Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
BARF: od základů po konkrétní jídelníček
Sdílet:

BARF: od základů po konkrétní jídelníček

Psi
Krmení

Zatímco spousta pejskařů i jejich svěřenců si dobře vystačí s hrstkou granulí ráno a večer, pro mnohé chovatele není suché krmivo cesta. Ti se pak nejčastěji rozhodují mezi krmením metodou BARF, nebo vařenou stravou. Co je BARF, co obnáší a jak s ním začít, se dočtete v následujícím článku.

Zkratka BARF může být přeložena hned několika způsoby:

  • Bones And Raw Food – nejčastěji užívaná vysvětlivka, v češtině doslova znamená „kosti a syrová strava“.
  • Born Again Raw Feeders – znovuzrozeni, aby krmili syrově.
  • Biologically Appropriate Raw Food – biologicky vhodná syrová strava.

BARF je tedy alternativní styl krmení, kdy se majitel snaží přiblížit přirozené stravě psovitých šelem. Tento styl krmení za poslední roky stále získává na oblíbenosti. BARF strava totiž může být vhodnou alternativou komerčně vyráběného krmení, kde se ve složení majitelé psů mohou ztrácet a nejsou si jistí, co vlastně granule či konzervy obsahují a jak moc je to pro jejich miláčky vhodné.  

A co je BARF krmivo? Patří mezi ně především syrové maso, kosti a vnitřnosti, například hovězí, telecí, kuřecí, krůtí, kachní, ryby sladkovodní i mořské, konina, jehněčí, králičí či zvěřina. Maso je doplněné zeleninou, ovocem, případně BARF suplementy. Takto postavený BARF jídelníček může být velmi pestrý, dlouhodobě vyvážený a pro většinu psů také velmi chutný.

Výpočet krmné dávky BARF

Jak na výpočet krmné dávky BARF? Na první pohled se to může zdát složité, ale opak je pravdou. Většina majitelů po nějaké době krmení odloží nejen váhu, ale i striktní tabulky a řídí se selským rozumem. V začátcích vám s výpočtem může pomoci BARF kalkulačka na internetu.

Objem krmiva by v případě BARF měl představovat přibližně  2–3 % hmotnosti u dospělého psa a 4–6 %  hmotnosti štěněte. 
Krmná dávka by měla obsahovat:

  •  70 % maso 
                – 60–70 % maso – svalovina, povázky, šlachy, kůže, chrupavky
                -–20–30 % kosti
                  – 10 % vnitřnosti
  •  30 % zelenina a ovoce 
                  – 50 % listová zelenina
                  – 30 % kořenová zelenina
                  – 20 % ovoce)

Někteří majitelé psů krmí také obiloviny – o množství obilovin pak obvykle poníží množství zeleniny.
Tato uváděná procenta jsou orientační, nelze je brát jako dogma. Každý jedinec je individuální a stejně individuální mohou být jeho potřeby krmení.

Co přidávat

Při krmení syrovou stravou BARF je možné přidávat také doplňky – rostlinné i živočišné oleje, mořské řasy, pangamin, kolagen, syrová vejce (někdo krmí jen žloutky, protože při nadbytečném krmení syrovým bílkem brání látka avidin, která je v bílku obsažená, vstřebání biotinu), pro větší plemena, psí sportovce nebo psí seniory přichází v úvahu kloubní výživa, pro urychlení výměny srsti zase můžete přidat například biotin. I u doplňků stravy však platí – všeho s mírou.

BARF jídelníček

A jaký tedy může být u metody BARF příklad jídelníčku pro 20kg aktivního psa, kterému budeme podávat dávku o objemu 3 % jeho hmotnosti?

Denní krmná dávka bude 600 g. Z toho:

  • – 420 g maso 
                – 255 g hovězí ořez (svalovina, šlachy)
                – 40 g kuřecí játra
                – 125 g kachní pařáty
  • – 180 g zelenina, ovoce: bílé zelí, mrkev s natí, jablko

BARF pamlsky

Spousta majitelů, kteří krmí BARF stravou pro psy, nebude chtít kupovat komerční pamlsky, které často obsahují barviva, konzervanty a další zbytečné látky, ale bude hledat zdravější kvalitní BARF pamlsky
Protože ale nebývá úplně praktické nosit po kapsách kousky syrového masa, mnohdy se spokojí s kvalitním sušeným masem a vnitřnostmi, které lze snadno koupit nebo za pomoci sušičky vyrobit doma. 

V dnešní době však najdete na internetu i vyladěné BARF recepty.Na výcvik se skvěle hodí třeba už tradiční játrové pamlsky, které si můžete upéct sami doma.

Recept na játrové pamlsky:

  • 300 g kuřecích jater
  • 1–2 vejce
  • 1 hrst ovesných vloček

Postup: vločky umixujte, přidejte do mixéru játra a nakonec i vejce. Nalijte směs na plech vyložený pečicím papírem a dejte do trouby vyhřáté na 170 °C, kde hmotu pečte asi 15 minut. 
Po vychladnutí nakrájejte na požadovanou velikost a uchovávejte v chladničce.

Autor textu: Iva Baráková
Autor fotografií zdroj: Shutterstock
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru