Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Vývoj štěněte od narození do prvního roku
Sdílet:

Vývoj štěněte od narození do prvního roku

Psi
Všeobecné

Narození štěňat je pro každého chovatele důležitou událostí. S velkou radostí však přichází na řadu i velká zodpovědnost, jelikož právě správná péče o čtyřnohé škvrně do značné míry určuje, jak bude pejsek v budoucnu fungovat. Vývoj štěněte, nejen fyzický, ale i psychický, je v prvních pár týdnech velice dynamický, a i když se mírně liší v závislosti na plemeni, jeho zákonitosti bývají podobné. 

Vývoj štěněte začíná jeho narozením a je dokončen dospělostí, které psi dosahují mezi osmi měsíci až dvěma roky života – čas, kdy zvíře nabude „plnoletosti“, je ovlivněn velikostí plemene. Jednoduše řečeno: čím menší plemeno, tím dříve dospívá. 

 

Vývoj štěněte v jednotlivých fázích

Sledovat vývoj štěněte den po dni bývá kouzelné. Během pár měsíců se ze slepých a prakticky holých knedlíčků stanou soběstační psi.Každá vývojová fáze je něčím typická – například dvouměsíčnímu štěněti sestupují varlata. Právě vývoj varlat u štěněte je dobré pravidelně sledovat. Zaprvé také určuje pohlavní dospělost psa, zadruhé se při něm občas vyskytne problém se sestoupením jednoho či obou varlat, který nemusí být nijak fatální, ale určitě by měl být řešen s veterinářem. 

Fáze novorozenecká
Toto období začíná ihned po narození a trvá přibližně dva týdny. Psí novorozeňata jsou slepá a většinu času tráví se svými sourozenci. Jsou maximálně závislá na péči matky a živena zejména mateřským mlékem.

Fáze přechodová
Ačkoli se zde po fyzické stránce neděje nic velkého, je to právě přechodová fáze, kdy se pejskům rozvíjí čich, zrak a sluch. Toto období je specifické i růstem prvních zubů a končí přechodem na kašovitou stravu.

Fáze primární socializace
Časově můžeme toto období zařadit k třetímu týdnu života a trvá do začátku druhého měsíce.
Měsíční štěně prochází poměrně intenzivním vývojem. Je to přesně ten čas, kdy se z neohrabané kuličky stává štěňátko s plně rozvinutým zrakem, sluchem a čichem, které své pohyby dokáže relativně dobře kontrolovat. Koncem pátého týdne má štěně z 94 % rozvinut také charakter, který se ale plně projeví až před dospělostí.
Přestože je štěně stále závislé na matce, je i ze strany chovatele důležité zabezpečit dostatek podnětů, lásky a péče, která pomůže ke zdravému psychickému vývoji štěněte.

Fáze sekundární socializace
Sekundární socializace štěněte nastává ve chvíli, kdy si pejska přinesete z chovatelské stanice. Začíná obvykle ve dvou měsících a končí nastoupením puberty.

Dvouměsíční a tříměsíční štěně

Dvouměsíční stěně si hledá své místo v rodině – podřizuje se vedení člověka a snaží se přizpůsobit jeho fungování. Malý tvoreček je v této fázi velmi poddajný, a proto je vhodné už zde přistoupit k pozvolnému výcviku štěněte.

Tříměsíční štěně si zase ujasňuje vztah k novým podnětům a situacím. Získává pozitivní i negativní zkušenosti, které se dále propíšou do jeho běžného fungování. 

Čtyřměsíční a pětiměsíční štěně

Někteří odborníci toto období označují i jako předpubertální. Štěně už je zvyklé na nové majitele, vyzná se v domácím prostředí, a tak zkouší, co mu v rodině projde.

Puberta

Přechod do puberty nebývá moc těžké poznat. Jakmile přijde moment, kdy si sami pro sebe říkáte, že vám toho vašeho milovaného mazlíčka vyměnili za neposlušného blázna, můžete si být jistí, že váš pes vstoupil do puberty.

V tomto období je nejvíc důležité vydržet v nastavené důslednosti a nesnižovat své nároky. Poctivě trénujte poslušnost, známé povely a upevňujte návyky, které od svého psa očekáváte.

Dospělost

Po prvním roce se ze štěněte stane mladý pes – to ale neznamená, že už neporoste. O tom, jak vyroste štěně, rozhoduje především velikost plemene. U velkých a obřích psů může fyzický vývoj trvat až do osmnácti měsíců.

Autor textu: Lilian Prášková
Autor fotografií zdroj: Shutterstock
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru