Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Kdy je správný čas pro odběr štěněte
Sdílet:

Kdy je správný čas pro odběr štěněte

Psi
Druhy a plemena

Když se rozhodnete pořídit si psího kamaráda, je samozřejmé, že si po výběru rasy a chovatele jdete štěňátka nejen prohlédnout, ale vybrat si to jediné a jedinečné, které se stane novým členem vaší rodiny. Při pohledu na malinká, vrnící a kníkající psí mimina byste si nejraději odvezli to své vybrané s sebou domů co nejdříve. Ale jako vše ve zvířecím světě, také odběr štěněte má svůj čas. 

Kdy může štěně od matky

Štěňata by neměla být odebrána od matky a od sourozenců před osmým týdnem svého života. Předčasný odběr štěňat totiž může ohrozit nejen správný vývoj imunitního systému štěněte, ale celkově i jeho zdraví.Pokud fena svá štěňata dostatečně kojí, dává jim ten nejlepší základ do dalšího života. 

Ponechání štěňat co nejdéle u matky zároveň snižuje riziko infekčních nákaz při ještě plně nedovyvinuté imunitě štěněte. 

Odběr štěněte v 6 týdnech? 

Při výběru chovatele můžete narazit i na takové, kteří vám nabídnou štěňata k odběru už v šesti týdnech jejich života. Vzít si štěně v tomto věku ale představuje značné riziko. Nejen zdravotní, ale také v jeho duševním vývoji. A co víc, o tom, kdy vzít štěně od matky, mluví sám zákon, dle kterého to nesmí být dříve než v 50. dni věku štěněte, tedy nějakých sedmi týdnech.

Štěně se totiž už od třetího týdne života učí správné socializaci. Jeho mozek pracuje v obrovském tempu a rychle se učí. Zhruba od čtyř týdnů je štěně schopno hrát si ve skupině, přičemž se naučí mnoho důležitého pro svůj další rozvoj. Například i to, že hra s ostatními štěňaty či s matkou nesmí přejít v nekontrolovatelné kousání, kdy se štěňata navzájem upozorní na příliš silný stisk kňučením a fena i lehkým zavrčením. 

Štěně si už za asistence matky buduje vztah k lidem a ostatním zvířatům kolem sebe, učí se, jak s nimi fungovat, jak se k nim chovat. Pokud se tedy v otázce, kdy odebrat štěně od feny, unáhlíte, připravíte je o přirozenou výchovu, kterou mu velmi těžko v budoucnu nahradíte. 

Jak na odběr štěňat od feny

Nastal-li ten správný čas pro odstav štěňat od matky, je dobré jej provést postupně. Nejen štěňata, ale i fena si musí zvyknout na odloučení, které může být pro obě strany ze začátku náročné a deprimující. Ano, nejde jen o samotná štěňata, ale třeba odběr všech štěňat najednou může být pro fenu velmi stresující. Stejně tak ponechání jen jednoho štěněte u feny, pokud si je chovatel nechce nechat, může být stresující jak pro matku, tak pro štěně, které si najednou nemá s kým hrát a přirozeně své sourozence hledá.

Ideální je tedy štěňata odebírat postupně v rozsahu několika dnů a poslední dvě pak najednou v jeden okamžik. Fenka si za nějaký čas na štěňata ani nevzpomene a přestane je hledat. Štěňátkům v nových domovech pak začíná nový život.  

Autor textu: Ladislava Novotná
Autor fotografií zdroj: Shutterstock
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru