Dobrý den,
jsem co se týče ovci úplný začátečník a tak prosím o schovívavost.
Přibližně půl roku máme na oploceném pozemku cca 4000 m2 dvě kamerunské ovce. Mají tam zateplený přístřešek, malý rybniček. Jezdíme tam jednou týdně doplňujeme případně vodu a krmení, v zimě obden.
Ovce jsou ale velmi plaché tím že je to pozemek na samotě a žijí tam v podstatě samy. Nejde se k nim přiblížit blíž než na 15 m.
Nyní k ním máme nově i chovneho beránka.
Pozemek je totiž stavební navazuje na pět hektarů louky a jakmile tam budeme trvale ovečky budou na pastvě. 🙃Tedy ne na celých 5ha.
můj dotaz zní: pokud bude ovce čekat jehňata může i tak být na pozemku sama?
Nepředstavuje velký problém, že se k ní nemůžu jako chovatel přiblížit a případně si ji prohlédnout?
Žádná moje intervence u bahnění se neočekává?
A jak je ochočit?
Moc děkuji
Ked k nim skoro celý rok jazdite raz za týždeň ( aj to nechapem ako to môže fungovať, to ako ked si ovca nahodou zlomí nohu v pondelok a vy tam prídete v sobotu tak to akože do tedy na vás bude čakať? ) tak nečakajte že si na vás zvyknú. Ovca na to aby skrotla potrebuje každodenný kontakt s chovateľom. Odpovedam na vašu prvú otázku : Podľa mna to problém je ked nedokážete skontrolovat mláďa. Ovca ked je pred pôrodom tak je ju vhodne zavreť a oddelit od ostatných. Idealne do nejakého ovcinca alebo chlieva. Ale pri vašom polodivokom chove to možné neni. Tak vám radím keď sa nemôžete o ovce starať každý deň že sa na to vykaslite. Ved sám musíte vidiet že to neni ideálne. Pri pôrode sa môžu sem tam vyskytnuť problémy a tá ovca s problemami pri pôrode kym vy o pár dní prídete už môže byt dávno mŕtva. A vo vašom prípade odpoved na druhú otázku neexistuje pretoze ovce vidíte iba z diaľky raz za týždeň. A tak sa ovca skrotiť nedá. Prajem pekný deň.
Uživatel s deaktivovaným účtem

nepředstavuje to problém, když ovce nejsou ochočené. ale vy jako chovatel musíte být schopný nějakým způsobem i takovou ovci odchytit, zafixovat. buď se ovce dají chytit, nebo musíte mít uličku, manipulační ohradu, ovčáckého psa.
protože jak chcete neodchytitelné ovci poskytnou jakoukoliv veterinární péči? kontrolu vemene, paznehty, odčervení... cokoliv?
napsal(a):
nepředstavuje to problém, když ovce nejsou ochočené. ale vy jako chovatel musíte být schopný nějakým způsobem i takovou ovci odchytit, zafixovat. buď se ovce dají chytit, nebo musíte mít uličku, manipulační ohradu, ovčáckého psa.
protože jak chcete neodchytitelné ovci poskytnou jakoukoliv veterinární péči? kontrolu vemene, paznehty, odčervení... cokoliv?
Dobrý den, moc děkuji za radu skoro se stydím, že mě nenapadla manipulační ohrada.
Máte na mysli něco jako je toto: https://www.eshop-zemedelske-potreby.cz/nahaneci-oblouk-pro-skot-180-standard-p28654/?utm_source=Google+n%C3%A1kupy&utm_medium=ppc&utm_campaign=Nah%C3%A1n%C4%9Bc%C3%AD+oblouk+pro+skot+180+Standard&gclid=EAIaIQobChMI6eKoxO3g6gIVCap3Ch1LOQg9EAQYIyABEgL68fD_BwE
A ještě by mě zajímalo byla jsem delší dobu na návštěvě ve Skotsku a tam jsou ovce na pastvinách zcela volně, kontakt s chovatelem maji jednou za čas, kdy to nějaký John či Glen objíždí pick upem ( někdy i jednou měsíčně) a neoddělují se těhotné 😇 ovce.
Čímž nechci říct, že to budu praktikovat stejným způsobem, ale zajímavé to je. Na mém pozemku bude brzy obydlena statek a pastvina.
Z jakého důvodu by se měla těhotná ovce oddělovat?
Ve Skotsku mají tísícihlavá stáda a nechávají tomu volný průběh.
Příroda to vyřeší.
Vy máte dvě ovce. Teké tomu můžete dát volný průběh. Když bude
vše tak jak má být, dopadnou porody dobře. Když bude problém
a nepomůžete, příroda to vyřeší. Ono při chovu zvířat nejde vždy
všechno samo. A nevyroste to samo a zadarmo, ja se někteří lidé
co o tom nic neví domnívají.
Tak jestli budete vi ovce a slepice spolu žít jak ta hovádka boží
na jednom hnoji a nepotřebujete aby vám něco vyrostlo, tak chovejte
ovce bez berana, nebo berany bez ovcí. Postrádám tím ale smysl
vašeho konání.
Chvatelé, které chov ovcí živí a nežijí jen z dotací, ovce před porodem
oddělují, aby si jehňata osvojila matku, napila se mleziva a přežila.
Doporučuji Vám , zakoupit si nějakou literatůru o chovu ovcí, když
je nepodstatné, aby to bylo zadarmo, zda vám něco vyroste.
Představa přírodního přístupu těch, co o chovu zvířat nic nevědí a
chtějí hospodařit v souladus přírodou je taková, že jde všechno samo
bez jejich přičinění. Stačí občas přijít a utrhnout si plody.
Děkuji....váš pohled respektují. Hnůj máme mimo místo pobytu lidi ovci i slepic...pozemek je rozlehlý. Dotace nepotřebuji, literaturu mám. Jsem celkem studijni typ, takže i přečtenou. V literatuře se o oddělení nemluví. Rozhodně ne dříve než vznikne problém.
Ovce rodily jehňata ještě dřív, než vznikli veterináři ...a JZD....
Nastudovat se dá cokoli. I naučit. Není to tak, že chovatel začátečník již nikdy nedožené moudra svých zkušenějších kolegů. To platí napříč obory.
Rady zkušených chovatelů se mi osvědčilo dodržovat. Ovce neoddělená od stáda tedy má tendenci odvrhnout jehně?
Nejde o tendenci, jako spíš prevenci. Nemusí se to stát, ale taky může (obzvlášť prvničky bývají často zmatené a ještě tak nějak neví a neumí, co mají dělat..) a je lepší s takovou variantou počítat a snažit se tomu předejít.
Já třeba musela kozu zavřít i kvůli kozlovi, nevím jestli mu těsně před porodem "voněla" jinak, ale neskutečně ji otravoval a na ní bylo znát, jak je z toho nešťastná..
janovo
napsal(a):
Děkuji....váš pohled respektují. Hnůj máme mimo místo pobytu lidi ovci i slepic...pozemek je rozlehlý. Dotace nepotřebuji, literaturu mám. Jsem celkem studijni typ, takže i přečtenou. V literatuře se o oddělení nemluví. Rozhodně ne dříve než vznikne problém.
Nastudovat se dá cokoli. I naučit. Není to tak, že chovatel začátečník již nikdy nedožené moudra svých zkušenějších kolegů. To platí napříč obory.
Rady zkušených chovatelů se mi osvědčilo dodržovat. Ovce neoddělená od stáda tedy má tendenci odvrhnout jehně?
literaturu mám. Jsem celkem studijni typ, takže i přečtenou. V literatuře se o oddělení nemluví. Rozhodně ne dříve než vznikne problém.
V literatuře se chouly běžně uvádějí. Samozřejmě ne v každé. Ale doporučuji Vám si o tom přece jen přečíst více.
To je sice pravda, ovšem to byly ovce značně odlišné od dnešních moderních plemen, a i tak byla úmrtnost vysoká - jen každé třetí jehně se dožilo dospělosti. I ty kamerunky rodí více mláďat než jejich divoký předek, takže můžete mít problém i s tím, že matka více jehňat třeba ani neuživí.
Samozřejmě dělejte, jak uznáte za vhodné - ale pokud Vám ze dvou bahnic s jehňaty jedna pojde, přijdete o 50 % ovcí. Kdybyste měl těch ovcí dvacet a jedna pošla, přijdete o poměrně menší část. Je tedy logické, že chovat „nadivoko“ je tím výhodnější, čím více ovcí máte, ale i tak to chce hodně péče a taky mít s prominutím koule na to, dorážet jehňata, která matka odmítla nebo kterým uhynula.
Navíc u dvou bahnic s beranem vemte v potaz vliv berana, který se bude v tak maličkém stádečku nudit, obtěžovat ovce i jehňata a stresovat je.
Vzato kol a kolem, mluvíte o přírodních podmínkách, ale jednak je ani neposkytujete (pořád je to uměle seskládané stádečko v ohradě), jednak si je lakujete na růžovo - bez úhynů není žádný chov, ale ten přírodní či přírodě blízký už tuplem ne.
Ovce neoddělená od stáda tedy má tendenci odvrhnout jehně?
Jak která, jak v kterých podmínkách. Ovšem chouly mají více důvodů než jen tento.
Jsou matky, které přijmou nejen svá jehňata, ale i cizí, a ta vlastní pak strádají. Jehňata může napadnout dravec, ale i třeba ty slepice - kdosi tu psal zkušenost, že novorozené jehně uklovaly slepice k smrti; začaly od pupeční šňůry, kde byla krev, a klovaly. V případě problému při porodu si vůbec nemusíte všimnout, kdežto do choulu se můžete chodit pravidelně dívat a případně zasáhnout. Budete mít přesnou informaci, kolik ovce sežrala a čeho, takže se nebudete muset bát metabolických poruch a onemocnění. A v případě úhynu matky budete mít jehňata v choulu, takže je nebudete muset na hektarové pastvině hledat, abyste jim ukončil trápení - protože vyčerpané uběhané jehně, které se nenapilo mleziva, už nemá smysl navykat na flašku. A matku s jehňaty neobtěžuje v choulu beran.
Zkrátka pro chov dvou ovcí je rozhodně výhodnější individuální přístup.

Tazka i jednoducha odpoved. Uvidite :) Jsou ovce ktery ochocit jdou, jsou jedinci ktery proste budou divoky furt. TIm ze tam jste tak malo tomu nepomuzete a cim starsi budou tim hur je doochocite. Porody to je stejna odpoved. Bud a nebo. Bud se smirite s tim ze ovci nemuzete pomoct, protoze i kdyby ulehla s tezkym porodem tak pro ni bude jeste stres navic kdyz vas necha priblizit se ( protoze bude vysilena ). Jeste ze to nejsou ovce s vlnou, to by bylo rodeo to zavirat pred navstevou strihace.
Na vasem miste bych to asi udelal tak, ze dokad tam nebudete bydlet, tak neresit, uklizet pripadny mrtvolky apod... a az tam budete, tak bud intenzivne ochocovat anebo do klobas a poridit novy ovce.
pajca
napsal(a):
Tak jestli budete vi ovce a slepice spolu žít jak ta hovádka boží
na jednom hnoji a nepotřebujete aby vám něco vyrostlo, tak chovejte
ovce bez berana, nebo berany bez ovcí. Postrádám tím ale smysl
vašeho konání.
Chvatelé, které chov ovcí živí a nežijí jen z dotací, ovce před porodem
oddělují, aby si jehňata osvojila matku, napila se mleziva a přežila.
Doporučuji Vám , zakoupit si nějakou literatůru o chovu ovcí, když
je nepodstatné, aby to bylo zadarmo, zda vám něco vyroste.
Představa přírodního přístupu těch, co o chovu zvířat nic nevědí a
chtějí hospodařit v souladus přírodou je taková, že jde všechno samo
bez jejich přičinění. Stačí občas přijít a utrhnout si plody.
Suhlasím, ovce s malými sa oddeľujú aj napr. preto lebo keďže male zvyknú prichádzat na svet aj skoro na jar a vtedy este môze byť chladno a preto sa male zatvára s ovcou do nejakého maleho výbehu ktorý je chránený pred vetrom. Ale takéyo oddelenie mòže byť dobré aj preto ze to jahna a jeho matku neotravujú aj iné ovce. Janovo pozrite sa na nejake salaše a tam vám určite povedia že aj oni oddelujú čerstvo narodené jahnatá a ich matky od ostatných. Ale ja najväčši problém v takom chove aký máte vy je to ze ked sa nejaká ovca náhodou zraní alebo je chorá tak to niekoľko dní bude čakať kým k nim prídete. Aj v skótsku urcite kontrolujú svoje stáda častejšie ako raz za tyždeň.
Varaxi
napsal(a):
literaturu mám. Jsem celkem studijni typ, takže i přečtenou. V literatuře se o oddělení nemluví. Rozhodně ne dříve než vznikne problém.
V literatuře se chouly běžně uvádějí. Samozřejmě ne v každé. Ale doporučuji Vám si o tom přece jen přečíst více.
To je sice pravda, ovšem to byly ovce značně odlišné od dnešních moderních plemen, a i tak byla úmrtnost vysoká - jen každé třetí jehně se dožilo dospělosti. I ty kamerunky rodí více mláďat než jejich divoký předek, takže můžete mít problém i s tím, že matka více jehňat třeba ani neuživí.
Samozřejmě dělejte, jak uznáte za vhodné - ale pokud Vám ze dvou bahnic s jehňaty jedna pojde, přijdete o 50 % ovcí. Kdybyste měl těch ovcí dvacet a jedna pošla, přijdete o poměrně menší část. Je tedy logické, že chovat „nadivoko“ je tím výhodnější, čím více ovcí máte, ale i tak to chce hodně péče a taky mít s prominutím koule na to, dorážet jehňata, která matka odmítla nebo kterým uhynula.
Navíc u dvou bahnic s beranem vemte v potaz vliv berana, který se bude v tak maličkém stádečku nudit, obtěžovat ovce i jehňata a stresovat je.
Vzato kol a kolem, mluvíte o přírodních podmínkách, ale jednak je ani neposkytujete (pořád je to uměle seskládané stádečko v ohradě), jednak si je lakujete na růžovo - bez úhynů není žádný chov, ale ten přírodní či přírodě blízký už tuplem ne.
Ovce neoddělená od stáda tedy má tendenci odvrhnout jehně?
Jak která, jak v kterých podmínkách. Ovšem chouly mají více důvodů než jen tento.
Jsou matky, které přijmou nejen svá jehňata, ale i cizí, a ta vlastní pak strádají. Jehňata může napadnout dravec, ale i třeba ty slepice - kdosi tu psal zkušenost, že novorozené jehně uklovaly slepice k smrti; začaly od pupeční šňůry, kde byla krev, a klovaly. V případě problému při porodu si vůbec nemusíte všimnout, kdežto do choulu se můžete chodit pravidelně dívat a případně zasáhnout. Budete mít přesnou informaci, kolik ovce sežrala a čeho, takže se nebudete muset bát metabolických poruch a onemocnění. A v případě úhynu matky budete mít jehňata v choulu, takže je nebudete muset na hektarové pastvině hledat, abyste jim ukončil trápení - protože vyčerpané uběhané jehně, které se nenapilo mleziva, už nemá smysl navykat na flašku. A matku s jehňaty neobtěžuje v choulu beran.
Zkrátka pro chov dvou ovcí je rozhodně výhodnější individuální přístup.
Moc děkuji za tento příspěvek. Je opravdu odborný, k věci a velmi přínosný.
V tuto chvíli si pořizuji manipulační ohradu.
Jinak samozřejmě plně chápu vyšší riziko úhynu při divokem chovu. Jak zde někdo píše, je to vždy něco za něco.
Jen mi není jasná jedna věc. Myslíte si, že pokud bych volila variantu divokého chovu s pravidelnou kontrolou ovci v ohradě, tak je lepší mít větší stádo? Pozemek je veliký, takže mít větší stádo není problém.
Děkuji