Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Betyska

28.2.2020 19:38
Betyska

XXX.XXX.138.97

Dobrý večer, potřebovala bych poradit s jehňaty. 14 dní je mam na flašce umřela mi stará ovce druhý den po porodu. Dvojčátka se měly k světu až do teď. Mladá Ovečka mi lehla přestala jist a jen leží na boku po dvou dnech jsem do ní dostala mléko ale pořád mi přijde naka nafoukla dala jsem ji domu do tepla ale přijde mi že nic nepomáhá včera tady byl i lékař dostala asi pět injekci ráno jsem myslela že je už pozdě ale ona žila dala jsem ji mléko a snědla celou láhev ale pořád se nemůže postavit na zadní nožky pomáhám ji vztávat ale neudrží se masiruji ji bříško a přijde mi že ji to bolí. Potřebovala bych poradit jestli je šance že přežije a jak ji více pomoct

Uživatel s deaktivovaným účtem

28.2.2020 20:21

Stihly se poradne nalokat mleziva?

Betyska

28.2.2020 20:29
Betyska

XXX.XXX.138.97

Mlezivo jsem dávala 2 dny co stará ovce zemřela pak jsem začala dávat sušené mléko pro jehňata

28.2.2020 22:42
moonika

XXX.XXX.204.43

To mi pripomina floppy kid syndrom
Tu su info co k FKS napisala Bara Bartosova:.
Velmi důležité jsou pauzy mezi jednotlivými krmeními, kde já se držím alespoň 3 hodin, na začátku při častějším podávaní, lépe ovšem 4+hodin. Pokud se interval nedodrží a krmí se dříve, kůzle dostatečně nevytráví, pije následně méně a může dojít i k nafukování, průjmům, FKS atd.
Floppy kid syndrome FKS
Jedná se o metabolickou acidózu.
Kůzlata jsou po porodu naprosto v pořádku, ale po čase se objeví slabost, nejčastěji 3-10.den,ale
může i déle. Častěji se vyskytuje u později narozených, tedy v teplejších měsících a to především u mlékem překrmovaných,ať flaškovaných či těch nenasytných pod matkou. Předpokládá se, že to způsobuje Clostridium botulinum, Escherichia coli a Caprine herpesvirus.
Prvním symptomem je nejistá chůze, ,,pletení,, zadních nožiček, kůzle není schopné pobíhat delší dobu, vždy jen par skoků a zastaví se. Bříško se jeví stále plné, střeva ,,stojí,, při rychlém /jemném!!!/ mačkání bříska ze spodu, je slyšet šplouchání. V další fázi jazyk ztrácí aktivitu a není schopen pohybu sání, avšak polykací reflex je stále přítomen. Následuje letargie, neschopnost postavit se a celková slabost. Může a nemusí se zvýšit teplota, stejně jako v některých případech se mohou objevit dýchací potíže, zrychlené a těžké dýchaní.

Léčba
Pokud se problém odhalí včas, kdy kůzle pouze méně jistě chodí, může se nechat dále na mléce. Zde je jen potřeba 3 dny přeléčit : 500mg thiamin /vit B1/ 2cc penicilin 2cc B komplex, podávat se může
smícháno přímo do tlamičky.
V případě, že už je najdeme ve fázi ,,ležící,, postupujeme se stejnou léčbou, ale k tomu přidáme elektrolyty, glukózu, probiotika vše opět orálně a ještě penicillin injekčně pod kůži. Pokud se jeví střeva plná, znamená to, že nepracují, pak přidáme ještě jedlou sodu. Ale podávání mléka dobře zvážíme, pokud trávení opravdu stojí, je lepší na pár dní vynechat. Podávání a hydratace sondou je v některých případech nevyhnutelná. Kůzle se musí držet v teple, ale pozor na přehřátí, ať již pod infralampou či u kamen, slunci se vyhýbat. Ležícímu kůzleti je potřeba podložit hlavička, dát přední nožičky pod tělíčko a držet ho v klasické ,,odpočívací,, poloze. Nesmí ležet na boku. Mléko se může
dávat až po cca 8 hodinách od doby, kdy se kůzle začne samo a bez problémů pohybovat, ne dříve.

28.2.2020 22:49
moonika

XXX.XXX.204.43

Este pridam clanok B. Bartosovej o krmeni flaskacov:

Flaškování či péče o slabší kusy
Po porodu nejdříve kůzlata řádně prohřeju, je potřeba si uvědomit, že prochladlé kůzle hůře tráví. Klidně fénuju dokud spokojeně neusnou/ nemáme zateplenou stodolu a porody i v -18-20C u nás nejsou výjimkou/ následně dostanou mlezivo, kterého prohřátá vezmou naráz i 150ml / neprohřátámax polovinu/ cca do 2hodin krmím znovu. Obecně platí, že na každý 1kg své váhy by mělo kůzle přijmout 50ml mleziva do 4 hodin od porodu.
Mlezivo neodměřuju, ale první 2-3 krmení nechávám
objem na kůzlatech. Odměřuji až od druhého dne.
Dávkovaní musí brát ohledy na velikost slezu a kůzlat.
2. den začínám na 150-180ml 4x denně /pokud kůzle bere méně, krmím 5x/
2.týden 200-250ml 4x
3.tyden 300-400ml 3-4x,
jak navýším na 500ml,tak stačí 3x, více jak 500ml naráz nikdy nedávám. Ideálně alespoň do
1.5mesice, součastně zvykat na vodu, pokud umí pit sami vodu, krmím mlékem 2x denně. Z mléka odstavuju individuálně mezi 2,5-4 měsíci. Většinou však na 3. Určitě neplatí, že kůzlata na flašce a nekrmená mlékem do 5-6měsíců budou jak-koli podtržená, v tom určitě problém není, naopak.Je potřeba dbát na teplotu mléka, které by mělo být 38-40C. Plné lahve si nosím v kbelíku se stejně teplou vodou, aby teplota do vypití neklesla pod 38C. Čím je kůzle mladší, tím je toto důležitější, protože jeho termoregulace je špatná, nemá dostatek podkožního tuku ani svaloviny.Velmi důležité jsou pauzy mezi jednotlivými krmeními, kde já se držím alespoň 3 hodin, na začátku při častějším podávaní, lépe ovšem 4+hodin. Pokud se interval nedodrží a krmí se dříve, kůzle dostatečně nevytráví, pije následně méně a může dojít i k nafukování, průjmům, FKS atd

Dajte jej kamilkovy caj a ak mate Zivu vodu do neho.

28.2.2020 23:06
moonika

XXX.XXX.204.43

Co sa tyka liecby, konzultujte s vetom,( davky tam uvedene su z veterinarneho zdroja ale su rozne pripravky s roznou koncentraciou atd.)

29.2.2020 09:03

mooniko to jsou zajimavy rady, ja uz jsem se vecer chystal poradit ostrej nuz

29.2.2020 13:57
moonika

XXX.XXX.204.43

No ved ak by tam slo naozaj o fks tak s navratom k mlieku , pri kratkych pauzach atd to naozaj nemusi zvladnut.

Přidejte reakci

Přidat smajlík