Ohrada u řeky

Suffolk (SF)
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
28.5.2019 10:33
aakubata

XXX.XXX.235.182

Dobrý den, letos se chystám postavit ohradu pro ovečky, dubové kůly a el. ohradník, pastvina se nachází u řeky s velkým trvalým průtokem. Chtěl bych se zeptat zda je potřeba stavět ohrada i podél vody? Díky za reakci.

Uživatel s deaktivovaným účtem

28.5.2019 10:54

Ano, je potřeba.

Ovce umí plavat, taky by rozšlapaly břehy, ve vegetaci vedle vody můžou být motolice...

28.5.2019 16:27
suffolkovce

XXX.XXX.180.15

https://cs.wikipedia.org/wiki/Motolice_jatern%C3%AD

Mohu se zeptat na motolice, jaké je jejich životní prostředí, žijí automaticky ve všech zamokřených plochách, jaký vliv má nadmořská výška. Jak se teď krajinou šíří černý slimák, je jich víc?. Resp. vlhká louka znamená automaticky motolice, nebo jsou tam ještě jiné podmínky.

děkuji Jitka

28.5.2019 16:51

automaticky všude nejsou. jsou tam, kde žijí jejich mezihostitelé, kterým jsou bahnatky, tam, kde mají vhodné podmínky, hlavně tedy vlhkost a hostitele, který si je spase. vlhká louka neznamená automaticky, že tam jsou, ale bejt tam dost dobře můžou. zjistíte brzo, když se tam zkusí pást.

28.5.2019 19:03
suffolkovce

XXX.XXX.180.15

Děkuji za radu, podívám se, jestli tam bahnatky žijí.

Prosím, a proč zjistím - brzo, když to zkusím spásat?

Motolici mám již od školních let zafixovanou jako velmi nebezpečného parazita, a tak se mi ovce nechce zbytečně vystavovat riziku nákazy.
děkuji Jitka

28.5.2019 21:06

bahnatka žije skoro všude, kde je aspoň trochu vody. je to prťousek, malý šneček.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Bahnatka_mal%C3%A1

29.5.2019 07:05
suffolkovce

XXX.XXX.180.15

děkuji za odkaz, teoreticky mám pastvinu již na hranici 800m.n., tak by tam nemusely být, ale pečlivě to prohlédnu .

Prosím, a proč zjistím - brzo - když to zkusím spásat?

děkuji Jitka

29.5.2019 09:08

no protože když tam motolice budou, tak to poznáte na ovcích

29.5.2019 15:18
suffolkovce

XXX.XXX.180.15

Tak to mi přijde dost nebezpečné, to jen zkoušet a čekat, až to poznám, že se infikovaly. Navíc mě překvapilo, že nakažené ovce jsou infekční několik let.

Na webu http://www.zemedelskekomodity.cz/index.php/zemedelske-komodity ,
píší

2.1.1. Motoličnatost

V našich chovech ovcí se vyskytuje méně často než v minulosti. Původcem onemocnění jsou motolice Fasciola hepatica, Dicrocoelium dendriticum, které parazitují ve žlučovodech a v játrech, a Paramphistomum spp., parazitující v předžaludcích ovcí.

Motolice ke svému vývoji potřebují mezihostitele (vodní plže především plovatku malou). Vajíčka motolice se dostávají do vody, kde vzniká larvální stádium motolice miracidium, které napadá vodní plže, v nichž vznikají další larvální stadia motolice – cysty, sporocysty – redie – cerkarie. Cerkarie se dostávají ven z plovatky a encystují na vodních rostlinách – metacerkarie, které jsou pozřeny spolu s rostlinami hostitelem.Z dvanáctníku hostitele se dostávají do jater a žlučovodů , kde dospělí jedinci tvoří vajíčka.

Klinické příznaky onemocnění zahrnují výskyt průjmů, narušení funkce jater, zvětšení břicha, ikterus (žloutenka), anémii (chudokrevnost), otoky mezisaničí a zhoršení výživného stavu.

Diagnostika: pitva – u akutního onemocnění - krvácení v játrech, zvětšená játra s fibrinózními nálepy (bělavé). U chronického onemocnění – cirhóza jater, dilatované (rozšířené) vejcovody.

K léčbě se nejčastěji využívají individuálně perorálně aplikované benzimidazolové preparáty (albendazol, fenbendazol, mebendazol).

Jako prevence je vhodné odčervení před pastvou, vysoušení pastvin či situovat pastviny na taková místa, kde není přirozený zdroj vody.

Přidejte reakci

Přidat smajlík