Dobrý den,
jsem jako chovatelka koz úplný začátečník a moc bych potřebovala poradit.
Koupili jsme 2 kozenky vysokopodílové anglonubijky, jedna z nich má první kůzle a dojí s tím, že malá chodí ještě cucat. Teď dostala zánět, na noc jsem kůzlátko kvůli lékům odstavila do ohrádky, přesto jsem ráno nadojila jen 400ml. Je to normální? Nebo to dělám špatně a mám dojít déle? Zdá se mi, že už nic moc neteče...
Děkuji předem za radu.
Uživatel s deaktivovaným účtem

TerezaMusilová
napsal(a):
No vypadá to tak, že oddojím jeden cecík, ten je jakoby úplně prázdný, pak druhý a když ještě pro jistotu zkusím ten první, zase z něho trochu teče...
Proč nedojíte oba najednou?

TerezaMusilová
napsal(a):
Ješte mi to nejde oběma rukama. Musím to procvičit. Bála jsem se, abych jí neubližovala. Zatím mám šikovnější pravou ruku, tak dělám oba pravou. Ale budu se snažit i o tu druhou..:)
Jasně. Já vždycky dojila oběma, přijde mi to lepší pro obě strany. A rychlejší.
Nevím, jak zánět vypadá, jestli zhoustlé mléko jako kefír, nebo v bílém
mléce kousky, které zjistíte při prvních odstříknutích před dojením,
nebo až při cezení mléka, nebo ztvrdlá půlka vemene a z ní jde voda
a krev. Poslední varianta by byla ta nejhorší.
Zánět je potřeba vydojovat několkrát denně, ne jen ráno a večer.
I když veterinář nasadí Atb. Dobré je i zánět mazat mastma proti zánětům.
Poohlédněte se po okolí, jestli tam máte chovatele skotu, ti určitě něco
mají, jestli Vám vet.neprodal, třeba Aphlegminu. Dříve se používal
chladivý amastol, ale co je dnes by věděl doktor.
Jestli jste zase kůzle na noc zavřela, ráno zkuste dojit kozu za přítomnosti
kůzlete. Koza může mléko zadržovat pro kůzle, to oni umí, nedat všechno.
Klidně ho nechte pít, pokud to mléko není nějaká hrůza. Atb z něj vyjdou.
Mléko vypadá úplně normálně, kdybych ho první den nezkoušela svařit, ani bych nepoznala, že něco není v pořádku (neměla jsem první den teploměr do mléka, tak jsem ho chtěla raději ohřát víc než míň, neb ho měly pít i děti). Když se zdrclo, začala jsem pátrat čím to může být a to mě dovedlo až k NK testování a vyšetření veterináře, který nám napsal ta ATB. Není tam ani krev, ani změna konzistence a po přefiltrování jsem si na filtru nevšimla ani vloček...koza pěkně žere, pije, vemínko má trochu uzlíkovaté a horké, jinak nic.
Doufám, že se to lepší, protože dnes ráno jsem nadojila o třetinu více než včera a dokonce jsem ovládla už i dojení oběma rukama.:-D
Mast jsem objednala, ještě se pídím po nějakých homeopaticích, někteří chovatelé s tím mají prý dobrou zkušenost...

pajca
napsal(a):
Nevím, jak zánět vypadá, jestli zhoustlé mléko jako kefír, nebo v bílém
mléce kousky, které zjistíte při prvních odstříknutích před dojením,
nebo až při cezení mléka, nebo ztvrdlá půlka vemene a z ní jde voda
a krev. Poslední varianta by byla ta nejhorší.
Zánět je potřeba vydojovat několkrát denně, ne jen ráno a večer.
I když veterinář nasadí Atb. Dobré je i zánět mazat mastma proti zánětům.
Poohlédněte se po okolí, jestli tam máte chovatele skotu, ti určitě něco
mají, jestli Vám vet.neprodal, třeba Aphlegminu. Dříve se používal
chladivý amastol, ale co je dnes by věděl doktor.
Jestli jste zase kůzle na noc zavřela, ráno zkuste dojit kozu za přítomnosti
kůzlete. Koza může mléko zadržovat pro kůzle, to oni umí, nedat všechno.
Klidně ho nechte pít, pokud to mléko není nějaká hrůza. Atb z něj vyjdou.
Jo a přesně takhle vzniká rezistence. Nechat mláďata pít mléko ś ATB. V ostatním máte pravdu.
no dělám to tak, že atb dám na noc po vydojení a kůzle zavřu vedle mámy do ohrádky. pustím ho, až ráno kozu podojím...tak se snad to největší množství atb k němu nedostane...ne? A kam s mlékem - přiznám se, že jsem jen pro kontrolu přeměřila množství a vylila do dřezu. ale asi to byla blbost, když nad tím tak přemýšlím. ačkoliv moč a další odpad lidí užívajících atb jdou taky stejně do odpadu,že...

TerezaMusilová
napsal(a):
no dělám to tak, že atb dám na noc po vydojení a kůzle zavřu vedle mámy do ohrádky. pustím ho, až ráno kozu podojím...tak se snad to největší množství atb k němu nedostane...ne? A kam s mlékem - přiznám se, že jsem jen pro kontrolu přeměřila množství a vylila do dřezu. ale asi to byla blbost, když nad tím tak přemýšlím. ačkoliv moč a další odpad lidí užívajících atb jdou taky stejně do odpadu,že...
Bohužel ano. Což je další příčina rezistentních baktérií. Ale to tady nevyřešíme - jestli teda vůbec někdo. Dobrá - můžu dát mléko s ATB zvířeti, které hodlám za pár měsíců porazit. To už budou pryč. Ale znám jeden konkrétní chov, kde ho dávají i jalovičkám, tedy budoucím chovným kusům. A to už je potencionální průšvih.
Týden před předáním je odčervovali, tak teď bude chvíli klid. Jak často se to vlastně ideálně dělá? Už teda vím, že se napřed posílá bobek na rozbor, ale jak často, to se mi nějak vykouřilo. S tím naším zánětem to vypadá neslavně....dostala dvě dávky atb, včera nadojila o něco více, ale dnes zase míň a NK test vyšel mnohem hůř než na začátku. Tmavě červená a hlenovitá tekutina.:( Mě se zdá, že ta vemínka jsou pořád obě tvrdá...mám to v ruce poprvé, jaké to vlastně má správně být? Asi tak 10 cm nad struky jsou v obou půlkách taková tvrdší kulatá tělesa. Je to něco, co se má rozmasírovat nebo je to prostě mléčná žláza? Dneska ráno jsem důkladně vydojila a dala jenom 500 ml. A to bylo kůzle celou noc mimo v ohrádce.:(

TerezaMusilová
napsal(a):
Týden před předáním je odčervovali, tak teď bude chvíli klid. Jak často se to vlastně ideálně dělá? Už teda vím, že se napřed posílá bobek na rozbor, ale jak často, to se mi nějak vykouřilo. S tím naším zánětem to vypadá neslavně....dostala dvě dávky atb, včera nadojila o něco více, ale dnes zase míň a NK test vyšel mnohem hůř než na začátku. Tmavě červená a hlenovitá tekutina.:( Mě se zdá, že ta vemínka jsou pořád obě tvrdá...mám to v ruce poprvé, jaké to vlastně má správně být? Asi tak 10 cm nad struky jsou v obou půlkách taková tvrdší kulatá tělesa. Je to něco, co se má rozmasírovat nebo je to prostě mléčná žláza? Dneska ráno jsem důkladně vydojila a dala jenom 500 ml. A to bylo kůzle celou noc mimo v ohrádce.:(
Odčervení dvakrát ročně - je dobré nechat vyšetřit trus před a po.
Terezka skuste aj ineho veta, s mastitidou nie je ziadna sranda. Ako vam pise pajca asi to bude chciet aj celkove atb. Len sa divim ze najskor doslo k zlepseniu a zrazu zhorsenie. Podarilo sa vam to dobre dostat do struku? Zatial nez vam pridu tie pripravky sa popytajte v lekarni na gafrovu mast s mentolom alebo eukalyptom. Hrce by vo vemene nemali byt ale pri zapaloch to byva. Ale tazko nieco posudit takto podla opisu ked to clovek nema v rukach.Horke su obe polky a hrce su v oboch polkach ?
Mooniko, doufám, že jsem se dostala dost daleko s tím antibiotikem. Alespoň jsem neviděla, že by cokoliv vyteklo stranou, pak jsem ještě promnula struk směrem nahoru, aby se to dostalo i dál. Každopádně jsem léčila jen jeden struk, teď jsou ale horké a se zatvrdlinami oba.:( Mast mi přijde doufám už zítra, zkusím se ještě poptat v lékárně na nějakou kafrovou. Ach jo...to jsou starosti hned ze startu. Ale alespoň nás to v budoucnu už nepřekvapí. Dnes večer jí to vemínko zkusím pořádně promasírovat, třeba to taky pomůže. Dala jsem jí ta homeopatika, jak je to sladké, zbaštila to. Třeba i ta jí pomůžou s uzdravováním. Jinak dnes je vedro, tak hodně pijí...to by taky mohlo pomoct vyplavit ten zánět, ne?
Pajča: zkusím mu zavolat, mám z té přemíry léků trochu strach. Ale je fakt, že nechci nic zanedbat. Když kůzle ráno pouštím po dojení, nejdřív ho odežene. Ale manžel se tam pak po chvíli vrátil a říkal, že chvilku cucalo. Asi tam toho už moc nebylo, protože si prý stěžovalo...ale vemínko přitom vypadá nafouklé.:( Chudák, asi ji to musí bolet.
TerezaMusilová
napsal(a):
Tak nám dají injekční antibiotika. Na večer si je máme jet vyzvednout....tak já nevím. Je to rozumné, když ji ani neviděli?
Tu by som neotalala. Ak sa to dostatocne neprelieci moze to poskodit vemeno a zapal sa moze obnovovat lebo zapuzdrene loziska bakterii budu nanovo robit problemy. Ale zislo by sa aj to mlieko na bakteriologicky rozbor nech viete s cim bojujete
Přijde mi takové drastické dávat dvoje antibiotika současně. Alespoň jsem to ještě nezažila, že by se tak léčilo. Vy ano? Já teda chápu, že při léčbě zvířat jsou možná jiné postupy než u lidí, ale i tak...když dostane injekčně ATB, co by měly zabrat v rámci celého těla, tak proč ještě jedny lokálně..?Tak jen to se mi nezdá. A taky mě mrzí, že jsem ji musela píchnout tu injekci, co je máme, tak ji každý den něčím trápím..samozřejmě ne z rozmaru nebo zbytečně, ale asi mě nebude mít moc ráda.:(
Samozřejmě že jsem to zažila a zažila jsem toho se zvířaty víc.
Jinak bych Vám to včera nenavrhovala. Důležité je aby ta potvora
ve vemeni na ně byla citlivá.
Zmínila ste jiné postupy u lidí. Já v osmdesátém roce brala v nemocnici
na Toxoplasmózu troje atb. čtyři týdny a po roce opět. Co já sezobala
v mládí Chloramfenikolu, který je již zakázaný a ještě stále žiju.
Že Vás koza nebude mít ráda ? Nebojte, ona nemá sloní paměť.
Dneska ráno: po aplikaci dvou ATB injekcí a dvou dávek ATB přímo do struku kozenka nadojila u nás zatím svůj rekord - 850 ml. Ale vemínko je stále hrudkovité (mažu mentolovou mastí, masíruju, ale bez úspěchu) a NK test vypadá taky neslavně - to úplně slizové a v pravé půlce i dost tmavé. Tak už nevím...včera jsem jim začala dávat na přilepšenou pár sušených šípků, někde jsem četla, že to taky trochu pomůže. Co se třeba ještě doporučuje z bylinářství? Nemáte někdo nějakou dobrou zkušenost? Homeopatika nás, jak se zdá, za ty peníze moc nevytrhly...
vsetko chce svoj cas, mastitida rýchlo príde ale vyliečiť ju bez následkov na vemene je často beh na dlhšiu trať. Toto je super vlákno, poštudujte si ho celé, priučíte sa https://www.ifauna.cz/ovce-kozy/nemodforum/r/detail/1349076/zanedbana-mastitida-je-sance?from-list=1#a3389909 Keď moja koza mala mastitídu ako prvé som zacala kvantom cesnaku ktorý sama ochotne brala z ruky, plus mazala aphlegminou aj konopkou ale proste to nestačilo, bolo to akutne lebo sucasne stratila iskru a apetit, musela som do atb, a stratila som čas tak liečba trvala dlhšie, ked za dva mesiace dostala to iste do druhej polky vemena, expresne som zasiahla a dostala sa z toho rýchlejšie, je tomu rok a zatiaľ sa nič nevrátilo tak dúfam že to tak zostane. Inak atb som davala len celkove lebo ma take mikrostruky tenke ze som proste nedokazala dat do nich atb, ani skuseny vet to u nej nedokazal. Hrce vo vemene po mastitide su dlhodoba zalezitost. tej mojej ich pri tom zapale vzniklo viac a az teraz po roku vo vemene nic nenahmatam, iba jednu maličku akoby uzlinku vo velkosti malej fazulky, ostatne zmizlo postupne. na toto treba trpezlivost a cas, podporit imunitu, myslim ze aj deficit selenu ci ecka robi vacsiu nachylnost na mastitidy ale aj zmena prostredia, zmena krmenia, podstielka musi byt sucha, cista atd
Písete ze nadojila 850ml, to vyzera ze ju dojite len dva x denne? to je malo, vemeno treba aby bolo stale co najprazdnejsie v tejto situacii, aspon 4x denne vydojujte a mažte.
Dobrý večer, omlouvám se za odmlku. Ještě pořád bojujeme.:( uz je to měsíc a vemínko má stále zatvrdliny, je citlivé na dotek a nk test vychází všelijak. Teď zkousime na radu veterinarky homeopatika- mast a kuličky do vody. Už jsme z toho fakt utahaní... a mléko žádné. Dokonce spadla z 1,75 litru na sotva 0,5 litru denně, což je teda uz fakt bída.
Práveže sa zdá že to také svinstvo nie je, zvláštne. Tuto z jedného článku:
Staphylococcus xylosus sa považoval za nepatogénny, ale často
sa tiež často uvádza, že je zapojený do mastitíd
(Harmon a Langlois, 1989; Jarp, 1991; Birgersson et
al., 1992; Todhunter a kol., 1993; Aarestrup a Jensen,
1997). Naše nepublikované údaje naznačovali, že S. xylosus
sa často nachádzal v čistej kultúre vzoriek mlieka z
štvrtiny s alebo bez indikácie mastitídy
najmä ak sa odber vzoriek mlieka nevykonával priamo
po dojení a ak vzorky neboli správne vychladené
počas prepravy do laboratória. Pri testovaní
rýchlosť rastu v mlieku pri izbovej teplote, S. xylosus
bol schopný rásť tak rýchlo ako Escherichia coli. Okrem toho,
o bakteriologickom vyšetrení tkanív vemena po
porážke sa našla iba čistá kultúra S. xylosus
v strukovom kanáli (Thorberg, B.-M., nepublikované údaje).
Je teda možné, že nález čistého rastu S.
xylosus vo vzorkách mlieka v súvislosti s subklinickými
mastitídami môže byť skôr indikáciou kolonizácie strukových kanálikov
ako intramamárnou infekciou
(píšu že je často súčasťou flóry na pokožke ľudí aj zvierat, že zvyčajne reaguje na fleroxacin, methicillin, penicillin, teicoplanin, erythromycin and tetracycline, a je rezistentný voči novobiocinu)
inak moja koza keď mala mastitídu, po poriešení akútneho stavu este mala zatvrdliny veľmi dlho, neverila som že zmiznú, ale na ďalší(tento) rok porodila a všetko bez problémov, dosť asi pomohlo že ju doteraz pije dcéra, zatvrdliny všetky zmizli, zostala len jedna maličká ako fazuľka a to tam mala riadne hrče. Ale keď to má aj citlivé na dotyk tak to vyzerá akoby bola stále v akútnej fáze či ako to nazvať, moja bola citlivá no dotyk len prvé dni.
V pondělí sem, doufam, dostanu konečně veterináře. Možná to bude chtít ještě jedny atb, kdyz ji to bolí. Hlavně je divný, že jí ze dne na den přestaly chutnat granule, snížil se tak hodně ten nádoj a že dokáže stát, dokud něco žere...pak po chvíli jako když jí píchne streček a začne vyhazovat nohama, kopat, a dodojit se nechce uz ani náhodou. Manžel ji musí podržet, jinak bych nedodojila. A to už tak pěkne stála....
Mozno ked po prvych atb bolo to zlepsenie, tak to chcelo dlhsi cas podavania, neviem . Ale urcite atb dat cielene podla citlivosti bakt. Ked aj odmieta prikrm a je citliva na vemeno tak sa to obnovilo. Ak by stratila apetit celkovo a bola ubolena , smutna tak treba veta uz zajtra. a to by potom uz chcelo aj nejaku podporu travenia. Seno alebo zelene neodmieta?
No je to smola stretnut sa s mastidou hned na zaciatku chovu :-( drzim palce
Dobrý den všem,
vypadá to tak, že se to ustálilo na cca 800 ml za den, vemínko nehřeje, citlivé - jak se zdá, je, ale už se s ní dá domluvit po dobrém. Když cukne, přestanu, počkám, pohladím ji, a pak zase chvíli pokračuju. Možná je to spíš o mé neobratnosti než její citlivosti. Levá půlka vemínka má uvnitř jednu velikou hroudu, to se nemění. Ale mléko je chuťově normální, bez hrudek či krve, tak ho pijeme po zahřátí na 80 stupňů. NK test jsem teď chvíli nedělala, tak uvidím zítra.
Tak to je optimistická zpráva.Fandím Vám, já jsem taky pyšná majitelka kozenky, úplný začátečník. Svého času jsem slíbila kamarádce, že si na dožití její kozu vezmu k sobě, jenže kamarádka půl roku nato zemřela, tak jsem musela situaci řešit akutně.Kozu jsem zatím ustájila u známého, má kozy i kozla, tak připustí a uvidíme.Mám trochu strach, abych vše zvládla, sama se těším snad už brzy na malé a na zimu se kozenka stěhuje k nám. Tak doufám že vše dobře dopadne. Předpokládám že tady budu častým dotazovačem
Váš příběh začíná smutně, ale jistě bude mít radostné pokračování,
ať už to bude holka, nebo kluk, ono je to fuk , hlavně ať jste
zdraví.
A o kozách si kupte nějakou knihu o jejich chovu, ať máte nějaké
informace načtené, aby jste se nemusela ptát na každou hloupost.
V knize můžete najít odpověď během chvíle, ale tady se může stát,
že někdo přijde s odpovědí s křížkem po funuse.
zoreta
napsal(a):
Tak to je optimistická zpráva.Fandím Vám, já jsem taky pyšná majitelka kozenky, úplný začátečník. Svého času jsem slíbila kamarádce, že si na dožití její kozu vezmu k sobě, jenže kamarádka půl roku nato zemřela, tak jsem musela situaci řešit akutně.Kozu jsem zatím ustájila u známého, má kozy i kozla, tak připustí a uvidíme.Mám trochu strach, abych vše zvládla, sama se těším snad už brzy na malé a na zimu se kozenka stěhuje k nám. Tak doufám že vše dobře dopadne. Předpokládám že tady budu častým dotazovačem
Tak to chce este kamosku pre nu :-) a preluskat to aj tu cez vyhladavac rozne temy ako odcervenie krmenie traviace problemy parazity dojenie atd:-) a aj my sme tak prve kozy pred 10 rokmi priniesli v oktobri, a potom som do jari sledovala kazde ich zavrtenie chvostom a chodila darmo k capovi (nemali o seba zaujem, niet sa co divit, a majitel mal so mnou uzasnu tepezlivost)az som zrazu zistila ze su kotne este od povodneho majitela😀
Jak se znám, pokud koza porodí a bude vše ok a malé bude kozička, tak už u nás zůstane. Pokud bude kozlík, budu mít velký problém prodat ho. Ale člověk si musí zvykat, že. Mám už přelouskané dvě knihy o chovu koz, zdejší inzerci taky pravidelně pročítám. A koza mi hned zkraje ukázala, co a jak. Když mi ji přivezli, to bylo opravdu narychlo, já narychlo stavěla ohradu a zatím koza na zahradě okousala tuším tuje nebo rododendron, a na druhý den bylo vymalováno...Tak hned veterinář a tím pádem jsem se dozvěděla vše podstatné, vyfasovala odčervení, vitamíny atd. Chovám poníky, tak nějaké povědomí o odčerveních atd. mám, ale i tak si mně tedy vyzkoušela hned první den. Po uvážení jsem ji do listopadu ustájila u toho zkušeného známého, já mám čas vše nastudovat a porodit a pak už si budeme s kozenkou na sebe zvykat. Každý rok měla mladé, teď jsem ji dala rok pauzu. Myslíte že porod zvládne sama? Jsem z toho už teď nervózní. ani jsem se nestačila kamarádky zeptat, jak porody mívala.
Uvědomuji si, že ji poník jako společník nestačí. Sice byla celý život u kamarádky sama, ale teď je s více kozami, a prý si zvykla. Zpočátku se stranila, ostatní trkala, ale po čase se vše srovnalo. Takže buďto si nechám malou kozičku, nebo koupíme druhou kozu. s tím počítám. No a s porodem se pojistím známým u kterého je teď, bydlí 400 m od nás, tak snad souhlasí a pohotovostí Kozy chová už řadu let, doufám tedy že je zkušený. S dcerou se snad kozena bude snášet dobře, co myslíte?
Jj dcera je jako kamaradka nejlepsi😀👍..hlavne si k ni nenechavejte kozla..
..moje holky..
Dekuji😀..tuto velkou "pergolu" s jeslemi maji holky za stodolou,je na ni pristavena..ze tri stran zavetri, z ni maji velky travnaty vybeh asi 2000m se slepicemi a kacenkami😀..presto se cely den povaluji v pergole a cekaji na poledni prikrm = granule,jecmen,kukurici a karku nasekane travy,protoze se past nechteji😀..na noc chodi spat do kamenne mastale,kde ma kazda svuj box,aby se neutloukly pri veceri,opet to,co v poledne do zavesnych kyblu..plus jesle plne sena a teplou vodu..
Budky na zemi jsou venkovni hnizda,puvodne pro husy,ale tem se nelibily,tak tam snasi slepice a pizmovky😁..
Ančovičko, vy je teda rozmazlujete 🙈😉😂 travičku až pod čumák 😌 ale je fakt, že když ve výběhu zkosíme přerostlou trávu, také se nenamáhají se škubáním a žerou zkosené.
Je pravda, že když je koza zvyklá sama, tak nestrádá. Je spíše v nouzovém režimu. Dítě jako společník je skvělé jen to není řešení na pořád. Chválím pořízení druhé kozičky👍
První porod jsem prožívala s kozou pomalu jako svoje vlastní 😉 vždycky to šlo, pomáhala jsem je vytahovat. Do svatby jsem byla panelákové dítě 😉a o kozách ani tušení.
Naštěstí nikdy problém nebyl. To spíše u kamerunské ovce, vyhřezlá děloha. Vet jí zašil a musela do mrazáku.
Tak jak to u nás vypada: zánět už asi nemáme, alespoň ne akutní. V levé půlce veminka je ohromná zatvrdlina - prý zjizvená tkáň po zánětu. Dojím 500 ml na jeden nádoj, tj. 1000ml za den, po dojení vždy namažu a krátce namasíruju mastí. Pak ještě dodojím...mléko spotřebováváme a je chuťově dobré. Teď kozenky ještě čeká odčervení, pak se podíváme za ženichem a krátce na to zasíláme, ať se do jara pěkně dohojí.
Snad to příští rok bude lepší :)
Děkuji moc všem za rady a podporu! Tereza M.
Máte pravdu. Mně to trochu trvalo, ale nakonec jsem pochopil, že aby byly kozy krásné a k užitku musí kolem nich člověk "běhat" a pěkně pravidelně každý den, žádné vynechání dojení nebo krmení. Často je to úmorné, když to má člověk skloubit se zaměstnáním a říkám si, že kdybych neměl malé děti, tak bych to snad ani nedělal. Ráno vstávat o hodinu dřív a večerka taky o hodinu později až do konce listopadu, kdy končíme s dojením. Ale aspoň ten život má nějaký smysl
😀ano,mate pravu,je to kolem zvirat úmorné ..ráno oběhne kolečko kolem zvířat manžel,protože od prirody brzy vstává😁,potom jde do práce, pak po ranni kávě vybiham já..porad je co dělat,az do večera...ty kozy už take mame jen kvuli dětem, tedy vnoučatum, 6ti letý ma atopicky ekzem a nesmi kravske mléko..tak uz jsme ve vsi rarita,kdo drží ještě kozy...zasusit se lehce nedaji, tak mesic pred porodem,tedy 5ti leta Růžena..s dvouletou Misou uvidime😀
..člověk si také potřebuje trochu odpočinout,že..
Jak to děláte, že Vám ty kozy tak dojí, když je zasušujete měsíc před porodem?
Já si hlídám, aby už 2 měsíce před porodem byly stopro zasušené, protože jsem v nějaké odborné knížce vyčetl, že když se koze nedá (úplné minimum) 6 týdnů před porodem možnost zregenerovat vemeno a připravit na další laktaci, tak na té další laktaci se to projeví výrazně menší užitkovostí.
Jediné vysvětlení pro mě je, že u Vás mají buď luxus krmení, anebo je v tom genetika, že je máte po špičkových matkách? Anebo obojí?
Já v tom listopadu už nadojím od každé tak 0,5 - max. 1 litr/den, s tím, že porody bývají konec ledna, začátek února, takže v listopadu, kozy kojí/dojí 9. - 10. měsíc.
Díky. P.

petr008
napsal(a):
Já si hlídám, aby už 2 měsíce před porodem byly stopro zasušené, protože jsem v nějaké odborné knížce vyčetl, že když se koze nedá (úplné minimum) 6 týdnů před porodem možnost zregenerovat vemeno a připravit na další laktaci, tak na té další laktaci se to projeví výrazně menší užitkovostí.
Jediné vysvětlení pro mě je, že u Vás mají buď luxus krmení, anebo je v tom genetika, že je máte po špičkových matkách? Anebo obojí?
Já v tom listopadu už nadojím od každé tak 0,5 - max. 1 litr/den, s tím, že porody bývají konec ledna, začátek února, takže v listopadu, kozy kojí/dojí 9. - 10. měsíc.
Díky. P.
Dovolím si tvrdit na dálku , že to bude obojí Nadstandartni krmeni a péče + ta genetika.
petr008
napsal(a):
Díky. P.
Kozy jsme mivali tři a protože dobre dojily,tak jsme museli kazdy rok kupovat prasátko,protože bylo hodně mléka😀..ted uz mame jen dvě, 5ti letou Růženu a jeji dvouletou dceru po prvnich kuzlatech..od dětství jsou kozy také moje nejoblíbenější zvířata,asi si rozumime😁..s tim zasusenim je to dost složité,když bych březím ubrala krmeni mam strach,aby nedostaly ketozu..koncem čtvrtého měsíce brezosti už mleko ubývá,vynechavame dojeni a jsme rafi,kdyz se to podaří.
kozy připouštíme koncem října,aby byla kuzlata koncem března a mohla brzy ven na sluníčko,v zimě mame klid😀..
Růžena prvni rok dojila 3litry, druhý 4.....loni 5-6litrů denně,což tedy už přehnala😂..letos nevim,radši jsme nechali cucat jeji dceru Blážu ,doteď😀..ale je to potvora rohata..
napsal(a):
Dovolím si tvrdit na dálku , že to bude obojí Nadstandartni krmeni a péče + ta genetika.
Děkuji😀..ja to vidím stejně😀..koza musi mit geneticky základ a potom už jen pořádně krmit, jsou stále při chuti..
Teď se jim venku moc nelibi, tak se povalují pod jeslemi v pergole,ani nevystrčí nos a čekají na krmeni😁..ale to znáte,myslim,že ty vaše rozmazlene krasavice to maji úplně stejně😁👍🐐🐐

ančovička1
napsal(a):
Děkuji😀..ja to vidím stejně😀..koza musi mit geneticky základ a potom už jen pořádně krmit, jsou stále při chuti..
Teď se jim venku moc nelibi, tak se povalují pod jeslemi v pergole,ani nevystrčí nos a čekají na krmeni😁..ale to znáte,myslim,že ty vaše rozmazlene krasavice to maji úplně stejně😁👍🐐🐐
Jo jo rozmazlené teda jsou. Ale jsou to moje "hajtry" Ona Líza letos po prvním kůzleti nasadila laťku hnedka dosti vysoko 3,5-4,2 byly nejčastější nádoje po odstavu. Držela si to celkem dlouho. Někdy začátkem září jsme spadly na 2,5 litru denně tak jsem začal dojit už jen 1x. I tak si držela 1,7-2,2l.Koncem září měla ukázkovou řiji a vypadá to , že se připuštění povedlo. Nyní dojíme už jen něco kolem 1,2 -1,5l denně takže mám dojem , že se do vánoc nebo ještě dřív zasuší sama. Což je velice dobře. Bále jsem se aby šla zasušit. Jelikož její bývalá majitelka tvrdila o její matce , že se zasušuje velice špatně. Krmím zatím stále stejně a asi na tom nic měnit nebudu. Taky bych měl obavu z ketozy nebo zažívacích potíží při změně. Květuška von Randál moje papírová hnědka, je asi taky v požehnaném stavu. Jelikož přestala hystericky ječet na celou ves při jakékoliv příležitosti. Změnila se i povahově. Je daleko kontaktnější a mazlivější. Taky žere to co dříve nepozřela. A je taková více při chuti. Tak snad s boží pomocí vše dobře dopadne...
napsal(a):
Jo jo rozmazlené teda jsou. Ale jsou to moje "hajtry" Ona Líza letos po prvním kůzleti nasadila laťku hnedka dosti vysoko 3,5-4,2 byly nejčastější nádoje po odstavu. Držela si to celkem dlouho. Někdy začátkem září jsme spadly na 2,5 litru denně tak jsem začal dojit už jen 1x. I tak si držela 1,7-2,2l.Koncem září měla ukázkovou řiji a vypadá to , že se připuštění povedlo. Nyní dojíme už jen něco kolem 1,2 -1,5l denně takže mám dojem , že se do vánoc nebo ještě dřív zasuší sama. Což je velice dobře. Bále jsem se aby šla zasušit. Jelikož její bývalá majitelka tvrdila o její matce , že se zasušuje velice špatně. Krmím zatím stále stejně a asi na tom nic měnit nebudu. Taky bych měl obavu z ketozy nebo zažívacích potíží při změně. Květuška von Randál moje papírová hnědka, je asi taky v požehnaném stavu. Jelikož přestala hystericky ječet na celou ves při jakékoliv příležitosti. Změnila se i povahově. Je daleko kontaktnější a mazlivější. Taky žere to co dříve nepozřela. A je taková více při chuti. Tak snad s boží pomocí vše dobře dopadne...
Tak to je pěkné👍😀..to tedy Liza doji prvnim rokem velice dobře👍..libi se mi Kvetuska von Randal😂😂,určitě to bude dobra koza s takovým šlechtických původem😂🐐..tak ji to mateřství nakonec zmenilo a bude z ni beránek😀...naše velké holky ještě říji neměly,asi vi,že maji smůlu..Až koncem října😂..mladá,letošní Bláža měla,ale ta ma také smůlu,protože si ji nechat nemůžeme,je rohata a trka mamu i velkou sestru,potvora..a za druhé pripoustime až druhym rokem..
Míša,hnědka, ubrala z 3l na polovic,ale Růža ma porad stejne nabite vemeno,ale malá, 7měsíční Bláža stále pije..je tlustá😁..
Krásné podzimni ráno..
Tak jsem včera provedla kontrolni dojeni, dvouletá Míša po prvnich kuzlatech dala 2,40 litru a pětiletá Růžena 3,70 litru s tim, že ji stále nekontrolovaně pije jeji 7mi měsíční dcera Bláža..
Mladá Míša je už týden připuštěna, Ruzenu asi připouštět letos nebudeme..
Petr008...kdyz vám kozicky budou rodit už v lednu, tak to je dobre,že ubraly na mléku,aspoň si odpocinou a naberou nove sily☺🐐🐐
ančovička1
napsal(a):
Krásné podzimni ráno..
Tak jsem včera provedla kontrolni dojeni, dvouletá Míša po prvnich kuzlatech dala 2,40 litru a pětiletá Růžena 3,70 litru s tim, že ji stále nekontrolovaně pije jeji 7mi měsíční dcera Bláža..
Mladá Míša je už týden připuštěna, Ruzenu asi připouštět letos nebudeme..
Petr008...kdyz vám kozicky budou rodit už v lednu, tak to je dobre,že ubraly na mléku,aspoň si odpocinou a naberou nove sily☺🐐🐐
Ale ta jedna potvora, mi to dělá pokaždé, že se nechá obskočit už v červenci a kozí se ještě před Vánoci. Nemám ji jak oddělit a letos počítám, to bude tak v půlce prosince.
petr008
napsal(a):
Ale ta jedna potvora, mi to dělá pokaždé, že se nechá obskočit už v červenci a kozí se ještě před Vánoci. Nemám ji jak oddělit a letos počítám, to bude tak v půlce prosince.
A nestačilo by dát kozlovi zástěrku a tak naplánovat připouštění
a dobu porodů ? když ož ho namáte kam oddělit ?
Od toho jsou ty zástěrky.
pajca
napsal(a):
A nestačilo by dát kozlovi zástěrku a tak naplánovat připouštění
a dobu porodů ? když ož ho namáte kam oddělit ?
Od toho jsou ty zástěrky.
No já nevím, moc se v těch antikoncepčních metodách nevyznám ani u člověka natož, u koz . Jsem na takové věci asi pomalejší.
Pamatuji si ještě když jsem byl malý, tak zkoušel tatínek zástěrku u berana a moc to neúčinkovalo, vždycky to nějak sundal.
Příčí se mi kozel se zachcaným břichem a mám strach, že když budu celý den v práci, tak si někde šňůrkou utáhne nohu nebo něco takového. Zkrátka nikdy jsem to nezkoušel, ani jsem to nikde pořádně neviděl, ani mi nikdo neřekl, zda to spolehlivě funguje, takže jsem k tomu měl zatím nedůvěru. Na druhou stranu mě štve, že mám naskákané i kozičky, které bych jinak nechal do druhého roku.