ÚPRAVA KOZLÍHO ŽALUDKU NA DRŠŤKY

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
25.6.2022 18:52
petr008

XXX.XXX.139.160

Zdravím,

prosím 2 dotazy:

1. která část žaludku z kůzlete se bere na dršťky? Bere se celý složený žaludek nebo jen některá část?

2. Jakým způsobem vyčistit ten žaludek, aby se mohl použít na dršťkovou?

Díky a zdravím, P.

25.6.2022 21:22
kometa

XXX.XXX.147.163

petr008 napsal(a):
Zdravím,

prosím 2 dotazy:

1. která část žaludku z kůzlete se bere na dršťky? Bere se celý složený žaludek nebo jen některá část?

2. Jakým způsobem vyčistit ten žaludek, aby se mohl použít na dršťkovou?

Díky a zdravím, P.

Znám jenom odpověď ad 1) bachor a čepec. Ad 2) vím, že se musí několikrát proprat a že je to opruz. Tak snad odpoví znalejší.

25.6.2022 21:27
petr008

XXX.XXX.139.160

Díky za odpověď , s praním už si nějak poradím.

28.6.2022 17:40
roklanka

XXX.XXX.44.45

Dělám dršťkovou z celých žaludků kůzlat. Praní není zase takovej vopruz. :-) Naučil mě to jeden starej sedlák,když si o něj řekl,já je do té doby krmila psům.

28.6.2022 17:49
kometa

XXX.XXX.147.163

roklanka napsal(a):
Dělám dršťkovou z celých žaludků kůzlat. Praní není zase takovej vopruz. :-) Naučil mě to jeden starej sedlák,když si o něj řekl,já je do té doby krmila psům.

Žaludků nebo předžaludků? Jenom pro upřesnění, jestli máme na mysli totéž.

28.6.2022 21:04
petr008

XXX.XXX.139.160

Pro Vás paní doktorko třebás i z žaludů

29.6.2022 08:25
kometa

XXX.XXX.224.101

petr008 napsal(a):
Pro Vás paní doktorko třebás i z žaludů

Ze žaludů se dělávalo kafe, ne?

29.6.2022 09:44
petr008

XXX.XXX.76.218

Záleží, jak kdo co pyje

30.6.2022 14:54
roklanka

XXX.XXX.44.45

kometa napsal(a):
Žaludků nebo předžaludků? Jenom pro upřesnění, jestli máme na mysli totéž.

nejsem odborně vzdělána, prostě celou tu velkou kouli

30.6.2022 16:33
kometa

XXX.XXX.147.163

roklanka napsal(a):
nejsem odborně vzdělána, prostě celou tu velkou kouli

Takže možná z bachoru? Já za to nemůžu, ale učím anatomii a po dětech chci, aby rozlišovaly, co jim plave v dršťkové polívce. Aspoň já si to pro sebe v duchu říkám - hele, bachůrek, hele čepeček. Profesionální deformace. Ale hlavně, že nám chutná.

30.6.2022 18:51
petr008

XXX.XXX.139.160

Chjo, učitelka...
Tento znáte?

Klepaní na nebeskou bránu.
Svatý Petr zakřičí: "Co je?"
"Neříká se CO JE, ale KDO JE!"
"Bože, zase učitelka!"

30.6.2022 19:17
kometa

XXX.XXX.147.163

petr008 napsal(a):
Chjo, učitelka...
Tento znáte?

Klepaní na nebeskou bránu.
Svatý Petr zakřičí: "Co je?"
"Neříká se CO JE, ale KDO JE!"
"Bože, zase učitelka!"

Znám. Ale v medicíně je přesnost občas na místě. Si myslím. A anatomie je základ. Básníky určitě znáte (Štěpán Šafránek a spol).

30.6.2022 19:41
petr008

XXX.XXX.139.160

Myslíte zřejmě veterinární medicínu.
A co tento ?

Dva vysokoškoláci se baví: "Ty vole, když si uvědomím, jakej já jsem inženýr, tak mám normálně strach jít k doktorovi!"

30.6.2022 20:32
kometa

XXX.XXX.147.163

petr008 napsal(a):
Myslíte zřejmě veterinární medicínu.
A co tento ?

Dva vysokoškoláci se baví: "Ty vole, když si uvědomím, jakej já jsem inženýr, tak mám normálně strach jít k doktorovi!"

Ano, veterinární. Taky znám. A už to přestává být vtipné. Co slyším od známých v nemocnici, jaký jim tam chodí na praxi materiál... Tak doufám, že jsem si už všechny operace vybrala. Naposled jsem polemizovala s mladými doktory, že mé problémy nesouvisí s mozkovou mrtvicí, ale jsou od páteře. Nevěřili mi. I když jsem měla pravdu.

6.7.2022 10:05
roklanka

XXX.XXX.44.45

Já skončila s vyskočenými žebry na psychiatrii. Nebýt pejskařky,která byla profesí rehabilitační sestra a přišla na Petříně co mi vlastně je,asi bych na té psychiatrii skončila právem. Po ročním běhání po doktorech,kteří jen kroutili hlavama dostala má psychika pěkně zabrat :-D. A stačilo pár mobilizací,poučení jak cvičit a posílit svaly a infarktové stavy zmizely jak mávnutím proutkem.Žačky reh.s. Mojžíšové a automobilizační cviky mě pomohly, už je to třicet let.

6.7.2022 10:12
petr008

XXX.XXX.139.160

Prosím dámy, poradíte jak vyčistit ten zapeklitý kozlí žaludek, aby se z toho dala vařit dobrá dršťková a nechutnalo to po bachorové mikroflóře? Ještě nikdy jsem to nedělal a dneska mě to čeká...
Děkuji srdečně . P.

6.7.2022 11:11
roklanka

XXX.XXX.44.45

Řezník ho otočí a pečlivě ho hadici vypláchne. Totéž s pomocí kartáčku udělám já v kuchyni.Veškerý lůj odstraním aněkolikrát vyperu,pak ho uvařím,vodu vyleju.Používám vývar z kostí,kterých mám u zabíjení dostatek,neb do mrazáku dávám téměř vše vykostěné.

6.7.2022 11:22
petr008

XXX.XXX.139.160

Díky, ale moc tomu nerozumím. Žaludek otočím, vyperu do čista s pomocí kartáčku (vydrhnu). To chápu, ale proč vařit. Myslel jsem, že ho vypraný přímo použiju do té dršťkové nebo ne?
Dál nerozumím na co používáte vývar z kostí? My z kostí děláme normální polévku.

Díky za vysvětlení.

6.7.2022 12:15
roklanka

XXX.XXX.44.45

Jakékoliv dršťky vařím zvlášť a vývar z nich nepoužívám A když zabíjím,tak vždy více kusů,takže vyvařím kosti na tak silný vývar,že po vystydnutí se stane rosolem.Zaludky uvařím,nakrájím,dám do mrazáku po porcích na polévku,stejně tak i vývar. Jsem kuchař a v kuchyních se dršťky vždy vařily zvlášť. Sebelépe vyprané mi vždy nechávaly na jazyku ocas ( u vývaru ),který mi vadil a to i u dovezených čistých z jatek. Takže udělám základ na polévku,zaliju vývarem z kostí,přidám vařené dršťky,dochutím a je to.

6.7.2022 12:21
petr008

XXX.XXX.139.160

Teď už jsem to pochopil. Super díky. Ještě poslední dotaz. Jak dlouho ten žaludek vaříte, aby v něm nebyl ten "ocas"? Resp. jak moc má být uvařený než jej dáváte do mrazáku? Díky .

6.7.2022 13:57
roklanka

XXX.XXX.44.45

Nikdy jsem čas nesledovala,ale u kůzlečích žaludků je daleko kratší,než u kravských. Zpravidla to kontroluju vidličkou,prostě musí být měkký,rovnou konzumovatelný. Do mrazáku už dáván nakrájený,abych ho mohla rovnou hodit do polévky.

9.7.2022 21:40
ecitejok

XXX.XXX.33.157

Ja tu vodu ve které vařím ty žaludky min. 3x vyměním. A pak postupuji jako Roklanka.
Soused naproti žaludky drhne solí a octem. A pak vypere v čisté vodě.

18.7.2022 14:55
petr008

XXX.XXX.139.160

Ještě prosím 2 dotazy:

1. A co kniha a slez, ty se na dršťkovou nepoužívají?
2. A co jícen, jak ten využít?

Je mi líto něco zbytečně vyhazovat.
Děkuji za odpověď.

18.7.2022 16:41
kometa

XXX.XXX.147.163

petr008 napsal(a):
Ještě prosím 2 dotazy:

1. A co kniha a slez, ty se na dršťkovou nepoužívají?
2. A co jícen, jak ten využít?

Je mi líto něco zbytečně vyhazovat.
Děkuji za odpověď.

1) Ne. Proč, nevím, prostě je to tak (u slezu tuším).
2) Teoreticky jakkoliv.

Vyhazujeme toho víc.

18.7.2022 17:54
roklanka

XXX.XXX.44.45

Petře,vy jste mě donutil ,abych nebyla za úplně blbou,zagooglit .Sice jsem se to v minulém století učila,ale skleroza už zapustila podhoubí. Takže konzumuju všechny 4 ,jícen ne. Ne,že bych si myslela,že by byl nejedlý,ale asi by se blbě čistil. Když už nechcete nic vyhazovat,tak střeva si brával kdysi dávno řezník na klobásky. Kosti ,hlava vyvařit,pak upéct,rozdrtit a máte kostní drť pro slepice a zbydou vám jen kopýtka a rohy :-). Na jícen,dýchací trubici a nejedlé odřezky tu stojí ve frontě psi.

18.7.2022 19:08
kometa

XXX.XXX.147.163

roklanka napsal(a):
Petře,vy jste mě donutil ,abych nebyla za úplně blbou,zagooglit .Sice jsem se to v minulém století učila,ale skleroza už zapustila podhoubí. Takže konzumuju všechny 4 ,jícen ne. Ne,že bych si myslela,že by byl nejedlý,ale asi by se blbě čistil. Když už nechcete nic vyhazovat,tak střeva si brával kdysi dávno řezník na klobásky. Kosti ,hlava vyvařit,pak upéct,rozdrtit a máte kostní drť pro slepice a zbydou vám jen kopýtka a rohy :-). Na jícen,dýchací trubici a nejedlé odřezky tu stojí ve frontě psi.

Já se omlouvám, ale nerozumím. Konzumujete všechny 4, jícen ne.
Čili jíte všechny 3 předžaludky + žaludek? A proč by se jícen blbě čistil? Nerýpu, ptám se.

18.7.2022 21:00
petr008

XXX.XXX.139.160

Vřelé díky dámy . Co by byl svět bez Vás ?
Takže, mám to za sebou. Ráno jsem porazil, vykolil, rozboural a naporcoval a po zbytek dne už jsem se jen hrál se žaludkem, předžaludky a jícnem.
Nyní několikrát vypráno v octu a vodě a 3x převařeno po 15 minutách + pokaždé nová voda.
Nemohu si pomoci, ale stále smrdí po obsahu bachoru jak bolavá noha. Co s tím? Takhle už se to má dávat do vývaru? Nebude výsledná dršťková smrdět stejně?
Omlouvám se dámy, že Vás takhle trápím, ale jsem Vám velice vděčný za Vaše rady. Sám bych s tím asi nepohnul a umínil jsem si, že tento problém tentokrát prostě prakticky rozlousknu, ať to stojí, co to stojí.

18.7.2022 21:56
roklanka

XXX.XXX.44.45

kometa napsal(a):
Já se omlouvám, ale nerozumím. Konzumujete všechny 4, jícen ne.
Čili jíte všechny 3 předžaludky + žaludek? A proč by se jícen blbě čistil? Nerýpu, ptám se.

teorie je má slabá stránka,kdybych věděla,že tu proběhne taková debata,vyfotila bych,co vlastně konzumuju Na obrázku byl označen jícen jako roura silná jak palec

18.7.2022 22:25
roklanka

XXX.XXX.44.45

petr008 napsal(a):
Vřelé díky dámy . Co by byl svět bez Vás ?
Takže, mám to za sebou. Ráno jsem porazil, vykolil, rozboural a naporcoval a po zbytek dne už jsem se jen hrál se žaludkem, předžaludky a jícnem.
Nyní několikrát vypráno v octu a vodě a 3x převařeno po 15 minutách + pokaždé nová voda.
Nemohu si pomoci, ale stále smrdí po obsahu bachoru jak bolavá noha. Co s tím? Takhle už se to má dávat do vývaru? Nebude výsledná dršťková smrdět stejně?
Omlouvám se dámy, že Vás takhle trápím, ale jsem Vám velice vděčný za Vaše rady. Sám bych s tím asi nepohnul a umínil jsem si, že tento problém tentokrát prostě prakticky rozlousknu, ať to stojí, co to stojí.

Jsou lidi,kterým dršťková nevoní a jsou tací,co jen jí ucítí tak sliní. Základ na dršťkovou je stejný,jako na gulášovou a přes to voní každá jinak. Zkuste ochutnat kousek vařeného žaludku,pokud tu bachorovou chuť ucítíte na jazyku,tak bude. Jinak vůni a chuť dělá kuchař. Vařící se dršťky mi smrdí taky,víc hovězí a polévka z nich mi voní. Za zkoušku nic nedáte,zkuste to a zjistíte zda ano,či ne.

19.7.2022 12:38
kometa

XXX.XXX.147.163

roklanka napsal(a):
teorie je má slabá stránka,kdybych věděla,že tu proběhne taková debata,vyfotila bych,co vlastně konzumuju Na obrázku byl označen jícen jako roura silná jak palec

Onehdá jsem si po delší době dala v hospodě dršťkovou (moje top polívka, ale nemají ji všude) a kamarádka se ptala, jestli je opravdová nebo z hlívy. Tak jsem chvíli zkoumala a pak zahlásila - vidím čepec, je opravdová. Foto by to rozseklo.

19.7.2022 12:54
petr008

XXX.XXX.139.160

Hola, hola, hlásím, že dršťky přes noc v ledničce vysmrádly a jak jsem k nim teď čuchal, tak dokonce trochu voní masem .
Za chvíli bude polévka hotová. No to jsem zvědav, na tu delikatesu .

19.7.2022 13:25
kometa

XXX.XXX.147.163

petr008 napsal(a):
Hola, hola, hlásím, že dršťky přes noc v ledničce vysmrádly a jak jsem k nim teď čuchal, tak dokonce trochu voní masem .
Za chvíli bude polévka hotová. No to jsem zvědav, na tu delikatesu .

Škoda, že nemůže proběhnout ochutnávka.

19.7.2022 14:13
petr008

XXX.XXX.139.160

Tak..., polévka dobrá, ale přesto jsem v těch dršťkách cítil ten pověstný ocas. Místy jsem si připadal, že žeru obsah bachoru...
No, při obědě jsem to ovšem velebil do nebes, takže si děti daly přidat... .
Každopádně příště nesmím podcenit fázi čištění a praní. Schválně jsem si pak pustil na youtube video a tam ty dršťky byly krásně bílé. Ty naše byly šedé. To bude asi tím, že jsem je pořádně nevypral. S praním jsem skončil, když z toho začaly odpadávat klky.
Myslel jsem, že už je to dostatečné - asi nebylo. Tak byl to první pokus, napoprvé to nedopadlo nejhůř. Dojedl jsem a nezvracel, takže pokud ještě dokončím proces trávení bez vomitace (i když mírná nauzea tu je), tak bude lze konstatovat, že to dopadlo dobře .

9.8.2022 02:16
petr008

XXX.XXX.139.160

Tak jsme dneska poráželi dalšího kozla a právě jsem skončil s čištěním bachoru. Už jsem pochopil, proč mi minule bylo z dršťkové na zvracení...
Děkuji všem zúčastněným za rady, ale mohli jste mi říct, že se musí sliznice bachoru seškrabat...
My jsme to jedli i s tím a proto to byl takový nezapomenutelně-humusální gastronomický zážitek. Furt mně nešlo do hlavy, jak jen to ten Babica dělal, že ty dršťky měl tak bílé a my šedé... Tak už to vím .
A ještě k tomu vyhazování nezužitkovaných zbytků - četl jsem v nějaké knížce, že indiáni z důvodu jejich náboženství nesměli vyhazovat nic z ulovené zvěře - jinak by jim božstvo příště nezařídilo úspěšný lov. Takže zužitkovávali prakticky všechno.
Tím pádem jsem se inspiroval a tentokrát jsem z hlavy vydlabal i mozek.

Měl bych prosím dotaz na zde přítomné paní doktorky. Mohu ho konzumovat bez obav z nákazy BSE?
Vzhledem k tomu, že se v problematice přenosu BSE nikterak neorientuji a hodlám tím krmit i děti docela malé, prosím o Vaši radu, zda je to bezpečné, či nikoliv.
Děkuji mnohokrát a zdravím , P.

9.8.2022 12:38
kometa

XXX.XXX.199.208

petr008 napsal(a):
Tak jsme dneska poráželi dalšího kozla a právě jsem skončil s čištěním bachoru. Už jsem pochopil, proč mi minule bylo z dršťkové na zvracení...
Děkuji všem zúčastněným za rady, ale mohli jste mi říct, že se musí sliznice bachoru seškrabat...
My jsme to jedli i s tím a proto to byl takový nezapomenutelně-humusální gastronomický zážitek. Furt mně nešlo do hlavy, jak jen to ten Babica dělal, že ty dršťky měl tak bílé a my šedé... Tak už to vím .
A ještě k tomu vyhazování nezužitkovaných zbytků - četl jsem v nějaké knížce, že indiáni z důvodu jejich náboženství nesměli vyhazovat nic z ulovené zvěře - jinak by jim božstvo příště nezařídilo úspěšný lov. Takže zužitkovávali prakticky všechno.
Tím pádem jsem se inspiroval a tentokrát jsem z hlavy vydlabal i mozek.

Měl bych prosím dotaz na zde přítomné paní doktorky. Mohu ho konzumovat bez obav z nákazy BSE?
Vzhledem k tomu, že se v problematice přenosu BSE nikterak neorientuji a hodlám tím krmit i děti docela malé, prosím o Vaši radu, zda je to bezpečné, či nikoliv.
Děkuji mnohokrát a zdravím , P.

BSE se řeší u skotu nad 18 měsíců. A inkubační doba u C-J choroby se uvádí 15-25 let. Neboli, až ji dostanete, těžko prokázat, že jste to chytli ze šílené krávy (kozla). Za mě je stejná pravděpodobnost, že vás do té doby přejede auto.

9.8.2022 16:21
petr008

XXX.XXX.139.160

Díky za odpověď, ale někde v tom časovém intervalu bych měl jít do důchodu a chtěl bych konečně začít trochu žít (chození z práce do práce a placení daní už jsem si užil). A ne, že ze mě bude kripl sledující jak mu ke všemu ještě kriplí potomci .
Nevíte zda byl někdy zaznamenán přenos na člověka z koz nebo ovcí? Nebo je to výhradně záležitost hovězího dobytka?

Přidejte reakci

Přidat smajlík