Jen by mě to zajímalo, když se říká, že letos po suchu nic moc - kolik u Vás letos stálo 1 kolo sena? Slyšela jsem, že někde i 2600 Kč....Já potřebuji jen 1-1,5 kolo na zimu, platila jsem každý rok 600 Kč s dopravou až k nám za 1, letos mám se slevou za 1000Kč. Místní je hodný, že mi ho doveze, já bych byla jinak v háji, s 1 kolem jsem ale houby kšeft.
Počítala jsem, že potřebuji 300 pytlů sena na sezonu, 1 pytel denně. Mohla bych sekat trávu na vedlejším pozemku kosou, pak sekačkou, ale i kdybych udělala nějak těch 300 pytlů, není kam to uložit, půdu nemáme. Jako hobbychovatel neumím vymyslet, jak to seno stlačit
Tak já tedy měla také štěstí a kupovala jsem v červnu ještě za 500 KČ balík o průměru 140 cm. V červenci už šli ceny nahoru, viděla jsem u nás(severozápadní Čechy) ceny kolem 1000,- Kč a výše..a v září jsem tu nejvyšší cenu viděla 2000,- Kč, ale za tu cenu koupí fakt jen blázen..někteří už ale zase zlevnili, protože né každý je ochoten dát takovou částku za balík...já bych to teda taky nedala..když ty zemědělci zjistí, že jsme ochotni tu cenu dát, tak příští rok to bude jen horší a oni si namastí kapsy..Když mi pak v září můj dodavatel sena vezl i slámu a rovnou mi řekl, že příští rok bude seno dražší(protože za cenu 500,- Kč za balík měl okamžitě celou sklizeň za 2 dny rozprodanou) a když vidí, za kolik prodávali jiní..no prostě že prodělal...tak jsem řekla, že to sice respektuji, ať zdraží, že ale 1000,- Kč a výše za balík prostě nedám, že nejsem blázen..chvíli koukal, řekl, že příští rok uvidí, za kolik dá a zavolá..tak uvidíme..možná už nezavolá .Podporovat ho v tom ale nebudu prostě..máím možnost brát i jinde, takže..
dad
napsal(a):
Takže příští rok bude vše vozit rovnou do spalovny, kde dostane cca 1050,- plus DPH za kus
A budete na tom tam u Vás stejně jako tady u nás.
To pak naháníme malé zemědělce co nemají standartyzovaný lis pro spalovny jako na honu.
Dad můžu se na ty spalovny zeptat?Nikde jinde než tady na Ifauně jsem o tom neslyšela,ale vím,že se to probíralo i na koních..co je to za nesmysl,že by zemědělec vozil seno do spalovny?U nás tady v okolí teda má vesměs většina zemědělců,co dělá seno,nejen rostlinou,ale i živočišnou výrobu..takže to nikdo do žádných spaloven nevozí,mají to pro svá zvířata a prodávají přebytky..ten,co mi teď poslední 3 roky vozí seno začal skoro na ničem,pak přikoupil nějaké pole a nakonec i louky,protože zjistil,že po senu je největší hlad..sám mi to říkal..a proto se taky bojím,aby z toho neudělal výhodný "byznis"..trochu jsem se i vyptávala a prý kdo mi takovou blbost nakecal,že se to vozí do spaloven,když seno je nedostatkový zboží...tak jak je to?
tady je spalovna - teplárna na bio hmotu cca 10 km vzduchem, v provozu pár let, postavená na dotace z EU, hned jak ji dostavěli tak se zjistilo, že není co pálit, začali dotovat výkup lesní štěpky (nákup 300 + 1280 dotace), momentálně je zpracování tohoto materiálu výhodnější než to spalovat, zadotovali tedy technologie na balení slámy z řepky a soji, stále málo, letos se tu objevila technologie na balení kukuřičného šustí z pěstování na zrno
letošní ceny výkupu velkého hranatého balíku čehokoliv jsou 350,- za kus + 2000,- za tunu (z dotací EU na splnění podílu výroby z obnovitelných zdrojů), denní spotřeba paliva je čtyři kamiony po třiceti šesti kusech, to je 51 264 balíků ročně, když vidím ty obrovské stohy balíků na skládce tak je jasné, že neskončí v živočišné výrobě, druhá je někde kolem Znojma
dvacet kilometrů ode mně je elektrárna na štěpku, štěpku vyrábí z méně hodnotných kmenů smrku do průměru 900 mm
bioplynky vykupují zelenou hmotu á 80,- q, v okolí jich je pět
tady živočišná skomírá (umřela), není se co divit,
i zemědělec musí žít, když ho stát strká tímto směrem byl by hloupý kdyby chtěl jít do menších výdělků, místní malé družstvo o 1200 ha dělá na 900 ha jen do bioplynek, živočišnou úplně zrušily
.....spalovna i sena ??, to slysim poprve.....dotace jsou svinstvo, ale co vim, je to cela EU, USA, zlegalizovane uplatky a kradeze, nici to normalni trzni beh i prirodu, globalizace k tomu jeste prida...jeste je beru u zemedelcu, kdyz je sucho nebo prirodni katastrofa, ale jinak ne
......pestovat neco na polich, aby se to pak jen spalilo, ach jo.....a mrkev se k nam v dubnu dovazi az z N. Zelandu, prasatka vozi v kamionech pres celou Evropu k nam, pichnou jim injekce, aby cestu vydrzela - kdyz jsem videla, co se deje i v masokombinatech, uz nejim maso z obchodu repky tu mame nejvic z cele EU....No a CEZ me kazdy mesic skasne cca 450 Kc pry dle EU smernice na dotace podporu obnovitelnych zdroju - dalsi neprima dan, aby se solarni smejdi aj. meli lip Asi bych mela vymyslet, kde bych mohla taky neco cerpat
Mozna nebude pribyvat tolik hobby chovatelu zvirat, kdyz bude seno drahe a hur dostupne.
Ja zemedelcum rozumim, proti nim nic nemam, proste pestuji a delaji to, co ma nejvyssi zisk a nejmene prace a nejvyssi vynos pri jakemkoliv pocasi. Chovaji se trzne. Stejne tak letos s tim senem.
Z tohoto bordelu vinim ty idioty nahore, kteri dotace vymysleji, jelikoz to nejde z jejich kapes (ale z dani vyzdimanych od lidi) dotuji to, z ceho maji hlavne i oni navic k platu. A tzv. moderni zeme se jeste vzajemne dotacemi trumfuji a pretlacuji - dokonce i ta slavna EU staty mezi sebou.
Ja jsem z mest, az ted vesnican zijici v lese, ale sklanim se nad kazdym chovatelem, zemedelcem, ktery necha kravy a zvirata past na loukach, telata u matek, pestuje i obili a jine plodiny, i kdyz to treba neni tak vyhodne, ale je to pro prirodu a pro lidi spravne.
Jen na odlehčení:
Nevím, na co si stěžujete, já za 20 kg balík špičkové řezanky pro morčata z 60ti druhů alpských bylin dala i s dopravou 700 kč.
Jednou za rok a půl se to snese, no. Špičková kvalita, nepráší to, definované složení, spokojenost, ale ta cena
Jinak na bioplynkách není v zásadě nic špatného, pokud jsou využívány na finální zpracování jinak nevyužitelné biomasy. Ale vozit do nich seno je prasárna.
Pokud je ta otázka na mne, tak třeba za materiál, zpracovatelný v bioplynových stanicích, považuji tříděný bioodpad z městských biokontejnerů, přebytečný aktivovaný kal z čov, obecně v daném místě prostě jinak momentálně nevyužitelnou rostlinnou či živočišnou biomasu - ale nerada bych se dostala do pozice Kateřiny Jacques - jako že se tam sype mrkev
Kdybyste měl ale hory a širé lány mrkve a žádné uchazeče o ni, i ona by se dala za tímto účelem zpracovat.
Je samozřejmě rozdíl mezi zemědělskými bioplynkami a kogeneračními jednotkami na linkách čov, ale princip je v zásadě stejný navzdory odlišnému krmení - prostě z relativně neužitečné suroviny získáváte za pomoci anaerobů energii, kterou dále využijete.