Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Jaký je nejlepší pes do bytu k dětem? Vybírat můžete mezi menšími i velkými plemeny
Sdílet:

Jaký je nejlepší pes do bytu k dětem? Vybírat můžete mezi menšími i velkými plemeny

Psi
Druhy a plemena

Vážně zvažujete pořízení čtyřnohého kamaráda, ale žijete v bytě a potřebujete také, aby skvěle vycházel s vašimi ratolestmi? Velikost v tomto případě zdaleka není rozhodující, pes do bytu k dětem může být příslušníkem malého, středního i velkého plemene. Jaký tedy bude ten nejlepší pro vaši rodinu? Podívejte se na náš seznam deseti plemen, se kterými určitě nesáhnete vedle.

Labradorský retrívr
Labrador je všestranný pes s dobráckou povahou, učenlivý a ovladatelný. Je to však poměrně velký pes, a především potřebuje dostatek pohybu. Labrador se sice adaptuje i na lenošivý životní styl, vůbec mu to ale nesvědčí. Bez dlouhých procházek a běhání snadno přibývá na váze a ztrácí kondici, protože je velmi žravý. Hodí se tedy spíše do většího bytu a k lidem, kteří ho dokážou dostatečně zaměstnat. Máte-li chalupu nebo rodinný domek, může být labrador také ideální pes na zahradu a k dětem, musí ale mít přístup do domu a možnost úzkého kontaktu s rodinou. 

Zlatý retrívr
Vynikající pes k dětem je i zlatý retrívr. Podobně jako labrador, i „goldík“ vyniká laskavostí, je učenlivý a dobrácký. Platí pro něj i podobná omezení, zejména vyšší nároky na pohyb a prostor. I když bez problémů vydrží den nebo dva bez větších vycházek, dlouhodobá zahálka mu nesvědčí. Oproti labradorovi je také zlatý retrívr o něco náročnější na péči o srst. Jako všechna plemena s podsadou, také retrívři poměrně výrazně línají, vhodnou péčí ale můžete množství srsti v domácnosti výrazně omezit

Kavalír king charles španěl
Díky své mírné a hravé povaze je kavalírek v podstatě ideální pes k dětem. Díky malému vzrůstu se dobře hodí i do menšího bytu, při správné péči navíc nezanechává příliš mnoho chlupů. Tento malý španěl má střední temperament, je učenlivý a hravý. Aby byl spokojený, potřebuje mít kolem sebe svou rodinu, delší samota mu nesvědčí. Při výběru konkrétního štěněte se zaměřte na zdraví. Častým neduhem kavalírů jsou srdeční onemocnění. Pořízení štěněte po rodičích s negativním kardiologickým vyšetřením snižuje riziko, že váš pes v budoucnu onemocní. 

Stafordšírský bulteriér
Nenechte se zmást jeho zápasnickou minulostí, dnešní stafordšírský bulteriér je přátelský a vyrovnaný pes vhodný k dětem. V anglofonních zemích se mu dokonce přezdívá „pes chůva„ (nanny dog) a zcela zaslouženě se těší velké oblibě. Svou menší velikostí se dobře hodí do bytu, potěší vás i kratičká, v podstatě bezúdržbová srst (i když to neznamená, že by stafbul vůbec nepouštěl chlupy).  

Irský setr
Pokud máte rádi větší elegantní plemena, výbornou volbou může být irský, případně anglický setr. Tito ušlechtilí lovečtí psi se vyznačují jemnou a vůči lidem mírnou a přátelskou povahou (třetí ze setrů, skotský gordonsetr, už může být o trochu ostřejší). Setři jsou inteligentní, učenliví a ovladatelní, pouze při výletech do přírody myslete na jejich rozvinutý lovecký pud. Nemáte-li 100% zvládnuté přivolání, pro jistotu je v lese nepouštějte z vodítka. 

Aby byl setr v bytě spokojený, potřebuje každý den opravdu důkladně vyběhat a vyprocházet. Je vynikajícím partnerem na jogging nebo projížďku na kole, hodí se i pro mnoho kynologických sportů. 

Anglický špringršpaněl
Je-li vaším ideálem střední pes k dětem, mohl by vás zaujmout špringršpaněl. Tento původně lovecký pes se stále častěji uplatňuje i jako pes společenský a sportovní. Má střední temperament, vyrovnanou povahu a při dobře vedené výchově bude poslouchat i starší děti. Špringr je ideální volbou pro aktivní rodinu, která ráda tráví čas v přírodě. 

Vipet
Pokud nemáte příliš velké nároky na cvičitelnost, pes vhodný do bytu a k dětem je i vipet. Jakákoliv agresivita je mu cizí, avšak není tak hravý a ovladatelný jako jiná plemena. Vipet je spíše mazlivým společníkem než parťákem na hry a dovádění. Ačkoliv není tak silně fixován na pronásledování pohybující se kořisti jako jiní chrti, přece jen má silný lovecký pud, důkladně proto zvažte, kde ho pustíte z vodítka. Velkou výhodou vipetů je, že jen velmi málo línají a také postrádají typický psí odér, což z nich dělá vynikající plemeno do městského bytu. 

West highland white teriér
Veselý westík je výborný malý pes k dětem. Jako všichni teriéři, také westík mívá občas svou hlavu a jeho výchova vyžaduje určitou důslednost. V podstatě je to však dobrák a není tak ostrý jako většina jiných teriérů. Pokud ho navíc budete pravidelně trimovat, nebude téměř pouštět chlupy. Nikdy ho ale nestříhejte strojkem, nenávratně byste zničili strukturu srsti. Trimování není žádná velká věda, nejde-li právě o výstavní úpravu, můžete to s trochou cviku zvládnout i doma

Pudl
Další adept na titul „nejlepší pes k dětem“ je pudl. Pudlové jsou učenliví a kamarádští psi, menší velikostní rázy (toy a trpasličí) navíc mohou starší děti i samostatně venčit, protože je fyzicky zvládnou. Střední pudlové jsou zase ideální volbou pro sportovně založenou rodinu ‒ udrží krok i na náročných túrách, hodí se i pro agility, dogdancing a další kynologické sporty. Největší královský pudl se dokonce uplatňuje i jako asistenční nebo záchranářský pes. A bonus na závěr ‒ srst pudlů sice vyžaduje pravidelné vyčesávání, protože snadno plstnatí, zato v podstatě nelíná.

Grifonci
Z trochu vzácnějších plemen by vám mohl vyhovovat malý grifonek ‒ uličník s tváří roztomilého skřítka. Grifonci jsou vlastně tři ‒ dva hrubosrstí (černý belgický a červený bruselský) a hladkosrstý brabantský grifonek. Všechno to jsou drobní pejsci s příjemnou povahou, velmi přítulní a laskaví, se silnou vazbou na svou rodinu. S grifonkem se určitě nikdy nebudete nudit, nenechávejte ho ale dlouho o samotě, potřebuje společnost. 

Abyste si vybrali toho nejvhodnějšího psa k dětem, neřiďte se pouze vzhledem, ale zjistěte si i povahové vlastnosti a specifika daného plemene. Správná volba plemene je totiž klíčová pro spokojené a klidné soužití.

Autor fotografií zdroj: Shutterstock
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru