely by mohl být hruškojeřáb ouškatý - Tatarova hrušeň, jedná se o velmi skromný nenáročný strom s obrovským množstvím drobných, velmi sladkých hruštiček. Jen mám obavu, kvůli vysokému obsahu cukru - používá se především na pálení, aby to ovečky nepřehnaly a neměla jste úhyny.

1.9.2018 09:19
dad

XXX.XXX.225.133

tak se to ovečkám musí dát v tekuté formě, se zpracováním Vám poradí Profesor

1.9.2018 09:41
janapiglet

XXX.XXX.12.126

parada , vse mam zapsano i ten hruskojerab zkusim sehnat - miluju hrusky a u nas v 600m n.m. mam zasazene dve konference a po 5 letech nic, uzke proutky, nerostou, listy svetlejsi, ocividne jim tu nesvedci, plody hrusky byly asi 3 mrnave...ta poloha 600m - je zahradnicky orisek smajlík Dali jste mi tolik tipu, ze zkusim neco vysadit i do nasi zahrady mimo ovcin.

1.9.2018 09:42

No, třeba se najde i jiné využití než pro ovečky, fantasii se meze nekladou.

1.9.2018 11:30

janapiglet napsal(a):
parada , vse mam zapsano i ten hruskojerab zkusim sehnat - miluju hrusky a u nas v 600m n.m. mam zasazene dve konference a po 5 letech nic, uzke proutky, nerostou, listy svetlejsi, ocividne jim tu nesvedci, plody hrusky byly asi 3 mrnave...ta poloha 600m - je zahradnicky orisek smajlík Dali jste mi tolik tipu, ze zkusim neco vysadit i do nasi zahrady mimo ovcin.

ono hodně záleží na orientaci pozemku a mnoha různých faktorech. Někdy i v takové nadmořské výšce rostou věci, které by tam teoreticky jít pěstovat ani neměly a jinde v nížině, kde máte mrazovou kotlinu se nebude dařit takřka ničemu. Příroda vás vždycky dokáže překvapit, musíte to zkrátka zkoušet. Na jaře mi kolega ukazoval, jak mu roste na šluknovském výběžku Aktinidie arguta - drobnoplodé kivi, moc mu neplodí, což může být i zanedbaným střihem, ale byly to vitální velmi bujně rostoucí liány, kdyste jim ve výběhu udělala jednoduchou konstrukci a pustlia po ní kivi, mají ovečky stín skoro hned.

1.9.2018 12:46
janapiglet

XXX.XXX.12.126

mate pravdu hexo...buduju tady 3. zahradu v zivote, ale nejvetsi orisek, jsem tu nova naplava, furt neco prekopavam jinam, jsem starsi zenska vecne mavajici krumpacem a stavici ruzne drevene kulny smajlík. Lesni mytina, pleska na kopci 600m n.m., casto vetrno, v lete hezka vedra, ale jen 2 mesice, plne slunce vsude cely den, ted casto i sucho, v zime jako na horach i -20 a vic. Puda kysela, lesni, kamenita, urodna.

Zkousim...a kdyz rostlina, strom (jen ty merunky a trpi hrusky) neprezije, nahradi je neco jineho. Miluju jedle kastany, zasadila jsem tu 2 a na jednom uz mam kazdy rok kastany, ale jsou hluche, koupila jsem jim i extra ke korenum houbu, co potrebuji a furt nic. Budu ted psat do nejake kastani skolky o SOS radu.

Jsem rada za zdejsi tipy, jste nejen fachmani na ovce, kozy, ale i zahrady - budu mit tak mene "mrtvol" stromu a keru.

1.9.2018 13:18

nepište. Vašemu kaštanu chybí opylovač, musíte mít dvě různé odrůdy, jinak mákaštan cca 2/3 plodů hluchých, někdy i víc. Kdyžtak si kupte nějaký roubovaný, ty začínají kvétst skoro hned a plodů se dočkáte. Ono místo kupované houby stačí vzít kýbl hrabanky od kořenů dubu nebo buku, jedlé kaštany jsou s nimi blízce říbuzné a spopracují se stejnými mykorhizními houbami.

1.9.2018 17:55
janapiglet

XXX.XXX.12.56

hexo - jste znalec/kyne - jo, poradili mi tenkrat mit 2 kastany kvuli opyleni, ale mam dojem, ze mam stejne odrudy, jeden je starsi o 2 roky nez druhy, jsou to drazsi stromky, co pry plodi hned 2. rok na zahrade. Byla na nich jen cedulka - jedly kastan - latinsky - z Kostelce - odruda zadna. Kvetou krasne, jsou to nadherne stromky, lidi se ptaji, co to je.
Mam ty 2 stromky od sebe cca 60m, neni to daleko?
Opravdu musi byt ruzne odrudy? Ze bych tedy sehnala jeste 3. stromek, ale ne do Kostelce?
Vim, ze ty houby jsou jako od dubu, buku, ale ja koupila nejakou susenou, nechtela jsem krumpacovat v lese.

1.9.2018 20:08

Taky miluji jedlé kaštany. V jižním Německu jsou jich celé porosty, lesy... taky se v nich báječně daří houbám, které tam nikdo nesbírá... a když je podzim, pak pestrobarevné vinice s přesládlými plody a za nimi hradby zas jinak pestrobarevných stromů jedlých kaštanů...to je pro mě ta nejkrásnější scenerie...
Jinak to kiwi vážně funguje. Jsem původně ze severu a naši mající chatičku ve velmi chladném údolíčku, mají i tak na kiwi dobré přírůstky. Jejich soused se na ně dokonce "specializuje" a prý má snad 5 druhů a všechny mu plodí... takže potvrzuji, že se jedná o poměrně nenáročnou plodinu, která rychle obrůstá a má opravdu krásné celosezonně tmavězelené listy.

1.9.2018 22:15

Pokud kupujete kaštan a vlastně skoro jakýkoli ovocný stromek, měl by mít na sobě cedulku s přesným označením. U kaštanů se to navíc dost kontroluje, trpí karanténími houbami a na požádání, pokud na sobě nemají lístek z Úkzúz by vám měl prodejce ukázat papíry, kde je uvedeno co to je za rostliny a odkud. Ale upřímně, u nás je tohle starost šéfa, tyhle administrativní věci jdou zaplaťpánbu mimo mě. Ono je to hodně ošemetné říkat u stromků přesné termíny, kdy začnou budou plodit nebo jak rychle porostou. Kaštany jsou dlouhověké stromy a pokud roubovanec začne plodit do zhruba 5 let, je to vpohodě. Kolikrát stromek, který je v nějakém stresu, třeba sucho nebo malý květináč, v jakémsi posledním záchvěvu vykvete a i zaplodí a pak může uschnout. Ono to je hodně individuální a záleží na celkovém stavu rostliny. Klidně bych koupila třetí stromek, jen si zkontrolujte, jestli je opravdu roubovaný, roub je jasně vidět a má na stromku být cedulka, kde je jasně uvedeno, co to je za odrůdu.

1.9.2018 22:16

60m rozhodně není daleko.

2.9.2018 12:58
janapiglet

XXX.XXX.12.100

hippie, to jsem nevedela, ze v Reichu jsou kastanove lesy, to musi byt pekne...jezdim tam celkem dost a kastany jsem tam mela jen pecene o Vanocich. S temi kiwi, ze sly i na severu, jste me inspirovala.

Dekuji hexo, ze i 60m neni daleko, asi koupim jeste 1, dam bliz k jednomu, co to udela, uz jsem se divala na net, na jinou skolku, aby mel odrudu. Je pravda, ze zacatek nemaji u nas na mytine snadny, ale zatim se s tim perou statecne, snad budou jednou i kastany.

Ty dva co mam, jsem objednavala pres zahradnicvi, aby brzy plodily, a oni mi je sehnali. Stromky byly cca 1,5m vysoke v kvetinaci. Oba mely cedulky latinske Castanea... a z jake jsou skolky, je to moje chyba, asi tam byla latinsky i odruda, ale ja to neresila, hlavne, ze to byl kastan. Vim, ze prisly z dobreho zdroje. A asi byly tak roubovane, ze jsem nepoznala "kolinko".

2.9.2018 17:11

Trochu mimo téma, ale ke kaštanům to je. Letos kvetou teď podruhé kaštany kousek od Brna.

2.9.2018 20:09
profesor1

XXX.XXX.192.98

Taky jsem si toho minulou neděli, kdy jsem projížděl všimnul. Chvíli mě to zmátlo a přemýšlel jsem jestli je to kvůli opakovaným maturantům

5.9.2018 08:35
Varaxi

XXX.XXX.1.226

A růže ne? Nemyslím okrasnou, myslím buďto planou, nebo plodovou (např. růže dužnoplodá - nejznámější odrůda Karpatia, ale jsou i další odrůdy a další růže s velkými plody). Asi by se taky musela chránit před okusem, ale třeba by to díky trní nebylo tak zlé.
Nebo zimolez či mirabelky - mňam!
Mišpule? Kustovnice? Kaštanovník? Kdouloň?
A obyčejné keře jako josta, rybíz, angrešt, ostružiny, ty ne?
Staré původní keře jako černý bez, brslen, dřín, dřišťál, hloh, jeřáb ptačí, trnka, ptačí zob?
Známí sedláci mají na sušších pastvinách vysázené jívy a hrušeň polničku.

Jinak moruší a muchovníkem se nikdy nic nezkazí.

5.9.2018 10:03
janapiglet

XXX.XXX.12.70

Rybiz, angrest...to mame na zahrade, ale tady se mi jednalo o to, co dat do ovciho vybehu, aby meli ovce a beran stin, a kdyz neco bude padat, i si posmakli. S tim, ze i my dospelaci si pochutname

Diky radam ostatnim uz jsem googlila jeden vecer, ktere nejblizsi zahradnistvi mi nabidne co nejvice z meho seznamu asi 10 veci (maloktere to nabizi vse) a uz jsem nasla, poslala predobjednavku, v pulce rijna budu volat a pojedu si pro to. Diky jedne spatne zkusenosti uz si nenechavam posilat stromky a spol. postou (prisly krivi chudaci), jezdim si osobne.

Na seznamu je i moruse,2 ruzne odrudy jedly kastan a dalsi. Uz se na to tesim.
Zatim kopu u ovci diry, drevene sloupky uz jsem narezala, a shanim jeste levne odkrojky od stromu, abych udelala kolem ohradky.

5.9.2018 10:18

Ze starých původních druhů by mohla být zajímavá třešeň křovitá, ale nejsem si jistá jestli jde někde sehnat čistý původní druh legálně v zahradnictví, jinak keřová kanadská višeň je celkem běžně k dostání dokonce v několika odrůdách. Její výhodou oproti klasickým višním, je vyšší odolnost vůči mrazu i suchu, ůdajně i netrpí moniliózou. Dobrá jj také višeň plstnatá, sice ji uvádí jako rostlinu, která má ráda vlhké půdy, ale moje zkušenost je jiná, normálně roste i na suché půdě, naopak tam trpí míň na houbové choroby. Musí se sázet dvě různé odrůdy, ale dokáže se opylovat i s jinými druhy višní, které pokvetou ve stejnou dobu.

9.9.2018 19:57
Bekkky

XXX.XXX.188.196

Přidávám foto z mého pastevního výletu. Objevily jsme s ovcemi strom, který jim chutnal celý, plody i listí. Nic jim nebylo. Já myslím, že je to oskeruše, ale znalci posoudí...

9.9.2018 20:00
Bekkky

XXX.XXX.188.196

10.9.2018 07:30

Je to jeřáb muk.

10.9.2018 09:25

Bekky, krásné prostředí. Když vyjde počasí, je to zážitek určitě pro Vás i stádo.
hexa: Zahradník seč nezapře . Tenhle strom jsem ještě neviděla.

10.9.2018 09:59
profesor1

XXX.XXX.192.98

Oskeruše je taky jeřáb, tak že jste nebyla Bekky daleko.

10.9.2018 10:57

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Bekky, krásné prostředí. Když vyjde počasí, je to zážitek určitě pro Vás i stádo.
hexa: Zahradník seč nezapře . Tenhle strom jsem ještě neviděla.

Mám výhodu, u nás máme tři nádherné exempláře na prodej. Sama jsem si říkala že bych jeden dala do zahrady, ale mají už přes 5 metrů a nechce se mi řešit dopravu. Nicméně existuje zahradnictví, jmenuje se neleň pro zeleň a nabízejí tam asi do 50Kč sazenice oskeruše i muku, jen jsou dost malé, no ale při troše péče by se člověk aspoň toho muku dočkal, ten roste celkem rychle.

10.9.2018 11:04

hexa: Jak to chutná? Jako jeřabina - hořkokysele?

10.9.2018 11:52
janapiglet

XXX.XXX.12.80

Krasny je ten jerab muk - nikdy jsem ho jeste nevidela, google rika, ze plody jsou jedle. Jeraby jsou tedy sympaticke stromky

10.9.2018 12:22

Hořce, ale mě obecně jeřáby moc nechutnají, jedině odrůda granatnaja a likernaja, když už. Ale muk nechutná u nás nikomu, nicméně strom je to mimořádně krásný a odolný a zralé plody ocení ptáci.

10.9.2018 12:35
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Na zahradě máme jeřáb sladkoplodý a aronii. Letos jsou plody sušené přímo na stromě, nemusím se se sušením nijak zdržovat.

10.9.2018 17:21
dad

XXX.XXX.225.133

Sorbus aria - muk se sází dost ve městech, tam pasáčci nechodí

10.9.2018 18:08

Mám radost z divokých rajčat. Bez výsevu, bez péče. Díky Bohu za ně, na pěstění nemám čas.

10.9.2018 18:26

A dala jsem to do špatného vlákna, za to se omlouvám. I když ovce by rajčata asi nesežraly, tak by se do výběhu klidně mohla dát.

10.9.2018 20:08
janapiglet

XXX.XXX.12.80

oreb - divoka rajcata slysim poprve...co to jsou? Vim, ze kdyz nekdo zapomene rajce na sve zahrade na hline, casto z toho vyklici a vyrostou nova, ale to asi ty vase nebudou...jinak jsou paradni

Rajcata by ve vybeh u nas vydrzela tak hodinku, nejedli by to, ale beran by si s nimi "pohral"

10.9.2018 20:16
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Před třemi lety jsem si koupila divoká rajčata na webu permasemínka. Vznikla obrovská houština, která nekontrolovaně rostla do všech stran a byla dočista neproniknutelná. Rajčátek bylo milion, malinkých, všude. Už nikdy více, málem mi to zahubilo bylinkovou zahrádku. Od té doby mi každoročně divoká rajčata vyrostou na zahradě sama, tu i tamhle. Bez milosti je všechny vytrhám a nechám jen jednu rostlinu. Na chuť. Rostou sama a netrpí plísní.

10.9.2018 21:09
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Taky by stál za úvahu dub, například. Čtyři z našich pěti ovcí mají moc rády žaludy, které jim nosím. Je to pěkný strom, stín dává krásný. Druhů dubu je více na výběr.

11.9.2018 06:35
janapiglet

XXX.XXX.12.128

Uz jsem objednala grupu rostlin viz. zdejsi napady nahore, to zas bude rameno v haji az budu kopat diry (urodna, ale hodne kamenita zem) - krumpacing je muj udel na zahrade a nejak se mi v mem uz brzy duchodovem veku tim krumpacem hur macha, touzim po zahradnim malem bagru a buldo, ale to pry neudelaji, vyslo by to draho dub je krasny, ale uz mame plno.
Vase ovce si samy vylouskaji zaludy? Skorapky jsou dost ostre...

11.9.2018 07:55
Bekkky

XXX.XXX.188.196

naše ovce nic nelouskají, chroupou to jak pašíci celé a vydávají u toho i podobné zvuky...

11.9.2018 10:21

Divoká rajčata jsou malá jako třešně, což asi na fotce není poznat. Chuť mají dobrou a rostou sama. Můžu potvrdit, co píše Janinka, netrpí plísní a rostou bujně. Ideální by bylo dát jim nějakou síť, o kterou by se mohly opřít. Kdo chce kila rajčat, bude zklamaný. Ale já nejsem, nedělám zásoby na zimu, jím je teď a stačí mi. Před několika lety jsem ty první nasbírala v Budapešti, kde rostla na ulici jako plevel. Od té doby se o ně nestarám a každý rok něco sklidím.

11.9.2018 10:53
Varaxi

XXX.XXX.1.226

Janinka Bosorka napsal(a):
Před třemi lety jsem si koupila divoká rajčata na webu permasemínka. Vznikla obrovská houština, která nekontrolovaně rostla do všech stran a byla dočista neproniknutelná. Rajčátek bylo milion, malinkých, všude. Už nikdy více, málem mi to zahubilo bylinkovou zahrádku. Od té doby mi každoročně divoká rajčata vyrostou na zahradě sama, tu i tamhle. Bez milosti je všechny vytrhám a nechám jen jednu rostlinu. Na chuť. Rostou sama a netrpí plísní.

Mohu mít dotaz?
Na webu píší o pěstování toto:
Klíčení: Semínka divokých rajčat potřebují k dobrému vyklíčení teplotu 27°C – 29°C alespoň několik hodin denně a pravidelné střídání teplot. Doporučujeme přes den umístit klíčící semena například ke kamnům, na topení či do kotelny, kde je teplota cca 28°C a na noc přesunout třeba do sklepa, na chodbu či do garáže, kde je teplota přibližně o 10°C nižší. Jakmile semínka vyklíčí, stačí rostlinkám k dalšímu růstu běžná pokojová teplota a dostatek sluníčka. Stanoviště doma za jižním oknem, ve skleníku, v pařeništi apod. V této fázi již není kolísání teplot nutností.
Dodržovala jste to střídání teplot? Ježíšek uvažuje, že by pár semínek nadělil, ale v celém domě nenajdu místo, kde by bylo 28°C po několik hodin a nekolísalo to.
Vám to na zahradě samo nějak semení (asi ptáci), nebo se to množí vegetativně?

11.9.2018 11:05

Nepředpěstovávala jsem je. Hodila jsem je ven na záhon a nestarala se o ně. Vyrostlo to a roste každý rok. Proti předpěstovaným rajčatům jsou asi trochu pozdnější, v čemž by pomohlo třeba zakrytí záhonu folií nebo něco takového. To už každý nějak vymyslí, co mu vyhovuje.

11.9.2018 11:08

Dotaz byl na Janinku, ale nevšimla jsem si. Ještě dodám, když už jsem v tom, že se množí semínky ze spadlých plodů, které na místě zůstanou.

11.9.2018 11:39
Varaxi

XXX.XXX.1.226

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Dotaz byl na Janinku, ale nevšimla jsem si. Ještě dodám, když už jsem v tom, že se množí semínky ze spadlých plodů, které na místě zůstanou.

Díky, já se ptala Janinky jen proto, že má semínka z toho obchodu, kde bude nakupovat i Ježíšek.
Samozřejmě jsem ráda i za Vaši odpověď, děkuji.

11.9.2018 12:58
janapiglet

XXX.XXX.12.206

Diky Bekky za odpoved. A jak ctu dal, ja snad ty mikro rajcata taky zkusim, u nas v 600m n.m.

11.9.2018 18:08
Janinka Bosorka

XXX.XXX.82.209

Varaxi web Potravinové zahrady, Permasemínka, sleduji léta, inspirativní, výborné. První rok jsem divoká rajčata předpěstovala jako každá jiná, pokojová teplota, měla jsem jich více. Po výsadbě okupovaly vše kolem dokola a zahradu máme velikou, byla schopna se rozrůst jak šíkové růže v pohádce. Rajčat spotřebujeme kvanta, posbírat množství mikrorajčat byl nadlidský úkol. Další rok vyrostla sama po celé zahradě. Už jsem je nikdy nesázela, rostou stále, tu i tam. Nechávám jen jedno pro chuť. Tyčkových rajčat sázím kolem pětatřiceti.
My jsme v nm 580m nevadí to ani divokým ani jiným rajčatům, skleník nemáme, rostou volně.

11.9.2018 18:14
Janinka Bosorka

XXX.XXX.82.209

Dva duby v okolí mají žaludy opravdu veliké, jako malé švestky, nasbírám hrst pro každou ovci, dám do krmítka. Žerou je čtyři z pěti, černá zájem nejeví. Srandovně je chroupou, nijak neloupou.

Přidejte reakci

Přidat smajlík