Chtěla bych začít s chovem koz a mám několik dotazů týkajících se hlavně krmení :-) Mám pro ně k dispozici opravdu nadstandardně velkou plochu, asi 7,5 arů na kozu, s vysokou trávou a keři. Je to zbytečně obrovské, takže jim zatím hodlám oplotit pouze malou část, aby měla 1 k dispozici 1000 m2, jak se doporučuje. Budou mít dřevěný přístřešek s podestýlkou. Řeším teď, kolik nakoupit sena. Udává se, že koza potřebuje na zimu asi jeden 300 kg balík, ale uvažuju, jestli to není při mojich podmínkách zbytečně moc. Aby mě někdo blbě nepochopil, nejde mi o to ušetřit za každou cenu i na úkor zvířat. To bych si je radši vůbec nepořizovala. Kdybych tuhle plochu měla k dispozici dřív, poseču to a nasuším. Teď už by to ale neuschlo, tak mě zajímá, zda má někdo zkušenost, jak moc dokáží kozy využít pastvu i v zimě. Sníh u nás téměř nebývá. Další dotaz se týká krmení jádrem. Uvažuju o ovsu, ale nevím, jestli ho můžou celý, nemám možnost ho šrotovat nebo mačkat. Co jiného nenáročného na prostor k uskladnění a úpravu by případně mohly? Dále budou dostávat jablka a možná mrkev (a mineralni liz). Stačí to? Kozy budou nejspíš mladé, letos poprvé zapuštěné, každopádně březí.
I přesto, že mám také nadbytečně velkou pastvinu, kozy si v zimě zmrzlé trávy ani nevšimnou, žerou jen seno plus užírají čerstvě nastlanou slámu..k senu mají neomezený přístup, nestane se, že by neměli..ale seno jim cpu do sítěk, aby ho zbytečně neroztahávali a právě si ho nezadupávali pod sebe..mají těch sítěk několik rozmístěných po výběhu, aby se nestalo, že seno dojde nebo se k síťce nějaká z nich nedostane. V zimě nemají moc možností co žrát, seno je ale základ. Takže doporučuji za sebe mít radši sena víc, než míň. Když Vám zbyde, jedině plus přeci. Můžete jim přidávat větve na okus kůry jehličnany..moje kozy třeba vůbec jehličnany nechtějí, jiné se po nich mohou utlouct..
Já si nemyslím, že 300 kilový balík stačí na 1 kozu.byly by to 2kg na den za předpokladu krmení jen 5 měsíců. Kozy přebírají, vytahují. Hodně lidí hledá ideální způsob krmení, nejlépe bez ztrát. Navíc pokud je březí. Větší spotřeba,po porodu taky , záleží kdy porodí, pokud brzy ,počítám se senem i pro kůzlatka. A kolik měsíců kdo krmí? Poslední dobou od října do konce dubna určitě .není nic lepšího než když v půli zimy zjistíte, že mají za polovinou takže buď začnete šetřit a to je problém. Nebo shánět seno a dokrmovat čímkoliv. Pokud máte možnost v téhle době vzít sena víc a dobře uskladnit, tak vemte.
Všem moc děkuji za odpovědi. Možnost skutečně dobře uskladnit nemám, takže brát toho moc do zásoby nemá smysl, ale vezmu sena radši víc a přinejhorším v zimě ještě za nějakou šílenou cenu dokoupím :-) Krmení beze ztrát chci taky nějak vychytat, ale sítí se bojím, nebudu u koz celý den, takže spíš nějaký krmelec s příčkama hodně nahusto. A budu tedy dávat ten oves :-)
Uživatel s deaktivovaným účtem

Já chodím na pastvu v zimě v létě, pokud nelije nebo neleží silná vrstva sněhu. Pokud jsou holomrazy a vydržím já, kozy se pasou. Zmrzlá tráva jim nevadí. Krmím ráno senem každý den, i v létě, na pastvu chodím večer, to samé i v zimě. Dobře slisovaný balík 150 cm na kozu mi stačí. Zhruba, protože stav se během roku pohybuje plus mínus 20 koz, takže těžko odhadnout. Kozy si dokážou i ve sněhu sehnat, v nižší vrstvě sněhu si ukusují postupně od nezaváté strany trsu trávy a jak na něj dýchají, utává jim a můžou jíst dál. Nebo ukusují čouhající stébla, na kterých jsou semínka. Ale to nedělá každá, musí se to časem naučit.
Taky si do uzavíratelných kbelíků můžete udělat senáž, pokud máte trávu, kterou už neusušíte.
oreb1: můžete prosím trochu rozvést tu senáž? Nějak si to úplně nedokážu představit, máte s tím zkušenost? Jinak také děkuji za reakci.A mám ještě jeden možná trochu blbý dotaz. Jak to děláte v době, kdy se rodí kůzlata? (plánuji až tak na duben, ne v mrazu) Chodím normálně do práce a kozy navíc nebudu mít přímo u domu. Kdo to máte taky tak, berete si např. dovolenou či si domluvíte někoho na hlídání? Nebo prostě jen navštěvujete kozeny co nejčastěji, v době blížícího se porodu kozu zavřete dovnitř, a doufáte, že to nějak dopadne? Nedokážu si to moc představit, zatím jsem byla jen u porodu štěňat, a to jsme fenu a potom i štěňata hlídali skutečně 24 hodin denně :-)

Začnu druhým dotazem. Kozy hlídat nemusíte, ani je nezavírejte. Píšu podle své zkušenosti, někdo je střeží a zavírá a nespí. Mně se osvědčilo jim dopřát dostatek pohybu a s porody není problém. Samy vědí, co mají dělat a co ne. I prvničky. Neměním na dobu porodů vůbec nic, jsou společně s ostatními, s kozly, s jinými mladými. Běžně můžou ven i dovnitř, jak se jim zachce, na porod si zalezou obvykle dovnitř a tam si to odbydou.
A k senáži: dělala jsem ji do 30litrových kbelíků s víkem. Tehdy jsem dostala velké množství trávy ze sekačky. Ale nemusí být rozhodně sekačková. Dávala jsem do kbelíku postupně a utlačovala. Já jsem se tehdy inspirovala kyselým zelím, takže jsem každou vrstvu posolila, ale pak tu někdo psal, že ta sůl by mohla kvašení senáže naopak ohrozit. Ale mně se povedla. Naplnila jsem kbelík až nahoru a uzavřela víkem. Zhruba za tři měsíce jsem s tím začala krmit a bylo to dobré, vonělo to kysele a kozy to žraly. Zapomněla jsem asi dva kbelíky a otevřela je až za dva roky a siláž byla pořád dobrá, jen nahoře byla slabá tmavší vrstva, kterou jsem vyhodila, pod tím dobré. Nevím, jestli by pořád i teď šla udělat, protože už je chladnější počasí na to kvašení, ale myslím že jo. Profesor by k tomu věděl víc, krmí senáží převážně.
xyzabc - ar je 10 x 10m = 100 m2
koza se i v zimě pase, zimní pastva není tak kvalitní,
senáž (siláž) dělám do sudu, není to tak složité jako pracné, 100 l nádoba vystačí pro 1.3 cca tři týdny, záleží kolik si budou ochotné naštípat venku a jak jim bude chutnat seno

1 ar 100m2 , 7,5aru 750m2

Kozy už nemám, takže můžu přidat jen pár fotek z minula. Nenapsala bych, že kozy v zimě nechtějí ven, chodily jsme každý den ( skoro ), byly obrostlé jak medvědi a byly venku spokojené. Co by taky celý dlouhý den dělaly v chlívku?
Procházky na vzduchu jim svědčily tak jako mně i psici. ( Jasně, že seno měly ve chlívě k dispozici pořád, osvědčily se mi sítě pro koně, zavěšené dost vysoko, aby k nim zvedaly hlavy a nezamotaly se do nich. Ale byly bezrohé, nevím co síť a rohy. )