Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Místo psa špekáček aneb proč obézní pes není jen estetický problém
Sdílet:

Místo psa špekáček aneb proč obézní pes není jen estetický problém

Psi
Nemoci

Civilizační choroby, mezi které patří také obezita, se dávno netýkají jen lidí, ale také jejich čtyřnohých přátel. Zejména blahobyt v podobě nedostatku pohybu a překrmování vede k tomu, že se ani nenadějete a z potomka divoké šelmy je najednou líný, obézní pes

Původce problému není většinou třeba hledat daleko – na vině je nejčastěji sám majitel. Mnozí se netají tím, že jim jejich chlupatá koule připadá roztomilá a že svého miláčka nebudou týrat hlady. Často si bohužel neuvědomují, že nadváha u psa není pouze estetický problém, ale jejich mazlíčkům reálně zkracuje život.

S obezitou u psa se, opět stejně jako u lidí, pojí řada zdravotních problémů, mezi nimi cukrovka, problémy se srdcem a dýcháním, močové kameny, onemocnění jater i závažné problémy s pohybovým aparátem. Všechny tyto obtíže psovi minimálně snižují kvalitu života, některé však mohou vést až k jeho úmrtí. 

Co způsobuje obezitu u psa

Kromě láskyplných majitelů, kteří neodolají nabízet svému miláčkovi jídlo od stolu a ládují pažravého psa množstvím laskominek, může být částečně na vině i kastrace. Kastrace, přese všechny své nesporné výhody, je výrazným zásahem do hormonálního systému psa. Ten má pak často větší chuť k jídlu a menší chuť k fyzické aktivitě. 
Přestože však kastrovaní psi k nadváze inklinují, nedá se tento zákrok uvést jako hlavní faktor. Kontrola apetitu kastrovaného psa, stejně jako jeho energetický výdej prostřednictvím fyzické aktivity, stále zůstává v režii majitele.

Dalším z faktorů, který může vést k nadváze psa, bývá nemoc. Často se jedná o sníženou funkci štítné žlázy nebo Cushingův syndrom – onemocnění kůry nadledvin, které mají opět svou zásadní roli v udržování hormonální rovnováhy. V tomto případě mívají psi znatelné velké, povislé břicho, přičemž zbytek těla zůstává štíhlý.

Některá plemena mají genetickou predispozici k zvýšenému ukládání tuku, a jsou tak k obezitě náchylnější. Mezi ně patří třeba retrívři, baseti, čivavyfrancouzský buldoček a mnoho dalších.

Jak poznat obézního psa

Pravidelné vážení je samozřejmě spolehlivým způsobem, jak poznat, že váš pes nepřibírá. Příliš tlustého psa však pochopitelně poznáte už při pohledu, ačkoliv pejskařská láska už zastínila oko nejednoho pozorovatele. V případě, že však u svého psa běžným pohmatem nenahmatáte žebra a také vizuální kontrolou zjišťujete, že vás pes vypadá jako soudek, měli byste jednat. 

Na principu pohmatu a vizuální kontroly je také založena metoda BCS (z anglického body condition score – index tělesné kondice), která je hodnocena jako jedna z nejspolehlivějších pro určení kondice psa. Má čtyři stupně: podváha, ideální váha, nadváha a obezita, které se kromě vizuálního posouzení určují právě pohmatem tělesného tuku na hrudníku, páteři a v pase. 

Další, ale méně spolehlivou metodou, je RBW – relativní tělesná hmotnost. Ta se vypočítá jako podíl současné hmotnosti psa a ideální hmotnosti plemene, kdy ideální hodnotou je 1 (současná hmotnost se rovná ideální hmotnosti). Tato metoda je samozřejmě těžko aplikovatelná u kříženců a její výpovědní hodnotě nenahrává ani rozdílnost hmotnosti v psí populaci, kdy se váhové rozdíly mezi zdravými jedinci stejného plemene mohou klidně pohybovat v rozsahu několika kilogramů.

Jak s obezitou zatočit

Před samotným nasazením diety vždy raději navštivte svého veterináře a nechte psa vyšetřit, abyste vyloučili nebo včas přišli na možné nemoci, které obezitu zapříčinily, nebo jež v jejím důsledku naopak vznikly. Na základě vyšetření veterinář stanoví léčbu a dietní program. Její součástí může být dietní krmivo, například speciální granule pro obézní psy, zákaz pamlsků a zvýšená fyzická aktivita. 

Jakkoliv drastická se vám doporučení veterináře budou zdát, dbejte na ně. Váš miláček ani na dietě hlady rozhodně neumře, naopak se bude moct ze života radovat o to víc, když bude o pár kilo lehčí. 

Nejlepší je prevence

Dopřejte svému psovi, pokud mu to zdraví dovolí, dostatečný pohyb. Pravidelnými procházkami uděláte dobře nejen svému psovi, ale také sobě. Obyčejné házení balonku pomůže udržet psa v kondici, a pokud váš pes rád plave, můžete mít úplně vyhráno. Plavání je totiž ideální pohyb, u kterého si pes (tím spíše tlustý pes) nenamáhá klouby. Populární je dnes třeba také canicross a další psí sporty, u nichž se zapotí jak chlupáči, tak jejich páníčci. 

Zaměřte se také na kvalitní krmivo, které budete psovi podávat v optimálních dávkách v závislosti na jeho velikosti, věku a kondici. Samozřejmě není vhodné nechávat psa hladovět, ale mějte na paměti, že spousta psů se bude cpát, dokud budou mít čím. 

Autor textu: Edita Mášová
Autor fotografií zdroj: Shutterstock
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru