Tak mě dnes má drahá polovina překvapila a přivezla mi domů další 2 kozenky- jednu anglonubijku a jednu AN podílovku, že prý od nějakého kamaráda jeho kamaráda....
Počáteční "radost" vystřídalo mírné zděšení- kozenky vypadají jako chodící reklama na hlad, zejména ta nubijka- vychrtlé, lezou jim žebra, páteř, no prostě hrůza.... po delším vyptáváni se jsem zjistila, že kozenky měl pán na menší zahrádce spolu s 10ti ovcemi- zahrada prý vyžraná až na hlínu, občas dostali seno (tento přístup k chovu nebudu snad ani komentovat)... obě kozenky jsou dvouleté a jsou prý po kůzlatech, pán však asi neměl čas tak po odstavu kůzlat kozenky prý jednou za 2 dny oddojil aby nechytily zánět...
Když jsem pak kozenky podojila, zjistila jsem že mají obě neskutečně slané mléko- takže se Vás ptám, dokáže mi někdo poradit čím by to mohlo být?
Na zánět to nevypadá- vemínka mají nebolestivé, nehřejí, žádný otok, boule, atd, v mléce taky nic...(ale popravdě jsem zatím u kozenek ještě zánět neměla tak se mohu plést) pán se dušuje že ani žádný zánět neprodělali.... je třeba možné že by to bylo z nedostatečný stravy? Nebo raději zavolat veta, nebo přeléčit na zánět?
Nevím, co si představit od pojmem slané mléko u AN koz. Pokud jsou čistokrevné s PP, pak už vůbec ne. Ale u různých pochybných křízenců v inzerátech vydávané za 100% AN bez papírů bych to pochopil (tipuji i případ rádobychovatele, jinak se AN kozy s POP prodávají za ceny běžně převyšující 10.000 kč, takže že by vám je pak "jen tak" daroval, si nedovedu představit...). Navíc AN kozy se pořizují prakticky pouze a výhradně kvůli mléčné užitkovosti, takže argument, že se mu je nechtělo po kůzlatech dojit je opět úplně mimo... - Takže chybu bych nejpravděpodobněji viděl tady... pravděpodobně to nejsou AN kozy a mléko není "bezvýrazné chuti a zápachu", jak je u AN zvykem.
Jinak výrazná chuť mléka může být třeba i ze stravy. Běžně se uvádí, že žraním hořkých bylin je následně "chuťově výraznější" i mléko. Takže pokud byly na prázdné pastvině a seně a najednou dostali šťavnaté krmivo, může se chuť mléka změnit, ale časem by se měla stabilizovat.
Pozor také na prudkou změnu stravy, aby neměly zažívací problémy. Alespoň několik dní bych nuceně přikrmoval seno (i za cenu zavírání do chléva na noc mimo pastvu jen se senem a obilím).
Dále to může být způsobeno parazitózou či jinými zažívacími problémy. Doporučil bych do pitné vody dát několikrát za sebou trochu octa (1 polévková lžíce na 10L vody). To by mělo pomoci i bez drahých prostředků, po kterých byste navíc mléko nemohla pít.
Jedna je čistokrevná AN s PP, druhá je nějaká směska. Pán se jich zbavoval z nedostatku místa. S tím darováním a placením je to složitější- přítel pro ně něco vyráběl (máme kovovýrobu) a toto z toho co jsem pochopila měla být "platba v naturáliích" (pán jí původně kupoval asi za 12tis. a snad ji teď i někde inzeroval asi za 5tis.), ale to je vedlejší...
Jinak slaná chuť je asi jako by jste do 0,5l mléka nasypal 1-2 kávové lžičky soli- prostě výrazně slané, ne jen nějaká mírná chuť či jak se říká "ocas"...
Vím že často se slaná chuť mléka uvádí jako jeden z příznaků zánětu ( viz tento úryvek z nějaké seminární práce:
"Hořké mléko při onemocnění mléčné žlázy, ale nejčastěji bývá způsobováno
krmivem. Také kontaminací mléka psychrofilními bakteriemi mohou vznikat
produkty, které způsobují hořkou chuť a vůni mléka.
• SLANÉ MLÉKO VZNIKÁ NEJVÍCE PŘI ONEMOCNĚNÍ, ALE TAKÉ PŘI ŠPATNÉM VYDOJOVÁNÍ.
SLANÁ CHUŤ JE ZPŮSOBENA VĚTŠÍM OBSAHEM MINERÁLNÍCH SOLÍ, ZEJMÉNA CHLORIDŮ.
• Vady vůně a chuti patří sem především vady způsobené některými látkami z
krmiva, které přecházejí do mléka ze zažívacího ústrojí cestou krevního oběhu,
i z dýchacího aparátu. Některé podané léky mohou přejít do mléka, např.
alkohol, jód, arsen, aloe, apod. Kromě toho přecházejí do mléka také
sulfonamidy a antibiotika, která ohrožují jeho další technologické zpracování.")
Vemena však na zánět nevypadají... spíše mě zajímalo, jestli s tím někdo nemá zkušenost...
Jinak kozy byly doteď na vyžrané pastvině a změna nastala teprve s dnešním příjezdem k nám, takže v tom bych ten problém neviděla.
sairin
napsal(a):
Tak mě dnes má drahá polovina překvapila a přivezla mi domů další 2 kozenky- jednu anglonubijku a jednu AN podílovku, že prý od nějakého kamaráda jeho kamaráda....
Počáteční "radost" vystřídalo mírné zděšení- kozenky vypadají jako chodící reklama na hlad, zejména ta nubijka- vychrtlé, lezou jim žebra, páteř, no prostě hrůza.... po delším vyptáváni se jsem zjistila, že kozenky měl pán na menší zahrádce spolu s 10ti ovcemi- zahrada prý vyžraná až na hlínu, občas dostali seno (tento přístup k chovu nebudu snad ani komentovat)... obě kozenky jsou dvouleté a jsou prý po kůzlatech, pán však asi neměl čas tak po odstavu kůzlat kozenky prý jednou za 2 dny oddojil aby nechytily zánět...
Když jsem pak kozenky podojila, zjistila jsem že mají obě neskutečně slané mléko- takže se Vás ptám, dokáže mi někdo poradit čím by to mohlo být?
Na zánět to nevypadá- vemínka mají nebolestivé, nehřejí, žádný otok, boule, atd, v mléce taky nic...(ale popravdě jsem zatím u kozenek ještě zánět neměla tak se mohu plést) pán se dušuje že ani žádný zánět neprodělali.... je třeba možné že by to bylo z nedostatečný stravy? Nebo raději zavolat veta, nebo přeléčit na zánět?
Kozy budou zřejmě značně začervené,potřebují odčervit. Mějte na paměti,že kozám se dává 1,5 násobek odčervovadla,než pro ovce,kozy mají jiný metabolismus. Uvidíte,že po odčervení se chutové vlastnosti mléka změní. Kozy(všechna plemena) by měly mít minerální liz s mědí,nedostatek mědi snižuje obranyschopnost koz vůči parazitům. U nubijé by jste měla ještě dbát na přísun minerálů s jodem,na jeho nedostatek také trpí,projevuje se to zmetáním,neživotaschopných kůzlat,nebo narozených se strumou.
sairin
napsal(a):
Jedna je čistokrevná AN s PP, druhá je nějaká směska. Pán se jich zbavoval z nedostatku místa. S tím darováním a placením je to složitější- přítel pro ně něco vyráběl (máme kovovýrobu) a toto z toho co jsem pochopila měla být "platba v naturáliích" (pán jí původně kupoval asi za 12tis. a snad ji teď i někde inzeroval asi za 5tis.), ale to je vedlejší...
Jinak slaná chuť je asi jako by jste do 0,5l mléka nasypal 1-2 kávové lžičky soli- prostě výrazně slané, ne jen nějaká mírná chuť či jak se říká "ocas"...
Vím že často se slaná chuť mléka uvádí jako jeden z příznaků zánětu ( viz tento úryvek z nějaké seminární práce:
"Hořké mléko při onemocnění mléčné žlázy, ale nejčastěji bývá způsobováno
krmivem. Také kontaminací mléka psychrofilními bakteriemi mohou vznikat
produkty, které způsobují hořkou chuť a vůni mléka.
• SLANÉ MLÉKO VZNIKÁ NEJVÍCE PŘI ONEMOCNĚNÍ, ALE TAKÉ PŘI ŠPATNÉM VYDOJOVÁNÍ.
SLANÁ CHUŤ JE ZPŮSOBENA VĚTŠÍM OBSAHEM MINERÁLNÍCH SOLÍ, ZEJMÉNA CHLORIDŮ.
• Vady vůně a chuti patří sem především vady způsobené některými látkami z
krmiva, které přecházejí do mléka ze zažívacího ústrojí cestou krevního oběhu,
i z dýchacího aparátu. Některé podané léky mohou přejít do mléka, např.
alkohol, jód, arsen, aloe, apod. Kromě toho přecházejí do mléka také
sulfonamidy a antibiotika, která ohrožují jeho další technologické zpracování.")
Vemena však na zánět nevypadají... spíše mě zajímalo, jestli s tím někdo nemá zkušenost...
Jinak kozy byly doteď na vyžrané pastvině a změna nastala teprve s dnešním příjezdem k nám, takže v tom bych ten problém neviděla.
Také mám jednu kozu, která má slané mléko. Kupovala jsem jí již jako dojící (tak netuším čím si prošla) a já blbec neochutnala mléko. Je u nás už na třetí laktaci a mléko je beze změn i při změně krmení, stále stejně hnusné. Zánět nemá (alespoň ne akutní), vemeno je klidné, bez zatvrdlin. Odčerveno máme a ocet do vody jsem už také zkoušela, kvůli kokcidiím. Jediný co mě napadá je slabý chronický zánět. Letos měla jeden cucek tak jsme ji pro jistotu přeléčili antibiotiky, ale je to beze změn. Sýry jsou dobré, jen pití mléka chce větší dávku odvahy :)
Všem moc děkuji za reakce, hlavně vám Roklanko.
Zkusíme odčervit.
Jinak geneticky to dané nebude- přivezl dvě kozy a jsou na tom obě stejně. Chronický zánět s největší pravděpodobností také ne- u obou současně by to bylo zvláštní, a mléko mají slané z obou půlek vemene.
No zkusíme odčervit a uvidíme.
Jinak takhle holky vypadaj.
Chtěla bych ještě poprosit někoho o radu, tedy spíš takové malé poučení- PP od kozy držím v ruce prvně a nějak se nevyznám v těch zkratkách u hodnocení...
KLASIFIKACE: "původ", "zevnějšek" je jasný, ale nevím co zkratka "VT" a "VU"
MATKA: "Uz" předpokládám že je užitkovost, "Z" nejspíše zevnějšek, a znovu je tu "VT" a to nevim
stejně tak OTEC: "P" asi původ, "Z" zevnějšek a "VT" ????
A ještě co znamenají písmena a číslice u plemene? Konkrétně tam máme uvedeno:
"Plemeno: AN 85,94H 12,50B 1,57 Bez rohu"
Snažila jsem se najít vysvětlení na netu, ale to je asi snazší najít jehlu v kupce sena.
sairin
napsal(a):
Chtěla bych ještě poprosit někoho o radu, tedy spíš takové malé poučení- PP od kozy držím v ruce prvně a nějak se nevyznám v těch zkratkách u hodnocení...
KLASIFIKACE: "původ", "zevnějšek" je jasný, ale nevím co zkratka "VT" a "VU"
MATKA: "Uz" předpokládám že je užitkovost, "Z" nejspíše zevnějšek, a znovu je tu "VT" a to nevim
stejně tak OTEC: "P" asi původ, "Z" zevnějšek a "VT" ????
A ještě co znamenají písmena a číslice u plemene? Konkrétně tam máme uvedeno:
"Plemeno: AN 85,94H 12,50B 1,57 Bez rohu"
Snažila jsem se najít vysvětlení na netu, ale to je asi snazší najít jehlu v kupce sena.
Nechovám nubije,ale předpokládám,že máte bílý PoP. V těch číslech vám neporadím,to neznám. VT - výsledná třída. Předpokládám,že 85,94 je podél nubijí krve + hnědá 12,50 + bílá 1,57 ale nějak mi to nevychází na 100,neudělala jste někde chybu v číslech?
Matka87

XXX.XXX.20.126
Nevim, jestli to k necemu bude , ale ja kojila sve dite pres dva roky a mela jsem sladoucke mleko. Ted po asi trech mesicich nekojeni jsem sve mleko ochutnala a je to peknej humus!!! Fuuuj! Slany hnusny mliko! Tak jsem to sla hledat a najdu tu neco o kozach