Dobrý den. Koza dnes porodila s desetidenním zpožděním dvě mrtvá kůzlata. Vypadala normálně, silná, vyvinutá, ale skoro úplně bez srsti.Jen na hlavě měla chlupy a to větší kůzle i proužek srsti na hřbetě. Jinak to byly naháči … Koza měla první kůzle před dvěma lety, zdravé a bez problémů. Vloni se jí nepodařilo připustit. I když měla velké břicho a těšili jsme se na kůzlata, veterinář řekl, že byla jen tlustá. Ani na sonu se nic neobjevilo. Letos jsem tedy v termínu porodu zklamaně usoudil, že je to to samé a po 10 dnech, když už jsem nic nečekal, najednou toto. Tušíte někdo, čím to může být? Odčervení v těhotenství neměla, normálně žrala, byla v pohodě. Je hodná a klidná. Můžu ji na podzim připustit nebo raději vyřadit z chovu? Děkuji za zkušenosti.
Nikdy se mi nic podobného nestalo,takže mohu jen odhadovat. To,že koza přenášela 10 dní nic neznamená,není to tak běžné,ale jedna z mých koz přenášela déle a narodila se zdravá kozička. 160 den porodila koza jedné mé známé chovatelky a taky v pořádku. Takže tím to nebude.
Nenapsal jste plemeno kozy, není to nubie? Tam se z nedostatku jodu naháči narodit mohou ,ale zpravidla mají ještě strumu a bývají spíš nedonošení ,než přenošení. Pak je ještě možnost ,že kůzlata z nějakého důvodu uhynula v matce a začala se rozkládat. Ale je-li to možné ,to netuším.
Nic méně kozu bych dál do chovu nenechávala, probémů se má člověk zbavovat a ne si je pěstovat.
Uživatel s deaktivovaným účtem

No pokud by to bylo nedostatkem minerálu, tak to by potvrdil odběr krve ..
Uživatel s deaktivovaným účtem

no tak nedostatek jodu brutálně zpomaluje růst, takže ta zvířata se strumou můžou být podle kalendáře přenášená a ve skutečnosti nedonošená.
Zde je starší diskuse zabývající se jodem a jeho nedostatkem. Je tam dost informací podle mne.
https://www.ifauna.cz/ovce-kozy/diskuse/detail/2821109/stitna-zlaza