Měla bych asi jeden zbytečný dotaz, ale naděje umírá poslední, tak proč to nezkusit.Jedna z našich koz včera ráno ulehla v křečích, vet diagnostikoval tetanus, dostala silná antibiotika, něco na bolest.Když přežije do neděle, tak další antibiotika.Od včerejška je stav téměř stejný, až na to, jak jí špatně pracuje bachor, začíná se nafukovat.Dostala jsem do ní trochu piva, pravidelně ji obracím, ale je vidět, že má bolesti a že na tom stále neni dobře.Jsou jí 3 roky a jako jediná z našich 6 koz nebyla připuštěná, protože ani neměla říji, pořád ji něco trápilo, nejdřív hubla, pak zas průjem, prostě se pořád nemohla dostat do kondice a nakonec tohle.Jen by mě zajímalo, jestli je nějaká šance, že přežije, nebo je to jen prodlužování trápení.Díky za reakce.
Dobrý večer ted jsem našla Váš přís. Jestli koza ještě žije potřebujete taky protitetanové sérum aspon na týden 1x denně píchat + antibiot. Antibiot. CEPOREX . Mě koza padla na tetan taky ale podle veter. to byl zázrak že jsem ji zachránila chytlo se to včas.Koza mi ležela a křeče v tlamně jestli je to tetan tak jí tlamu těžko otevřete nemůže ani polikat takže nemá cenu ji něčím nalívat to by jste ji utopila . Trvalo to 8 dní 1x denně vakcínu + antibiot inj. obracet několikrát denně a masírovat aby se neproležela ,koza 7 dní nepila sni nežrala 8 den malinko vyplázla jazyk , běžela jsem pro kuch. sůl a nabídla ji na dlani koza pomaloučku začala sůl lízat , ještě ten den se napila a začala pomaloučku žrát , přežila a dala mi ještě za rok kůzlata.Veter . tvrdil že je to zázrak , ale i ty se dějí. Od tý doby očkuji proti tetanu všechny kozy a koně co koupím . Jestli ale koze tlamu lehce otevřete tak to není tetan ale nedostatek některého z minerálů , i když ji nedojíte , vápník, selen,železo atd.Napište jak pokračujete , škoda že jsem to nepřečetla dřív .Rosnička.
Já mám zkušenost s ovečkou. Přežila tetanus, byla pod sérem,pod antibiotiky. 14 dní jsem jí do pusy strkala ze strany mlíčáky a injekční stříkačkou dávala pít, po 14 dnech začala přijímat potravu, ale zůstala ochrnutá na zadní nohy, měla jsem jí vyvázanou ve vypolstrovaných úvazech, mockrát jsem ji chtěla nechat uspat...doktor mě vždycky přemluvil, prý když jsem to vydržela tak dlouho... Trvalo skoro 3 měsíce, než začala trochu hýbat zadníma nohama, pak jsem jí pomáhala chodit..., no zkrátím to, dala mi potom ještě 2x jehňátka, ale znovu bych to NIKDY!!! neabsolvovala. Na zadek zůstala napůl chromá, stádo ji ignorovalo, nečekali na ni, někdy do ní nepěkně strkali. Po této zkušenosti vím, že je pro mě v takovémto případě pouze jediná cesta . Přesto, ať se rozhodnete jakkoli, přeji hodně štěstí...Zdenka
Zdravím po delší době.Kozence nakonec nebylo pomoci, měla hrozné bolesti, probrečela celou noc, tak jsme jí museli pomoct. Proti tetanu bych samozřejmě očkovala, jen vet řekl, že je to zbytečné.Dnes už vím, že není....Tento rok je celkově nějaký zakletý, před týdnem nám koza porodila mrtvou kozičku a dnes se chystá rodit další koza, břicho má obrovské, ale natekla jí celá hlava.Odčervuji pravidelně, ale kozu jsem zachránila loni v červnu téměř před smrtí od jednoho ,,chovatele,, a kdo ví, co si prožila předtím.Je jí kolem 3 roku, ale ten otok, je možné, že něco s játry, nevím. Modlím se, aby porod proběhl v pohodě, koza to přežila a pak uděláme krevní rozbory.Jen se zeptám, setkal jste se s tím někdo, že by těsně před porodem koze otekla hlava???? Díky za případné odpovědi.
https://www.ifauna.cz/ovce-kozy/forum/r/detail/788111/alergie mrkněte na tuto diskuzi, tam se řešilo totéž
Ahoj, jsou to dva dny, kdy jsem přišel o kozu. Byla v jedněch stájích jako maso, tak jsem si ji vyprosil a stal se z ní rodinný mazlíček. Měl jsem taky podezření na tetanus, ale chyběly ty silné křeče, i veterinář na klinice tvrdil, že tetanus vypadá jinak. Měl podezření na ucpání nebo selhání funkce bachoru a říkal, že jí selhala peristaltika střev. Kozu jsem měl půl dne na kapačce, pak jsme ji uspali a rozhodli se k operaci. Byl jsem s ní dokud neusnula, ale operaci nevydržela. Druhý den jsem náhodou jel asi sto kilometrů pro jednu kozu, co se mi líbila na fotce, a tam jsem se náhodou dozvěděl, že ten člověk tu mojí kozu kdysi do těch stájí pořizoval. Když jsem si to spočítal, tak mi vyšlo, že jí bylo asi tak 16 let. Ale nevypadala na to. Ale proč to píšu. I mě několik vetů po léta tvrdilo, že se kozy na tetanus neočkují, až ten na klinice říkal, že to není pravda. Po této zkušenosti všechny další kozy nechám očkovat i kdybych měl vetovi držet koule v kleštích. Tahle nejspíš odešla věkem, ale stejně červíček hlodá...
Tak kozička léčbu na veterině nepřežila, zjistila jsem, že ji nedali ani dávky séra, co jsou udány výrobcem, V každém případě, je nezbytné, a nejlevnější mít kozičky naočkované proti tetanu, pak prý už není potřeba víc, ale když chcete mít jistotu, tak jak jsem psala v druhém odkazu, v den odpadnutí rohu, píchnout co nejdřív serum proti tetanu. Toto serum je ale nezbytně nutné, v případě, že nemáte naočkováno proti tetanu vakcínou. Bohužel i Bioveta nepomáhá, neb léčebně serum vyjde u vet.2500kč za 100ml, vakcína oproti tomu je okolo 200kč. Myslím si, že stojí za to očkovat. Na biovete mi potvrdili, že dávka byla malá, první se má 1,5x nadhodnotit. max.2x, a další dny u malých zvířat 70ml,2-4dny. Samozřejmě co nejdřív, když vidíte příznaky. Smutné ale je, že Vám toto neřeknou ani běžní veterináři...
My s tetanem zatím bojujeme, máme skvělého veterináře, dělá maximum. A hlavně, dělá to srdcem, takže zvířata chce opravdu zachraňovat. My pro ni v této fázi můžeme udělat pouze to, že ji chodíme otáčet (je jako prkno). Hodinu ji necháváme na levé straně a 2 hodiny na pravé a to ve dne, v noci. Dostala protitetanové sérum, další antibiotika a včera jí dával kapačku. Dnes přijede znovu...
dr.

XXX.XXX.210.190
Pokud bioveta doporučuje 1.5 - 2x vyšší dávku, potom je to 30 000 - 40 000 IU, odborné knihy udávají jako léčebnou dávku 1 500 - 15 000 IU, v jejich příbalovém letáku je taky uvedeno, že je možné sérum aplikovat intravenozně, takhle vysoké dávky séra by s velkou pravděpodobností způsobily anafylaktickou reakci s ohrožením života zvířete, serum navíc vyvazuje pouze volný toxin, ne ten který se již navázal a způsobuje křečové stavy, takže přehánět dávky tetanového séra, jak podle vás doporučují, odborníci z biovety, je docela zbytečný risk, ale vzhledem k cenně sera je chápu, že vyší dávky jsou pro jejich firmu lepší...
Urývek z knihy Sheep and goat medicine : The administration of tetanus antitoxin
(1500 to 15000 IU SC for 3 to 5 days) neutralizes only unbound toxin and may not be effective in advanced cases....
základ terapie je včasný zásah než dojde k výraznému narušení celkového zdravotního stavu, podávat sérum v rozumné dávce, vyčistit ránu, podávat antibiotika a tlumit křeče.