Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
10.8.2021 17:18
Roma69

XXX.XXX.169.193

Chtěl bych se zeptat kdo krmíte senáž ovcím? Je možné krmit ovce pouze senáží?(v zimě)
Jaká je pro ovce lepší? Mokrá suchá? Případně v jakém poměru ji míchat se senem slámou? Děkuju za rady

11.8.2021 10:20
Roma69

XXX.XXX.169.193

?

11.8.2021 14:52
berrynator

XXX.XXX.168.105

Senáž je vhodné krmivo pro ovce, důležitý je ale termín bahnění ovcí, pokud bahním v zimním období, tak je dobré zařadit senáž do krmné dávky, nicméně záleží na počtu plodů, u jedináčků se senáž před porody nedoporučuje (velké plody - těžké porody), zde stačí pouze kvalitní seno, u dvojčat ideálně půl napůl seno senáž, pouze u vícečetných porodů možno krmit senáž naplno, chápu ale, že u malých chovatelů třídit ovce do takových skupin může být problematické, v případě, kdy budu bahnit až v období duben-květen, tak ovce přečkají zimu v dobré kondici jen na seně a krmení senáží chov zbytečně prodražuje a zvyšuje pracnost. Otázka ohledně mokré či suché senáži je irelevantní, neboť senáž by měla být vyráběna při určité sušině, to je základ pro výrobu kvalitní senáže a je to faktor, který má největší vliv na výsledou kvalitu.

12.8.2021 00:01
Roma69

XXX.XXX.169.193

Stádo se v mém případě skládá hlavně z romanovských ovcí. Ty mívají jedináčky málokdy. U mně jsou nejčastěji trojčata. Bahním v druhé polovině prosince cca do poloviny ledna. Chápu tedy správně že bych mohl krmit pouze senáží? Po porodech předpokládám že na senáži zustat můžou? S tou pracností a cenou to v mém případě není tak úplně pravda. Je pro mne snadnější nadělat senáž než usušit a hlavně skladovat seno. Jak je to pak s jehňaty? Ve školce budou mít určitě seno případně nějaké jaderné krmivo. Ale u matek by se k senáži dostat mohly. Vadí to? Můžou jehňata senáž? Nebo je nutné tomu zabránit?

12.8.2021 07:54
berrynator

XXX.XXX.168.105

V tomto případě je pro vás senáž ideální, jen bych ovcím taky dal možnost si přikousnout seno, u jehňat senáž nevadí, právě naopak.

22.8.2021 13:17
Roma69

XXX.XXX.169.193

Děkuju za informace. Měl bych ještě jednu otázku. Jak je to s parazity? Mám jeden pozemek, na kterém se mi v minulých letech vyskytla motolice jaterní. Je trochu zamokřený. Už na něm nepasu. Zajmá mě ale jestli je možné z takového pozemku dělat bezpečně senáž? Nemůžou se ovce ze senáže nakazit parazity? Děkuju

Přidejte reakci

Přidat smajlík