Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Když se hlásí stáří, první část
Sdílet:

Když se hlásí stáří, první část

Psi
Všeobecné

Jonathan Swift výstižně řekl: „Každý chce žít dlouho, ale nikdo nechce být starý.“ Tato moudrá věta platí nejen pro lidi, ale i pro zvířata. Psi stárnou mnohem rychleji než lidé a je jen na nás, abychom jim pomohli zvládnout změny, jaké stáří přináší. V tomto nelehkém období od nás budou naši čtyřnohý miláčci potřebovat mnohem více lásky, porozumění a trpělivosti než tomu bylo dříve.

Od kdy je pes starý?

Každý pes je jiný a stejně tak i délka jeho života. Záleží zde na mnoha faktorech, jako je například rasa, genetika, strava, způsob života, ale i péče majitelů. Obecně lze říct, že malá plemena se dožívají vyššího věku, než ta velká. Například německá doga často odhází v pouhých 7 letech, naproti tomu kříženci či jezevčíci se dožívají až 18 let či více.

Světový rekord v délce života údajně drží australský honácký pes Bluey z Austrálie, který zemřel ve věku úctyhodných 29 let a 5 měsíců. Další možnou rekordmankou je fenka australské kelpie Maggie, která se prý dožila 30 let.

Příznaky stáří můžeme tedy začít pozorovat zhruba od 5 do 10 let. Všimnout si můžeme nejrůznějších projevů, jako je postupné šednutí srsti nejčastěji v okolí čumáku, očí nebo na špičce ocasu. Dále můžeme zpozorovat zákal oka a jiné známky zhoršujícího se zraku, zhoršuje se i sluch. Věk se projevuje také na zubech, podle jejich stavu lze dokonce se slušnou přesností určit věk zvířete. 

Zdravotní potíže a omezení související s pokročilým věkem

Jak říká jedno známé švýcarské přísloví – stáří nechodí nikdy samo. Stejně tak je tomu i u psů, u kterých se v tomto období začínají projevovat nejrůznější zdravotní potíže, zhoršení některých smyslů či problémy s pohybovým aparátem. Díky velkému pokroku veterinární medicíny lze tyto nesnáze zmírnit a pomoci tak psovi prožít příjemný podzim života.

Nedílnou součástí péče o vašeho psího kamaráda by se v tomto čase měly stát pravidelné preventivní prohlídky, na které byste měli jednou za rok zajít. Předejdete tak zanedbání některých nemocí, jejichž symptomy můžete lehce přehlédnout.

Pohybová aktivita psích babiček a dědečků se výrazně liší od dospělých psů či štěňat. Je tedy třeba brát na to ohledy. V létě nevystavujte svého psa zbytečně dlouhému pobytu na sluníčku a u psích atletů nebo pracovních psů je na místě snížení zátěže a ústup z vrcholového sportu či práce. Vždy je lepší v tomto věku chodit na kratší a častější procházky, než na jednu dlouhou, která vašeho čtyřnohého kamaráda zbytečně vyčerpá. V žádném případě psa nepřetěžujte a pokud nabudete dojmu, že ho něco bolí, urychleně s ním zajděte k veterináři. Může se jednat například o artrózu či jiné kloubní onemocnění, kterých s věkem přibývá.  

Mezi vhodné aktivity určitě patří plavání, které tolik nezatěžuje klouby a dobře procvičí svaly. Na psa ve vodě vždy dohlížejte. Vhodné je také podpořit kloubní chrupavky speciální kloubní výživou, která přispěje k celkové regeneraci kloubů. Její podávání je třeba provádět dlouhodobě, s výběrem i dávkováním vám poradí váš zvěrolékař.

Staří psi ztrácí do jisté míry schopnost regulovat tělesnou teplotu. To znamená, že jsou snáze náchylní k prochladnutí, ale i přehřátí. Proto bychom se měli mít ještě více na pozoru před prudkými změnami teplot či povětrnostními extrémy - podmínky, které zvíře zvládalo dříve,pro něj mohou k stáru představovat ohrožení zdraví, ať už jde o horko, ostrý vítr nebo chlad.

Vhodná strava je jedním z pilířů zdraví psích seniorů

Další na co je třeba se zaměřit, je vhodná strava. Mnoho starých psů má v důsledku snížené fyzické aktivity sklony k obezitě, jejíž rozvoj může vést ke značným zdravotním problémům - trpí zejména klouby, ale i oběhový systém.  

Pozor bychom si však měli dát i v případě, že pes začal náhle hubnout, mohlo by se jednat o příznak vnitřního onemocnění.  

Vhodnou volbu představuje kvalitní krmivo určené pro psí seniory, tedy s nízkým obsahem tuků i bílkovin a naopak s  vysokým procentem vlákniny. Jestliže připravujete svému čtyřnohému kamarádovi potravu doma, volte především lehce stravitelné potraviny, jako je například rybí či kuřecí maso. Vhodné je také přidávat do pokrmu otruby, které pomohou předejít zácpě.  

V tomto věku začínají stoupat nároky na vitamíny a minerály, je tedy vhodné podávat lososový olej či jiné doplňky dle potřeby. Ohledně jejich volby se raději vždy poraďte se svým veterinářem. Zvíře krmte v menších dávkách 2-3x denně. Celodenní přístup k čerstvé vodě by měl být naprostou samozřejmostí v každém věku.  Zpozorněte i v případě, že pes začne projevovat vetší žízeň než je obvyklé, zvýšený příjem tekutin může signalizovat onemocnění ledvin, diabetes a další poruchy.

Autor textu: Zdeňka Kudová
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru