Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Výstava voříšků a psů bez průkazu původu - 5.ročník
Sdílet:

Výstava voříšků a psů bez průkazu původu - 5.ročník

Pomalu se stává tradicí, že naši výstavu voříšků pořádáme na přelomu května a června. Letošní, pátý ročník i navzdory předpovědi počasí byl nádherně slunný, s teplotou až moc vysokou a na obloze nebylo vidět jediného mráčku. A právě nepřízně počasí se obává snad každý pořadatel, pořádající jakoukoliv akci pod širým nebem.

Co když bude pršet?

Kdekoho napadne otázka "co když bude pršet"… odpověď na ni není jednoduchá. Improvizovalo by se, upravil program, ale akci by jsme určitě nezrušili. Zrušit či odsunout akci na jiný den zkrátka není možné. Tady prší, jinde ne, a co ti vystavovatelé, kteří váží několikahodinovou cestu na výstavu z města, kde krásně svítí sluníčko? A že letos přijeli z pěkných dálek - z Uhříněvsi, Brna, Stráže pod Ralskem, Turnova… Jako každoročně byla nejvíce zastoupena Opava a Ostrava. Vystavovatelé se sjížděli již před sedmou hodinou ranní a vše probíhalo v poklidu a pohodě. Ve výstavní kanceláři obdrželi jako každoročně katalog, účastnické číslo a upomínkový předmět ve formě postavičky psíka.

Výstava začíná

V devět hodin začala samotná výstava. Pro letošní rok jsme zvolili pouze jeden velký kruh, aby při přebíhání od jednoho kruhu k druhému nikomu nic neuniklo. Naštěstí jsme schopnosti rozhodčích - posuzujících nepřecenili a všech 91 zúčastněných psů posoudili precizně a ve stanoveném čase. Po zkušenostech z předchozích ročníků jsme se rozhodli každým rokem rozhodčí střídat tak, aby jeden z nich již alespoň jednou na naši výstavě, či výstavě stejného zaměření posuzoval a mohl tak předávat zkušenosti, neboť je to práce opravdu nelehká a vyžaduje zkušenosti, a druhý rozhodčí byl na naši výstavě "nováčkem", a tudíž i úplným "nestraníkem". Letos se posuzování ujala Marie Šacherová z Českého Těšína a Tamara Kahánková ze Studénky, a dle mého soudu svou úlohu splnili na jedničku.

Psi byli předem rozděleni do 9.skupin, zvlášť byla plemena a zvlášť voříšci, a dále byli rozděleni dle velikosti, délky srsti a konstituce. Rozhodčí v kruhu hodnotili exteriér - především úpravu srsti, kompaktnost, fyzickou kondici, ale také vitalitu psů, souhru psa a pána, vyrovnanost povahy a umění "se předvést". Nakonec, což byl úkol nejtěžší a nejzodpovědnější, určili pořadí prvních čtyř. Všichni bez ohledu na to, zda vyhráli či nikoliv obdrželi "účastnický diplom" a posudek. Na postup do finále měli právo pouze Ti, kteří se umístnili na prvním místě. A tak se stalo, že v závěrečných soutěžích o titul Champion voříšek2000 a Champion pes plemene 2000 bojovali čtyři opravu krásní voříšci. Ale nepředbíhejme. Dříve, než akce vyvrcholila zvolením Championů, proběhli dvě soutěže - "O psí kousek" a "O největší podobnost pán - pes", a také došlo na ukázky z výcviku.

Soutěž "O psí kousek"

Soutěže "O psí kousek" se účastnilo na devatenáct psů a opravdu se bylo na co dívat. Od válení sudů, prosení, plazení, tancování, podávání pacek až po aportování nejrůznějších předmětů, her s pamlsky či hraní fotbalu. Bylo těžké vybrat tři nejlepší a rozdělit 1.- 3.místo. Nakonec přeci jen "padlo štěstí" na Jana Tihelku z Karviné s voříškem jménem Betty, druhé místo obsadila Jitka Řeháková ze Stráže pod Ralskem s aljašským malamutem Alexem a ceny za třetí místo si odnesla Pavla Zemanová z Uhříněvsi. Jak můžeme usuzovat podle měst, z jakých dálek k nám přijeli, jistě věděli, co v jejich psovi je, a že mají co ukázat. A opravdu mají. V soutěži "O největší podobnost pána a psa" to také porota neměla jednoduché, protože vybrat jediného vítěze mezi 14 dvojicemi, nebylo závidění hodné. I zde se usmálo štěstí na vystavovatelé z Karviné, neboť jistě po právu, rozhodčí určili jako vítěze belgického ovčáka- groenendaela Cézara s majitelkou Věrou Fryzovou.

Přípravy, a poté i ukázky z výcviku se jako každoročně ujal figurant a výcvikář v jedné osobě Jaroslav Waszut, který za pomoci Markéty Kaletové jako psovodkyně, a amerického stafordšírského teriéra Eltona doslova nacvičil taktéž "psí kousek" - s rukávem a peškem, s nejrůznějšími otočkami, vývrtkami a veleskoky. Perfektní ukázku z obrany (zadržení a protiútok plný razance) ukázal německý ovčák Aron majitelky Andrei Szlauerové..

Finále s volbou dvou Championů

A nyní již následovalo finále s volbou dvou Championů. Vítězové obdrželi velký pohár, věcnou cenu, předplatné časopisu Fauna a vstupenku pro vystavování na dalším ročníku zdarma. Rozhodčí posílení o další dva "nestraníky", (kteří taktéž společně s rozhodčími tajným bodováním hodnotili soutěže "O psí kousek" a "Podobnost"), se velmi dlouho nemohli rozhodnout. Nakonec za Championa voříška pro rok 2000 vybrali dlouhosrstou Betynku majitelky Jarmily Česlíkové z Ostravy a titul Champion z plemen pro rok 2000 si odvezla dvojice americký bandog Aris a Hana Kubáňová z Opavy.

Ale to ještě není vše. Počínaje tímto ročníkem je nově vyhlášené ocenění "Osobnost výstavy". Ta je uvážlivě vybírána po celý výstavní den a záleží pouze na vztahu a sympatii pána a psa. Po celou dobu výstavy je výsledek tajný a jméno vystavovatelské dvojice je vyřknuto na úplný závěr výstavy. Pokud by jmenovaná dvojice již nebyla přítomna, titul by zadán nebyl. "Osobností výstavy" pro tento rok se stala Markéta Klanduchová z Hranic na Moravě s anglickým kokršpanělem Britem.

A v neposlední řadě byl oznámen nejpěknější pes zvolený prostřednictvím divácké ankety "Cena diváků", kde diváci za pomoci vstupenky udělují hlas tomu psovi, který je nejvíce zaujal. Na konci výstavy se hlasy sečtou a pes, který dostane největší počet hlasů zároveň obdrží toto ocenění. Všechny vstupenky, které byly pro hlasování použity jsou v závěru slosované o věcné ceny. Podle počtu hlasů byl nejpěknějším psem baset Spudie majitelky Dagmary Caklové z Českého Těšína.

Přichystáno bylo mnoho cen

I letos jsme měli přichystáno mnoho cen. Jak se již stalo tradicí, a my jsme tomu velice rádi, hodnotnými cenami z kynologických potřeb a krmiva Bento nás zásoboval velko-maloobchod CHOVEX, pro vítěze skupin velkoobchod VVISS-sklad Č.Těšín daroval tašky naplněné ovocem, za finanční dar bezpečnostní agentury OMO-Peter Šulík, Autoškoly A. Pollak a chov.stanice Perro de Presa Canario SZNAPKA jsme nakoupili krásných dvanáct pohárů a literaturu, majitelé časopisu FAUNA, který právě čtete, nám udělal velkou radost, když nabídli předplatné tohoto časopisu nejlepším psům výstavy, majitelka fa ARBEUS Z.Kolaříková z Kašperských Hor darovala pro všechny vítěze dopisní papíry, a také nesmím zapomenout na prodejnu kynologických potřeb ALKA a prodejnu krmiv TIF, kteří také nezůstali pasivními co se darování cen pro vítěze týče.

Mimo vlastní soutěž pro psy a jejich majitele, probíhal po celou dobu výstavy Malý dětský den. Děti mohli střílet ze vzduchovky, "chytat rybičky", házet do kašpara, na cíl, nebo šipkami. Úplně všichni dostávali za svoje výkony bonbóny, lízátka nebo čokoládu. Myslím, že původní záměr - zabavit děti po dobu celé výstavy, aby se nenudili a doba strávená na výstavě jim poměrně rychle utekla, se vydařil. Rádi bychom v tomto malém "zdokonalení" pokračovali. Avšak ani tento nápad by se nemohl uskutečnit nebýt sponzorů, kterými pro letošní rok byla paní BOJKOVÁ L.- chovatelské potřeby a zdravá výživa VEGA.

Vystavování bude zdarma

Pro následující ročník nabízíme vystavování zdarma všem, kteří jakoukoliv písemností (katalogem, diplomem…) doloží, že se účastnili prvního či druhého ročníku naši výstavy jako vystavovatelé! Zbývá již jen doplnění, že další ročník se bude konat tentokráte v sobotu - 2.června 2001, opět na kynologickém cvičišti ZKO č.450 v Českém Těšíně a uzávěrka přihlášek bude začátkem května. O přihlášku si můžete napsat kdykoliv na adresu: Eva Nohelová, Čáslavská 6, 737 01, Český Těšín, a ta Vám bude včas zaslána i s dalšími informacemi.

Děkujeme všem přítomným 5.ročníku za báječnou atmosféru a sportovní chování.

Vítězů bylo mnoho, a tak pokud Vás zajímají všechny výsledky, najdete je na internetové stránce Fauny.

Autor textu: Eva Nohelová
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru