Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Irský vlkodav
Sdílet:

Irský vlkodav

Psi
Druhy a plemena

Potkáte-li na ulici vlkodava, troufnu si říci, že kolem něho neprojdete bez povšimnutí. První, co vás na tomto psovi zaujme bude jistě jeho impozantní výška. Podle všech pramenů je Irský vlkodav největší plemeno psů na světě, pokud se zaměříme na výšku. Svým vzrůstem dosahují feny minimálně 71 cm a psi 79 cm v kohoutku. Výjimkou ovšem nejsou jedinci vysocí až 90 cm i více. Horní hranice výšky není standardem omezena. Navzdory svému obřímu vzrůstu by měl ale vlkodav působit elegantně s lehkým aktivním pohybem. Rozhodně by se neměl mohutností přibližovat molosoidním plemenům. Svým zařazením je vlkodav stále chrt a nadměrná váha neprospívá ani jeho kostem a kloubům ani oběhovému aparátu.

Povaha

To, co náhodný kolemjdoucí na první pohled neuvidí, je povaha . Vlkodav je velmi mírný a klidný bez náznaků agresivity k lidem. Miluje svou rodinu a je naprosto šťastný, může.li trávit většinu času se svými pány. Je mu celkem jedno, zda s vámi leží na gauči, cestuje autem nebo sedí v restauraci. Kdyby si měl vybrat , přeci jen by ale asi dal přednost dlouhým procházkám s vámi, protože miluje pohyb. Jeho předkové se používali při lovu vysoké zvěře a i dnešní vlkodav má dobré lovecké instinkty. Správnou výchovou je ale možné lovecký pud utlumit a získat tak opravdu ideálního rodinného psa. Bude vzorným společníkem vám i vašim dětem, které bezmezně miluje. Nevadí mu ani příkoří, která dokáži děti v nevědomosti působit, pokud překročí únosnou mez, prostě se zvedne a odejde. Tím naznačil, že nechce být dále obtěžován a v tuto chvíli je nutné nechat ho v klidu.

Ocitne-li se páneček nebo někdo z rodiny v ohrožení, je vlkodav schopen svou lidskou smečku ubránit. Zpočátku bude na protivníka pouze temně vrčet, což většinou úplně postačí. Jestliže by ale tato taktika nezabrala, může vlkodav ve výjimečných případech i zaútočit. Totéž se týká i ochrany domu. Jako každý pes i vlkodav si přirozeně hlídá své teritorium, ať je to dům, zahrada nebo byt.

Výchova a výcvik

Při výchově vlkodava není potřeba tvrdých postupů. Pes je přirozeně velmi inteligentní a brzy pochopí, co po něm žádáte. Pochvala psa za každý správně splněný úkol pro něj bude velkou odměnou a bude tak rád plnit všechny povely. Vaše příkazy ovšem musí mít logiku a opodstatnění. Dlouhým opakováním jednoho cviku ztratí pes o výcvik zájem a nebude chápat proč po něm chcete znovu stále to samé, když už úkol splnil. Vlkodav není pracovní plemeno a vyžaduje mírnější přístup. Nikdy není vhodné trestat psa bitím. Jestliže pes opravdu neposlouchá, nebo dělá něco, co nemá, stačí výrazně jej okřiknout. Podívá se na vás provinilým pohledem a vy při tom pohledu rázem zapomenete na všechny jeho prohřešky. Snad jedině v tom by mohly nastat malé komplikace. Vlkodav má totiž úžasný dar doslova si vás omotat kolem prstu. Jeho pohled je tak bezelstný, že mu prostě mnohdy nedokážete odolat. Rádi uděláte doslova co mu na očích uvidíte. Ale totéž udělá i on pro vás. Vlkodava pojí k lidem zvlášť silné pouto. Velmi člověku důvěřuje a nikdy by neměl poznat lidskou zradu, protože ta v něm zanechá stopy na celý život. Proto, kdo má v úmyslu pořídit si vlkodava, měl by své rozhodnutí opravdu důkladně zvážit. Nemá-li člověk na psa dostatek času, bude trpět každé plemeno, ale vlkodav obzvlášť. V žádném případě se tento pes nehodí pro kotcový odchov jako třeba německý ovčák. Vlkodav by měl mít co nejužší kontakt se svým pánem. Bude-li pes ubytovaný venku, je dobré, má-li dostatečný výhled na dění v domě. Ideální je, může-li se pes pohybovat volně po zahradě i po domě. Dostatek pobytu venku je pro psa nepostradatelný, zlepšuje prokrvení organizmu, trávení a v neposlední řadě má vliv i na kvalitu srsti. Je opravdu znát, zda je pes chovaný v městském bytě, nebo venku, v přirozených podmínkách. Přestože vlkodav dobře snáší i městské prostředí, přeci jen je pro něj ideální rodinný domek s dostatečným výběhem .

Při dostatečných prostorových podmínkách často majitel jednoho vlkodava začne brzy uvažovat o pořízení dalšího přírůstku. Většinou přijme vlkodav dalšího psa do smečky s nadšením. Po několika dnech nezbytného uraženého trucování přijme původní jedináček fakt, že už není středem všeho světa a brzy si nového pejska velmi oblíbí. Pohled na šťastné, rozdováděné, honící se vlkodavy je opravdu fascinující. V době kdy je pán v práci si psi budou dělat společnost a odloučení od pána bude pro ně snesitelnější.

Uvažujete o koupi vlkodava?

Budete-li uvažovat o koupi vlkodava, je vhodné pořídit si psa z průkazem původu z chovatelské stanice. Rozhodně nelze doporučit koupi psa přes různé zprostředkovatele a překupníky. Jedině štěně, které vyrůstá v harmonickém prostředí , má dostatek kontaktu s chovatelem a veškerou potřebnou péči, může být v budoucnu kvalitním společníkem. Prodej vlkodavů bez průkazu původu je vždy podezřelý. Buď mají rodiče nějaké zdravotní problémy, pro které byli vyřazeni z čistokrevného chovu, nebo sami již průkaz původu nemají. V takovém případě není již nikdy možno dohledat předky štěněte a vyloučit tak úzkou příbuzenskou plemenitbu, geneticky přenosné vady a nemoci či dokonce ani skutečnost, že některý předek vůbec nebyl vlkodav. Ušetřená částka při koupi štěněte bez PP je zanedbatelná ve srovnání s náklady , které nový majitel vynaloží. Kdo opravdu chce irského vlkodava, ať kontaktuje zkušeného chovatele a zadá si štěňátko u něj. Pro ty kteří chtějí hodného kamaráda a nezáleží jim na rase, a její charakteristice, jsou v útulcích stovky skvělých opuštěných psů, z nichž každý bude vděčný za nový domov a hodného pána. Naopak těm, kteří hledají impozantní vzezření, noblesní chování psího aristokrata a srdce otevřené dokořán všem vlídným lidem, vřele doporučuji irského vlkodava.

Autor textu: Vladimíra Jestřábová
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru