V trusu ovce

Východofríská ovce (VF)
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
9.5.2022 10:18
gajdovka

XXX.XXX.35.71

Poprosím,všimla jsem si v trusu ovce kousky,jakoby sliznice nebo hlen,či jak to nazvat,asi 3cm narůžovělé.Ovce je trošku pohublá.Žere,pije,jinak v pořádku. V únoru odčervená Panacurem.Co to může být? Vet neví.

Uživatel s deaktivovaným účtem

9.5.2022 10:47

gajdovka napsal(a):
Poprosím,všimla jsem si v trusu ovce kousky,jakoby sliznice nebo hlen,či jak to nazvat,asi 3cm narůžovělé.Ovce je trošku pohublá.Žere,pije,jinak v pořádku. V únoru odčervená Panacurem.Co to může být? Vet neví.

Vet neví? Vyměnila bych ho. Kousky jako hlenu jsou normální. Foto napoví. Koprologické vyšetření ještě víc. Panacur nebere motolice.

9.5.2022 10:58
gajdovka

XXX.XXX.35.71

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Vet neví? Vyměnila bych ho. Kousky jako hlenu jsou normální. Foto napoví. Koprologické vyšetření ještě víc. Panacur nebere motolice.

Mám objednaný Aldifal,jen mě nesedí to chudnutí.A vet v okolí jen jeden.

9.5.2022 12:16

gajdovka napsal(a):
Mám objednaný Aldifal,jen mě nesedí to chudnutí.A vet v okolí jen jeden.

Koprologii vám udělají na SVÚ. Na to veterináře nepotřebujete. Případně nechat odebrat a poslat krev. Jenom návrh. A foto toho trusu? Třaba bychom něco vykoukali.

10.5.2022 10:16

jak dlouho po bahneni nebo nemela jehnata?

10.5.2022 10:38
gajdovka

XXX.XXX.35.71

jak dlouho po bahneni nebo nemela jehnata?

v lednu rodila

10.5.2022 10:43

Tak treba tady najdete odpoved, jestli to vypada jako na fotkach
https://www.ifauna.cz/ovce-kozy/diskuse/detail/3005337/krvavy-hlenovy-slem-na-bobkach-u-ovce

10.5.2022 11:15
gajdovka

XXX.XXX.35.71

Tak treba tady najdete odpoved, jestli to vypada jako na fotkach
https://www.ifauna.cz/ovce-kozy/diskuse/detail/3005337/krvavy-hlenovy-slem-na-bobkach-u-ovce

vypadá, díky

16.5.2022 12:46
gajdovka

XXX.XXX.35.71

tak užívala na kokcidie, do vody ještě pár kapek,dostala na motolice Aldifal.Dnes jsem šla dolít jim pitnou vodu a tam kusy jakoby stažené tasemnice.V té vodě.Co teď.

16.5.2022 18:58

gajdovka napsal(a):
tak užívala na kokcidie, do vody ještě pár kapek,dostala na motolice Aldifal.Dnes jsem šla dolít jim pitnou vodu a tam kusy jakoby stažené tasemnice.V té vodě.Co teď.

Co to je "kusy jakoby stažené tasemnice?" Co užívala na kokcidie? Ty se u dospělých jedinců vesměs řešit nemusí.

16.5.2022 22:54
gajdovka

XXX.XXX.35.71

Jak stáhly had z kůže. Bílý.. myslim.ze to byly tasemnice

Pufr

17.5.2022 00:45
Pufr

XXX.XXX.120.16

gajdovka napsal(a):

Co teď? Já bych vyměnil vodu.

17.5.2022 17:03
gajdovka

XXX.XXX.35.71

Pufr napsal(a):
Co teď? Já bych vyměnil vodu.

To mě pobavilo,samozřejmě, že jsem ji vyměnila ihned,ale ptám se, proč byly tasemnice ve vodě.

Pufr

17.5.2022 19:46
Pufr

XXX.XXX.120.16

Asi zabral ten aldifal a tasemnice náhodou skončila v kýblu.

17.5.2022 22:24
gajdovka

XXX.XXX.35.71

Pufr napsal(a):
Asi zabral ten aldifal a tasemnice náhodou skončila v kýblu.

Asi ji nevyplivla a nakaděné tam nebylo

Pufr

17.5.2022 22:44
Pufr

XXX.XXX.120.16

Nevyplivla ji určitě. Ona ta tasemnice může zůstat viset u konečníku a nemusí nutně odejít s bobky.

18.5.2022 07:54

Po odcervovani nekdy lezou z ovci uplna lana. Videl jsem to kdysi u jehnat suffolku. Docela ekl.

18.5.2022 08:57
gajdovka

XXX.XXX.35.71

Po odcervovani nekdy lezou z ovci uplna lana. Videl jsem to kdysi u jehnat suffolku. Docela ekl.

jj,bylo toho docela dost,jsem se vyděsila,jak zapletení hadi,ale v té vodě jsem se lekla,jestli se napily všechny,tak musím podat všem Aldifal

18.5.2022 09:05

To nemusite, pastviny mate porad stejny, takze si nasbiraj tak jako tak.

18.5.2022 09:13
gajdovka

XXX.XXX.35.71

To nemusite, pastviny mate porad stejny, takze si nasbiraj tak jako tak.

vyháním je ven na louky,že by se toho aspoň trochu zbavily, přece to v nich nemůže žít

18.5.2022 09:19

To jo, ale jsou to porad stejne louky. Muzu vam poslat ucebnici parazitologie :)) Jeslti jste ted na jare uz odcervovala, tak ted znova bych to nedelal jen kvuli tomu, ze padla do vody. Ale to je jen muj nazor, kozy to maj trosku jinak nez ovce, treba poradi nejaka kozařka.

18.5.2022 09:21
gajdovka

XXX.XXX.35.71

To jo, ale jsou to porad stejne louky. Muzu vam poslat ucebnici parazitologie :)) Jeslti jste ted na jare uz odcervovala, tak ted znova bych to nedelal jen kvuli tomu, ze padla do vody. Ale to je jen muj nazor, kozy to maj trosku jinak nez ovce, treba poradi nejaka kozařka.

kozy byly s ovcema odčervované Panacurem na jaře.Jen,abych něco nezanedbala,tu ovci jsem právě začala řešit,až hubla,stát se to u koz,už je pryč.

18.5.2022 09:37

Ajo, ono slo vlastne o ovci, pardon .) clovek toho ma v hlave tolik. Panacur nemam rad, zda se me takovej nic moc ucinek. Driv jsem pouzival aldifal, aldiverm ( vsechno s albendazolem ). Ted pro jehnata uz jen modrou skalici, zrovna se chystam odcervit dva posranky, nejstarsi a nejvetsi beranky. Moh bych je zkusit nechat jeste treba tejden. Ale skalice je dobra, nevymydlim si na pastvine brouky rozkladace bobku a pozirace vajicek.

Pufr

18.5.2022 09:40
Pufr

XXX.XXX.120.16

Ale tasemnice preci potřebuje mezihostitele. Když by ovce sežrala přímo vajíčka, tak se nic neděje. U tasemnice ovčí je ovce konečným hostitelem...

18.5.2022 12:24

gajdovka napsal(a):
jj,bylo toho docela dost,jsem se vyděsila,jak zapletení hadi,ale v té vodě jsem se lekla,jestli se napily všechny,tak musím podat všem Aldifal

Tasemnice se přenášejí přes mezihostitele (půdní roztoče), takže z vody se nenakazí.

18.5.2022 12:25

gajdovka napsal(a):
vyháním je ven na louky,že by se toho aspoň trochu zbavily, přece to v nich nemůže žít

A právě na těch loukách žijí ti půdní roztoči.

18.5.2022 12:28

Proč by to měly mít kozy jinak než ovce? Moniesia expansa je u všech přežvýkavců, včetně divokých (srnčí a tak).

Pufr

18.5.2022 23:10
Pufr

XXX.XXX.120.16

Mastnacek ale nepíše, že kozy tasemnici nemají. To, že se odčervení u koz řeší trochu jinak, než u ovcí, je přece pravda.

19.5.2022 13:02
petr008

XXX.XXX.193.159

Ajo, ono slo vlastne o ovci, pardon .) clovek toho ma v hlave tolik. Panacur nemam rad, zda se me takovej nic moc ucinek. Driv jsem pouzival aldifal, aldiverm ( vsechno s albendazolem ). Ted pro jehnata uz jen modrou skalici, zrovna se chystam odcervit dva posranky, nejstarsi a nejvetsi beranky. Moh bych je zkusit nechat jeste treba tejden. Ale skalice je dobra, nevymydlim si na pastvine brouky rozkladace bobku a pozirace vajicek.

Zajímalo by mě, jak staří jsou ti posránci, zda to koreluje s mým pozorováním. Jak staré je máte? Díky.

19.5.2022 13:39

petr008: cca 60 dni a min co jsem zacal pozorovat jednotlive clanky v bobku.

19.5.2022 13:44
petr008

XXX.XXX.193.159

Dík. Podle mého pozorování začínají mít průjem mladé mezi 4 - 6 týdnem věku u takových prvniček, které mají málo mléka nebo vícečetné vrhy. Co o tom soudíte?

19.5.2022 14:11

Kdyz maji malo mlika tak to podle me vliv ma, protoze o to vic jsou na trave a celkove imunita je slabsi. nez budu o vikendu odcervovat, tak se mrknu od kterych presne ovci jsou, rodilo se me to ruzne. Ale takhle brzo jak pisete se me snad nikdy tasemnice neprojevily.

19.5.2022 18:13

Pufr napsal(a):
Mastnacek ale nepíše, že kozy tasemnici nemají. To, že se odčervení u koz řeší trochu jinak, než u ovcí, je přece pravda.

A jak a proč jinak? Ptám se, nerýpu. Koza je přece taky malý přežvýkavec.

19.5.2022 18:57

To mi připadá strašně brzy. Mláďata přece zpočátku sají jenom mléko, pak se při pasení mohou infikovat roztoči a že by se dospělá tasemnice vyvinula tak rychle?

Pufr

19.5.2022 19:12
Pufr

XXX.XXX.120.16

Koza je sice také malý přežvýkavec, ale vůči parazitům určitě méně odolná, než ovce. Obecně se v případě odčervení doporučuje zvýšit dávku přípravku oproti ovci, prý z důvodu odlišného metabolismu... Nevím, co je na tom pravdy, ale koza si prý s ovcí genetickymoc blízké nejsou. Ono je to také vidět na krmení. Koza, kdyby nemusela, tak hlavu nesehne 🙂

19.5.2022 19:58

Pufr napsal(a):
Koza je sice také malý přežvýkavec, ale vůči parazitům určitě méně odolná, než ovce. Obecně se v případě odčervení doporučuje zvýšit dávku přípravku oproti ovci, prý z důvodu odlišného metabolismu... Nevím, co je na tom pravdy, ale koza si prý s ovcí genetickymoc blízké nejsou. Ono je to také vidět na krmení. Koza, kdyby nemusela, tak hlavu nesehne 🙂

Geneticky podobné si nejsou, ale odlišný metabolismus nemají. A že by byly méně odolně proti parazitům, si taky nemyslím (ale je pravda, že mezi veterináři jako pacienti rozhodně oblíbené nejsou). Že jsou kozy mlsnější, o tom žádná.

Pufr

19.5.2022 23:03
Pufr

XXX.XXX.120.16

Ono to bude určitě dáno tím, že v podmínkách našich zeměpisných šířek a hlavně systému chovu jsou vystaveny tlaku parazitů, na který nejsou vybaveny. Koza by prostě přirozeně spíše okusovala listí, větve, než pásla trávu.
Ovce jsou parazitům poměrně odolné, zejména ve věku staršího cca 2 let. To u koz, co jsem měl možnost vysledovat, neplatí.

20.5.2022 08:47
gajdovka

XXX.XXX.35.71

můžete popsat tu skalici,jak dávat?

21.5.2022 08:42

Gajdovko takto:
Používám 1% roztok a množství 2ml na 5kg. Roztok míchám 99g vody a 1g modré skalice. Před podáním alespoň 12 hodin hladovka, jen voda. Dospely ovce jsem tim nikdy neodcervoval. U nich bych dal 2% koncentraci a 1ml na 5kg.

Pozor, nehodí se pro ovce plemene texel, údajně hůře snášejí měď.

Zrovna jsem namichal a jdu na to. Ale prdim na vazeni, dam vsem na 25kg. Asi zkusim pak dat i rycinovej olej odpoledne. 1 polivkovou lzici.

22.5.2022 18:03

Vysledek vcerejsi ozdravne kury.

22.5.2022 18:35

Vysledek vcerejsi ozdravne kury.

"Pěkné" škrkavky.

22.5.2022 18:37

Gajdovko takto:
Používám 1% roztok a množství 2ml na 5kg. Roztok míchám 99g vody a 1g modré skalice. Před podáním alespoň 12 hodin hladovka, jen voda. Dospely ovce jsem tim nikdy neodcervoval. U nich bych dal 2% koncentraci a 1ml na 5kg.

Pozor, nehodí se pro ovce plemene texel, údajně hůře snášejí měď.

Zrovna jsem namichal a jdu na to. Ale prdim na vazeni, dam vsem na 25kg. Asi zkusim pak dat i rycinovej olej odpoledne. 1 polivkovou lzici.

Máte s ricinovým olejem zkušenosti? V humánní medicíně se už nepoužívá, příliš drastický.

22.5.2022 19:51

Mam, jednu lzicku jsem ksysi pozrel.

22.5.2022 20:55

Mam, jednu lzicku jsem ksysi pozrel.

A? Jestli to není příliš osobní. Ale já myslela u těch ovcí.

23.5.2022 07:33

kometo, tak u me ucinek byl ocekanej, to je vsem jasne jak to skoncilo a u ovci jsem to pouzil poprve. Hlavni je, ze to z nich vylezlo a pacienti prezili. Nevyhoda skalice je, ze se to neda opakovat. Ale myslim, ze to nebude ani potreba.

23.5.2022 08:54
petr008

XXX.XXX.76.218

Jak je to myšleno, že se to nedá opakovat? Já odčervuji skalicí 2x ročně.

23.5.2022 09:39

petr008 napsal(a):
Jak je to myšleno, že se to nedá opakovat? Já odčervuji skalicí 2x ročně.

Ja bych si to nerisknul, mam takovej pocit, ze ta med se spatne odbourava a kumuluje v jatrech ( nechci kecat, je to uz dlouho co jsem procital studie v aj ). U jehnat staci 1x v obdobi, kdy uz moc nepijou a prevazne se pasou, to je pro ne nejnarocnejsi. A u dospelych odcervit 1x za rok na gastro cervy musi stacit. Pokud to nestaci, tak je neco spatne v chovu.

23.5.2022 18:53

Ja bych si to nerisknul, mam takovej pocit, ze ta med se spatne odbourava a kumuluje v jatrech ( nechci kecat, je to uz dlouho co jsem procital studie v aj ). U jehnat staci 1x v obdobi, kdy uz moc nepijou a prevazne se pasou, to je pro ne nejnarocnejsi. A u dospelych odcervit 1x za rok na gastro cervy musi stacit. Pokud to nestaci, tak je neco spatne v chovu.

Je to tak. A zrovna ovce jsou na přebytek mědi velmi háklivé.

Přidejte reakci

Přidat smajlík