Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Orientujete se v tom, jak krmit psa, aby byl v kondici?
Sdílet:

Orientujete se v tom, jak krmit psa, aby byl v kondici?

Psi
Krmení

Váš pes je jedlík a pořád by se cpal? S přibývajícími léty nejspíš přibývají i nevítaná kila. Anebo naopak potřebuje přibrat a nic mu není vhod? A co velká večeře před spaním, nezatíží pejska moc? Nebo řešíte citlivé zažívání svého svěřence? Podívejme se na to, jak krmit psa, aby byl zdravý a spokojený.

Jak správně krmit psa?

Strava je stěžejním bodem spokojeného a zdravého života vašeho psa. Neměli byste ji proto podceňovat. Pokud váháte, jak často krmit psa, využijte jednoduchou poučku: obecně platí, že čím mladší pes, tím častěji krmení dostává. Přechod ze štěněcího na dospělácký režim by měl být, jak po stránce složení potravy, tak frekvence krmení, pozvolný. Nic neuspěchejte. Ze štěněcích pěti dávek denně postupně přejděte na stravování jedenkrát nebo dvakrát za den. Krmení dvakrát denně se doporučuje hlavně u velkých plemen, aby se předešlo zdravotním komplikacím. 

U starých psů nebo psů, kteří mají s trávením potíže, je vhodné dávky pro změnu mírně navýšit a krmit po menších porcích častěji, třeba třikrát denně. Velikost porcí také uzpůsobte aktivitě vašeho pejska. 

Kolikrát denně krmit psa, už tušíte, další častou otázkou je ta, kdy krmit psa. Je lepší krmit psa ráno, nebo večer? Neexistuje univerzální odpověď a je pravděpodobné, že se na jejím zodpovězení domluvíte přímo se svým psem, podle toho, kdy to bude vyhovovat vám a kdy jemu. Obecně se preferuje krmení spíše v druhé polovině dne, odpoledne nebo večer, jelikož je po jídle vhodný klidový režim.

Čím krmit psa?

Pes je poměrně konzervativní tvor s konzervativním zažíváním, proto nevyžaduje vyloženě pestrou stravu. Na velké změny v jídelníčku si jeho organismus naopak musí zvykat déle a pozvolna. Přesný návod na krmení neexistuje, každý páníček bude preferovat jiný způsob – domácí kuchyni, syrovou stravu, suchou i vlhkou kupovanou potravu
Výživové trendy se navíc často mění. Pamatujte tedy hlavně na pravidelnost a složení z více přísad, které dohromady dodají vše potřebné. Při krmení psa pouhým masem ho připravíte o množství nezbytných složek, proto nezapomínejte na vnitřnosti, kosti, popřípadě zeleninu a ovoce
Pokud se váš společník stravuje výhradně granulemi, musí být skutečně kvalitní, s jasným složením a bez zbytečných dochucovadel a chemických přísad
Dalším řešením jsou kapsičky a konzervy pro psy, ale rovněž dbejte na to, aby porce obsahovaly i přílohy. Veškeré krmivo určené pro psy nakupujte v ověřených, specializovaných obchodech – supermarkety obvykle nepřinášejí kvalitní produkty. Vždy rozhoduje kvalita, nikoliv kvantita a nablýskaný obal.

Krmit psa masem, nebo granulemi?

Je zjevné, že i nejkvalitnější granule jsou vždy upravované, a maso tedy bude pro psa vždy přirozenější stravou. Maso pro psy pochopitelně nemusí být jen tepelně upravené, oblíbeným způsobem krmení je takzvaný BARF – syrové maso, kosti a vnitřnosti. Vašemu psovi přinese velice přirozený a zdravý jídelníček, na přípravu a celkovou kontrolu je nicméně tato kuchyně náročnější. Při řešení, jak krmit psa masem, vedle důrazu na čerstvost a kvalitu masa musíte dbát i na jeho tučnost, množství minerálů a vitaminů a rozhodně nezapomínat opět na celkovou vyváženost – v žádném případě totiž nelze psa krmit holou svalovinou. To totiž vede zejména k narušení poměru vápníku a fosforu v organismu, čímž svému parťákovi můžete zadělat na závažné problémy. Kromě odborné literatury a některé na internetu dostupné kalkulačky krmné dávky si připravte rovněž velký mrazák, kde budete maso uchovávat.

Problémy s trávením

Alergenem v jídelníčku se může stát cokoliv. Pokud se u psa projevuje nevolnost, opakované zvracení, průjem, nadýmání a stejně tak kožní potíže, může se jednat o projevy poruchy zažívání. Čím krmit psa s citlivým zažíváním? Hlavně je nutné ve stravě objevit nežádoucí složku (například určitý typ proteinů) a poté urychleně ze stravy vyřadit to, co nežádoucí reakci způsobuje. Současná výroba psího krmení ale na psy alergiky poměrně myslí, pes by proto neměl být nijak výrazně ochuzen.
Ne vždy se však v případě trávicích potíží musí hned jednat o alergii. Někteří psi mají zkrátka zažívání citlivé a jen tak něco jim nesedne. V těchto případech je potřeba zkoušet – granule, BARF a možná se se zvěrolékařem poradit i o speciální veterinární dietě. Jakmile konečně přijdete na to, co psovi sedí, dalším experimentům se spíše vyhněte. 

Starosti vám může způsobit i podvýživa psa. Mohl podstoupit operaci nebo prodělat chorobu, zkrátka zhubl a je třeba mu zase pomoci k normální hmotnosti. Čím krmit psa, aby přibral? Můžete to zkusit s tuky například v rybách, častěji zařazovat tučné vnitřnosti, škvarky, vajíčka, kvasnice i sádlo, vhodný je tvaroh a podobná přilepšení. Neplatí, že krmením velkého množství čehokoliv váš pes snadno ztloustne a udělá mu to dobře. Jak krmit podvyživeného psa, vám může poradit veterinář. Jednotlivé složky stravy nemají organismus zatěžovat, ale být snadno stravitelné a mít vysokou energetickou hodnotu.

Několik rad závěrem:

  • Omezování jídelníčku není týrání hlady. Nedejte na psy. Spousta z nich, budou-li mít trvalý přísun, bude pravděpodobně jíst jako smyslů zbavená. Ani se tak nenadějete a máte doma obézního psa
  • Vyvarujte se prudkých změn ve složení jídelníčku nebo nárazového navyšování či snižování dávek. Nechte psa si na každou změnu zvyknout.
  • Nekrmte psa zbytky od oběda, pokud jsou solené nebo jinak kořeněné. Pes má opravdu jiné chutě a ty lidské by mu mohly ublížit. A vždy mějte na paměti také vše, co pes nesmí jíst
  • Nikdy nezapomínejte na celodenní přísun vody.

Tak ať chutná!

Autor textu: Pavla Skalová
Autor fotografií zdroj: Shutterstock
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru