Uživatel s deaktivovaným účtem

skriatok
napsal(a):
Dobrý den
kupil som pripustené kozičky a predavajuci povedal, že malé majú byt v polke decembra, už je január a stale nič.
Aké má byt vemeno pred porodom?
To by přenášely už 3 týdny, to se mi zdá hodně. Vemeno různě, taky záleží, jestli to jsou prvničky.

skriatok
napsal(a):
nie uz rodili som stoho zmeteny
Já taky. Březost u koz se uvádí + - 150 dní. Píšete, že měly porodit v půlce prosince. I když připočtu nějakou toleranci, tak mi to nevychází.
Ne, přišly o matku, takže jsem je musel odchovávat takto než se naučily chodit pít od jiné kozy.
Pokud Vás trápí obava ze zimy tak buďte v klidu. Mně koza rodila před 3 lety v noci při -10 *C. Ve chlévku, kde byly dveře dokořán a přežila všechna kůzlata. Byl jsem u porodu, takže jsem je pomáhal vysušit slámou ve 3 hodiny v noci měla 2 kůzlata a když jsem ráno před 6 hodinou šel krmit, měla pod sebou třetí. Přežila všechna bez problémů. Nesmí tam být průvan a mokro nebo moc vlhko. Suchý mráz nevadí.
Že se koza bude kozit poznáte tak, že se jí před porodem naleje vemeno. U některé kozy třeba 3 dny před porodem u jiné jenom 1 den před porodem, ale poznáte to bezpečně. Před porodem, také začne odcházet z vulvy hlen a vulva naběhne. To také poznáte.
Netřeba tam chodit každou hodinu, vyčerpáte se a až přijde porod budete někde vyspávat vyčerpáním.
Prohlédněte kozu ráno, v poledne a večer. Když Vám to nedá spát můžete i jednou za noc a uvidíte, že to poznáte.
Hlavně nezapomeňte kůzlata po porodu dobře vytřít suchou slámou a napojit mlezivem. Já to dělám tak, že je nechám asi hodinu po porodu v péči kozy, která si je olíže, kůzlata mezitím dostanou hlad a lepší se vám budou napájet. Když je budete nutit hned po porodu, neudrží se ještě na nohou a vyčerpáte je, sebe i kozu.
Kdyby vám něco nebylo jasné, klidně se ptejte

skriatok
napsal(a):
to nemam ale chodim ju pozerat skoro kazdu hodinu uz tyzden ale to mi nevadi.videl som uvas na fotkach ze mate male kozicky v krabici pred krbombudem to musiet robit aj ja ked je zima?
Jak píše petr008, je zbytečné chodit každou hodinu. I kvůli té koze. Vlastní zkušenost, i když od koní. Když jsme čekali první hříbata, tak jsme taky měli služby, pořád jsme do stáje chodili a kobyly to nakonec "vyprdly" o polední pauze, kdy všichni odešli na oběd a ony měly konečně klid.
ked som ich kupil su stale velmi oplasene nedaju sa ani pohladkat.co som kupil capka ten je zas az moc pritulny stale si vyzaduje aby sme ho hladkali alebo skrabkali.niektory mi povedaly ze asi sa nemaly dobre pri byvalom majtelovi.chcem chovat aj kravicku na mlieko bo deti ho zboznuju aj syr.ked som nasiel dobru dojku tak ju predaju len kto ma registrovany chov

skriatok
napsal(a):
nemám skusenosti s kozami to mlezivo mám oddojit alebo ich dat po hodine na vemeno koze
Pokud budete u porodu, hlídejte, jestli se kůzle (kůzlata) napijou. Pokud bude vše v pořádku, budou se stavět na nohy a hledat vemeno po pár minutách. Měla by se napít nejpozději do 2 hodin. Pokud ne, oddojte a dejte z flašky. Dudlík máte? Stačí i láhev pro lidská miminka.

skriatok
napsal(a):
dojit viem dlha skusenost ale ako ju mam podojit ked sa neda ani pohladkat ak by trebalo
Nezbývá než doufat, že proběhne první varianta.

skriatok
napsal(a):
chcem sa opýtat už ubehla skoro hodina po porode jedno malé behá a už sa napilo a to druhé ešte nebehá čo sa može diat
Může být slabší nebo méně životaschopné. Zkoušel jste sací reflex? Mělo by se co nejdřív napít mleziva, třeba s vaší dopomocí. Jinak nepřežije.

skriatok
napsal(a):
može sa mu dat aj normálne mlieko
ne, potřebuje mlezivo. pokud ho nedostane, tak zdechne, buď hned nebo později

skriatok
napsal(a):
nemá sací reflex mám ho nechat tam alebo ho odobrat
odebrat, utratit
nebo odebrat, odnést do tepla, zasondovat mlezivo
Nedělejte závěry, že nemá sací reflex. V případě, že je koza divoká nebo kůzle slabé dělám to vždy ve dvou (s manželkou). Sám nemám šanci udržet kozu i napájet kůzle. Sežeňte někoho do dvojice, kdo kozu přitlačí ke zdi (netlačí se na břicho, ale kolenem nebo stehnem koze na krk, ale nejlépe je kozu uvázat, abyste mohli kůzle obsluhovat dva. Jeden přidržuje kůzle, druhý mu strká struk do tlamy a trochu mu tam sříkne mleziva.
Dobře se to vysvětluje, ale je to fuška, musíte mu dostat struk do tlamy. Pokud nebude brát samo, rozevřít čelisti a struk mu tam strčit. dejte si tam nějakou stoličku, protože tento úkon je fyzicky náročný, ať u toho můžete sedět.
Jestli vám mohu poradit tak nejlepší varianta je přivázat kozu za obojek bokem ke zdi, aby neměla únikovou cestu, jedna osoba kůzle drží jednou ruko pod hrudníkem (když mu budete podpírat břicho, nenapije se), druhou rukou pod zadek, přitom platí, že nejvíce váhy kůzlete by měla nést právě ruka pod zadkem. Pokud bude většinu váhy kůzlete nést ruka pod hrudníkem, nebude pít, protože nebude moct volně dýchat. Takže ruka pod hrudníkem pouze podpírá.
Druhá osoba obsluhuje hlavu kůzlete, otevírá tlamu a strká do ní struk, případně trochu nastříká mleziva do tlamy (se strčeným strukem v tlamě).
Jak uvedla odbornice výše, musí se napít do dvou hodin, jinak začne prochladat a je s ním konec. Pokud se vám ho nepodaří do 2 hodin od porodu napojit, můžete se ho pokusit zachránit tak, že ho dáte ohřát do krabice ke krbu (tak jak jste to viděl u mě na fotkách), mezitím oddojíte mlezivo do napájecí flašky a můžete ho napojit. Mlezivo alemusí mít fyziologickou teplotu, studeným mlezivem ho zabijete.
Takže pokud vám mlezivo schládne, přihřát a napojit.
Teď makejte, pak Vám napíšu víc. Já jsem takhle zachránil už téměř prochladlá kůzlata na těch fotkách.
Já jsem tehdy zrovna neměl žádnou napájecí flašku, takže jsem použil obyč. injekční 5 ml stříkačku (bez jehly!!!). Kůzlata už byla tak prochladlá, že už taky neměla sací reflex. Strčil jsem jim stříkačku přes koutek do tlamy a dal jim 2x po 5 ml., mleziva. Už jsem je ale zahříval v té krabici u krbu. V krabici to má tu výhodu, že vám je nikdo nemusí držet a ony pijí v leže a máte k nim přístup ze všech stran.
A ejhle, sací reflex se obnovil. Pak jsem jim po půlhodině dával pomocí té 5 ml stříkačky mlezivo postupně tolik, kolik brala. Ze začátku to bylo kolem 10 ml, postupně se to zvyšovalo, kůzlata se zachránila.
Pokud se Vám to podaří, dělejte to tak dlouho až bude stát dobře na nohou a pak ho vraťte ke koze. Ale i pak ho budete muset od kozy několik dní napájet. Doufám, že jste šetřil síly, teď se budou hodit. Chce to klid a rozvahu. Pokud kůzle není defektní, tak se vám to podaří.
PS: krabice musí být vystlaná vrstvou suché slámy, aby měly termoizolaci odspodu. Pokud jim od spodu bude zima, nepodaří se vám je zahřát.
Pokud se koza brání nechat podojit je to naprosto normální, po porodu má citlivé vemeno atd. Ale nesmíte se jí ptát, jestli chce nebo ne a podojit. Toho mleziva nebudete potřebovat moc. Nadojte si třeba jen 100 ml. To Vám pro začátek na dokrmování kůzlete bude bohatě stačit. Musí to být čisté, ne že vám do toho koza při dojení strčí nohu. Pak uchovávejte v ledničce a před napájením VŽDY přihřát na fyziologickou teplotu.
Není to žádná věda, příště už to budete umět sám.
Super, šikovný chlapec. Teď ho furt mějte v teple.
Přes stříkačku mu dávejte po 5 ml furt dokola, dokud bude cucat. Že už nechce poznáte tak, že odmítne dál cucat, a mlezivo mu začne vytékat z tlamy.
Když zvládne na první napití aspoň těch 10 ml, tak je to dobré. Nechte ho odpočinout, mělo by usnout. Do půl hodiny se probudí a můžete to opakovat. Je to stejné jako u lidského miminka.
Ženské vám poradí lepší než já. Když se rodí u nás, tak já držím kůzle a napájí manželka. Ode mně pít nechtějí, od manželky ano. Něco do sebe ty ženské přece jen mají .
Jen je důležité aby mlezivo bylo teplé, nesmí být studené. Když bude kolem 40 *C, je to OK.
Ještě jsem zapomněl jednu důležitou věc. Na stříkačce jsem odřezal ten sosák na který se navléká jehla. Ten sosák je pro dokrmování kůzlete nevhodný, bez něj to jde mnohem jednodušeji i pro kůzle je to lepší.
Jak budete mít čas, postříkejte kůzlatům pupeční šňůry nějakou desinfekcí, my to děláme septonexem.
Teď už bohužel vám nemohu být na netu k dispozici, ale podstatné už zaznělo, takže, ať se vám to podaří. Zdravím, P.

petr008
napsal(a):
Super, šikovný chlapec. Teď ho furt mějte v teple.
Přes stříkačku mu dávejte po 5 ml furt dokola, dokud bude cucat. Že už nechce poznáte tak, že odmítne dál cucat, a mlezivo mu začne vytékat z tlamy.
Když zvládne na první napití aspoň těch 10 ml, tak je to dobré. Nechte ho odpočinout, mělo by usnout. Do půl hodiny se probudí a můžete to opakovat. Je to stejné jako u lidského miminka.
Ženské vám poradí lepší než já. Když se rodí u nás, tak já držím kůzle a napájí manželka. Ode mně pít nechtějí, od manželky ano. Něco do sebe ty ženské přece jen mají .
Jen je důležité aby mlezivo bylo teplé, nesmí být studené. Když bude kolem 40 *C, je to OK.
5 ml je tak pro štěně. Nevypadla vám nula? Pro kůzlata nebo jehňata se uvádí 2 - 3 decilitry. Jinak souhlasím a držím palce.

napsal(a):
5 ml je tak pro štěně. Nevypadla vám nula? Pro kůzlata nebo jehňata se uvádí 2 - 3 decilitry. Jinak souhlasím a držím palce.
Jo a napájet po šesti hodinách.
Bezva rady Petře, díky. A dotaz do foroty, co když neteče mlezivo? Máte nějakou fintu? Dojit umím jen teoreticky, ale cecíky byly utemovaný něčím černým a nic neteklo. Dodnes z toho mám hrůzu, že se to bude opakovat.
A kde máte ty fotky, ráda se na kůzle v krabici podívám.
díky
Jitka
Predloni mi uhynula po porodu koza, mladi se ani nenapili, 3 kuzlata...mlezivo jsem mela od druhe kozy v mrazaku, zprvu jsem je krmila jsem po 3 hodinach, jedna kozicka moc nepila,ale chytla se ..krmila jsem je z flasky s dudlikem od vnoucka😁..potom susene mleko od Mikros..vsechna kuzlata prezila ..
.po 6ti hodinach krmit je podle me dlouho..ja beham ke koze pomahat kojit prvni den snad po dvou hodinach,dokud nemam jistotu,ze uz piji sama.

ančovička1
napsal(a):
Predloni mi uhynula po porodu koza, mladi se ani nenapili, 3 kuzlata...mlezivo jsem mela od druhe kozy v mrazaku, zprvu jsem je krmila jsem po 3 hodinach, jedna kozicka moc nepila,ale chytla se ..krmila jsem je z flasky s dudlikem od vnoucka😁..potom susene mleko od Mikros..vsechna kuzlata prezila ..
.po 6ti hodinach krmit je podle me dlouho..ja beham ke koze pomahat kojit prvni den snad po dvou hodinach,dokud nemam jistotu,ze uz piji sama.
Já původně chtěla napsat po třech hodinách, máte pravdu, je to lepší.
suffolkovce
napsal(a):
Bezva rady Petře, díky. A dotaz do foroty, co když neteče mlezivo? Máte nějakou fintu? Dojit umím jen teoreticky, ale cecíky byly utemovaný něčím černým a nic neteklo. Dodnes z toho mám hrůzu, že se to bude opakovat.
A kde máte ty fotky, ráda se na kůzle v krabici podívám.
díky
Jitka
Zdravím. To se stává, že je struk zacpaný. Kůzle pak nemá šanci se napít. Taky se mi to u jedné kozy stalo. Ta ucpávka se musí pohmatem ve struku najít a pak prsty pomalu vytlačit. Já jsem tehdy myslel, že jí prasknu struk. Nešlo to ven. Musí se pomalu, až se to vytlačí. Ale myslím, že veterináři na to mají nějaký nástroj, jak to dostat ven šetrněji. Fotky kozlat v krabici mám v profilu.
kazdemu kto mi radil velmi pekne dakujem koziatko zial boj o zivot prehralo.krasne papalo no od obeda aj ked bolo v teplucku sa menej a menej hybalo akurat sme mu isly dat papat ked sme zbadaly ze skonava.mne v naruci.daly sme mu meno štastičko.šibal je pri mamine a maju sa dobre.aj som si trosku poplakal.od chovu ma to neodradi chceme mensiu farmicku tak sa tesim na dalsie zvieratka ktore pribudnu
Takový je život chovatele. Snažíme se tomu vyhnout, ale někdy se to nepodaří.
Mě by ale zajímala příčina proč uhynulo. Příčina být musí a pokud by se dala zjistit, dalo by se jí příště předejít. Napadají měí tyto varianty:
1. Kůzle mělo nějakou vrozenou vadu neslučitelnou se životem - s tím nikdo nic nenadělá.
2. Bylo bez vady, ale tak slabé, že to nezvládlo - bylo výrazně menší než to, které přežilo?
V takovém případě, kdy se do hodiny nezvedá na nohy už se dá jedině zachraňovat, tak jak jste to udělal, ale rozhodující je čas.
3. těžký porod, kdy koza nemůže kůzle vytlačit a kůzle je dlouho v porodních cestách - nastudujte v literatuře způsob jak koze v případě porodu pomáhat, vyplatí se to - je to jeden z faktorů, který ovlivňuje jestli kůzle přežije. Můžeme se o tom tady někdy pobavit, nejlépe vám v tom poradí místní veterináři.
Když jsem u porodu vždycky koze pomáhám. Je to diskutabilní, někdo to nedoporučuje, ale já to dělám vždy. Čím méně se koza namáhá, a čím kratší je doba porodu, tím lépe pro kozu i pro kůzle. Ale má to svá pravidla, která musíte umět, jinak můžete kozu poškodit.
4. Kůzleti zůstala v dýchacích cestách plodová voda:
- První co udělám, když kůzle vytáhnu z kozy - přetrhávám pupeční šňůru, pokud se nepřetrhne sama (většinou se přetrhne sama).
- Okamžitě rukou stírám plodový obal z hlavy, pokud tam je.
- Okamžitě otevřu kůzleti tlamu a vyberu všechny šlemy, které tam má.
- Hned potom vylévám z kůzlete plodovou vodu - Zvednu ho za zadní nohy tak, aby viselo hlavou dolů a rozkývám ho jako kyvadlo až do úhlu 90* vůči zemi. Ten pohyb musí být dostatečně silný, aby se kromě gravitace uplatnila i odstředivá síla a kůzleti vytekla plodová voda z plic a dýchacích cest. Nepočítám to, ale udělám s ním asi 10 takových kmitů.
- Pak koze kůzle strčím k tlamě aby ho mohla jazykem vysušovat.
- Při tom současně drhnu kůzle suchou hrubou slámou, aby se mu pořádně rozproudil krevní oběh. Je třeba třít zejména krk a hrudník (obojí ze stran).
- Zastříkám pupek desinfekcí.
- Pak už jen sleduju zda se do hodiny postaví na nohy a jakmile se začne stavět na nohy pomůžu mu k vemeni a pomůžu mu se napít.
- V případě, že to do hodiny nezvládne, je to signál, že může být něco v nepořádku.
5. Vliv může mít i fyzický stav kozy.
- Zkazky, které jsem slyšel od některých chovatelů, že koza má být do porodu jen na seně a vodě, aby kůzlata nebyla velká a porod těžký, jsem zavrhl jako kolosálně největší pitomost.
- Slabá koza bude mít právě těžký porod, protože nebude mít dost sil, kůzlata budou slabá a budou zdychat.
- Je třeba vyhledat tabulku, jak a čím a v jakém množství krmit před porodem aby byla v kondici koza i kůzlata (někde tady na kozí diskusi byla - Čím krmit kozu).
- Nic z toho vám ale nepomůže, jestliže budete mít kozu neodčervenou - začervení oslabí i dobře živenou kozu tak, že to nezvládne.
- Měl jste kozu před porodem odčervenou? Pokud ne, je třeba napravit alespoň u ostatních koz, které chováte. Nejlépe poradí opět veterinář.
Pokud tyto věci vychytáte, budete to mít snazší. I tak se budete potkávat se ztrátami, protože příroda je nevyzpytatelná.
Asi vás napadne, že jsem tak chytrý až teď - bohužel, nevěděl jsem, že jste rodili, natrefil jsem na to na diskusi až po obědě, jinak bych vám to napsal dřív.
Mějte se a ať se vám chov daří.
Teď si ale dobře pohlídejte, že kůzle vypíjí obě poloviny vemene (oba struky).
Nevím jak je tomu s mastitidami u holandských koz, ale u koz na mléko je to velké nebezpečí. Zánět vemene vám zničí celou kozu.
Pokud by jedna polovina vemene zůstávala nevypitá, dostane do ní zánět. Zajistěte, aby kůzle pilo při každém pití z obou struků.
Žádná z obou polovin vemene nesmí zůstat napěchovaná mlékem.
Pokud to kůzle nezvládne vypít, musel byste oddojovat.
Neporadí nějaký chovatel Holaďanek, jak je to u nich s mléčností? U mléčných koz to tak funguje. Já po porodu kontroluju jestli kůzlata pijí z obou struků, aby nedošlo k zánětu.
V ČR se to vyřizuje na ČMSCH, který má ve větších městech svoje pobočky. Tak jsem to např. udělal já v Brně, protože to neumím vyřídit elektronicky. Elektronicky to asi jde vyřídit také.
Jak to máte vy v SR nevím.
V ČR to najdete viz:
https://www.cmsch.cz/getattachment/Tiskopisy,-dokumenty/Ustredni-evidence-(1)/Metodika-Pokyny-k-registraci-chovatelu-do-Ustred/pokyny_registrace_chovatelu_2019_07.pdf.aspx/?lang=cs-CZ
PS: nechci vám do toho kecat, ale dobře si ujasněte co a za jakým účelem chcete chovat.
Čas, který strávíte následným vyřizováním administrativních nesmyslů byste mohl lépe využít k péči o zvířata.
Pokud chcete mléko, od holandských si ho moc nenadojíte, pokud si tedy vůbec něco nadojíte a práce s nimi je stejná jako s mléčným plemenem. Ale mluvit vám do toho nebudu .
Dojím holanďanku už 4 tým měsícem (zemřelo jí kůzle). Ze začátku dávala cca 400-500ml mléka, teď vydojím asi čtvrt litru. Dojí se výborně, je hodná a stojí. Na výrobu sýrů to sice není, ale na kefír nebo do kafe super. Má výborné sladké mléko bez pachuti. Dojím jen 1x denně při večerním krmení a celá procedura netrvá déle než minutu. Je to o zvyku a šikovnosti.
petr008
napsal(a):
Chováme kozy na mléko pro děti a pro nás. Když na to přijde, 6 litrů za den padne jako nic a na sýr pak taky nezbývá .
Já si je na mléko nepořizovala a ze 6 l bych ten sýr dělat musela, aby mléko nepřišlo vniveč. Chtěla jsem jen napsat, že podojit holanďanku není nemožné a pokud někomu stačí smetánka do kávy, tak doporučuju. Dojením se i utužuje vztah koza - majitel. 😉
To ano, utužuji v sezóně každý den několikrát, ráno i večer.
Někdy jsem z toho až načisto úplně tuhý, když musím jít po práci ještě dojit.
Pak musím sám sobě důrazně připomínat, že proto to přece dělám.
Třeba, když jsem měl koronavirus, to byla legrace. 14 dní se mi ten virus chechtal, co jsem to za blbce, že neležím. A když do toho zapršelo a bylo nutné vybírat a vyvážet hnůj z výběhu, to byla teprve švanda.
Ale my chovatelé víme, že co nás nezabije, to nás posílí .
Tak dávejte dobrý pozor při výběru chovných kusů. Nechci strašit, ale pokud nemáte zkušenosti, může se stát, že naletíte, budete zklamaný a dál se neposunete.
Tím Vás nechci shazovat, jen vás chci upozornit, abyste si dával pozor - moje osobní zkušenost. Také jsem před lety začínal.
Pokud se tomuto vyhnete, ušetříte si mnoho peněz, času, námahy nervů a zklamání.
Já osobně vám držím palce a fandím.
PS: není mléčná koza jako mléčná koza a o chovatelích koz to platí stejně...
Kupříkladu mně jistá "paní chovatelka", členka klubu chovatelů anglonubijských koz, schválně prodala vykastrovaného kozla (s koulemi, pokud neznáte způsoby kastrace).
Na oplátku se o ní nezapomenu mezi chovateli zmínit, aby věděli, jaká je a přeju jí, ať se jí daří...

petr008
napsal(a):
Tak dávejte dobrý pozor při výběru chovných kusů. Nechci strašit, ale pokud nemáte zkušenosti, může se stát, že naletíte, budete zklamaný a dál se neposunete.
Tím Vás nechci shazovat, jen vás chci upozornit, abyste si dával pozor - moje osobní zkušenost. Také jsem před lety začínal.
Pokud se tomuto vyhnete, ušetříte si mnoho peněz, času, námahy nervů a zklamání.
Já osobně vám držím palce a fandím.
PS: není mléčná koza jako mléčná koza a o chovatelích koz to platí stejně...
Kupříkladu mně jistá "paní chovatelka", členka klubu chovatelů anglonubijských koz, schválně prodala vykastrovaného kozla (s koulemi, pokud neznáte způsoby kastrace).
Na oplátku se o ní nezapomenu mezi chovateli zmínit, aby věděli, jaká je a přeju jí, ať se jí daří...
A to mě zajímá! O jaký typ kastrace se jednalo, když koule zůstaly? Na veselo? Nebo krátce po Burdizzových kleštích?

petr008
napsal(a):
To už asi nezjistím, protože jsem ho pak jako neplodného prodal. Každopádně mně ho ta šmejdka prodávala s tím, že plodný je, ale náhoda to nebyla, tím si jsem jistý. Ale nevadí, už je to pryč a ony mlýny melou, melou .
Aha. Takže byl třeba jenom neplodný a nemusel v tom být úmysl. Ale máte pravdu, to už nezjistíme.
To si nedovolím Vám doporučovat. Mléčných plemen je více, každé má svá specifika + výhody + nevýhody a každému chovateli bude vyhovovat takové plemeno, které se bude nejvíce hodit do jeho podmínek, kde bude mít pro dané podmínky předpoklad největší užitkovosti, jestli mi rozumíte.
Já jsem např. podlehl módě chovu Anglonubijských koz a do dneška nevím, zda jsem udělal dobře.
Mám kozu podílovou - Sánská:Anglonubijská (50:50). V současné době naše nejlepší dojka (4l)
Ale povahově - velice dominantní koza a mlátí ostatní kozy.
Dále máme podílovou - Hnědá:Anglonubijská (50:50) za mlada by tu předchozí v dojivosti strčila do kapsy. Povahově mírnější výrazně méně dominantní.
Pak jsme měli čistokrevnou Bílou krátkosrstou ta i v 8 letech dávala v pohodě 4l. Povahu neurčím, protože už byla stará a navíc bezrohá mezi rohatými.
To jsem vám uvedl jen 3 příklady pro představu, které ale nic neříkají o užitkovosti. Navíc platí, že každý chovatel si chválí to svoje.
Doporučuji:
1. Vyhledat v relevantních zdrojích mléčná plemena u nás chovaná (Bílá krátkosrstá, Hnědá krátkosrstá, Sánská, Anglonubijská - pozor - to je kombinované masomléčné plemeno) a vyhledat si údaje o užitkovosti, tj nádoj a hodnoty bílkovin a tuků.
- pokud chcete dělat sýry nebude vám stačit, že koza nadojí hodně, ale mléko musí hlavně obsahovat vysoké hodnoty bílkovin.
2. Zjistěte si náročnost jednotlivých plemen na chov, krmení podmínky chovu, odolnost plemene.
- obecně platí, že nejchutnější mléko dávají Anglonubijské, ale vzhledem k tomu, že se jedná o kombinované plemeno, tak svými nároky na množství a kvalitu krmiva výrazně převyšuje ostatní plemena. Vždy je to něco za něco a tady je to výrazně něco za něco.
3. Zohledněte odolnost daného plemene.
- je rozdíl, když chováte odolnější, tvrdší (např. hnědé krátkosrsté nebo bílé krátkosrsté) plemeno, kterému se bude dařit i v tvrdších podmínkách, protože se jim přizpůsobí nebo choulostivější plemeno (Anglonubijské), kterému budete muset podmínky přizpůsobovat vy.
To jsou asi 3 nejdůležitější kritéria, která bych vám poradil pro rozhodování. Ale rozhodnout se musíte vy.
Poslední věc, která vám možná přijde triviální, ale je hodně důležitá - a´t už se rozhodnete pro jakékoliv plemeno, určitě si předem ujasněte, jestli chcete chovat rohaté nebo bezrohé kozy. Chovat namíchané rohaté s bezrohými je neefektivní, protože rohaté budou vždy šikanovat ty bezrohé a ty vám pak nic nenadojí, protože je budou odhánět od krmení.
U bezrohých je velká pravděpodobnost, že se budete v chovu setkávat s hermafrodity a problémy s tím spojenými zejména při vybírání mladých chovných zvířat (pokud se vám nepodaří hermafrodita odhalit).
Proto já chovám rohaté, abych se tomuto problému vyhnul.
Tolik za mě, ale jsou zde mnohem zkušenější chovatelé, kteří by vám poradili lépe. Zdravím, P.
ak som spravne naratal mate zhruba 9koz ake mnozstvo sena spotrebujete za zimu?manzelka je salena kym som bol pri kozach ona cez net kupila vietnamske prasiatka.a ked som jej povedaal ze to niesu kozi a ona ved sme ich chovali aj diviaky ze stym mame skusenost.ze to bude mat nastarosti ona a ja kozi.dojit viem iba ja .este k tim kozam bol by nerad keby cez zimu mam zhanat seno manzelka chce 10ks
Ale kdepak, to je stará fotografie, ještě s odrostlými kůzlaty. Teď máme jen 3 staré kozy na chov.
Méně je někdy více, u koz to platí dvojnásob.
Jestli vám mohu poradit, nestanovujte si dopředu nejaké počty, kolik chcete chovat koz, ale spočítejte si, s jakým počtem koz vzhledem k vašim možnostem krmení dosáhnete maximální užitkovosti a tolik koz pak chovejte.
Každá koza navíc, se kterou se ostatní budou muset dělit o krmnou dávku vám sníží užitkovost u všech.
Aby koza nadojila musí být hodně a kvalitně krmena. Jinak je to zbytečná práce a ztrátový podnik.
Tady to máte od odborníků:
https://www.zootechnika.cz/clanky/chov-koz/vyziva-koz/krmeni-koz.html
Pokud jde o seno, je to složitá věc. Já to mám zabezpečeno tak, aby kozy co nejméně vytahovaly na zem (plýtvaly). A stejně vytahují. Kozy nejvíce z hosp. zvířat dělají právě toto, že vytahováním pod sebe znehodnocují seno.
aby mala kazda koza dostatok vody jedenia su oddelene ked boly spolu ta najvecsia odhanala ostatne.preto som postavil velku mastal.kazda koza ma miesto 2,5m x 2m. a takych miest mam 17 plus miesto pre dve kravky zvlast mastal mam pre prasata tych som mal donedavna 57ks.no ododnes mam 8vietnamskych

skriatok
napsal(a):
chcem sa opitat koza ked je zasusena a pripustena bude snej dobra dojka?
Záleží, kolik dojila předtím a jak ji budete krmit.
Musíte vidět její matku a vědět po jakém je otci. Když jsem byl mladý a blbý, tak jsem toto pravidlo podcenil a pak si rval vlasy a kozy šly nakonec na maso, protože nic nedojily, ať jsem krmil, čím jsem krmil.
Já to poněkud zkrátím, pokud chcete, aby se Vám dařilo, kupujte jedině po matkách co mají obrovská vemena skoro po zem a po plemenném otci. Otce si ověřte, nejlépe i užitkovost jeho matky (dojivost dcer se dědí i přes otce) jinak vám napovídají, že připouštěli plemenným kozlem a jak to ve skutečnosti chodí, všichni víme...
Podívejte se na fotky, jaké kozy chovají tady paní pod přezdívkou ančovička1 nebo Roklanka. Mají v profilu fotky, tuším. To jsou chovatelky, které chovají desítky let a jiné než kvalitní dojnice by nechovaly a tak to má být. Smekám. Pokud jsem někoho opomněl, tak se omlouvám.
Běžte na jistotu, jinak se budete trápit a budete zklamaný. Ne vždy ale znamená, že vysoká cena ´= dobrá dojnice. Znám zklamané chovatele, kteří si mysleli, že když si koupí za 10000 čistou AN, tak jim bude dojit a pak splakali nad výsledkem...
Ideální stav, mít kamarády, kteří chovají kvalitní kozy a můžete jim věřit, že vás nepodrazí. Takto je to nejlepší. Mladých koziček po dobrých matkách je každým rokem dost a každý chovatel je rád prodá, protože jsou škoda na zabití.
PS: údaj, že koza dojila 2,5 l naprosto nic neříká. Moje nejlepší dojnice, které na vrcholu laktace dávají lehce přes 4l/den, taky dojí 2 l/den v listopadu, 3 měsíce před porodem...
Musíte projít pár diskusí a najít je tu někde. Fotky mají v profilu, stejně jako já.
Paní ančovička1 je v této diskusi a paní Roklanka viz:
https://www.ifauna.cz/profil/roklanka/moje-diskuse
petr008
napsal(a):
To si nedovolím Vám doporučovat. Mléčných plemen je více, každé má svá specifika + výhody + nevýhody a každému chovateli bude vyhovovat takové plemeno, které se bude nejvíce hodit do jeho podmínek, kde bude mít pro dané podmínky předpoklad největší užitkovosti, jestli mi rozumíte.
Já jsem např. podlehl módě chovu Anglonubijských koz a do dneška nevím, zda jsem udělal dobře.
Mám kozu podílovou - Sánská:Anglonubijská (50:50). V současné době naše nejlepší dojka (4l)
Ale povahově - velice dominantní koza a mlátí ostatní kozy.
Dále máme podílovou - Hnědá:Anglonubijská (50:50) za mlada by tu předchozí v dojivosti strčila do kapsy. Povahově mírnější výrazně méně dominantní.
Pak jsme měli čistokrevnou Bílou krátkosrstou ta i v 8 letech dávala v pohodě 4l. Povahu neurčím, protože už byla stará a navíc bezrohá mezi rohatými.
To jsem vám uvedl jen 3 příklady pro představu, které ale nic neříkají o užitkovosti. Navíc platí, že každý chovatel si chválí to svoje.
Doporučuji:
1. Vyhledat v relevantních zdrojích mléčná plemena u nás chovaná (Bílá krátkosrstá, Hnědá krátkosrstá, Sánská, Anglonubijská - pozor - to je kombinované masomléčné plemeno) a vyhledat si údaje o užitkovosti, tj nádoj a hodnoty bílkovin a tuků.
- pokud chcete dělat sýry nebude vám stačit, že koza nadojí hodně, ale mléko musí hlavně obsahovat vysoké hodnoty bílkovin.
2. Zjistěte si náročnost jednotlivých plemen na chov, krmení podmínky chovu, odolnost plemene.
- obecně platí, že nejchutnější mléko dávají Anglonubijské, ale vzhledem k tomu, že se jedná o kombinované plemeno, tak svými nároky na množství a kvalitu krmiva výrazně převyšuje ostatní plemena. Vždy je to něco za něco a tady je to výrazně něco za něco.
3. Zohledněte odolnost daného plemene.
- je rozdíl, když chováte odolnější, tvrdší (např. hnědé krátkosrsté nebo bílé krátkosrsté) plemeno, kterému se bude dařit i v tvrdších podmínkách, protože se jim přizpůsobí nebo choulostivější plemeno (Anglonubijské), kterému budete muset podmínky přizpůsobovat vy.
To jsou asi 3 nejdůležitější kritéria, která bych vám poradil pro rozhodování. Ale rozhodnout se musíte vy.
Poslední věc, která vám možná přijde triviální, ale je hodně důležitá - a´t už se rozhodnete pro jakékoliv plemeno, určitě si předem ujasněte, jestli chcete chovat rohaté nebo bezrohé kozy. Chovat namíchané rohaté s bezrohými je neefektivní, protože rohaté budou vždy šikanovat ty bezrohé a ty vám pak nic nenadojí, protože je budou odhánět od krmení.
U bezrohých je velká pravděpodobnost, že se budete v chovu setkávat s hermafrodity a problémy s tím spojenými zejména při vybírání mladých chovných zvířat (pokud se vám nepodaří hermafrodita odhalit).
Proto já chovám rohaté, abych se tomuto problému vyhnul.
Tolik za mě, ale jsou zde mnohem zkušenější chovatelé, kteří by vám poradili lépe. Zdravím, P.
No děkuji, když jsem já zde prezentovala názor, že odrohování a bezrohost zvyšují počet hermafroditů, byla jsem vyváděna z omylu.

petraodlesa
napsal(a):
No děkuji, když jsem já zde prezentovala názor, že odrohování a bezrohost zvyšují počet hermafroditů, byla jsem vyváděna z omylu.
Jak píše petr008, odrohování není totéž co vrozená bezrohost.
ančovička odkazuje k tomuto vláknu:
https://www.ifauna.cz/ovce-kozy/diskuse/detail/2899563/soutez
ančovička1
napsal(a):
Ja vam bohuzel nasi Lucinku uz nafotit nemuzu, uz nezije,ale kdysi jsem nejakou fotku poslala..zadejte si "Soutez ..nej",tak tam je I nase hnedulka..
Jo, to byly časy, na kozičku od té Lucky jsem čekal 2 nebo 3 roky... Škoda, přeškoda. Takové kozy by se měly chovat a ne to křížit s kdejakým bazmekem, jak je teď zvykem.
Tatínek, už bohužel nežije, mi vyprávěl, že dříve - v chudých rodinách, kde neměli na krávu - chovali právě takové kozy a prý všechny měly taková vemena.
Jak je možné, že dřív to šlo...?

skriatok
napsal(a):
chcem sa opitat podla vypoctu by mala kozicka rodit koncom januara.vemienko vobec nemala len struky spozoroval som ze je pomaly zacina rast vemienko moze ten cas suhlasit uz nechcem premarnit porod
150 dní +-5. Záleží, kam se zrovna ta vaše kozička trefí.
Já jsem na našich zakrslicích bezpečně poznala porod podle výtoku z pipiny,ne podle vemene..to už se jim nalévalo třeba 3 týdny před porodem ..jak začal bílý výtok,rodili jsme vždy do 24 hodin..a pokaždé to opravdu vyšlo...jednou jsem přišla na kontrolu a porod už byl rozjetý..koza měla chudák čtyřčata a posledního prcka jsem jí už pomáhala tahat,protože byla chuděra vyčerpaná...nedovedu si představit,že bych tam nebyla...
Pokud má pod sebou kůzle, bude se říjet zase až na podzim, tak jak je to normální.
Můžete u koz počítat s říjí od srpna do února, včetně) To je období, kdy kozy mají říje. Pokud byste usiloval o to kozu s 1,5 měsíčním kůzletem připustit teď znovu, tak se vám to nepovede a pokud ano, tak tu kozu zničíte vyčerpáním.
PS: nám se letos jedna koza říjela v půlce června. Ta potvora to dělá pravidelně a vůbec z toho nejsem nadšený. Ideál je říje konec srpna nebo září. Někdo ale preferuje, aby se mu kozy kozily pozděj, až je teplé jaro a tak připouští později.
Pufr

XXX.XXX.182.13
A odkud se dostává to mléko do automatu?
Pufr

XXX.XXX.182.13
Tak bych to zkusil radši přímo v družstvu.

skriatok
napsal(a):
dobrý chcel by som sa spýtat čo všetko možu žrat dvojmesačné telatá
Trávu, seno, šrot.