Dobrý den,
jsem začínající chovatelkou ovcí Suffolk. Pořídila jsem si dvě ovečky a berana. Ovcím jsou nyní 3 roky, beranovi jsou 2 roky. Ovce jsou březí. Jedna z nich by měla mít jehně koncem dubna a druhá koncem května. V únoru jsem je injekčně odčervila. Příští týden je nechám naočkovat Covexinem. Koupila jsem si také mlezivo pro jehňata a mlečnou sušenou náhražku od firmy Volac. Mám také připraven Combisol SE od firmy Biofaktory.
Prosila bych o radu, jakým způsobem se postarat o narozené jehně. V případě, že by ovce měly mléka málo - kolikrát za den ho mám ze začátku přikrmovat a v jakém množství? Mám obavy, abych mládě nepřekrmila nebo naopak aby nebylo hladové. Děkuji.
Je dobře,že jste připravená,ale spoléhejte na přírodu a že si ovce poradí. Pokud nemáte ovce na podzim ostřihané,tak ostřihejte kolem vemene,aby jehně nemuselo moc hledat. Dobré by bylo oddělit berana od ovcí. Ovce po porodu by mohla beranovi vonět a mohl by jí obtěžovat. Jehně by se mělo napít mleziva do 2 hod. po porodu.Pokud přijdete k už narozenému,zkontrolujte břicho tak,že jej zvednete za břicho a mezi rukou a páteří ucítíte plný žaludek. Daleko lepší je podržet ovci,pokud nebude chtít stát jehněti,než mu dávat jakoukoliv náhražku.
Děkuji za odpověď. Ostříhané jsou od října, vemínko je pěkně vidět. Berana mám v plánu oddělit již teď koncem března. Ovečky jsou prvničky, a proto mám strach, že nebudou mít první den mléko nebo málo. Potřebovala bych vědět, kolik ml mleziva má první den narozené jehně dostat a po kolika hodinách. Děkuji.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Jarus28
napsal(a):
Děkuji za odpověď. Ostříhané jsou od října, vemínko je pěkně vidět. Berana mám v plánu oddělit již teď koncem března. Ovečky jsou prvničky, a proto mám strach, že nebudou mít první den mléko nebo málo. Potřebovala bych vědět, kolik ml mleziva má první den narozené jehně dostat a po kolika hodinách. Děkuji.
Klid a nekecejte jim do toho:)
Dobrý den,
v sobotu se mé ovečce Suffolk narodilo jehňátko. Je to beránek. Naštěstí jsem to zjistila včas a tudíž jsem nemeškala a ihned jsem beránkovi nadojila mlezivo. Jehňátko se mi totiž zdálo slabší a navíc se ochladilo, a tak jsem ho odnesla domů - do tepla. Dala jsem mu z malé flašky (s dudlíkem) napít. Bylo čiperné, začalo poskakovat, ale večer začalo polehávat a zdálo se mi apatické. Nečekala jsem na nic a odvezla jej k veterináři. On mu píchl injekčně selen a glukózu a jeli jsme zpět domů. V noci jsem ho po 2 hodinách krmila, sálo výborně. Měla jsem radost z toho, že se posílilo. Ráno ale bylo opět apatické a ani se nehlásilo na pití. Špatně sálo a teklo mu to z hubičky. Zavolala jsem tedy opět veterináři a po obědě jsem ho k němu odvezla. Dal mu opět selen i glukózu. Z vašich minulých příspěvků jsem se dozvěděla, že se má jehně položit na klín a krmit ho. A proto, když jsem se vrátila od veterináře, zkusila jsem to tak. Sálo lépe než dnes ráno a v poledne. Teď je večer, tak uvidíme...?!
Nemáte prosím někdo zkušenosti s tím, co vše by mělo takové "slabé" jehňátko dostat, aby jej člověk nepozbyl? Děkuji za vaše rady a příspěvky.
Dle meho nazoru jste to podelala na cele care. Pisete, ze jste zacinajici chovatelkou a hned prvni jehne se vam zda slabsi a hned ho oddelite od matky? A ze se OCHLADILO?? Me bezne ovce rodi v mrazu primo do snehu a jehnata jsou naprosto v poradku. Nemela jste vubec zasahovat, ale ted uz je to jedno. Pokud je kus slaby, priroda rozhodne. Je to mozna pro moderniho precitlveleho cloveka drsne, ale podle me to tak ma byt.

Já vám teda nevím, ale pokud jehně nemá výmluvu těžkého porodu, je v teple, dostalo dostatek mleziva a přesto je špatné, tak je teda lepší ho pozbýt.
Protože asi nebude zdravé.

Jarus28
napsal(a):
Dobrý den,
v sobotu se mé ovečce Suffolk narodilo jehňátko. Je to beránek. Naštěstí jsem to zjistila včas a tudíž jsem nemeškala a ihned jsem beránkovi nadojila mlezivo. Jehňátko se mi totiž zdálo slabší a navíc se ochladilo, a tak jsem ho odnesla domů - do tepla. Dala jsem mu z malé flašky (s dudlíkem) napít. Bylo čiperné, začalo poskakovat, ale večer začalo polehávat a zdálo se mi apatické. Nečekala jsem na nic a odvezla jej k veterináři. On mu píchl injekčně selen a glukózu a jeli jsme zpět domů. V noci jsem ho po 2 hodinách krmila, sálo výborně. Měla jsem radost z toho, že se posílilo. Ráno ale bylo opět apatické a ani se nehlásilo na pití. Špatně sálo a teklo mu to z hubičky. Zavolala jsem tedy opět veterináři a po obědě jsem ho k němu odvezla. Dal mu opět selen i glukózu. Z vašich minulých příspěvků jsem se dozvěděla, že se má jehně položit na klín a krmit ho. A proto, když jsem se vrátila od veterináře, zkusila jsem to tak. Sálo lépe než dnes ráno a v poledne. Teď je večer, tak uvidíme...?!
Nemáte prosím někdo zkušenosti s tím, co vše by mělo takové "slabé" jehňátko dostat, aby jej člověk nepozbyl? Děkuji za vaše rady a příspěvky.
A kde je ovce-máma? Jestli je ovce živá, tak proč si vytváříte dudlíkáče?
Ovečka je živá, ale museli jsme jehňátko zachránit, protože jeho váha po narození byla jen 3 kg. Kdybychom ho nepřinesli do tepla - domů. Tak by to jistě nepřežilo. Mám pouze 2 ovce a 1 berana. A proto bych nerada o zvíře přišla. Už se mi to totiž minulý rok stalo, že mi uhynula pěkná jehnička. Bylo to první jehňátko narozené v mém hospodářství.
Jinak ovečce ho každý den nosím do ohrady. Ze začátku od něj utíkala, ale teď už se přece očichávají. Ještě podotýkám, že má jehňátko po týdnu přes 4 kg.
Tímto se obracím na každého, kdo teprve začíná s chovem oveček - pokud je jehně slabé a apatické po porodu, tak pokud ho chcete zachránit musí dostat od veterináře inj. selen a glukózu a hlavně musí jít do tepla. Je to jediná rada pro vás!
Milá farmo, moje ovečky mají kvalitní potravu - seno a pasou se na trávě. Copak nevíte, že je příroda zkažená od lidí? Důležité vitamíny a minerály se ztrácejí a seno nebývá tak kvalitní jako dříve. Je to stejné jako u lidí, když jim schází nějaké minerály v krvi, tak jsou také unavení a je důležité to nepodcenit a občas si nechat udělat krevní rozbor. Ale to jsem odbočila...
Chtěla jsem ještě dodat, že ovečky neprodám, jsou hodné a ochočené. Těžko bych sháněla lepší... Jehňátko se posílilo a už brzy bude schopné jít do ohrádky ven, kde by si mělo zvyknout. Uvidíme, nechci předbíhat...
Když se narodí silná jehňata o váze 5 kg, tak určitě není žádný problém. Mějte se hezky.
Farma Nenkov má naprostou pravdu,ať se vám to líbí,nebo ne. Příroda zkažená není,kazí jí lidé. Příroda dává šanci jen silným odolným jedincům,to člověk zachraňuje kde co. Když už chcete zachraňovat a neubližovat,tak proč si nevezmete spacák do chlívku,nedáte tam lampu(aby jehněti nebylo zima) a nedohlížíte na ně tam? Takhle jste možná zachránila mládě,ale vzala matce mládě a mláděti matku a to vám přijde v pořádku?
Já jsem nikomu nic nevzala. Jen jsem se postarala ovečce o mládě, na které si jistě postupně zvykne a budou se spolu pást v ohradě. Zvířata jsou chytrá a pokud k nim člověk chodí a krmí je... zkrátka pokud se o ně stará tak, jak má, tak jsou člověku vděčná a jdou za ním. Něco jiného je např. u divoké zvěře - jako jsou srnci, kam člověk nezasahuje, ale co se týče krmení musí se o ně také v zimě starat. Pokud ovšem je nechce nechat strádat
Znám spoustu chovatelů, kteří se rádi postarají o slabé mládě, aby přežilo.

roklanka
napsal(a):
Farma Nenkov má naprostou pravdu,ať se vám to líbí,nebo ne. Příroda zkažená není,kazí jí lidé. Příroda dává šanci jen silným odolným jedincům,to člověk zachraňuje kde co. Když už chcete zachraňovat a neubližovat,tak proč si nevezmete spacák do chlívku,nedáte tam lampu(aby jehněti nebylo zima) a nedohlížíte na ně tam? Takhle jste možná zachránila mládě,ale vzala matce mládě a mláděti matku a to vám přijde v pořádku?
Je to marný, je to marný........
Jarus28
napsal(a):
Já jsem nikomu nic nevzala. Jen jsem se postarala ovečce o mládě, na které si jistě postupně zvykne a budou se spolu pást v ohradě. Zvířata jsou chytrá a pokud k nim člověk chodí a krmí je... zkrátka pokud se o ně stará tak, jak má, tak jsou člověku vděčná a jdou za ním. Něco jiného je např. u divoké zvěře - jako jsou srnci, kam člověk nezasahuje, ale co se týče krmení musí se o ně také v zimě starat. Pokud ovšem je nechce nechat strádat
Znám spoustu chovatelů, kteří se rádi postarají o slabé mládě, aby přežilo.
Nepřisuzujte zvířatům lidské vlastnosti,nemají je. Ovci jste mládě vzala,jí je úplně jedno,že jste se o něj postarala,pro ní to bude cizí jehně a vy budete matkou pro jehně. Nejdůležitější je nátisk hned po porodu ,kdy se navzájem očuchávají a pomatují si pach ,to je jediné,čím se orientují. Proto mláďata koz a ovcí vrtí ocasem při sání,šíří svůj pach,aby matka věděla,že jsou její. Samozřejmě,že si na jehně zvykne,je to stádové zvíře.

roklanka
napsal(a):
ahoj Evo,přesně tak
Třeba si paní ještě zvykne a beránek skončí na pekáči. I já si zvykla, že kozlíci jsou do mrazáku, a to se mnou kozy chodily jako smečka psů.
janadivoženka

XXX.XXX.76.164
Jsou teploty nad nulou. Nám se jehnata rodí v únoru. Jehně ovce olíže a ono pije mlezivo, do tepla jít nemusí. Selen mám připraven před porodem jako i další věci.
Tříkilové jehně se mi nezdá slabé.
Když sledujete porod, mlčte a na nic nesahejte, pokud to není bezpodmínečně nutné.
Pokud je třeba v počátku pomoci, tak v choulu a ne v obýváku. Pokud si ho ovce nevšímá, osušit jedině slámou , ne ručníky, plenkami apod.
Po porodu prostříknout struky, ošetřit pupečník. Dohlédnout na včasné napití,v řádu hodin, mlezivo je životně důležité. Pokud vám ovce držela na oddojení, je klidná, pak stačí přistrčit jehne k cecíku, za prdýlku, netahat za hlavu apod.
Matka je bahnice a jehně je její. Je třeba, aby si po porodu k sobě vytvořili pevnou vazbu. U jehněte to trvá déle než u bahnice.
Jak probíhá přirozený porod ovce a co dělat , tedy spíše nedělat, se zde probíralo nesčetněkrát.
" ošetřit pupečník",
Zatím jsem zažila čtyři porody jehňat. Dnes začaly další, kolem oběda se první bahnila na pastvině, když jsem přišla, jehnička byla ještě mokrá. A tak jsem poslechla rady všech a desinfikovala pupík. Jenže když jsem viděla ovci, jak ji právě ten pupík ještě následujících pět hodin opakovaně intenzivně líže, pochopila jsem, že je to marný, je to marný, je to marný :).
A tak jsem si říkala, zda to naopak nemůže uškodit, když má ovce plnou tlamu desinfekce, a tou pak líže všude jehně i přes oči.
Nebo jsem jen rady ohledně desinfekce špatně pochopila, dřív jsem to neděla, protože jsem u porodu nebyla.
Jitka

suffolkovce
napsal(a):
" ošetřit pupečník",
Zatím jsem zažila čtyři porody jehňat. Dnes začaly další, kolem oběda se první bahnila na pastvině, když jsem přišla, jehnička byla ještě mokrá. A tak jsem poslechla rady všech a desinfikovala pupík. Jenže když jsem viděla ovci, jak ji právě ten pupík ještě následujících pět hodin opakovaně intenzivně líže, pochopila jsem, že je to marný, je to marný, je to marný :).
A tak jsem si říkala, zda to naopak nemůže uškodit, když má ovce plnou tlamu desinfekce, a tou pak líže všude jehně i přes oči.
Nebo jsem jen rady ohledně desinfekce špatně pochopila, dřív jsem to neděla, protože jsem u porodu nebyla.
Jitka
Když použijete Ajatin, který ovce ještě naředí slinami, mělo by to být v pohodě. Ale - nás teda učili, vždy pupík dezinfikovat, ale to bylo u hlavně u telat a v dobách vazných ustájení. Pastevní odchov tenkrát nebyl. Jenže dneska už je a nemyslím si, že chovatel lítá po pastvině a dezinfikuje telata. Nevím, jak u ovcí, ty se na porody asi zahánějí dovnitř?

Je to hlavne pro "dobrej pocit" . Nekdo jeste vyzdimne pupecnik. Delam to, jen kdyz ovce porodi nekde v blate, hline nebo prachu. Kdyz na trave nebo podestylce tak je to zbytecny prave proto, ze ho ovce vylize kazdou chvili.
díky za reakce, když jsem viděla chování ovce, tak to, co ji nejvíc zajímalo, byl právě ten pupík, asi to cítí, jehně docela drsně otáčela na záda a z gruntu ho olizovala, dokonce jako by pupík chtěla ukousnout. A po chvíli znovu a znovu, ještě dnes ten pupík očuchává. Takže jsem došla k názoru, jak píše mastnasek, že sice se všude píše desinfikovat, ale příroda na to má své metody a asi je to reálně a má význam ve stáji, ale na louce se o to máma postará sama.
Jen ovce máma pořád hodně bečí, nepamatuji si, že by tak intenzivně minule ovce bečely, na malou to má jiný zvuk, ale jinak se trvale nezvykle ozývá, nemůže jí něco chybět? Nemůže mít nějaké následky po porodu, a to ji bolí. Zdá se mi to i proti přírodě, takto hulákat na lesy, to ji přeci každá predátor uslyší a přijde.
Jitka

suffolkovce
napsal(a):
díky za reakce, když jsem viděla chování ovce, tak to, co ji nejvíc zajímalo, byl právě ten pupík, asi to cítí, jehně docela drsně otáčela na záda a z gruntu ho olizovala, dokonce jako by pupík chtěla ukousnout. A po chvíli znovu a znovu, ještě dnes ten pupík očuchává. Takže jsem došla k názoru, jak píše mastnasek, že sice se všude píše desinfikovat, ale příroda na to má své metody a asi je to reálně a má význam ve stáji, ale na louce se o to máma postará sama.
Jen ovce máma pořád hodně bečí, nepamatuji si, že by tak intenzivně minule ovce bečely, na malou to má jiný zvuk, ale jinak se trvale nezvykle ozývá, nemůže jí něco chybět? Nemůže mít nějaké následky po porodu, a to ji bolí. Zdá se mi to i proti přírodě, takto hulákat na lesy, to ji přeci každá predátor uslyší a přijde.
Jitka
Domácí slepice taky (nelogicky) kdákají, když snesou vejce. Divocí příbuzní opouští hnízdo diskrétně, z pochopitelných důvodů. Takže kdo ví.
Tak dnes už 5 porod a musím opravit své závěry, že ovce intenzivně olíže právě pupík. Udělala to jen ta první bahnice, ostatní to tak neprožívaly, a tak nakonec já ty pupíky pečlivě desinfikuji.
Včerejší porod vypadal učebnicově, krásné velké a hned životaschopné jehně, navíc od bahnice, která měla minule problém – obrácená poloha. Jenže ještě po několik hodinách ji z dělohy pořád koukal kus blány, přestože plodové lůžko už před několika hodinami odešlo. Vet poradil, abych do ní sáhla, měla jsem tam ruku až po loket a nic necítila, poradil ať to zkusím ještě jednou za hodinu. To už jsem cítila zadní nožičky hned na začátku, ale vytáhla jsem již mrtvé jehně. Bylo tak o půlku menší než to, co už od rána poskakovalo kolem, ale zase odpovídalo velikosti jehňat jiných bahnic.
A tak si lámu hlavu, co bylo příčinou, že se jehně narodilo mrtvé?
A taky trnu, co když to přehlédnu a v bahnici mrtvé jehně zůstane. A taky, co když tam bylo ještě jedno (je to obecně hrozně tlustá ovce- asi genetika, protože nažrat dostává stejně), sice jsem ji ještě prohlédla a nic nenašla, ale když jsem to nepoznala poprvé. Mám strach do ní zbytečně strkat ruce, abych ji neinfikovala, mám sice rukavice, ale vzduch je plný breberek. Ale viditelně není fit, leží a ale žere.
Jitka

suffolkovce
napsal(a):
Tak dnes už 5 porod a musím opravit své závěry, že ovce intenzivně olíže právě pupík. Udělala to jen ta první bahnice, ostatní to tak neprožívaly, a tak nakonec já ty pupíky pečlivě desinfikuji.
Včerejší porod vypadal učebnicově, krásné velké a hned životaschopné jehně, navíc od bahnice, která měla minule problém – obrácená poloha. Jenže ještě po několik hodinách ji z dělohy pořád koukal kus blány, přestože plodové lůžko už před několika hodinami odešlo. Vet poradil, abych do ní sáhla, měla jsem tam ruku až po loket a nic necítila, poradil ať to zkusím ještě jednou za hodinu. To už jsem cítila zadní nožičky hned na začátku, ale vytáhla jsem již mrtvé jehně. Bylo tak o půlku menší než to, co už od rána poskakovalo kolem, ale zase odpovídalo velikosti jehňat jiných bahnic.
A tak si lámu hlavu, co bylo příčinou, že se jehně narodilo mrtvé?
A taky trnu, co když to přehlédnu a v bahnici mrtvé jehně zůstane. A taky, co když tam bylo ještě jedno (je to obecně hrozně tlustá ovce- asi genetika, protože nažrat dostává stejně), sice jsem ji ještě prohlédla a nic nenašla, ale když jsem to nepoznala poprvé. Mám strach do ní zbytečně strkat ruce, abych ji neinfikovala, mám sice rukavice, ale vzduch je plný breberek. Ale viditelně není fit, leží a ale žere.
Jitka
Třeba to, že ho v děloze utlačoval větší sourozenec. Nebo byl prostě slabší od začátku. Když použijete čistou a vydenzifikovanou (a přes to ještě nějaké lubrikans) rukavici, tak mi to osobně přijde jako menší riziko než "zapomenuté" jehně v děloze.
Pufr

XXX.XXX.182.13
V chování ovce je docela dobře poznat, zda už "je to vsechno", chce to pozorovat. Pro případ nutnosti sáhnout hlouběji do ovce doporučuji mít v lékárničce atb pro aplikaci do dělohy, určitě se to vyplatí.