Zdravím,
tak se tak chci zeptat chovatelů koz jak to vlastně u nich vypadá v praxi. V knížkách je psáno, že kozy jsou sezóně polyestrická zvířata, tož že říje je jen na podzim.
No už to je nějakej rok, co mi někdo povídal, že v zahraničí chovají kozy sánské/sánky a že je připouští po celý rok. Nečekají prý na podzim a nijak nezahajují připouštěcí sezónu, protože připouští po celý rok. Ve zkratce je to vlastně farma dojících koz, která ale funguje jako farma dojících krav.
Tak se ptám, máte tady někdo bližší informace, zkušenosti?
Dopují ty kozy snad nějakými hormony aby se vyvolala říje? Nebo se říje objevuje i během roku?
Údajně kůzlata oddělují hned po porodu a kůzlata odchovávají zvlášť. Je to jejich cesta k tomu, aby se koza začala do pár měsíců po porodu zase říjit/prskat?
Uživatel s deaktivovaným účtem

kozy jsou sezónně polyestrická zvířata.
některé kozy se ale prskají i na jaře a některé kozy na tu sezónnost nehrají vůbec.
Chovám hnědé kozy a ty mají říji zhruba od srpna do února. V chovu jde pomocí hormonu vyvolat říji ,znala jsem chovatele , který takto synchronizoval říji u svého stáda nubijí. Pokud se zajímáte o chov sánských koz, pohledejte informace o této farmě, tam by jste měl odpovědi na vaše otázky. https://polar.cz/zpravy/pr/11000013910/farma-u-krmelina-chova-obrovske-stado-francouzskych-koz.
Vím,že na farmě Pěnčín také zkoušeli sánské kozy,ale pak od toho ustoupili.
Ahá, tak potom již chápu, že zvládají dojit celoročně, vůbec mi nedošlo, že ta říje trvá až do jara, tím pádem asi dokáží dojit rozdílné skupiny. Napadlo mě jestli není třeba nějaké plemeno koz, které nemá právě tu sezónnost a je právě přišlechťována záměrně jako je třeba u ovcí romanovka.
roklanka
napsal(a):
Chovám hnědé kozy a ty mají říji zhruba od srpna do února. V chovu jde pomocí hormonu vyvolat říji ,znala jsem chovatele , který takto synchronizoval říji u svého stáda nubijí. Pokud se zajímáte o chov sánských koz, pohledejte informace o této farmě, tam by jste měl odpovědi na vaše otázky. https://polar.cz/zpravy/pr/11000013910/farma-u-krmelina-chova-obrovske-stado-francouzskych-koz.
Vím,že na farmě Pěnčín také zkoušeli sánské kozy,ale pak od toho ustoupili.
O synchronizacích samozřejmě vím. Právě proto jsem výše zmínil ty hormony. Co mě ale zarazilo, když jsem se pídil po těch sánských je to, že na Schoku v seznamu plemenných kozlů v r.22 jsem nenašel mezi těmi 1364 kozlů ani jednoho sánského. Za to sánských koz v KU bylo jen 43 v r.21. Tak nevím, jestli je ta farma Krmelín jak zmiňujete nějak mimo Schok, netuším. Nebo že by snad inseminovali?! Budu muset asi zajet na návštěvu.
Farmu Pěnčín znám, též je v pořadí návštěv. Nevíte proč od nich nakonec odstoupili? Jestli kvůli náročnosti nebo snad kvůli genetice?
Tak dalece jsem se o to nezajímala. Pokud nejsou plemenní kozlové v registru,těžko by mohl velkochov produkovat plemenná zvířata. Krmelín neprodukuje pokud je mi známo plemenná zvířata. Jsou zaměření na mlezivo a mléko. Kůzlata odebírají matkám hned po porodu. Novorozence prodávají na dokrmeni,či zkrmení.Aspoň tak to fungovalo pčed lety. Dlouho už jsem o nich neslyšela. Stejně tak o Pěnčínu,
Osobně si nemyslím,že by byla sánská koza něčím vyjimečná,je to jen nové plemeno tady se srovnatelným nádojem s našima českýma kozama.