Uživatel s deaktivovaným účtem

petr008
napsal(a):
Zdravím,
prosím 2 dotazy:
1. která část žaludku z kůzlete se bere na dršťky? Bere se celý složený žaludek nebo jen některá část?
2. Jakým způsobem vyčistit ten žaludek, aby se mohl použít na dršťkovou?
Díky a zdravím, P.
Znám jenom odpověď ad 1) bachor a čepec. Ad 2) vím, že se musí několikrát proprat a že je to opruz. Tak snad odpoví znalejší.

roklanka
napsal(a):
Dělám dršťkovou z celých žaludků kůzlat. Praní není zase takovej vopruz. :-) Naučil mě to jeden starej sedlák,když si o něj řekl,já je do té doby krmila psům.
Žaludků nebo předžaludků? Jenom pro upřesnění, jestli máme na mysli totéž.

petr008
napsal(a):
Pro Vás paní doktorko třebás i z žaludů
Ze žaludů se dělávalo kafe, ne?

roklanka
napsal(a):
nejsem odborně vzdělána, prostě celou tu velkou kouli
Takže možná z bachoru? Já za to nemůžu, ale učím anatomii a po dětech chci, aby rozlišovaly, co jim plave v dršťkové polívce. Aspoň já si to pro sebe v duchu říkám - hele, bachůrek, hele čepeček. Profesionální deformace. Ale hlavně, že nám chutná.

petr008
napsal(a):
Chjo, učitelka...
Tento znáte?
Klepaní na nebeskou bránu.
Svatý Petr zakřičí: "Co je?"
"Neříká se CO JE, ale KDO JE!"
"Bože, zase učitelka!"
Znám. Ale v medicíně je přesnost občas na místě. Si myslím. A anatomie je základ. Básníky určitě znáte (Štěpán Šafránek a spol).

petr008
napsal(a):
Myslíte zřejmě veterinární medicínu.
A co tento ?
Dva vysokoškoláci se baví: "Ty vole, když si uvědomím, jakej já jsem inženýr, tak mám normálně strach jít k doktorovi!"
Ano, veterinární. Taky znám. A už to přestává být vtipné. Co slyším od známých v nemocnici, jaký jim tam chodí na praxi materiál... Tak doufám, že jsem si už všechny operace vybrala. Naposled jsem polemizovala s mladými doktory, že mé problémy nesouvisí s mozkovou mrtvicí, ale jsou od páteře. Nevěřili mi. I když jsem měla pravdu.
Já skončila s vyskočenými žebry na psychiatrii. Nebýt pejskařky,která byla profesí rehabilitační sestra a přišla na Petříně co mi vlastně je,asi bych na té psychiatrii skončila právem. Po ročním běhání po doktorech,kteří jen kroutili hlavama dostala má psychika pěkně zabrat :-D. A stačilo pár mobilizací,poučení jak cvičit a posílit svaly a infarktové stavy zmizely jak mávnutím proutkem.Žačky reh.s. Mojžíšové a automobilizační cviky mě pomohly, už je to třicet let.
Jakékoliv dršťky vařím zvlášť a vývar z nich nepoužívám A když zabíjím,tak vždy více kusů,takže vyvařím kosti na tak silný vývar,že po vystydnutí se stane rosolem.Zaludky uvařím,nakrájím,dám do mrazáku po porcích na polévku,stejně tak i vývar. Jsem kuchař a v kuchyních se dršťky vždy vařily zvlášť. Sebelépe vyprané mi vždy nechávaly na jazyku ocas ( u vývaru ),který mi vadil a to i u dovezených čistých z jatek. Takže udělám základ na polévku,zaliju vývarem z kostí,přidám vařené dršťky,dochutím a je to.

Ja tu vodu ve které vařím ty žaludky min. 3x vyměním. A pak postupuji jako Roklanka.
Soused naproti žaludky drhne solí a octem. A pak vypere v čisté vodě.

petr008
napsal(a):
Ještě prosím 2 dotazy:
1. A co kniha a slez, ty se na dršťkovou nepoužívají?
2. A co jícen, jak ten využít?
Je mi líto něco zbytečně vyhazovat.
Děkuji za odpověď.
1) Ne. Proč, nevím, prostě je to tak (u slezu tuším).
2) Teoreticky jakkoliv.
Vyhazujeme toho víc.
Petře,vy jste mě donutil ,abych nebyla za úplně blbou,zagooglit .Sice jsem se to v minulém století učila,ale skleroza už zapustila podhoubí. Takže konzumuju všechny 4 ,jícen ne. Ne,že bych si myslela,že by byl nejedlý,ale asi by se blbě čistil. Když už nechcete nic vyhazovat,tak střeva si brával kdysi dávno řezník na klobásky. Kosti ,hlava vyvařit,pak upéct,rozdrtit a máte kostní drť pro slepice a zbydou vám jen kopýtka a rohy :-). Na jícen,dýchací trubici a nejedlé odřezky tu stojí ve frontě psi.

roklanka
napsal(a):
Petře,vy jste mě donutil ,abych nebyla za úplně blbou,zagooglit .Sice jsem se to v minulém století učila,ale skleroza už zapustila podhoubí. Takže konzumuju všechny 4 ,jícen ne. Ne,že bych si myslela,že by byl nejedlý,ale asi by se blbě čistil. Když už nechcete nic vyhazovat,tak střeva si brával kdysi dávno řezník na klobásky. Kosti ,hlava vyvařit,pak upéct,rozdrtit a máte kostní drť pro slepice a zbydou vám jen kopýtka a rohy :-). Na jícen,dýchací trubici a nejedlé odřezky tu stojí ve frontě psi.
Já se omlouvám, ale nerozumím. Konzumujete všechny 4, jícen ne.
Čili jíte všechny 3 předžaludky + žaludek? A proč by se jícen blbě čistil? Nerýpu, ptám se.
Vřelé díky dámy . Co by byl svět bez Vás ?
Takže, mám to za sebou. Ráno jsem porazil, vykolil, rozboural a naporcoval a po zbytek dne už jsem se jen hrál se žaludkem, předžaludky a jícnem.
Nyní několikrát vypráno v octu a vodě a 3x převařeno po 15 minutách + pokaždé nová voda.
Nemohu si pomoci, ale stále smrdí po obsahu bachoru jak bolavá noha. Co s tím? Takhle už se to má dávat do vývaru? Nebude výsledná dršťková smrdět stejně?
Omlouvám se dámy, že Vás takhle trápím, ale jsem Vám velice vděčný za Vaše rady. Sám bych s tím asi nepohnul a umínil jsem si, že tento problém tentokrát prostě prakticky rozlousknu, ať to stojí, co to stojí.
napsal(a):
Já se omlouvám, ale nerozumím. Konzumujete všechny 4, jícen ne.
Čili jíte všechny 3 předžaludky + žaludek? A proč by se jícen blbě čistil? Nerýpu, ptám se.
teorie je má slabá stránka,kdybych věděla,že tu proběhne taková debata,vyfotila bych,co vlastně konzumuju Na obrázku byl označen jícen jako roura silná jak palec
petr008
napsal(a):
Vřelé díky dámy . Co by byl svět bez Vás ?
Takže, mám to za sebou. Ráno jsem porazil, vykolil, rozboural a naporcoval a po zbytek dne už jsem se jen hrál se žaludkem, předžaludky a jícnem.
Nyní několikrát vypráno v octu a vodě a 3x převařeno po 15 minutách + pokaždé nová voda.
Nemohu si pomoci, ale stále smrdí po obsahu bachoru jak bolavá noha. Co s tím? Takhle už se to má dávat do vývaru? Nebude výsledná dršťková smrdět stejně?
Omlouvám se dámy, že Vás takhle trápím, ale jsem Vám velice vděčný za Vaše rady. Sám bych s tím asi nepohnul a umínil jsem si, že tento problém tentokrát prostě prakticky rozlousknu, ať to stojí, co to stojí.
Jsou lidi,kterým dršťková nevoní a jsou tací,co jen jí ucítí tak sliní. Základ na dršťkovou je stejný,jako na gulášovou a přes to voní každá jinak. Zkuste ochutnat kousek vařeného žaludku,pokud tu bachorovou chuť ucítíte na jazyku,tak bude. Jinak vůni a chuť dělá kuchař. Vařící se dršťky mi smrdí taky,víc hovězí a polévka z nich mi voní. Za zkoušku nic nedáte,zkuste to a zjistíte zda ano,či ne.

roklanka
napsal(a):
teorie je má slabá stránka,kdybych věděla,že tu proběhne taková debata,vyfotila bych,co vlastně konzumuju Na obrázku byl označen jícen jako roura silná jak palec
Onehdá jsem si po delší době dala v hospodě dršťkovou (moje top polívka, ale nemají ji všude) a kamarádka se ptala, jestli je opravdová nebo z hlívy. Tak jsem chvíli zkoumala a pak zahlásila - vidím čepec, je opravdová. Foto by to rozseklo.

petr008
napsal(a):
Hola, hola, hlásím, že dršťky přes noc v ledničce vysmrádly a jak jsem k nim teď čuchal, tak dokonce trochu voní masem .
Za chvíli bude polévka hotová. No to jsem zvědav, na tu delikatesu .
Škoda, že nemůže proběhnout ochutnávka.
Tak..., polévka dobrá, ale přesto jsem v těch dršťkách cítil ten pověstný ocas. Místy jsem si připadal, že žeru obsah bachoru...
No, při obědě jsem to ovšem velebil do nebes, takže si děti daly přidat... .
Každopádně příště nesmím podcenit fázi čištění a praní. Schválně jsem si pak pustil na youtube video a tam ty dršťky byly krásně bílé. Ty naše byly šedé. To bude asi tím, že jsem je pořádně nevypral. S praním jsem skončil, když z toho začaly odpadávat klky.
Myslel jsem, že už je to dostatečné - asi nebylo. Tak byl to první pokus, napoprvé to nedopadlo nejhůř. Dojedl jsem a nezvracel, takže pokud ještě dokončím proces trávení bez vomitace (i když mírná nauzea tu je), tak bude lze konstatovat, že to dopadlo dobře .
Tak jsme dneska poráželi dalšího kozla a právě jsem skončil s čištěním bachoru. Už jsem pochopil, proč mi minule bylo z dršťkové na zvracení...
Děkuji všem zúčastněným za rady, ale mohli jste mi říct, že se musí sliznice bachoru seškrabat...
My jsme to jedli i s tím a proto to byl takový nezapomenutelně-humusální gastronomický zážitek. Furt mně nešlo do hlavy, jak jen to ten Babica dělal, že ty dršťky měl tak bílé a my šedé... Tak už to vím .
A ještě k tomu vyhazování nezužitkovaných zbytků - četl jsem v nějaké knížce, že indiáni z důvodu jejich náboženství nesměli vyhazovat nic z ulovené zvěře - jinak by jim božstvo příště nezařídilo úspěšný lov. Takže zužitkovávali prakticky všechno.
Tím pádem jsem se inspiroval a tentokrát jsem z hlavy vydlabal i mozek.
Měl bych prosím dotaz na zde přítomné paní doktorky. Mohu ho konzumovat bez obav z nákazy BSE?
Vzhledem k tomu, že se v problematice přenosu BSE nikterak neorientuji a hodlám tím krmit i děti docela malé, prosím o Vaši radu, zda je to bezpečné, či nikoliv.
Děkuji mnohokrát a zdravím , P.

petr008
napsal(a):
Tak jsme dneska poráželi dalšího kozla a právě jsem skončil s čištěním bachoru. Už jsem pochopil, proč mi minule bylo z dršťkové na zvracení...
Děkuji všem zúčastněným za rady, ale mohli jste mi říct, že se musí sliznice bachoru seškrabat...
My jsme to jedli i s tím a proto to byl takový nezapomenutelně-humusální gastronomický zážitek. Furt mně nešlo do hlavy, jak jen to ten Babica dělal, že ty dršťky měl tak bílé a my šedé... Tak už to vím .
A ještě k tomu vyhazování nezužitkovaných zbytků - četl jsem v nějaké knížce, že indiáni z důvodu jejich náboženství nesměli vyhazovat nic z ulovené zvěře - jinak by jim božstvo příště nezařídilo úspěšný lov. Takže zužitkovávali prakticky všechno.
Tím pádem jsem se inspiroval a tentokrát jsem z hlavy vydlabal i mozek.
Měl bych prosím dotaz na zde přítomné paní doktorky. Mohu ho konzumovat bez obav z nákazy BSE?
Vzhledem k tomu, že se v problematice přenosu BSE nikterak neorientuji a hodlám tím krmit i děti docela malé, prosím o Vaši radu, zda je to bezpečné, či nikoliv.
Děkuji mnohokrát a zdravím , P.
BSE se řeší u skotu nad 18 měsíců. A inkubační doba u C-J choroby se uvádí 15-25 let. Neboli, až ji dostanete, těžko prokázat, že jste to chytli ze šílené krávy (kozla). Za mě je stejná pravděpodobnost, že vás do té doby přejede auto.
Díky za odpověď, ale někde v tom časovém intervalu bych měl jít do důchodu a chtěl bych konečně začít trochu žít (chození z práce do práce a placení daní už jsem si užil). A ne, že ze mě bude kripl sledující jak mu ke všemu ještě kriplí potomci .
Nevíte zda byl někdy zaznamenán přenos na člověka z koz nebo ovcí? Nebo je to výhradně záležitost hovězího dobytka?
Tak už jsem to našel a mozek házím slepicím:
https://www.bezpecnostpotravin.cz/druha-koza-s-bse.aspx
a ještě lépe zde:
https://www.neurologiepropraxi.cz/pdfs/neu/2001/01/02.pdf