Nová pastvina po divej zvery, odčervenie, ovce a emu hnedý

Kamerunská ovce (KA)
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Maartin

12.2.2021 13:36
Maartin

XXX.XXX.99.164

Ahojte,
mám viac otázok:

1.) Chovám 5 kamerunských oviec a barana na 4.000m2. Mám ich len pár týždňov. Všetky sú fit až na jednu ktorá pomerne často vrtí hlavou (ako pes keď si vytriasa z uší vodu). Inak sa správa normálne, nechudne, žerie,je čulá. Môže to byť známka choroby?

2.) prikúpil som pre ovce lúky, asi 1,5 ha, chcem chov rozšíriť na 10-15 dospelých oviec, spolu mám 2 ha. Chcem ich cca každé 2 mesiace preháňať na nové časti pasienka. Ide o to, že nové lúky nemám oplotené, sú pod lesom, má tam prístup zver vrátane diviakov. Je treba to nejako sanovať?

3.) pán od ktorého mám ovce ich odčervuje na jeseň Ivomec inj. a na jar pred pôrodom striedavo algifal, panacur. Neviem, do akej miery je to nutné? Mám v tom pokračovať? Bojím sa rezistencie. čítal som, že niekto tu neodčervuje vôbec. Ovce vraj neočkuje .Okrem toho čakám koncom mája jahniatka takže čo odporúčate? Minulý rok som na pasienku mal baranov na výpas, v jeseni išli dolu. Mohol tam po nich zostať nejaký parazit? Barani boli z miestneho družstva a nemali žiadny viditeľný problém.

4.) Okrem barana som na výpas minulý rok kúpil aj dvoch mladých kozlíkov, jeden z nich v lete začal mať neurolog. problémy, jedno oko sa mu stočilo dolu, nevidel dobre a tak chodil bokom, žral normálne, žiadny opuch, neskôr mal problémy s chôdzou, padal a nevládal vstať. Bol ako opitý. Podľa baču z miestneho družstva ho niečo poštípalo. Ten druhý bol fit až do konca resp. do jesene.

5.) Na časť pozemku tento rok príde pár emu hnedý. Neviete ako je to s nákazou parazitmi po ovciach?

ďakujem
-M-

Uživatel s deaktivovaným účtem

12.2.2021 14:09

1) Měli jsme kozu, která každou chvíli vyvracela hlavu, ale jinak byla v pořádku. Pokud se nemotá do kruhu, nemělo by to být nic vážného.
2) Divoká zvířata na pastvině můžou být zdrojem parazitů nebo infekce.
3) Odčervení je žádoucí, přečtěte si vlákna o vlasovkách. Pokud se bojíte rezistence (což je je pořádku), nechte udělat koprologii. Vhodné je očkování proti tetanu a enterotoxémii. Po beranovi mohli zůstat paraziti.
4) Takhle vypadá třeba listerióza - netvrdím, že ji beran měl.
5) Emu a ovce společné parazity nemají. Ale...víte, že má status nebezpečného zvířete stejně, jako kdybyste chtěl chovat tygra?

Maareek

8.10.2021 18:55
Maareek

XXX.XXX.252.196

Chcem sa spýtať, tento rok chovam od jari do jesene baranov, v novembri sa budú zabíjať. Treba odcervit?

8.10.2021 19:07

Maareek napsal(a):
Chcem sa spýtať, tento rok chovam od jari do jesene baranov, v novembri sa budú zabíjať. Treba odcervit?

Ne.

4.1.2022 19:49
Highlander

XXX.XXX.245.22

Mám podobný problém:
majitel sousední louky mi ji nabízí k spásání - aby ji neměl ladem, problém je, že naposledy se sekla tak v roce "50".
Osobně jsem si to naplánoval asi takhle, nevím, jestli to bude stačit
1. přemulčovat celou louku - všude stařina a nálety (ty pokud nepůjdou zmulčovat tak nechám na místě)
2. kolem připravit místo pro ohradník - na začátek síť
3. ovce před vypuštěním preventivně přeléčit na parazity - panacur

5.2.2022 21:39
linguamundi

XXX.XXX.43.115

Dobrý den,
Ráda bych přidala svou trošku do mlýna. Zvířátka (kozy, koně, krávy) odčervuji následovně: je to šestitýdnní kůra, která se neustále opakuje. Jsou to dvě směsi, vyzkoušené z praxe:
Směs č.1, podává se tři dny za sebou a skládá se z následujících bylin, vše po jednom dílu:
Pelyněk pravý
Česnek
Fenykl plod
Černý ořešák list
(Stévie)

Směs č.2, podává se 1x týdně po dobu 6 týdnů, pak opakujeme směs č. 1 tři dny atd. Skládá se z následujících bylin, vše po jednom dílu:
Česnek
Dýňové semínko
Pelyněk černobýl
Fenykl plod
Yzop
Tymián
(Stévie)

Dávkováni:
Kozy: 1 lžíce ráno a večer do jádra
Koně: 3 lžíce ráno a večer do jádra
Psi: 0,5-1 lžičku ráno a večer do žrádla
Kočky: 0,5 lžičky ráno a večer do žrádla
Krávy: 3-4 lžíce ráno a večer do jádra
Ovce: 2 lžíce ráno a večer do jádra
Lamy: 2-3 lžičky ráno a večer do žrádla
Alpaky: 1-2 lžičky ráno a večer do žrádla
Prasata: 2-3 lžičky ráno a večer do žrádla
Kuřata: 1 lžíce pro 6 slepic denně do žrádla

Taktéž dáváme okus větve stromů, dobré jsou duby, ale klidně jakékoli jiné větve, bez, javor, jasan, líska, kombinace je super. Jedovaté byliny nepoužívám na odčervení. Koňům, kravám a kozám dáváme navíc denně mrkev (odstraňuje nepatřičné červy mechanickou cestou, i u lidí). Mrkev nejenže pomáhá na odčervení, ale dodává selen, takže v předjaří jí u nás má i drůbež. Žaludy na podzim žerou prasata velice ráda, červy nikdy neměla.

Výše uvedené odčervení je spíše bráno jako prevence přílišného začervení. Je to super způsob jak udržovat střeva zdravá, ale pokud jsou zvířata na stejné pastvině bez střídání, nebo v chlévě na vysoké podestýlce (zejména ovce-kozy) pak určitě nestačí, ale pomáhají k menšímu užití chemických antihelminik. Parazity mají zvířátka (i my lidi) pořád. Chemie moc fajn není, mnoho se jí nedá užívat při dojení nebo u masných zvířat a navíc hodně parazitů už je na ní rezistentní. Tyto informace mám z výzkumu, kterého jsme se jako rodina i hospodářství účastníme v Parazitologickém ústavu AV ČR v Českých Budějovicích. Účast ve výzkumu je zdarma, pokud máte zájem se zúčastnit, napište pí. Zuzaně Lhotské na mail zuzana.lhotska@paru.cas.cz

Vysvětlili nám také proč není dobré odčervovat "preventivně" chemicky, a že určité množství parazitů je naopak pro zvířata i lidi dobré. Také Vám podle zanalyzovaných vzorků doporučí cílené chemické odčervovací přípravky, takže doporučuji vyzkoušet.

Přidejte reakci

Přidat smajlík