Zdravím
Měla bych takový dotaz.
Mám 3 kozy bílé bezrohé a 1 letošní kozičku.
Momentální nádoj nic moc.
Přes den jsou na pastvě, v noci už chodí domů na seno.
Dostávají šrot s ovsa, ale mě to příjde hrozně málo.
Chtěla bych jim krmivo trochu upravit.
Mám k dispozici oves, ječmen, hrách,kukuřici. Napadlo mě taky jim do toho našrotovat vojtešku.
Měli by jste nějakou radu nebo tip , jak by se to dalo namíchat aby jim to neublížilo.
Samozřejmě všechno postupně a pomalu přidávat.
Dekuji
Uživatel s deaktivovaným účtem
petr008
napsal(a):
Krmení je jedna věc, začervení věc druhá. Pokud máte kozy začervené /což nevím, nezmiňujete/, tak Vám nebudou dojit ani kdybyste je krmila svatojánským chlebem.
Kozy začervené nemám.
Ptám se proto že si myslím že jenom oves nestačí ale nechci dělat zbytečné chyby tak se ptám zkušenějších.
Dobře, v tom případě buď zvyšte dávku nebo nakombinujte s vydatnějším jádrem. Já dávám směs ječmen pšenice 1:1. Mnozí se mnou nebudou souhlasit, protože po pšenici mívají kozy trávicí problémy. To je pravda, ale já kozy na krmivo zvykám postupně a jádrem krmím 2x denně. Oves je dobrý na obsažené stopové prvky, což je pro celkový zdravotní stav nejlepší z jadrných krmiv, ale chcete-li moc mléka, musíte přidat jádro, které má víc bílkovin (ječmen, pšenice, kukuřice - v tom pořadí). U kukuřice je zas ten problém, že šrot se při delším skladování kazí. Krmil jsem i kukuřičným šrotem, ale nikdy jsem ho neskladoval déle než týden.
Děkuji za reakci.
Preci jenom zůstanu raději u ovsa.
Šroťak mám vlastní doma takže srotovat casto není problém aby se to nekazilo.
Jenom by mě ještě zajímala dávka jakou kozám dát. Momentalne toho ovsa dostávají cca půl litru ráno a večer.
A ještě co znamená dávka na 2litry 3 litry 4 litry atd.
Děkuji
Tady to máte přesně: https://www.zootechnika.cz/clanky/chov-koz/vyziva-koz/krmeni-koz.html
Zdravím,
měla bych další dotaz ohledně krmení.
Kozy jsou již připuštěné a termín mají někdy v březnu.
Momentálně dostává jedna koza cca 200g ovesného šrotu, 800g mrkve a 600g krmné řepy na den.
Podle tabulky by měly dostat 1 až 1,7 kg krmné řepy denně ale zase jim toho nechci dát moc naráz, takže rozdělit do 3 dávek.
Kolik by jste dali maximalni množství krmení koze,na jednu krmnou dávku ?
Řídí se někdo podle této tabulky?
Zase se někde doporučuje kozam toho moc v brezosti nedávat aby nebyla příliš velká kuzlata.
Takže teď z toho nejsem dvakrát moudrá. Děkuji za všechny rady a tipy.
ančovička1
napsal(a):
Davku pro jednu kozu na den,co uvádíte, davame 3x denně a ještě vice..seno neomezeně..že budou velka kůzlata,kdyz se dobre krmi, neni pravda..
Svatá pravda, rozumná řeč. Je to přesně tak.
Ty řeči o překrmování mohou platit jedině tehdy, když je koza trvale někde v malém chlévku, bez možnosti pohybu. I to jsem už viděl (dokonce celé dny po tmě). My máme kozy v nevelkém výběhu a ten pohyb jim stačí, aby neměly při kození žádné problémy. Krmím jen odhadem podle té tabulky, co jsem sem nahrál. Nijak to nevážím a neměřím, spíš sleduji, jestli do 10 minut vyžerou všechno co jsem jim dal. Pak mohu přidat. Když ne, uberu dávku. Koza musí mít naopak během březosti kvalitní a dostatečný energetický příjem.
Hladovat březí kozu je největší pitomost jakou jsem od chovatelů zatím slyšel. V takovém případě koza po porodu zdechne na ketózu anebo pozdychají kůzlata, protože je kostra potažená kozí kůží nebude mít čím nakrmit. Pak stačí i slabé začervení (na jeden křížek) a kozu vám to zlikviduje a bude po ní. pak ji na nohy nepostaví ani veterinář.
Bohužel nepatřím mezi bohaté chovatele, kteří mohou kozám podstrojovat, ale základ (seno, jádro, nějaké okopaniny) jim musím podle možností zajistit. Když je hoj, tak i přilepším např. pečivem. Ale důležité je, aby měly přístup k senu celý den aj v noci a ostatní krmení aspoň 2x denně. V tom dělají nezkušení chovatelé největší chybu, že si myslí, že kozu stačí jednou denně nakrmit. Koza není pes a čím je krmení přes den rovnoměrnější, tím pro trávení a užitkovost lepší.
PS: také je důležitý jeden detail: zajistěte, ať vám kozy nevytahují seno pod sebe. Když mají hlad, tak si to nakonec vyžerou i pošlapané i se zárodky parazitů a budete je mít permanentně začervené i když budete pravidelně odčervovat.
ančovička1
napsal(a):
Davku pro jednu kozu na den,co uvádíte, davame 3x denně a ještě vice..seno neomezeně..že budou velka kůzlata,kdyz se dobre krmi, neni pravda..
Děkuji za reakci.
Mám v plánu dávku zvyšovat až na nejvyšší množství ale samozřejmě postupně.
Šrot už asi přidávat nebudu, cca za měsíc budu zasušovat.
Seno dostávají neomezeně.
petr008
napsal(a):
Ty řeči o překrmování mohou platit jedině tehdy, když je koza trvale někde v malém chlévku, bez možnosti pohybu. I to jsem už viděl (dokonce celé dny po tmě). My máme kozy v nevelkém výběhu a ten pohyb jim stačí, aby neměly při kození žádné problémy. Krmím jen odhadem podle té tabulky, co jsem sem nahrál. Nijak to nevážím a neměřím, spíš sleduji, jestli do 10 minut vyžerou všechno co jsem jim dal. Pak mohu přidat. Když ne, uberu dávku. Koza musí mít naopak během březosti kvalitní a dostatečný energetický příjem.
Hladovat březí kozu je největší pitomost jakou jsem od chovatelů zatím slyšel. V takovém případě koza po porodu zdechne na ketózu anebo pozdychají kůzlata, protože je kostra potažená kozí kůží nebude mít čím nakrmit. Pak stačí i slabé začervení (na jeden křížek) a kozu vám to zlikviduje a bude po ní. pak ji na nohy nepostaví ani veterinář.
Bohužel nepatřím mezi bohaté chovatele, kteří mohou kozám podstrojovat, ale základ (seno, jádro, nějaké okopaniny) jim musím podle možností zajistit. Když je hoj, tak i přilepším např. pečivem. Ale důležité je, aby měly přístup k senu celý den aj v noci a ostatní krmení aspoň 2x denně. V tom dělají nezkušení chovatelé největší chybu, že si myslí, že kozu stačí jednou denně nakrmit. Koza není pes a čím je krmení přes den rovnoměrnější, tím pro trávení a užitkovost lepší.
PS: také je důležitý jeden detail: zajistěte, ať vám kozy nevytahují seno pod sebe. Když mají hlad, tak si to nakonec vyžerou i pošlapané i se zárodky parazitů a budete je mít permanentně začervené i když budete pravidelně odčervovat.
Děkuju za rady.
Seno mají opravdu nonstop a máme dobrý krmelec takže ani netahají moc pod sebe.
petr008
napsal(a):
Petr008..naprosto souhlasím👍😀🐐🐐
Jestli tedy ještě mohu, držte se té tabulky. Kozy právě potřebují to jádro, aby měly energii a vytvořily si tukové zásoby na kojení. V té tabulce to není pro nic za nic. Samozřejmě postupně, aby nedošlo k acidóze, což je pro kozu život ohrožující stav.
Pokud bude koza na porod podvyživená, dostaví se u ní po porodu ketóza (život ohrožující stav). Pokud zvýšíte jen okopaniny, kozy se Vám akorát pose.rou a budou se Vám špatně zasušovat.
1. Jedním z hlavních indikátorů dobrého trávení je u koz trus. Krásné lesklé bobky = správné trávení.
Řídký, slepený trus:
a) začervení vnitřními parazity
b) hodně šťavnatého krmiva
c) acidóza v důsledku nadbytku škrobů v krmivu (moc jádra, vařené brambory, měkké pečivo)
V takovém případě ihned zpozornit, určit chybu a začít ihned řešit, jinak budou problémy (vážné).
Také občas pozorně prohlížím i pěkné bobky, jestli z nich nelezou tencí bílí červíci. V případě řidšího slepeného trusu prohlížím vždy. V takovém případě už se jedná o masivní začervení a je nutno zase hned řešit.
2. Dalším důležitým indikátorem začervení je barva sliznic. Vyhledejte na netu stupnici famacha a v případě, že se Vám koza bude zdát unavená, smutná, naježená, odklopte spodní víčko u oka (té koze ) a porovnejte s barvami na stupnici. POkud bude sliznice bledá, znamená to masivní začervení.
3. Dobrý zdravotní stav a správnou výživovou kondici poznáte podle srsti. Správně to má být tak, že je srst hladce přilehlá k tělu a na první pohled se leskne - taková koza je zdravá.
Když vidím v inzerátech střapatou srst na koze (pokud nelíná), tak je mi hned jasné, jak to ten chovatel vede. Takovou kozu bych nekoupil ani zadarmo.
Zkrátka správně odčevená koza, která má celodenní přístup ke kvalitnímu (neplesnivému a ne víc jak rok starému) senu, dostává dostatek energie v dostatečném množství jádra, dle možností nějakou tu okopaninu (ale pokud máte možnost čerstvé trávy, vůbec bych okopaniny nedával, ale opět - tráva kvalitní, luční, žádný zapařený hnůj), taková koza je zdravá a dává užitek a budete z ní mít radost.
PS: zapomněl jsem na minerály, takže správný liz určený přímo pro kozy nebo Nutrimix pro kozy. Liz musí být umístěný tak, aby se nešpinil od trusu a nerozpouštěl, takže na suchém místě, kde po něm nebudou šlapat kopyty. Vitaminy mají ze zeleného krmení.
Děkuji
Tabulky se určitě držet budu i nadále.
Momentálně jsou v první polovině brezosti a dávka je tam 200 g si myslím, a to dostávají, takže začnu přidávat pomalu a postupně v druhé polovině.
Je to ok?
Tu stupnici si určitě vyhledám.
Jinak asi žádný problém nemají, žádná nemá průjem ale krásné bobky.
Momentálně už jsou jenom na seně, tráva už u nás teď moc neroste.
Seno je hezké, neprašné a neplesnivé.
Liz k dispozici mají.
No, já jsem toho nakecal až moc. Paní uživatelka ančovička1 to myslím krásně vystihla a shrnula všechno v jediném souvětí. Kozy chová déle než já a praktické zkušenosti jsou vždy užitečnější než teorie. A takové kozy jaké chová Ona (a chovala), tak takové se hned jen tak nevidí, to mi věřte. Upřímně závidím. I ty zkušenosti, i ty kozenky. Kdybych měl kapacity, hned bych si tu mladou rohaticu koupil.
Zdravím
Jsem tu s dalším dotazem.
Kozeny jsou už v druhé polovině březosti, takže mají plnou dávku (podle tabulky).
Jsou už i zasušené.
Mám teď dotaz
Co před porodem? Mám nechat stejné krmení až do porodu nebo ho začít cca 2 týdny před porodem trochu měnit? Přidávat více jádra a ubírat mrkve a řepy?
Píše se že před porodem a po porodu je jim mají dávat, lehce stravitelná krmiva. Co si pod tím mám představit?
Chápu že teď vypadám jako úplný začátečník ale takhle krmím kozy letos poprvé tak moc děkuji za rady.
Kozeny dostávají 400g. řepy krmné, 500g. mrkve a 150g. ovesného šrotu. Na jednu dávku.
Celkem denně 1800g sťavnatého krmiva a 300g jádra.
Ale už se zase vyskytují narážky typu , že budou kozy překrmené, kuzlata moc velká, nebudou to moct porodit atd.
Dávám toho tedy moc ?
Chtěla jsem dávku držet až do porodu ale teď nevím jestli nakonec nemám ubrat.
Nikdy jsem nekrmila podle tabulek, vytvořila jsem si vlastní směs. Ale obecně s vzrůstající březostí se přidává,nikoliv ubírá. Koza nasadí maximum mléka,kozy dojí hubou,krásně řečeno : co mi dáš do držky,to ti dám do dížky.
Je pověra,že dobře krmená koza má velká kůzlata a následně problém u porodu.
Má směs obsahuje : řepné řízky a vojtěškové úsušky (namočené) + celý oves,otruby,ječný šrot. Nemám to propočítané na hlavu,jen oves (odměrku cca 0,5 kg) Směs je vlhká a kozy dostanou cca 1,5 - 2 kg denně.
roklanka
napsal(a):
Nikdy jsem nekrmila podle tabulek, vytvořila jsem si vlastní směs. Ale obecně s vzrůstající březostí se přidává,nikoliv ubírá. Koza nasadí maximum mléka,kozy dojí hubou,krásně řečeno : co mi dáš do držky,to ti dám do dížky.
Má směs obsahuje : řepné řízky a vojtěškové úsušky (namočené) + celý oves,otruby,ječný šrot. Nemám to propočítané na hlavu,jen oves (odměrku cca 0,5 kg) Směs je vlhká a kozy dostanou cca 1,5 - 2 kg denně.
Naprosto přesné. Není co dodat - možná jen minerály.
roklanka
napsal(a):
Moc děkuji za reakci.
Řepné řízky a vojteškové úsušky k dispozici nemám , ale moc děkuju za radu. Myslíte že bude problém v řepě a mrkvi? Dostávají ji syrovou nakrouhanou.
Takže jestli to mám měnit když už jsou zvyklé.
Chci jim jádra ještě trochu přidat.
Měla jsem v plánu cca 2 týdny před porodem začít ubírat mrkve a řepy a přidávat více jádra. Co si o tom myslíte?
Nebo raději měnit až po porodu?
Moc děkuji
roklanka
napsal(a):
Samozřejmě,že mají minerální lizy k dispozici,jiné jim nedávám. Ještě jsem zapomněla,že kozy do směsi před porody dostávají lněné semínko a ostropestřcové semínko,které dávám k řízkům a vojtěšce které pak zalévám horkou vodou. Hnědule jsou skromné kozy.
Lněné semínko jim mám v plánu také dávat, takže moc děkuji.
Zebrinka
napsal(a):
Moc děkuji za reakci.
Řepné řízky a vojteškové úsušky k dispozici nemám , ale moc děkuju za radu. Myslíte že bude problém v řepě a mrkvi? Dostávají ji syrovou nakrouhanou.
Měla jsem v plánu cca 2 týdny před porodem začít ubírat mrkve a řepy a přidávat více jádra. Co si o tom myslíte?
Moc děkuji
Je jedno,jestli je to řepa,nebo řízky,já zase nemám řepu ,holky na podzim dostávají dýně,cukety,zelí pode toho jak se urodí na zahrádce. Nic bych neměnila,jen bych zvolna zvyšovala jádro.
Zebrinka
napsal(a):
Moc děkuji za reakci.
Moc děkuji
Nic neubirejte,jsou tak zvykle..muzete pridat jadro, jestli ho davate malo..my take davame krejenou repu,mrkev a jablka,letos jich bylo hodne..krmim 3x denne,ale dvakrat staci..micham granule,jecmen,trochu kukurice a ovesne vlocky..Nutrimix, kostku lizu..seno musi mit stale a teplou vodu..3x denne...ani po porodu nic zasadniho nemente,kozy nemaji rady zmeny,hlavne jejich zazivani..stereotyp, pomalu pridavat, ale ne ubirat..koza potrebuje bud na mleko nebo na kuzlata,kdyz je brezi..
ančovička1
napsal(a):
Nic neubirejte,jsou tak zvykle..muzete pridat jadro, jestli ho davate malo..my take davame krejenou repu,mrkev a jablka,letos jich bylo hodne..krmim 3x denne,ale dvakrat staci..micham granule,jecmen,trochu kukurice a ovesne vlocky..Nutrimix, kostku lizu..seno musi mit stale a teplou vodu..3x denne...ani po porodu nic zasadniho nemente,kozy nemaji rady zmeny,hlavne jejich zazivani..stereotyp, pomalu pridavat, ale ne ubirat..koza potrebuje bud na mleko nebo na kuzlata,kdyz je brezi..
Děkuji za zprávu.
Do porodu to tedy nechám tak, ale pak bych časem ubírala a jádra přidávala, přece jenom řepa a mrkev nevydrží celý rok čerstvá a pak už budou i na pastvě.
Takže časem po porodu začnu pozvolna měnit aby neměly nějaké náhlé změny.