Anglonubijská koza - odolnost

Anglonubijská koza (AN)
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
17.1.2021 08:00
bary123

XXX.XXX.237.7

Dobrý den, kozaři.
Nejprve vám trochu vylíčím situaci, ať mi můžete poradit. Měla jsem 5tičlenné stádečko složené z 1 hnědé kozy, kříženky hnědé a anglonubijské, holandského zakrslého hňupa, anglonubijské kozy a anglonubijského kozla. Dostala se mi do stáda nějaká bakterie ( čekám na výsledky rozborů, aby se přeléčilo co zbylo). Zatím mi na to odešli právě obě nubije. Kozy jsou celoročně na pastvině spolu s koňmi (ha a 1/4). Mají vlastní přístřešek ze dřeva ze všech stran krytý plachtou. Nefouká tam a když si to zadýchaní je tam i celkem teplo. Seno dostávají do jeslí ven, ale když je ošklivě, dám jim i hromadu dovnitř, aby tam nemusely. Přes zimu mají vrstvu hluboké podestýlky, kdy každý den vykydám bobky a přistelu.
Na jaře, jestli se tedy problém vyřeší bych ráda stado obnovila. Anglonubijky jsou za mě nejkrásnější a nejpřátelštější kozy. Otázka zní, zda nubije dokaží fungovat v takovém prostředí? Když jsem je kupovala, bylo mi chovateli řečeno, že každá koza může být venku, když se má kam schovat před větrem a vlkem.
Podotýkám, že jsem schválně vybírala zvířata, co údajně byla zvyklá na zimu venku. Jsou anglonubijsky opravdu tak náchylné a bylo by tedy lepší zaměřit se na jiné plemeno? Ráda bych chovala právě je. Nejde mi o jejich užitkovost. Dělám jen sýry pro rodinu a pár přátel, ale nesnesu pomyšlení, že by u mě trpěly.
Děkuji za odpovědi.

Uživatel s deaktivovaným účtem

17.1.2021 08:49

bary123 napsal(a):
Dobrý den, kozaři.
Nejprve vám trochu vylíčím situaci, ať mi můžete poradit. Měla jsem 5tičlenné stádečko složené z 1 hnědé kozy, kříženky hnědé a anglonubijské, holandského zakrslého hňupa, anglonubijské kozy a anglonubijského kozla. Dostala se mi do stáda nějaká bakterie ( čekám na výsledky rozborů, aby se přeléčilo co zbylo). Zatím mi na to odešli právě obě nubije. Kozy jsou celoročně na pastvině spolu s koňmi (ha a 1/4). Mají vlastní přístřešek ze dřeva ze všech stran krytý plachtou. Nefouká tam a když si to zadýchaní je tam i celkem teplo. Seno dostávají do jeslí ven, ale když je ošklivě, dám jim i hromadu dovnitř, aby tam nemusely. Přes zimu mají vrstvu hluboké podestýlky, kdy každý den vykydám bobky a přistelu.
Na jaře, jestli se tedy problém vyřeší bych ráda stado obnovila. Anglonubijky jsou za mě nejkrásnější a nejpřátelštější kozy. Otázka zní, zda nubije dokaží fungovat v takovém prostředí? Když jsem je kupovala, bylo mi chovateli řečeno, že každá koza může být venku, když se má kam schovat před větrem a vlkem.
Podotýkám, že jsem schválně vybírala zvířata, co údajně byla zvyklá na zimu venku. Jsou anglonubijsky opravdu tak náchylné a bylo by tedy lepší zaměřit se na jiné plemeno? Ráda bych chovala právě je. Nejde mi o jejich užitkovost. Dělám jen sýry pro rodinu a pár přátel, ale nesnesu pomyšlení, že by u mě trpěly.
Děkuji za odpovědi.

Přečtěte si následující vlákno (porod kozí holandská). Petr008 to shrnul hezky.

17.1.2021 09:14
bary123

XXX.XXX.237.7

Děkuji za reakci a odkaz . Možná jsem to špatně formulovala, ale šlo mi spíše o zkušenosti chovatelů, protože problémy začaly až o letošní chladné zimě. Šlo o to, jestli nubie potřebuje ten zateplený chlívek, který já jí ve svých podmínkách nemohu poskytnout, takže je chovat nebudu nebo to byla blbá náhoda

17.1.2021 10:29
roklanka

XXX.XXX.44.2

Nechovám nubije,ale pojí mě dlouholeté přátelství s chovatelkou nubijí,od jejího začátku. Nubije jsou princezny,ale ne co se týká ustájení,jsou mezi kozami něco podobného,jako jsou mezi krávami jerseyky. Jsou náročnější na krmivo a na minerály i kdybych opominula jejich užitkovost.Vzpomínám na její začátky chovu a obavy z mrazů,neměla je sice volně 24/7 ,ale v dřevěném přístřešku,tenkrát teplota klesala pod -20. Nikdy kozám netopila a nebyly a nejsou dodnes v zateplených chlívcích.

17.1.2021 10:36
bary123

XXX.XXX.237.7

Děkuji za reakci 🙂. Dostávají granule s obilím, minerály pro kozy a liz. Jak to člověk převaluje v hlavě, co mohl udělat jinak, kdyby... Tak se raději ptám, abych neudělala hloupost. Je pravda, že koza a kozel, o které jsem přišla si hodně rozuměli. Všude chodili spolu, tak u nich bylo snazší, aby se od sebe nakazili.

17.1.2021 11:08
přezdívka

XXX.XXX.105.195

Píšete jen o krmení a ustájení a co takhle odčervování? Nebyly náhodou oslabené parazity?

17.1.2021 11:19
bary123

XXX.XXX.237.7

přezdívka napsal(a):
Píšete jen o krmení a ustájení a co takhle odčervování? Nebyly náhodou oslabené parazity?

Neměli by být. Není to dlouho, co byli odčervení, ale lezou kolem nich venkovské kočky a jsou venku, takže se to samozřejmě stát mohlo.

17.1.2021 11:28

bary123 napsal(a):
Neměli by být. Není to dlouho, co byli odčervení, ale lezou kolem nich venkovské kočky a jsou venku, takže se to samozřejmě stát mohlo.

kočky do toho netahejte

spíš je problém v tom, že fakt, že koza nedávno dostala nějaký odčervovák neznamená nutně, že je odčervená

na co vlastně zdechly ty nubie?

17.1.2021 11:37
bary123

XXX.XXX.237.7

Kozel podle veterináře, co dělal pitvu, na zápal plic způsobený bakterií (odpoledne předtím čilé zvíře bez jakýchkoliv problémů - 24 hodin na to umřel), koza měla 2 dny průjem, pak už ani nedokázala vstát, tak jsme ji nechali uspat, aby se dál netrápila. Vet. říkal, že to spolu s největší pravděpodobností souvisí.

17.1.2021 14:18
roklanka

XXX.XXX.44.2

Kočky za to fakt nemohou,kozel mohl být masivně napadený plicnivkama a po odčervení mohl dostat zápalplic,koza mohla mít vlasovku. Jsou to jen dohady.

17.1.2021 14:45
petr008

XXX.XXX.139.160

Ta nemoc, kterou poisujete - nejmenuje se to náhodou entero..., nemohu si vzomenout. Enterokolitida...?
Pokud si dobře vzpomínám, napomínala mě jedna zkušená chovatelka od které jsem kdysi kupoval kozu, abych si ji proti tomu nechal určitě naočkovat. Prý to jinak s kozami bere ty rychlé konce, které popisujete. Snad se proti tomu musí kozy přeočkovávat pravidelně každý rok?
Ale nejsem si jistý zda se nepletu.
Přiznám se, že jsem to tehdy nechal být, protože se mi to u koz nikdy nestalo a chovám většinu roku v uzavřeném výběhu. Ty bakterie jsou snad z půdy (bláta) a přemůžou kozu za nějakých specifických podmínek. Snad, když kozy žeou trávu znečištěnou hlínou? Ale tady už vařím z vody. Poradí veterináři.

17.1.2021 14:57

petr008 napsal(a):
Ta nemoc, kterou poisujete - nejmenuje se to náhodou entero..., nemohu si vzomenout. Enterokolitida...?
Pokud si dobře vzpomínám, napomínala mě jedna zkušená chovatelka od které jsem kdysi kupoval kozu, abych si ji proti tomu nechal určitě naočkovat. Prý to jinak s kozami bere ty rychlé konce, které popisujete. Snad se proti tomu musí kozy přeočkovávat pravidelně každý rok?
Ale nejsem si jistý zda se nepletu.
Přiznám se, že jsem to tehdy nechal být, protože se mi to u koz nikdy nestalo a chovám většinu roku v uzavřeném výběhu. Ty bakterie jsou snad z půdy (bláta) a přemůžou kozu za nějakých specifických podmínek. Snad, když kozy žeou trávu znečištěnou hlínou? Ale tady už vařím z vody. Poradí veterináři.

Myslíte enterotoxémii? Clostridium perfringens, těžké průjmy, spíš u mláďat.

17.1.2021 15:38
bary123

XXX.XXX.28.175

Proti kočkám nic nemám. Snad to tak nevyznělo. Jsem naopak ráda, že tam loví myšky. Vím, že mají jiné parazity. Ale, kde jsou kočky, tam budou myši. A u těch už si nejsem tak jistá.
Díky za rady a názory všem. Po rozborech snad bude jasno.

17.1.2021 16:52
přezdívka

XXX.XXX.105.195

Enterotoxemie je potvora. Tiše čeká na příležitost. Změna prostředí a s tím spojený stres. Taky se probudí při případné náhlé změně krmení a zvýšeném příjmu bílkovin. Enterotoxemií většinou onemocní nejlepší kus a ne žádná vyhublina.

17.1.2021 17:21
petr008

XXX.XXX.139.160

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Myslíte enterotoxémii? Clostridium perfringens, těžké průjmy, spíš u mláďat.

Tak tak, to bude ono.

17.1.2021 17:40

bary123 napsal(a):
Proti kočkám nic nemám. Snad to tak nevyznělo. Jsem naopak ráda, že tam loví myšky. Vím, že mají jiné parazity. Ale, kde jsou kočky, tam budou myši. A u těch už si nejsem tak jistá.
Díky za rady a názory všem. Po rozborech snad bude jasno.

Od myší se parazity nakazí ty kočky, kozy ne.

Přidejte reakci

Přidat smajlík