Jako úplný začátečník v chovu ovcí bych poprosil o pár zkušených a dobrých rad.
Na zhruba necelých 3000 m2 metrech čtverečních bych si rád od dubna do října pořídil dvě jehňátka který bych na zimu schoval do mrazáku. Pokud pominu to že se zaregistruji jako nový chovatel a budu mít též za registrované hospodářství... tak mi jde o to jestli nějaká instituce nebo úřad mi muže nařídit jaký materiál použít na oplocení výběhu -já bych radši volil ovčí pletivo s oky než elektrický ohradník - je to čistě na svévůli chovatele?
Další otázka směřuje na to jestli je mám povinnost ohlásit na obecním úřadu dané vesnice a nebo na stavebním úřadu že budu pozemek / trvalý travní porost/ využívat jako pastvinu pro sezónní chov ovcí?
Samozřejmě s informování sousedů počítám ale jelikož se jedná o samý okraj vesnice kde pozemek sousedí pouze s majiteli přilehlých polí a luk tak snad nikoho nebudu svým minichovem obtěžovat.
Předem děkuji za rady od zkušených chovatelů kterých si vážím.
Registrace hospodářství na Svazu chovatelů ovcí a koz, koupě známek a kleští na zavěšení do uší, hlášení koupě, hlášení porážky, fakt se Vám chce? No... dvě jehňata na výpas? Bych se na to všechno vykašlala, kontroly chodí jen tam, kde hospodář bere dotace na chovného berana, kozla.
Jasně že je to nezákonné. Ale kde není žalobce, není soudce. Většina národa neví, že se musí registrovat a značkovat každý kus. Před lety, než přišla nemoc šílených krav, se stádečko do cca 5kusů registrovat nemuselo. Bylo to rozumnější.
Je to na Vás. Mám registrované hospodářství už léta, nikdy nikdo nepřišel. Chodí do farem, ne k nám, chudině se dvěma kusy 😉
My mame jen 2-3 ovecky a berana, mazliky, na zahrade, o dotace nezadam - a mela jsem plemenarskou kontrolu cca pred 2 lety, nastesti vse ok. Registraci mam 9. rok. Pani mne rikala, ze jim to nahodne vybira PC. - Takze jste-li bez registrace, nevyberou vas, leda pak na udani.
Letos jsem prodavala poprve tezce jehnatka, a ti kdo si je vzali mi rikali, ze jsem jedina registrovana, a i to vyzaduji od nich, jinak pry jini nabizeci byli vsichni bez registrace...
Byla chyba, ze zmenili zakon, ze i male chovy se musi registrovat. Je pry ted hodne chovu na cerno, a nekdy maji pry i 20 a vice zvirat
Díky moc za radu zkušených
už jsem se smířil s tím že budu mít registrovaný chov i hospodářství jde o to že ty pozemky co jsem odkoupil od lidí který je 12 let vlastnili a nepodařilo se jim z nich udělat stavební parcely tak si rozhádali místního starostu a Stavební úřad Takže si myslím že teď budu dost na očích a ve vesnici Kde bydlí 20 stálých obyvatel z toho polovina Pražáků můžu čekat cokoli Takže chci mít všechno v pořádku..
No v minulých diskuzích jsem se dočetl že mladé jehně dokáže několikrát elektrický ohradník proskočit...
A hlavně pastvina je vzdálená od mého bydliště asi 7 km a chtěl jsem to mít tak trochu lépe zabezpečene proti vniknutí jiné zvěře..
Prosím tě ještě jeden dotaz nahlásila jsi oplocení Pastviny na nějakém úřadě?
a už dám pokoj
jsem tam denně a 7 min autem od baráku... proto jsem to viděl na 120-150 cm ovčí pletivo.
Je to konec vesnice navazující na okrajové baráky a za 100m. strýc takže
to by byl min problém ale není dostupná elektřina takže to pletivo tak jako tak zřejmě nemine...
šlo mi jestli plocení pastviny musím někam ohlašovat
Uživatel s deaktivovaným účtem

Martin28
napsal(a):
jsem tam denně a 7 min autem od baráku... proto jsem to viděl na 120-150 cm ovčí pletivo.
Je to konec vesnice navazující na okrajové baráky a za 100m. strýc takže
to by byl min problém ale není dostupná elektřina takže to pletivo tak jako tak zřejmě nemine...
šlo mi jestli plocení pastviny musím někam ohlašovat
Nebude se vam moje odpoved libit, ale ja bych do toho nesel takhle daleko do baraku. Jsem rad ze mam ovce hned pod nosem. Ziju ve vlci oblasti, takze i tak starosti dost. Proti zlodejum vam ale na tuhle vzdalenost nepomuze ani elektrika ani oplocenka. Bude to proste bud a nebo.
jojo i s tím jsem počítal...ale jak jsem psal je to nalepeny na zástavbě kde bydlí stryc a má to všeho všudy za humny s krasnou viditelnosti na pastvinu
ale třeba kolega má chov telat a pastviny mu začínají u baráku a končí skoro půl kilometru přes horizont kde absolutně nevidí a telatka se zdržují převážně tam a říkal že to má taky buď a nebo
no zaplať pánbůh vlčí oblast to není
ale pracují s fotopastma a počítám že to tím trochu pojistim.
trochu mě uklidňuje že mám za plotem místní komunikaci /asfaltka pro lidí z místního zeměď.druzstva/ a je v celé délce osvětlená.
no ruku na srdce kolik lidí má pastviny promo u baraku a má všech o pod kontrolou -když bude chtít někdo dvounohej ublížit tak ublíží
a proti čtyřnohým uděláme maximum a i to je nejistý
Oplocení jsem nikdy nehlásil. Používám pletivo a někde ohradník.
Co se týče vzdálenosti, tak já bych se toho osobně nebál, letos jsem s mým stádem plemenných ovcí absolvoval projekt pro CHKO, kde jsem vypásal kolem jedné místní památky, takže pohyb lidí veliký. Pásl jsem v el. sítích (zdroj na solár) a měl to od domu +- 25km, jezdil jsem tam ze začátku skoro každý den, pak už obden. (vodu jsem měl ve velkých nádobách, takže tam byl pořád dostatek). Ale je to jak píše výše mastnacek buď a nebo. Ze začátku, jsem pomalu ani nespal, bál jsem se o ně, pak to bylo už v cajku. Větší problém byla zvěř, která mi poničila síť, ale s tím se dalo počítat, bylo to u lesa. Ale stádo se naštěstí drželo u ohrady a neuteklo.
Tak chovu ZDAR!
Bratře do toho. V osmadvaceti to dokážeš, za pár let už ne.
Kolik znám takových, co říkali - v důchodě si pořídím, na důchod budu chovat, až budu mít čas a všecko to byly jen kecy v kleci.
Přišli do důchodu a nedělali nic, jako celý život.
Ale já bych to přece jen udělal jinak - mně ovce moc neoslovily. Já bych, když už na maso, tak Burské kozy a když s nimi budeš mít i kozla (dá se vycvičit na trkání), tak ti do ohrady nikdo nepoleze. Nu a pokud trváš na ovečkách, tak berani některých plemen jsou ještě větší zabijáci než kozli a hlavně dají se k tomu vždycky vycvičit.
PS: každopádně to chce rohy . Držím palce. Čím víc chovatelů, tím víc normálních a dobrých lidí všude na světě. Kdo rád zvířata, ten rád lidi, to je známá věc.
Uvidíš, že nakonec nezůstaneš u dvou oveček od jara do podzimu, podívej jaká je to krása: https://www.ifauna.cz/ovce-kozy/diskuse/detail/3749574/uz-rodite?from-list=1#a3750162
Ještě jsem zapomněl na jednu věc, když jsem před lety registroval hospodářství, chtěli po mně, že k tomu musí být nějaká stáj. Takže bys tam měl mít nejaký přístřešek, kde se schovají před deštěm, větrem a sluncem. Švagr to vyřešit tak, že jim na pastvinu dotáhl kastli ze staré oktávky kombíka ale to by dneska asi neprošlo.
petr008
napsal(a):
Bratře do toho. V osmadvaceti to dokážeš, za pár let už ne.
Kolik znám takových, co říkali - v důchodě si pořídím, na důchod budu chovat, až budu mít čas a všecko to byly jen kecy v kleci.
Přišli do důchodu a nedělali nic, jako celý život.
Ale já bych to přece jen udělal jinak - mně ovce moc neoslovily. Já bych, když už na maso, tak Burské kozy a když s nimi budeš mít i kozla (dá se vycvičit na trkání), tak ti do ohrady nikdo nepoleze. Nu a pokud trváš na ovečkách, tak berani některých plemen jsou ještě větší zabijáci než kozli a hlavně dají se k tomu vždycky vycvičit.
PS: každopádně to chce rohy . Držím palce. Čím víc chovatelů, tím víc normálních a dobrých lidí všude na světě. Kdo rád zvířata, ten rád lidi, to je známá věc.
Uvidíš, že nakonec nezůstaneš u dvou oveček od jara do podzimu, podívej jaká je to krása: https://www.ifauna.cz/ovce-kozy/diskuse/detail/3749574/uz-rodite?from-list=1#a3750162
Doufám, že Martin 28 není tak hloupí, aby vaše hloupé rady ohledně
trkavého buráka, nebo berana uváděl do praxe.
Až to příště zase budete radit, nezapomeňte podotknout, že chovatel-
majitel kozla, barana, psa a všech zvířat je zodpovědný za jejich
činy, a ty mohou někdy přijít sakra draho.
Takový rohatý kozel , nebo beran dokáže člověka nejen dobít, ale
i zabít. A v takové situaci byste se jistě nechtěl ocitnout. Že je to
zloděj, to pro Vás nebude polehčující okolnost.
Píšete rychleji, než myslíte. Zkuste to obrátit.
pajca
napsal(a):
Doufám, že Martin 28 není tak hloupí, aby vaše hloupé rady ohledně
trkavého buráka, nebo berana uváděl do praxe.
Až to příště zase budete radit, nezapomeňte podotknout, že chovatel-
majitel kozla, barana, psa a všech zvířat je zodpovědný za jejich
činy, a ty mohou někdy přijít sakra draho.
Takový rohatý kozel , nebo beran dokáže člověka nejen dobít, ale
i zabít. A v takové situaci byste se jistě nechtěl ocitnout. Že je to
zloděj, to pro Vás nebude polehčující okolnost.
Píšete rychleji, než myslíte. Zkuste to obrátit.
Hloupý je v první řadě ten, kdo leze do cizí ohrady krást cizí zvířata. Pokud ho potrká kozel/beran proto, že leze přes plot, kde jsou cedulky s výstrahou, že je tam trkavý kozel/beran, je to stejná situace, jako když vám někdo vleze přes plot, kde je cedule pozor zlý pes. Tak nedělejte chytrou, když ani nezvládnete správně napsat slovo hloupý. Je z Vás cítit zhrzená ješitnost, madam.
Jinak, ještě jsem neviděl ani neslyšel, že by kozel nebo beran někoho zabili nebo zmrzačili. Opět se snažíte vyrobit za každou cenu z komára mamuta. Chce to klid, něco na nervy, hlavně nezávidět a léčit si komplexy nějakými pozitivnějšími metodami.
Z osobní zkušenosti ale vím, že některé ženské kolem padesátky, jsou z "přírodních" důvodů naprosto nesnesitelné.
Posílám Vám pusinku na dobrou noc Pájo, přece se s Vámi nebudu dohadovat. Mám důležitější věci na práci.
Máte samozřejmě ve všem pravdu a já ubožák dám na Vás a radši svůj chov hned zítra zruším, protože jste mě přivedla k jedinému pravému poznání, že to zkrátka neumím a dělám špatně.
Rozprodám naše kozenky a Vy budete konečně spokojená sama se sebou.
A vy za to stojíte Pájo, abyste byla spokojená sama se sebou. Já Vám to ze srdce přeji. Opravdu, nejsem závistivý a nepřející člověk. Mějte se hezky a ne, že budete celou noc studovat legislativu. Nejeden už se z toho pomátl na rozumu...
petr008
napsal(a):
Jinak, ještě jsem neviděl ani neslyšel, že by kozel nebo beran někoho zabili nebo zmrzačili. Opět se snažíte vyrobit za každou cenu z komára mamuta. Chce to klid, něco na nervy, hlavně nezávidět a léčit si komplexy nějakými pozitivnějšími metodami.
Z osobní zkušenosti ale vím, že některé ženské kolem padesátky, jsou z "přírodních" důvodů naprosto nesnesitelné.
Vaše zkušenosti o ženských zřejmě pramení ze zkušeností s Vaší
matkou, nebo tchýní že ? A to, že jste neslyšel, že beran který
utekl z ohrady a někoho napadl a dobil je Váš problém.. Ne můj.
Málo sledujete co se děje. Zřejmě to nezvládáte kvůli těm práškům
na nervy.
Jinak Vám nemám co závidět. Nebo snad tu slušně řečeno špinavou
kozu, s podlomenýma spěnkama, čemuž se říká medvědí tlapa ?
Tak to vám vážně nezávidím.
A děkuju za to, že jste mě udělal o řadu let mladší.
Těší mě, Pájo, že tak toužíte po mém fotu. Také já mohu směle prohlásit: "Chtěl bych mít Tvé foto."
Ale to, že jsme spolu strávili dva večery ve virtuálním prostoru (byť do půlnoci) ještě neshledávám dostatečným důvodem k výměně fot.
Tak daleko spolu Pájo ještě nejsme.
Ale bylo mi potěšením a doufám, že jsem se Vás nedotkl nebo neurazil, protože to bych upřímně nerad.
Pokud si pamatuji, byla jste to právě Vy, kdo mi před lety zaslal návody na výrobu sýrů z kozího mléka a říká se, že v nouzi poznáš přítele...
Proto bych nerad, abych ve Vás vzbudil dojem, že o Vás smýšlím nepřátelsky.
Osobně si myslím, že jste dobrý člověk a pracovitý, který se umí podělit.
Tak se na mě nezlobte. Jsem poněkud prudší povaha.
pajca
napsal(a):
Vaše zkušenosti o ženských zřejmě pramení ze zkušeností s Vaší
matkou, nebo tchýní že ? A to, že jste neslyšel, že beran který
utekl z ohrady a někoho napadl a dobil je Váš problém.. Ne můj.
Málo sledujete co se děje. Zřejmě to nezvládáte kvůli těm práškům
na nervy.
Jinak Vám nemám co závidět. Nebo snad tu slušně řečeno špinavou
kozu, s podlomenýma spěnkama, čemuž se říká medvědí tlapa ?
Tak to vám vážně nezávidím.
A děkuju za to, že jste mě udělal o řadu let mladší.
Při vší úctě Pájo, tímto výlevem jste jen dokázala svoji ubohost. Nikdy jsem se tady nesnížil k tomu, abych se druhému navážel do rodiny. Toto dělají opravdu jen ubožáci.
Tímto jste dostatečně zřetelně odhalila, jak jste ve skutečnosti nešťastný člověk, který si svou zášť potřebuje léčit na druhých. Je mi Vás opravdu líto.
Buďte tak laskavá a napříště mě neoslovujte a pokud s někým komunikuji, tak se do toho nepleťte. Já se Vám do Vaší komunikace také nepletu. U normálních lidí to tak funguje.
Přeji Vám, abyste se uzdravila.
Uživatel s deaktivovaným účtem

petr008
napsal(a):
Hloupý je v první řadě ten, kdo leze do cizí ohrady krást cizí zvířata. Pokud ho potrká kozel/beran proto, že leze přes plot, kde jsou cedulky s výstrahou, že je tam trkavý kozel/beran, je to stejná situace, jako když vám někdo vleze přes plot, kde je cedule pozor zlý pes. Tak nedělejte chytrou, když ani nezvládnete správně napsat slovo hloupý. Je z Vás cítit zhrzená ješitnost, madam.
Pravdu má Pajca, ne vy. Cedulky vás před soudem neochrání - naopak, je to přitěžující okolnost, protože víte, že máte nebezpečné zvíře. Bohužel naše zákony jsou takto nastavené, za zvířata odpovídá majitel a soudy (až na výjimky) popotahují je, a ne zloděje. Jo a beran dokáže zmrzačit dospělého člověka - v lepším případě zlomí nohu, v horším páteř.
Cedulky mě před soudem jistě neochrání, to je pravda, ale u soudu budou mít značnou váhu v neprospěch zloděje. V praxi je to vždy tak, že u soudu nezáleží na okolnostech, ale na právníkovi, jak ty okolnosti zaonačí, tak to u nás chodí. Nebudu v tomto směru trousit rozumy, protože ani já, ani Vy, ani dotyčná nejsme právníci, takže kdo má pravdu je tady spíš o tom, kdo komu fandí a drží basu. A takového jalového plkání se účastnit nehodlám.
petr008
napsal(a):
Při vší úctě Pájo, tímto výlevem jste jen dokázala svoji ubohost. Nikdy jsem se tady nesnížil k tomu, abych se druhému navážel do rodiny. Toto dělají opravdu jen ubožáci.
Tímto jste dostatečně zřetelně odhalila, jak jste ve skutečnosti nešťastný člověk, který si svou zášť potřebuje léčit na druhých. Je mi Vás opravdu líto.
Buďte tak laskavá a napříště mě neoslovujte a pokud s někým komunikuji, tak se do toho nepleťte. Já se Vám do Vaší komunikace také nepletu. U normálních lidí to tak funguje.
Přeji Vám, abyste se uzdravila.
Děkuju Vám Petře za přání uzdravení a mrzí mě jestli jste kvůli mě
měl špatné spaní .
Já teprve vstávám.
petr008
napsal(a):
Pokud někoho potrká Váš beran, je z hlediska zákona nedůležité, že se to stalo na Vašem oploceném území a ten člověk tam neměl co dělat.
Pokud někoho pokouše Váš pes, je ta cedule na plotě přitěžující okolnost - věděl jste, že máte „zlého“ psa, a přesto jste si ho nezajistil. Proto je lepší psát, že pes hlídá či střeží, ne že je zlý.
Kousek od nás je farma se pštrosy. Vlezla tam parta ožralých debilů krást pštrosí vejce. Táta pštrosák je dokopal, jednoho z těch chlapů zmrzačil. Majitel pštrosů vyvázl s podmínkou jen proto, že je měl za dvojitou ohradou (v první měl pštrošice, uvnitř této ohrady měl další ohradu s pštrosem a mladými), tudíž bylo vyloučeno, aby k tátovi pštrosákovi vlezli omylem. Kdyby je dokopali pštrošice, sedí doteď.
Výlohy na léčbu ale platil. Jak se dorovnali s tím zmrzačeným, to nevím.
Já neříkám, že ty zákony jsou rozumné nebo že se mi líbí. Ale je to tak - pokud někomu Vaše zvíře způsobí újmu jinak než v sebeobraně či Vaší obraně, je to Váš problém. A to, co radíte, je vzhledem k okolnostem hloupost.
A ne proto, že Vám závidím kozu s kůzlaty, já Vám veškeré případné chovatelské úspěchy přeji.
pajca
napsal(a):
Děkuju Vám Petře za přání uzdravení a mrzí mě jestli jste kvůli mě
měl špatné spaní .
Já teprve vstávám.
Nechte si, uzdravení je jedna věc, povaha - věc druhá. O té vaší jsem si obrázek už udělal, na základě toho příspěvku, kde si berete do huby moji maminku, člověka kterého vůbec neznáte a se kterým se nemůžete porovnávat, protože mu lidsky nesaháte ani po kotníky..
Řeknu vám to na rovinu, tak jak to je - jste lidský odpad, který se pro uspokojení svého ega neštítí žádné špíny. Oproti vaší sprosté hubě moje zablácená koza září čistotou.
Nechtěl bych být ve vaší kůži, protože vy v životě té radosti opravdu mít moc nemůžete, když jste schopná takového hnusu. Ale každý má v životě to, co si zaslouží.
Vynechte mě z dalších osobních vzkazů, nechci se s vámi dál špinit.
Martin28
napsal(a):
jojo...s tím počítam že budou mít stáj ale všechno musím hnát přes územní souhlas včetně oplocení,čekám na vyjádření územního plánu....poněvadž né každy trvalý travni porost asi může být pastvina takže. e čeká tento tyden starosta a referent stavebního úřadu
Martine, pokud Vás nemá starosta rád, tak si iluze nedělejte, my na územní souhlas s oplocením čekali 4 roky a projekt se několikrát musel díky CHKO předělávat.
Pokud budete mít ovce jen od jara do zimy, tak stáj či přístřešek nepotřebujete, jen místo, kam se schovají před slunečním žárem - nevypadá to sice pěkně, ale stačí plachta. Nám se přístřešek či nějaké ustájení pro ovce nepodařilo legalizovat ani po 6 letech. Studna, elektrická přípojka obdobně. Plot je povolen pouze tak nízký, že když napadne sníh a vytvoří se krusta, a tak se ovce rozeběhnou za nosem a musím vystavět druhé patro.
Je smutné, že je zase zpět doba, kdy jsou občané první a druhé kategorie, a tak je s nimi výrazně zacházeno, protože jinde okolo to jde.
A referent se starostou si ruku myje, jednou já to a podruhé ty mě, a tak pokud nemáte ty správné kontakty a nedáváte úplatky a nevytváříte ty správné tlaky ... tak mě to jeden drzý ochranář dokonce naspal do odůvodnění zamítavého rozhodnutí ..... tak to nebude tak jednouché, jak si představujete.
Jitka
petr008
napsal(a):
Nechte si, uzdravení je jedna věc, povaha - věc druhá. O té vaší jsem si obrázek už udělal, na základě toho příspěvku, kde si berete do huby moji maminku, člověka kterého vůbec neznáte a se kterým se nemůžete porovnávat, protože mu lidsky nesaháte ani po kotníky..
Řeknu vám to na rovinu, tak jak to je - jste lidský odpad, který se pro uspokojení svého ega neštítí žádné špíny. Oproti vaší sprosté hubě moje zablácená koza září čistotou.
Nechtěl bych být ve vaší kůži, protože vy v životě té radosti opravdu mít moc nemůžete, když jste schopná takového hnusu. Ale každý má v životě to, co si zaslouží.
Vynechte mě z dalších osobních vzkazů, nechci se s vámi dál špinit.
Děkuju Vám Petře za Váš milý, láskyplný , upřímný a od srdce
napsaný příspěvek. Konečně jste prokoukl mojí černou duši.
Ale trvalo Vám to.
Já jenom zírám, kam Vás Vaše zlost dokázala vyšroubovat kvůli
tomu, že jsem okomentovala Vaši nezodpovědnou radu ohledně
výchovy trkavého kozla a berena na tomto vlákně a mojí poznámce,
že kůzlata jsou pěkná, ale na kozu že pěkné podívání není, na Vašem
vláknu : Už rodíte.
Já už na Vás víc reagovat nebudu, bylo by to pod mojí úroveň.
Ještě byste na mě mohl svádět, že jsem pošpinila Vaši Gloriólu.
Tak jo Péťo. Tak všechno nejlepší, zdraví a tak, ať všechno Ti jde
tak jak chceš.
Ale vyhrazuju si právo, že až zase napíšete nějakou zhovadilost,
tak se neudržím a budu reagovat.
pajca
napsal(a):
Děkuju Vám Petře za Váš milý, láskyplný , upřímný a od srdce
napsaný příspěvek. Konečně jste prokoukl mojí černou duši.
Ale trvalo Vám to.
Já jenom zírám, kam Vás Vaše zlost dokázala vyšroubovat kvůli
tomu, že jsem okomentovala Vaši nezodpovědnou radu ohledně
výchovy trkavého kozla a berena na tomto vlákně a mojí poznámce,
že kůzlata jsou pěkná, ale na kozu že pěkné podívání není, na Vašem
vláknu : Už rodíte.
Já už na Vás víc reagovat nebudu, bylo by to pod mojí úroveň.
Ještě byste na mě mohl svádět, že jsem pošpinila Vaši Gloriólu.
Tak jo Péťo. Tak všechno nejlepší, zdraví a tak, ať všechno Ti jde
tak jak chceš.
Ale vyhrazuju si právo, že až zase napíšete nějakou zhovadilost,
tak se neudržím a budu reagovat.
Opět lžete a mlžíte, víc jste tady nedokázala. Vraťte se do pomocné školy, ať vás tam naučí psát a nedělejte chytřejší než ve skutečnosti jste. Ano, bude nejlepší na něco takového, co jste vy nereagovat.
Měli jsme kamerunské ovce. Babička jim nesla oškrabiny že zeleniny. Beran šel po ní, dopadlo to tak, že babičce vyrobil na vnitřní straně stehna 10cm dlouhou a dost hlubokou. Dodnes nechápu, jak to tím zatočeným rohem dokázal. Museli jí to sešívat.
Kromě hloupého dohadování jsem tady nečetla nic o tom, že beran je nebezpečný i pro samotného chovatele.
Ale pokud budou beránci jen na výpas přes léto, není co řešit.
Já jsem si do zahrady, kde mi občas vlezli krást smradi, co tam neměli co dělat "instaloval" metrákového kozla a od té doby mám klid. Pokud nějakého takového sejme, 1. dobře mu tak, 2. může být takový smrad rád, že ho dostal kozel a ne já.
A jaké to pro mě bude mít následky je jen můj business a nikoho jiného. Rozhodně ho odtamtud nebudu dávat jinam, kvůli podělanosti, že naklepe nějakého zlodějského xindla. Takových škoda není.