Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Kloubní výživa pro štěňata: kdy ji podávat a na co si dát pozor
Sdílet:

Kloubní výživa pro štěňata: kdy ji podávat a na co si dát pozor

Psi
Krmení

Správně nastavená kloubní výživa pro štěňata pomáhá ke zdravému vývoji kloubních chrupavek. Díky jejímu pravidelnému podávání můžete – samozřejmě v kombinaci s vyváženou stravou a vhodnými pohybovými aktivitami – zejména u velkých plemen předejít celé řadě zdravotních komplikací, s kterými by se jinak potýkala v průběhu dospělosti. Kdy byste měli zvážit přidání kloubní výživu do stravy? A je vhodná pro každé štěňátko?

Dysplazie kyčelních kloubů nebo osteochondróza jsou jen příklady onemocnění, které straší mnoho majitelů rostoucích štěňat. Obě mají společného jmenovatele, tedy to, že spočívají v poruchách utváření kloubu. A přestože zásadní roli hrají plemenné či obecně genetické predispozice, výživa štěněte spolu s vhodně voleným pohybem bývá pro správný vývoj pohybového aparátu stěžejní.

Kloubní výživa pro štěňata

Častokrát majitelé pejsků podlehnou marketingovým sloganům na obalech granulí a věří, že svému mazlíčkovi podávají přesně to, co potřebuje, včetně kloubní výživy. Bohužel spousta zejména levnějších značek granulí často neuvádí procentuální zastoupení chondroprotektiv v krmivu. Ta jsou navíc lépe vstřebatelná ve formě tekutých médií jako jsou kapsle nebo roztoky. Z těchto důvodu někteří majitelé raději sahají po speciální kloubní výživě pro štěňata, která je zaměřena na posílení kloubního aparátu.

Kdy je třeba přidávat kloubní výživu

Pejskaři často zvažovaná bývá zejména kloubní výživa pro štěňata velkých plemen. A to zejména proto, že v průběhu vývoje pes poměrně rychle zvyšuje svou tělesnou hmotnost a chondroprotektiva (látky pomáhající vyživovat a chránit kloubní chrupavku, vazy a šlachy) pomáhají zachovat správnou funkci kloubu. U větších plemen je kvůli jejich hmotnosti navíc pohybový aparát obecně náchylnější ke zraněním a onemocněním.

Přípravky na klouby však mohou mít své místo i ve výživě štěňat malých plemen, protože ani ta nemusí být z pohledu onemocnění pohybového aparátu zcela z obliga. 

Kloubní výživa však může pomoct také tam, kde by to možná každý hned nečekal, třeba na neposedných uších. Konkrétně u štěňat, kterým uši mají stát, ale ne a ne se postavit, pomůže přidávání kloubní výživy zpevnit chrupavku a plandavé uši se často samy postaví i bez lepení a podobných praktik. 

Co obsahuje kloubní výživa

Jako podporu růstu štěněte někteří chovatelé volí čistý kolagen nebo speciální směsi chondroprotektiv určené přímo pro psy. 

V těch se nejčastěji nachází následující složky:

  • chondroitin sulfát
  • glukosamin sulfát
  • glukosamin hydrochlorid
  • MSM (methylsulfonymethan)
  • kolagen
  • kyselina hyaluronová

Nezapomínejte na vitamin C

Důležitou roli v oblasti kloubní výživy hraje také vitamin C, který je zásadní pro biosyntézu kolagenu. Z toho důvodu je důležité jej v průběhu suplementace kloubní výživy doplňovat (pokud jej neobsahuje už samotný přípravek). Na trhu můžete najít hned několik různých forem včetně ochucených tablet, které se dají použít i místo pamlsku.

O přidání kloubní výživy byste měli uvažovat nejen v rámci výživy štěňat, ale také v případě, že máte doma starého či obézního psa, chlupáče po úrazu nebo i psího sportovce v nejlepším věku. Je však vhodné mít na paměti, že kloubní výživa je jen jeden z mnoha faktorů.

Podávání kloubní výživy byste vždy měli konzultovat se svým veterinářem. Ten by měl na základě zdravotních výsledků rodičů štěněte, rentgenu a konkrétních potřeb daného plemene a jedince zhodnotit, jestli je její přidání vhodné, či nikoli. V některých případech by totiž špatně podávaná kloubní výživa mohla nadělat víc škody než užitku – třeba psům, kterým přirozeně nestojí uši, se v důsledku podávání kloubní výživy postaví jako stožáry, což může být zejména u chovných jedinců před bonitací zásadní problém. 

 

Autor textu: Lilian Prášková
Autor fotografií zdroj: Shutterstock
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru