Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Dovolená se psem u moře na jihu i severu
Sdílet:

Dovolená se psem u moře na jihu i severu

Psi
Všeobecné

Nedokážete si představit letní dovolenou jinak než u moře? Nemusíte kvůli tomu svého mazlíčka odkládat do psího hotelu ani mu shánět hlídání. V následujících odstavcích poradíme, kam k moři se psem a jak si společný pobyt užít bez komplikací.

Cestování se psem k moři

Nejoblíbenější dovolená se psem u moře je rozhodně v Chorvatsku, ale stále častěji vyrážejí Češi také do Itálie nebo Slovinska. V rámci Evropské unie musí pejsek splňovat několik základních podmínek. Především potřebuje mít vydaný Pas zvířete v zájmovém chovu (ten dostanete od oprávněného veterináře), být označený identifikačním mikročipem a v očkovacím průkazu musí mít platné očkování proti vzteklině. Vycestovat se psem starším 12 týdnů můžete až 21 dnů po dokončení vakcinace.

Některé země mají podmínky pro vstup mazlíčků přísnější. Za poněkud nepřátelskou se v tomhle směru dá označit hlavně Velká Británie, kde je povinná kompletní vakcinace i odčervení (při nedodržení vám pejska odeberou a umístí na několik dní do karantény). Zvláštní podmínky má také Finsko, Malta nebo například Irsko, kde se vyžaduje v rozmezí 24–120 hodin před vstupem ošetření psa proti echinokokům.

Oblíbené destinace, kam se psem k moři

Jestliže vyrážíte k moři poprvé, je dovolená v Chorvatsku se psem jasnou volbou. Češi jsou tradičními návštěvníky tamních letovisek, takže místní poskytovatelé ubytování a dalších služeb se již přizpůsobili rčení Co Čech, to pejskař. Pravděpodobně nejznámější lokality, kde si můžete užít pobyt i s mazlíčkem, jsou Krk, Hvar a Poleč, existuje však řada dalších dog-friendly míst. Pravidla pro vstup se psy na pláž se sice mohou lišit, ale obvykle je alespoň část prostoru označena a vyhrazena právě pro pejskaře. Podobné podmínky nabízí pro dovolenou se psem Slovinsko a také o něco nákladnější Itálie nebo Francie.

Dovolená se psem u moře na severu

Podle některých je letní dovolená se psem u moře zbytečné trápení, když jde o cesty do jižně položených zemí s horkým středomořským podnebím. I proto se mezi majiteli psů těší velké oblibě letní cesty k pobřeží na severu Evropy. Na území Polska a v Německu můžete očekávat zhruba stejný přístup ke psím hostům, jaký je u nás v Česku. Velmi přátelské prostředí (včetně speciálních psích pláží) vás čeká, když vyrazíte se psem k moři do Nizozemska. 
Chcete-li ještě dál na sever, kde si užijete divokou přírodu kolem fjordů a koupel v trochu chladnějších vodách, nabízí se vyrazit do Finska nebo Švédska, případně Dánska. Pečlivě si ale předem ověřte, jak se který stát staví ke psím turistům. Například poslední jmenované Dánsko striktně zakazuje na svém území pohyb některých plemen psů (například pitbull teriér, boerboel, brazilská fila, středoasijský pastevecký pes, kangal a také jejich kříženci).

Rozhodnete-li se však opravdu pro středomořské pláže, dejte si kromě vysokých teplot s rizikem přehřátí psa pozor také na srdeční červy – vnitřní parazity psů, kteří se u nás v podstatě nevyskytují, ale v zemích jižní Evropy jsou poměrně běžnou záležitostí. Psa proto před odjezdem ošetřete vhodným antiparazitikem, které na tyto nežádané hosty zabírá.

Cestování se psem letecky

Zatoužíte-li po exotičtější dovolené ve vzdálených destinacích, kam je třeba se přepravit letecky, pečlivě zvažte, jestli brát svého psa s sebou. Na palubu letadla mohou jen velmi malí psíci, nejčastější je váhový limit 8 kg, a to včetně bezpečné přepravky (podmínky si však každý přepravce může stanovit individuálně). Větší psi musí cestu absolvovat v přepravním boxu v zavazadlovém prostoru, a to pro ně může být velmi stresující. 

Mimo Evropskou unii také platí různé legislativní a veterinární požadavky pro vstup zvířat na území jednotlivých států. Zjistěte si tedy, jaké náležitosti musíte s pejskem splňovat, abyste byli do země vpuštěni.

Autor textu: Ing. Jana Lacková
Autor fotografií zdroj: Shutterstock
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru