Tom2

XXX.XXX.141.208
Poradí mně někdo kdo má zkušenosti se zkrmováním senáže ovcemi ? Mám nedostatek sena a nabízí se mi možnost baliku senáže z lučního porostu nebo i z vojtěšky. Jmenovitě zda vůbec je toto krmení vhodné - pozitiva i negativa, za jakou dobu od zhotovení baliku -dozrání lze začít zkrmovat, do kolika dnů nutno balík zkrmit než dojde k plísním a to podle obvyklých teplot v zimním, nebo letním období, je vhodnější k přikrytí baliku zvon z plastu, nebo pozinkovaný krmelec z důvodu omezení plýtvání ovcemi.
Děkuji za každou radu i Váš čas.
Tom2
Senáž dozrává po 6 (8) týdnu
Je vhodná na podpoření samic před připouštěním a při větším energetickém výdeji matek, při výkrmu, do KD se zařazuje pozvolna k senu a dalším složkám KD, u vojtěškové senáže je vhodné doplňovat minerál který senážovaná vojtěška neobsahuje a teď netuším který to je
Zkrmit v létě je ideální do tří dnů, v zimě tak 5 (až 7 podle teploty)
Dávám jen tolik kolik sežerou na jednou, celodenní přístup k senáži nepraktikuju,
Výhody - po naučení je dobře přijímána, nepráší, energeticky výhodná, pokud si ji děláte sám tak další výhody přibývají
Nevýhody- těžká na manipulaci, náchylná k protržení obalu, rychle se po rozbalení kazí - plíseň, zmíním botulotoxin, někdo si ztěžuje na velká jehňata a tím horší porody
Letos je ale sena dost, i když kvalita je trošku horší než loni
Nepíšu nic co by tu nebylo k dohledání