Bernský salašnický pes - degenerace plemene?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Neregistrovaný uživatel

9.1.2011 12:23
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.60.162

Dobrý den,
ráda bych znala vaše zkušenosti s BSP.Kolika let se dožili vaši psi a zda trpěli zdravotními problémy.Měla jsem 2 s PP,nepříbuzné,z kvalitních chovů.Bohužel nám obě zemřely velmi mladé na rakovinu.
První v necelých 5 letech,zhoubný nádor kosti (osteocytom),měla také entropium očí, které jsme jí nechali odoperovat.Druhá fenka zemřela v 6.5 letech,zhoubný nádor kůže(,mastocytom), byla přecitlivělá na kuřecí granule(krmena jehněčím).Obě fenky byly krmeny superprémiovým krmením po celý život.
I když je tohle plemeno moje srdeční záležitost,neměla jsem sílu pořídit dalšího berňáčka a zvolila jsem jiné plemeno.Jaké zkušenosti s chovem berňáků máte vy? Je to náhoda nebo se toto plemeno řítí do záhuby?

Neregistrovaný uživatel

9.1.2011 16:42
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.90.211

Já osobně si myslím, že berňáci mají ten problém jako většina velmi populárních plemen. Dříve neobvyklé a poměrně zdravé plemeno se stalo hitem a začali chovat i lidé, kteří tomu absolutně nerozuměli, jen chtěli vydělat nebo si prostě udělat radost štěňátky, ale nad zdravím moc nepřemýšleli. Já si kupovala BSP v roce 1999 a v našem stotisícovém městě jsme ho měli asi čtyři, takže vlastně výjimka. Pes byl zdravý, v podstatě mu celý život nic nebylo, až v osmi letech měl trochu problém s prostatou a v devíti už se občas (ale skutečně jen občas) hůře zvedal, ale jinak ok. Zemřel právě v těch devíti na torzi žaludku, takže předpokládám, že pokud by se tahle nešťastná náhoda nestala, ještě by s námi pár let vydržel. Sousedé si BSP pořizovali asi tři roky po nás, je mu tedy cca 8 a taky je v pořádku. Ale potkávám několik mladších berňáčků a ty mají nějaké problémy skoro všichni...

Neregistrovaný uživatel

9.1.2011 17:02
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.69.182

My jsme kupovali berňáka v roce 1998, byl teda bez PP, ale naprosto v pořádku, dožil se 12 let..

Neregistrovaný uživatel

9.1.2011 17:03
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.4.162

Bohužel i podle stastistik se BSP dožívá v průmeru 6,7 let.smajlík

Neregistrovaný uživatel

9.1.2011 17:09
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.158.43

Lehce mimo téma, ale mohla byste prosím více napsat o tom mastocytomu? Kdy byl diagnostikován, jaká byla léčba, jak dlouho to vše trvalo, jestli se to opakovalo, apod? Máme stejnou diagnózu u jiného plemene a články, které jsem zatím přečetla, uvádějí ne zrovna stejné informace. Jakou zkušenost máte vy?

Neregistrovaný uživatel

9.1.2011 17:38
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.101.35

Začnete uvažovat, zda není problém v krmení těmi prémiovými a bůhvíjakými chemickými bobulemi.

Neregistrovaný uživatel

9.1.2011 17:45
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.170.30

chemickymi bobulemi-hahaha! to je dobrý!smajlíksem se pobavila !!

Neregistrovaný uživatel

9.1.2011 18:59
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.43.2

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Lehce mimo téma, ale mohla byste prosím více napsat o tom mastocytomu? Kdy byl diagnostikován, jaká byla léčba, jak dlouho to vše trvalo, jestli se to opakovalo, apod? Máme stejnou diagnózu u jiného plemene a články, které jsem zatím přečetla, uvádějí ne zrovna stejné informace. Jakou zkušenost máte vy?

Mastocytom stupeň 3-4 u 12ti leté fenky šarpeje. Operativně odstraněny 2 bouličky se strany na krku, ale z histologockého vyšetření byl závěr, že to prorostlo do okolí a i když jí vzali ohromné okolní kusy tkáně, tak to bylo už i tam. A to šarpejka měla té kůže na rozdávání. Přežila operaci asi 10 měsíců, nakonec jsme ji museli nechat uspat, měla bolesti a přestala žrát a vůbec to vzdala.

Neregistrovaný uživatel

9.1.2011 19:03
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.60.162

K mastocytomu- u fenky jsem nahmatala malou tvrdou bulku na hrudníku,byla pohyblivá,ostře ohraničená.Dva veterináři mi řekli, že je to tukové a ať to pustím z hlavy.Po několika měsících se začla zvětšovat,rozhodla jsem se pro odstranění-tukové bulky! Pro jistotu jsem nechala udělat histologii a pak mi sdělili diagnózu mastocytom 1.stupně.Dále bez léčby.Neuplynulo 14 dní a já jsem nedaleko od místa řezu našla další bouličku cca 0.5 cm(mastocytom 2.stupně) a nahmatala jsem i zvětšenou mízní uzlinu v podpaží.Opět jsem nádor i s uzlinou nechala odstranit.Bohužel po operaci se začali v místě nádorů tvořit spoustu dalších boulí až měla fenka pod tlapou velký nádor.Do 2 měsíců jí nádor metastázoval do žaludku a fena začala krvácet.Musali jsme jí nechat uspat.Dodnes si vyčítám, zda jsem jí měla vůbec nechat operovat, přišlo mně, že se to rozjelo až po operacích.Veterinář tvrdil, že u bernských je většinou průběh nemocí horší než u jiných plemen.Např. boxeři se s tímto typem nádoru poměrně dobře vyrovnají.Je to už 8 měsíců a stále mě ztráta milované fenky nepřebolela.
Odborně: Mastocytom je vlastně nekontrolovatelný růst žírných buněk, které se vyskytují i při alergických reakcích,metástázuje do zažívacího ústrojí.
Přeji Vám mnoho sil v boji a uzdravení, snad budete mít více štěstí.

Neregistrovaný uživatel

9.1.2011 19:16
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.158.43

Děkuji za informace o mastocytomu - u nás to (nejspíš bohudík) probíhá jinak a sami veterináři moc neví..

Cca 2,5 roku zpět byl diagnostikován mastocytom 2-3 stupně, prognóza nepříznivá - bulka byla zdrsněná a zvětšovala se. Od té doby v půlročních intervalech vyoperovány ještě další dvě bulky (celkem tedy tři) u všech se potvrdil mastocytom. U druhé bulky nám 4 veterináři nezávisle na sobě řekli, že to bude tukové, ať s tím nic neděláme (bulka byla na jiném místě, velká asi jako čočka, úplně hladká, všichni vetové byli s předchozí diagnózou seznámeni). I přesto jsme nechali udělat biopsii, kde se opět potvrdil mastocytom, takže to šlo pryč. Nyní v dubnu to bude rok od poslední informace, fena má 6 let. Nikdo na ní nic nepozná, nic jí není a nechybí (ťuk, ťuk). Bylo nám řečeno, že pokud se do půl roku od operace neojbeví další bulka, mohlo by být vyhráno, ale nevím, jak dalece tomu věřit. Taktéž nám totiž byla například řečeno, že pokud se objeví bulky, tak na stejném místě, jako již ty vytažené - ty naše tři byly vždy na druhém konci těla. Všichni jen doufáme, že už se to neobjeví..

Neregistrovaný uživatel

9.1.2011 19:40
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.120.123

Začnete uvažovat, zda není problém v krmení těmi prémiovými a bůhvíjakými chemickými bobulemi.

O chemických bobulích to fakt není, když máte velkou populaci psů krmených stejným krmením, statisticky vám berňáci umřou na rakovinu častěji a dřív než jiná plemena - mají k tomu genetickou predispozici. Stejně jako ze stejné skupiny to budou častěji NO, kteří budou utraceni pro ochrnutí pánevních končetin, yorkové budou mít problémy s kolabovanou tracheou, šarpíci budou mít odoperované oči a westíci budou alergici.

Neregistrovaný uživatel

9.1.2011 20:16
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.1.3

O chemických bobulích to fakt není, když máte velkou populaci psů krmených stejným krmením, statisticky vám berňáci umřou na rakovinu častěji a dřív než jiná plemena - mají k tomu genetickou predispozici. Stejně jako ze stejné skupiny to budou častěji NO, kteří budou utraceni pro ochrnutí pánevních končetin, yorkové budou mít problémy s kolabovanou tracheou, šarpíci budou mít odoperované oči a westíci budou alergici.

myslím, že je to spíš myšleno tak, že ty chemie v granulích postupu nemocí nebo jejich objevení se pomáhají.

Neregistrovaný uživatel

9.1.2011 23:46
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.143.49

Když jsou granule tak chemické, myslíte, že když psovi vaříte nebo krmíte barf, že v tom chemie není? Které zvíře nebo rostlina dnes rostou bez chemie. Já své dva briardy kmím granulemi od narození a kupodivu jsou stále zdraví a vitální...ťuk ťuk ťuk...i ve svých 11 a téměř 9 letech.

Neregistrovaný uživatel

10.1.2011 06:03
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.17.86

Dobrý den,
ráda bych znala vaše zkušenosti s BSP.Kolika let se dožili vaši psi a zda trpěli zdravotními problémy.Měla jsem 2 s PP,nepříbuzné,z kvalitních chovů.Bohužel nám obě zemřely velmi mladé na rakovinu.
První v necelých 5 letech,zhoubný nádor kosti (osteocytom),měla také entropium očí, které jsme jí nechali odoperovat.Druhá fenka zemřela v 6.5 letech,zhoubný nádor kůže(,mastocytom), byla přecitlivělá na kuřecí granule(krmena jehněčím).Obě fenky byly krmeny superprémiovým krmením po celý život.
I když je tohle plemeno moje srdeční záležitost,neměla jsem sílu pořídit dalšího berňáčka a zvolila jsem jiné plemeno.Jaké zkušenosti s chovem berňáků máte vy? Je to náhoda nebo se toto plemeno řítí do záhuby?

Dobré ráno,
mám stejnou zkušenost, bohužel. BSP se také stalo srdeční záležitostí, ale...

První fenka bez PP se dožila 5,5 let, nevíme na co zemřela, bylo to strašně rychlé, s veterinářem jsme se domnívali, že je jen nachlazená, na pitvu jsem neměla sílu, byla jsem v šoku..

Začala jsem hledat na Internetu a od známých různé informace a zjistila, že průměrný věk berňáků v ČR je opravdu jen těch 7 let jak už tu někdo psal v zahraničí kolem 10 let. Nejčastější příčinou úmrtí je rakovina a selhání ledvin.

Druhou fenka byla s PP, pečlivě jsem několik týdnů vybírala, studovala rodokmeny, dožité věky, vybrala jsem zahraniční spojení... no a druhá berňačka mi umřela v srpnu ve 2,5 letech na selhání ledvin. 4 měsíce jsme bojovali, nikomu bych to nepřála zažít.. od té doby po berňácích jen smutně koukám, už nemám odvahu, sílu ani finance...
Strávili jsme spoustu času v ordinace veterináře, od něj vím, že v posledních letech umírají mladá zvířata i ostatních plemen, nedá se říct, že by tento problém měli jen berňáci, každé plemeno má něco...
Proč se tomu tak děje? Můžeme jen spekulovat.
Dá se to srovnat i s lidmi. Podle statistik onemocní každý třetí člověk rakovinou, docela síla, ne?

Nechávám tomu volný průběh, říkám si, že třeba si vemu nějakého v nouzi, anebo zvolím časem úplně jiné plemeno.

Zajímalo by mě, jestli někdo neví, jak je na tom tohle plemeno v zahraničí, jestli mají také ty samé problémy, anebo jsme si to tu jen my zavařili nevhodnými spojeními a velkou popularitou. Co třeba taková země původu?smajlík

Neregistrovaný uživatel

10.1.2011 08:13
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.52.38

Taky mám bohužel stejnou zkušenost....první fenka v 5ti letech na torzi žaludku ( taky u BSP velice časté, jak jsem později zjišťovala), druhou fenku jsme hodně pečlivě vybírali, přesto odešla v 8mi letech na rakovinu ledvin. Je to krásné plemeno, ale už ho nechci........

Neregistrovaný uživatel

10.1.2011 08:16
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.36.229

To stejné 4,5 roku, rakovina mléčné žlázy. 2x operace....k ničemu

Neregistrovaný uživatel

10.1.2011 08:46
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.9.14

Ziju v zahranici, konkretne v Belgii. BSP nemam, ale bohuzel jsem jich potkavala docela dost na psi hydroterapii, kam jsem chodila se svoji fenkou. Hydroterapeutka, ktera toto centrum pro psy provozuje mi vypravela, ze s bernaky je to zde opravdu bida, chodi k ni uz i s pulrocnimi stenaty. Vetsinou maji v haji kycle, nekdy i lokty, nekteri oboji. Vetsinou se jednalo o psy zakoupene ve zverimexech (bohuzel zde dost bezne), ale byli tam i pejskove s PP. Jak jsou na tom s rakovinou nevim, ale vetsina tech psu co jsem videla uz tom pulroce mela pohybove problemy, takze ti se te rakoviny mozna ani nedoziji, chudaci.
BSP vidam casto na vystavach, protoze se o ne nijak zvlast nezajimam tak jsem nezjistovala, jak dlouho se zde doziji. Jen mi pripada, ze se porad zmensuji, to co ted na vystavach vidim, by neutahlo ani mini vozik s bandaskou mleka. A maji nejake kratke nozicky smajlík Rozhodcim to ale evidentne nevadi.

Neregistrovaný uživatel

10.1.2011 09:04
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.52.38

jestli to nebude úzkou příbuzenskou plemenitbou hned od začátku, četla jsem někde, že po válce málem vyhynuli a moderní chov byl obnoven na asi 7 jedincích.......

Neregistrovaný uživatel

10.1.2011 09:15
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.17.86

jestli to nebude úzkou příbuzenskou plemenitbou hned od začátku, četla jsem někde, že po válce málem vyhynuli a moderní chov byl obnoven na asi 7 jedincích.......

Tomu nenasvědčuje to, co už tu někdo psal, dříve před 10-15 lety se berňák běžně 10-12 let dožil.

Neregistrovaný uživatel

10.1.2011 09:21
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.52.38

Tomu nenasvědčuje to, co už tu někdo psal, dříve před 10-15 lety se berňák běžně 10-12 let dožil.

Tak to nevím, první fenku jsme si pořídili před 17ti lety a když nám v 5ti letech odešla a začala jsem se více o zdraví BSP zajímat, zjistila jsem, že ani její předkové se nedožívali vyššího věku.... bohužel.

Neregistrovaný uživatel

10.1.2011 09:29
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.216.60

Negativní důsledky příbuzenské plemenitby se většinou neprojeví hned, ale až po x generacích. Záleží na míře příbuznosti a na tom, jak se dále v chovu s těmito jedinci z příbuzenské plemenitby pracuje, zda došlo k přikřížení jiného plemene atd. atd. Menší životaschopnost, větší výskyt dědičných chorob a tak samozřejmě patří k těm hlavním důsledkům.

Neregistrovaný uživatel

10.1.2011 15:24
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.8.227

myslím, že je to spíš myšleno tak, že ty chemie v granulích postupu nemocí nebo jejich objevení se pomáhají.

Jestli to spíš není tím, že jezdí mnohem víc aut a hafani chodí nízko a dýchají ty rakovinotvorné sračky ..do sebe.....vždyť i lidé trpí víc rakovinami.......i dříve......(nemusí být staří).

Neregistrovaný uživatel

10.1.2011 16:06
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.1.14

však se taky podívejte, jak ten chov u nás vypadá... ze zdraví se hledí jen na dysplazie... u bonitace je nejvíc zajímá šířka hlavy, obvod hlavy, délka čenichu, obvod nadprstí atd. vždyť to jsou informace k ničemu.... kdyby to aspoň měřili pořádně... náš pes má hřbet delší než celé tělo.... navíc i když ten pes je agresivní a nechce se nechat změřit, tak se nějak změří a do chovu ho pustí.... i na výstavách už jsem viděla BSP, kteří se agresivně chovali k majitelům :-( do chovu pustí snad všechno, co má 4 nohy.... kdyby aspon ty bonitace byly objektivní, ale některým psům tam zapíší každý křivý chlup a může to být i Evropský vítěz (kdo se u BSP pohybuje, ví, o čem mluvím), na druhou stranu pes, který vypadá tak, že byste mu dali pětikorunu, nemá v kódu skoro nic... na povahy se nehledí vůbec... to bychom se mohli inspirovat na Slovensku, kde teď mají povahovou zkoušku součástí bonitace....
takže se uchovní všechno a kryje se všechno se vším... samozřejmě jsou výjimky, ale musíte hledat.... my máme chovného psa, ale lidi nejvíc zajímá kolik to bude stát a jak to k nám mají daleko... jestli se k sobě ti psi hodí, co z toho může vyjít, jestli jsou příbuzní, to je nezajímá.... jednou nám psali jedni, fena měla stejné předky ("dědu a pradědu", jeden od otce a jeden od matky, stejně jako náš pes), ale to přece nevadí, oni to povolí...

Neregistrovaný uživatel

10.1.2011 16:24
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.121.253

A nevíte, jestli na tom je podobně i ten krátkosrstý - velký švýcarský salašnický nebo jak se jmenuje?

Neregistrovaný uživatel

10.1.2011 17:23
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.195.228

Jestli to spíš není tím, že jezdí mnohem víc aut a hafani chodí nízko a dýchají ty rakovinotvorné sračky ..do sebe.....vždyť i lidé trpí víc rakovinami.......i dříve......(nemusí být staří).

tak to by ale po tom na tom měla být všechna plemena setejně, a ne že berňáci jse dožívají 5-ti let, ale pudli, vipeti, kokři, belgičáci apod. se stále běžně dožívají 13ti let smajlík

Neregistrovaný uživatel

10.1.2011 17:26
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.90.211

Já mám velkého švýcara, ti jsou na tom zatím lépe, protože je jich málo, ale zase mají hodně osteochondrozy a dysplazky a teď jsem mluvila s pánem, co mu švýcar umřel v šesti letech na rakovinu páteře, takže to taky není úplně ono...ale naštěstí švýcaři nejsou psi pro každého, mají jinou, složitější povahu než berňáci, takže se snad tolik nerozšíří a jejich nemoci se podaří chovem držet na uzdě...

Neregistrovaný uživatel

22.3.2011 18:50
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.1.24

Ahoj, mam fenku BSP a mam sní ted velké problémy, přestala žrát, hrozně mi zhubla a často krvácí z nosu, navíc má krvavé flíčky v pravém oku. Nevěděli by jste co sní? Děkuji všem

Neregistrovaný uživatel

22.3.2011 18:57
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.173.61

Ahoj, mam fenku BSP a mam sní ted velké problémy, přestala žrát, hrozně mi zhubla a často krvácí z nosu, navíc má krvavé flíčky v pravém oku. Nevěděli by jste co sní? Děkuji všem

věděli. VETERINÁŘE.smajlík

Neregistrovaný uživatel

22.3.2011 18:59
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.1.24

A nevíte čím by to mohlo být způsobené? bude jí 6 let a veteřináře hrozně bojí

Neregistrovaný uživatel

22.3.2011 19:57
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.181.121

kdysi podobné příznaky u kočky ,bohužel nádor,musíte k vetovi

Neregistrovaný uživatel

22.3.2011 20:03
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.60.145

Dobrý den,

Do záhuby se neřítí jen BSP.
Koukněte se např. na retrívry, rotvajlery, německé ovčáky, ...smajlík

Neregistrovaný uživatel

22.3.2011 20:04
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.157.194

Takto vážné příznaky musíte řešit u veterináře! Pokud se fenka bojí, zkuste obvolat vety v okolí, jestli by k vám někdo nedojel nebo ji prostě do té ordinace dostrkejte. Je to pro její dobro!

Neregistrovaný uživatel

22.3.2011 20:15
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.1.24

kdysi podobné příznaky u kočky ,bohužel nádor,musíte k vetovi

A čeho to byl nádor?

Neregistrovaný uživatel

22.3.2011 21:11
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.6

Už jsem o berňácích slyšela...ale neušila jsem,že je to "až tak" Jinak známá,berňačka,smrt ve 4letech-ledviny.Nic proti takový plemeno bych nechtěla ani zadarmo:(

Neregistrovaný uživatel

22.3.2011 21:22
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.67.71

chemickymi bobulemi-hahaha! to je dobrý!smajlíksem se pobavila !!

ano, hloupí se smějí ve chvíli, kdy je potřeba myslet smajlík

Neregistrovaný uživatel

22.3.2011 22:34
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.210.58

Berňáky chovám řadu let a s tím dožítím je to různé.Jeden zašel na torzi žaludku v 5 letech,druhý se dožil 8 ,třetí 10 a ten poslední je 12 ti letý a je stále čilý.Všichni byli s PP.to asi záleží na spojení jedinců,když se podíváte třeba na stránky CHS. Z Hodolan,tak v odchovech dost jedinců kteří se dožily přes 10let , znám i fenku která se dožila 15let je to asi jako u jiných plemen nebo u lidí.

Neregistrovaný uživatel

22.3.2011 23:17
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.21.79

Nádor, leukemie, něco vážného. Strach stranou, odhadem by mohl pomoci aspoň pokus s prednisonem, ale CHCE TO VETERINÁŘE.

Neregistrovaný uživatel

23.3.2011 06:14
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.17.86

Příznaky vypadají na selhání ledvin. Okamžitě k veterináři a odebrat krev. Jiná možnost není. Držím palce a dejte vědět jak jste dopadli.

Neregistrovaný uživatel

23.3.2011 08:55
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.204.183

ano, hloupí se smějí ve chvíli, kdy je potřeba myslet smajlík

Ale no tak... Koukněte se někdy, co jíme my - lidé:-)

Neregistrovaný uživatel

23.3.2011 09:03
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.204.183

No to se na mě nezlobte, ale vůbec vás nechápu. Jak můžete fenku jen tak nechat a pak se jen tak mimochodem zeptat na internetové diskusi? Krev z nosu nikdy nevěští nic dobrého. Spíš mi přijde, že jste lakomí dát pár korun za veterináře a kryjete to tím, že se pes k vetovi bojí. - Který pes chodí rád k veterináři?! Náš se tam taky strašně bojí - a to tam chodíme jen na očkování, nikdy neměl žádné potíže., ale stejně se tam bojí.

Když se bude vaše dítě bát k zubaři, tak ho tam také nebudete brát a necháte mu shnít zuby?!smajlík

Neregistrovaný uživatel

23.3.2011 10:56
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.72.246

No to se na mě nezlobte, ale vůbec vás nechápu. Jak můžete fenku jen tak nechat a pak se jen tak mimochodem zeptat na internetové diskusi? Krev z nosu nikdy nevěští nic dobrého. Spíš mi přijde, že jste lakomí dát pár korun za veterináře a kryjete to tím, že se pes k vetovi bojí. - Který pes chodí rád k veterináři?! Náš se tam taky strašně bojí - a to tam chodíme jen na očkování, nikdy neměl žádné potíže., ale stejně se tam bojí.

Když se bude vaše dítě bát k zubaři, tak ho tam také nebudete brát a necháte mu shnít zuby?!smajlík

taky sem toho názoru ,každý pes se bojí veterináře ale to není důvod ho nechat bez pomoci pojít.

Neregistrovaný uživatel

23.3.2011 11:11
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.157.194

taky sem toho názoru ,každý pes se bojí veterináře ale to není důvod ho nechat bez pomoci pojít.

já měla tři psy a veterináře se bál jen jeden - ti ostatní si návštěvu veteriny vyloženě uživali (teda jeden pořád užívá :))

Neregistrovaný uživatel

23.3.2011 15:40
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.184.13

spíš se bojí vaše peněženka smajlík

Neregistrovaný uživatel

23.3.2011 15:51
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.101.77

Můj pes taky veterináře moc nemusí, ale to neznamená, že tam nebude chodit, o tom rozhoduju já. A mezi námi, s takovým problémem jaký popisujete bych šla k vetovi hned a teprve potom sem na diskuzismajlík

Neregistrovaný uživatel

23.3.2011 15:56
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.50.178

presne z tohoto dovodu uz bernakov pomaly skrtam zo zoznamu plemien, ktore by som chcela mat doma. mali sme PP fenku, ale v nedozitych 3 rokoch sme o nu prisli(autonehoda)...odvtedy som hladala vhodny par rodicov, mezditym prisiel iny pes(z utulku) a tak som to cele odlozila...
kazdopadne, bernakov z dialky viac-menej sledujem stale, mam vybratu chovku v rakusku, kde maju naozaj pomerne dlhoveke rodokmene a pomerne prirodzene umrtia(10 rokov je minimum)...ale je fakt, rakovina je naozaj rozsirena(staci si pozriet chovky, ktore maju zverejnene odchovy a "zivotaschopnost" odchovov..)

Neregistrovaný uživatel

24.3.2011 06:08
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.17.86

presne z tohoto dovodu uz bernakov pomaly skrtam zo zoznamu plemien, ktore by som chcela mat doma. mali sme PP fenku, ale v nedozitych 3 rokoch sme o nu prisli(autonehoda)...odvtedy som hladala vhodny par rodicov, mezditym prisiel iny pes(z utulku) a tak som to cele odlozila...
kazdopadne, bernakov z dialky viac-menej sledujem stale, mam vybratu chovku v rakusku, kde maju naozaj pomerne dlhoveke rodokmene a pomerne prirodzene umrtia(10 rokov je minimum)...ale je fakt, rakovina je naozaj rozsirena(staci si pozriet chovky, ktore maju zverejnene odchovy a "zivotaschopnost" odchovov..)

Jaká rakouská CHS to prosím je? Není to von Wiesmadern?
A nevíte jak je to se zdravím v belgické van't Stokerybos?

Netuší prosím někdo jak se v zahraničí pohybují ceny za štěně?

Neregistrovaný uživatel

25.3.2011 10:16
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.204.4

van’t Stokerybos patri asi k najznamejsim chovkam a ich odchovy sa nachadzaju v rodokmeni mnohych uspesnych psov.
Vynikaju hlavne velmi lubivym exterierom, cena predpokladam zacne od 1000€ vyssie /skor vyssie/ a nebude jednoduche
z tejto chovky ziskat stena, urcite si pockate, ale treba vyskusat. Popripade sa skusit skontaktovat s niekym kto stena od nich ma, co sa tyka CR - je tu jedna fenka v chs Codeli girls - velmi pekna a uz vyhodnotena aj na klby.

Co sa tyka skandinavksych krajin, daju sa tu najst takisto krasne a kvalitne zvierata, co by som si ale dala pozor, nebaziruju az tak na plnochruposti a nevadia im ani zalomky - co je napriklad v SR aj v CR vyradujuca podmienka z chovu.

Bernaci bohuzial trpia na urcite choroby, je to sposobene aj rozsirenostou a oblubenostou plemena, pri vybere treba zohladnit naozaj ten rodokmen a aj surodencov a dalsie pribuzenstvo ktore uz na "papieri" nenajdete, ale v dnesnej dobe internetu sa daju dohladat informacie celkom slusne. Samozrejme, netreba opomenut aj stastie pri vybere, nie vzdy sa vsetko zadari 100%, su to predsa zive tvory a genetika velmi nevyspytatelna. Dnes je uz aj pomerne vela choviek ktore zverejnuju na strankach statistiky odchovov, dlzka zivota, pricina umrtia, len to chce sa v tych udajoch dost pohrabat.

V kazdom pripade, drzim palce pri vybere, bernaci aj ked bojuju so svojimi problemami, su krasnym plemenom, ktore rozhodne stoji za to udrzat a zlepsovat v tom zdravicku :-)

Neregistrovaný uživatel

13.3.2012 11:41
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.201.113

Dobrý den
mohu napsat svou zkušenost. Měla jsem fenfu BSP s PP a musela jsem jí utratit kvůli selhání ledvin.Krmena super prémiovým krmivem Eukanuba celý život. Jsou to právě 2 hodiny co zemřela a jsem z toho úpně zničeá. Před týdnem sežrala něco špatného ( masné zbytky z kuchyně ), dostala zánět slinivky a následně jí zkolabovaly ledviny. 5 dnů jsem jí držela na kapačkách, ale bohužel se hodnoty v krvi zvyšovaly. Také zvažuji o jiném plemenu, i když BSP jsou moje srdeční záležitost. Držím všem majitelům palce !!!! Pavla z Ostravy

Neregistrovaný uživatel

13.3.2012 11:45
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.238.16

Dobrý den
mohu napsat svou zkušenost. Měla jsem fenfu BSP s PP a musela jsem jí utratit kvůli selhání ledvin.Krmena super prémiovým krmivem Eukanuba celý život. Jsou to právě 2 hodiny co zemřela a jsem z toho úpně zničeá. Před týdnem sežrala něco špatného ( masné zbytky z kuchyně ), dostala zánět slinivky a následně jí zkolabovaly ledviny. 5 dnů jsem jí držela na kapačkách, ale bohužel se hodnoty v krvi zvyšovaly. Také zvažuji o jiném plemenu, i když BSP jsou moje srdeční záležitost. Držím všem majitelům palce !!!! Pavla z Ostravy

Je mi vaší fenky líto, ale to, že dostala špatné jídlo není vina plemene... A to BSP nemám.

Neregistrovaný uživatel

13.3.2012 12:28
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.249.82

Rozumné by to bylo asi sečíst. Na začátku to jsou genetické dispozice. Ty vyměří určitý čas. Tam se může projevit i problém úzké variability tohoto plemene (příbuzenská plemenitba). Vše ostatní pak už jen zkracuje čas.Nevhodná strava, životní prostředí a vše další. Je to propojené. Jako u lidí....Miloš

Neregistrovaný uživatel

13.3.2012 15:27
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.17.86

Dobrý den

Nevyčítejte si to! To že jí selhaly ledviny kvůli zánětu slinivky Vám řekl veterinář? Já si to nemyslím. U BSP je selhání ledvin v takto mladém věku nejčastější příčinou. Je to genetická záležitost. Vím jak Vám je, soucítím s Vámi. Také mi umřela 2 letá salašnice na ledviny. smajlík

Neregistrovaný uživatel

13.3.2012 16:23
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.20.102

rakovinné nádory, selhání ledvin, torze žaludku. Asi nejčastější příčiny úhynu BSP, průměrný věk dožití kolem 7 let. Smutné..... Vedení klubu by mělo zpřísnit podmínky pro zařazení do chovu. A zvlášť u tohohle plemene považuju za trestuhodné množení bez PP..........

Neregistrovaný uživatel

13.3.2012 17:28
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.224.4

Do záhuby se neřítí jen BSP.
Koukněte se např. na retrívry, rotvajlery, německé ovčáky, ...smajlík

Ale tak rychle, jak se do záhuby řítí BSP, velký švýcarský salašnický pes a různé druhy retrívrů ( vesměs módní plmena na která se vrhli množitelé s PP, ale hlavně bez PP ) - tak rychle se tam rotvíci a NO neřítí.

Neregistrovaný uživatel

13.3.2012 18:50
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.255.220

Dobrý den

Upřímnou soustrast... Přeji také rychlé vzpamatování se a co nejúžasnější štěňátko, které zaplaší chmury. Ale hlavně na ni nezapomeňte.

Neregistrovaný uživatel

13.3.2012 19:50
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.146.82

Měli jsme 2 berňáký. První pes zemřel ve 3 měsích veterinář provedl pitvu, ale nezjistil příčinu smrti. Druhý berňák fenka měla selhání ledvin ve 2,5 letech po týdnu léčení na kapavkách jsme ji nechali uspat. Oba pejsci býli krmeni kvalitními granulemi a masem. Do třetího berňáka už jsme nešli a pořídili jsme si border kolii.

Neregistrovaný uživatel

13.3.2012 19:59
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.23.167

A byli tito s PP?

Neregistrovaný uživatel

7.4.2012 23:16
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.225.141

I já týden jezdím s moji 2.5 roku starou berňačkou s PP.po doktorech.Též chronické selhání ledvin.Brečím kudy chodím, nechce se mě věřit,že boj prohraje.Přestože c hovám 25 let jiné plemeno tak s takovou nemocí jsem se nesetkala jak doma ,tak ani v mých odchovech.Klub bernských salašnických psů,by se měl opravdu nad tímto závažným zdravotním problémem zamyslet a zpřísnit podmínky chovnosti.Moc mě mrzí,že jsem se zajímala před jejím pořízení hlavně o povahu. Když vezmu,že
naši kokři v jejím věku dozrávají a dožívají se od 13 a více let,nemohu tomu uvěřit a stále doufám ,že nemoc spolu zvládneme.

Neregistrovaný uživatel

9.5.2012 21:33
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.224.24

mám 4letou fenku BSP. Přestala žřát, zhubla, výsledky krve ukázaly selhání ledvin. Dnes jsme začaly chodit na kapačky adoufáme, že bude dobře. brečím kudy chodím a nějak se nemůžu smířit s tím, že by to měl být konec. je moc šikovná, hodná, mazlivá. před ní jsem měla vlčáka, ta umřela na nádor ve 13letech.bernáčci jsou moje srdečí záležitost, ale nevím jestli bych zvládla si vzít opět toto plemeno.smajlík

Neregistrovaný uživatel

9.5.2012 23:18
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.177.33

Napadlo mě ohledně těch ledvin...jěště žádný genetický test není že? Dá se třeba předcházet tomu nějak, že před krytím se dělají krevní testy zda je něco s ledvinami v nepořádku? To je tak jediné co mě napadá, nebo to chovatelé řeší jinak? Musí to být hrozné vidět odcházet psy milovaného plemene takto brzy....moje se klidně dožije 17let a nebývají všeobecně problémy s předčasnými úmrtí,ťuk,ťuk.

Neregistrovaný uživatel

10.5.2012 05:49
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.59.78

S těma NO to bude v posledních letech asi lepší. Už to neni tak módní plemeno, jako bylo.

Neregistrovaný uživatel

10.5.2012 06:35
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.107.205

Opravdu je to se zdravím berňáků asi horší než u jiných plemen - kamarádka má mladého psíka (2r.), má leukemii a potíže s klouby a ledvinami. Povahově je to nejúžasnější stvoření, velmi trpělivý při léčbě, ale zdravotně je na tom velmi zle.

Neregistrovaný uživatel

10.5.2012 10:18
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.17.86

Napadlo mě ohledně těch ledvin...jěště žádný genetický test není že? Dá se třeba předcházet tomu nějak, že před krytím se dělají krevní testy zda je něco s ledvinami v nepořádku? To je tak jediné co mě napadá, nebo to chovatelé řeší jinak? Musí to být hrozné vidět odcházet psy milovaného plemene takto brzy....moje se klidně dožije 17let a nebývají všeobecně problémy s předčasnými úmrtí,ťuk,ťuk.

Ne, myslím, že žádný genetický test není a obávám se, že ani krevní testy před krytím by tohle nevyřešily. Chtělo by to důsledně sledovat linie a zaznamenávat rodiče po kterých se nějaká taková choroba vyskytne. To se bohužel neděje.

Neregistrovaný uživatel

15.5.2012 06:30
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.104.69

Ne, myslím, že žádný genetický test není a obávám se, že ani krevní testy před krytím by tohle nevyřešily. Chtělo by to důsledně sledovat linie a zaznamenávat rodiče po kterých se nějaká taková choroba vyskytne. To se bohužel neděje.

ano to se opravdu neděje.Zjišťujete,že se klidně kryje se psy,kdy sestra umřela na selhání ledvin,3 roky stará fena,která po půl roce věku štěňat odejde na selhání ledvin a její potomci budou působit v chovu a to i v zahraničí.Je smutné,že to jsou i chovy poradců chovu a veterinářů.smajlík

Neregistrovaný uživatel

15.5.2012 13:38
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.104.69

Chce to jedině opravdu udělat genetický test,což nevím zda u nás je možné.Linie neuhlídáte.Nevěřím,že všichni chovatelé budou poctiví a zveřejní jejich odchovy.Někdy i ztratíte kontakt s majitelem. Rakovina a selhání ledvin je u tohoto plemene již v takovém stádiu,že klub berňáků by měl co nejrychleji tyto zdravotní problémy řešit. Povahově jsem si toto plemeno zamilovala,ale když vidíte jak se Vám 3 roky starý kamarád a člen rodiny strácí před očima a nemůžete pomoct je to moc smutné.

Neregistrovaný uživatel

15.5.2012 14:00
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.14.4

Nemám BSP, ale leonbergera - nemyslete si, že tam je to o něčem jiném - u hodně psů je ve věku 6-7 let diagnostikována rakovina. Mně začala pozdě na podzim fena kulhat. V lednu byl diagnostikován osteosarkom a dali nám rok ......... Zatím pořád bojujeme, ale nevypadá to nijak dobře

Neregistrovaný uživatel

24.6.2012 02:48
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.165.45

Náhodou to tu procitam a jsem zděšen.Našemu bernakovi byly v únoru tři roky.Je zatím teda absolutně bez problémů.U veta jsme byli akorát s uchem.Ale pochází z vrhu osmi štěňat,kde dvě zemřela v prvním měsíci právě na selhání ledvin.Je pravděpodobnost,že ho čeká stejný osud?Existuje ňáká prevence?

Neregistrovaný uživatel

24.6.2012 11:15
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.246.22

Přidávám zkušenosti s Bernáčky.Fenečku jsme naši první musely nechat uspat ve 4 letech na velký nádor v děloze.Operace už by nepomohla.
Naše druhá které ted budou v srpnu 3 roky jí byly zjištěny močové kameny se kterými jdeme na operaci :(

Neregistrovaný uživatel

13.7.2012 22:08
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.225.141

Přidávám zkušenosti s Bernáčky.Fenečku jsme naši první musely nechat uspat ve 4 letech na velký nádor v děloze.Operace už by nepomohla.
Naše druhá které ted budou v srpnu 3 roky jí byly zjištěny močové kameny se kterými jdeme na operaci :(

Opravdu obdivuji všechny co si pořídí dalšího berňáčka,přestože ví ,že mají velmi závažné zdravotní problémy.Já po zkušenosti kdy jsme minulé pondělí byli nuceni uspat naši necelé tři roky starou berňačku si další nepořídíme.

Neregistrovaný uživatel

14.7.2012 12:21
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.70.204

Těžko říci,jestli je to degenerace plemene.Ono ani u jiných plemen to není o moc lepší,ale stačí se podívat na nemocnost lidí,to je taky degenerace?Nebo je to spíš vlivem chemie všude kolem nás a projevuje se to ne jenom u lidí,ale i psů.Proč by zrovna psi měli být odolnější než lidi?

Neregistrovaný uživatel

14.7.2012 12:47
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.80.82

Těžko říci,jestli je to degenerace plemene.Ono ani u jiných plemen to není o moc lepší,ale stačí se podívat na nemocnost lidí,to je taky degenerace?Nebo je to spíš vlivem chemie všude kolem nás a projevuje se to ne jenom u lidí,ale i psů.Proč by zrovna psi měli být odolnější než lidi?

Jaká nemocnost lidí? Průměrný věk lidí (alespoň v "západním" světe) je nejvyšší z celé historie.

Neregistrovaný uživatel

14.7.2012 12:55
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.106.29

Já si myslím, že i ostatních plemen se věk zkracuje, naše první německá doga- pes se dožil 12 let a byl otráven, druhá pěti a s tou poslední jsme celý život bojovali s nefunkční slezinou a s veškerou péčí se dožila devíti. U našeho dalšího plemene se věk taky zkracoval z průměru na podobnost BSP, proto jsme sáhli na ruská plemena, kde je zatím věk dožití delší a nejsou tak zasažena nemocema srdce a podobně.krmíme klasicky, ne granule a veterináře známe jen u očkování, zatím do pěti let bez problémů

Neregistrovaný uživatel

14.7.2012 15:05
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.225.141

Já si myslím, že i ostatních plemen se věk zkracuje, naše první německá doga- pes se dožil 12 let a byl otráven, druhá pěti a s tou poslední jsme celý život bojovali s nefunkční slezinou a s veškerou péčí se dožila devíti. U našeho dalšího plemene se věk taky zkracoval z průměru na podobnost BSP, proto jsme sáhli na ruská plemena, kde je zatím věk dožití delší a nejsou tak zasažena nemocema srdce a podobně.krmíme klasicky, ne granule a veterináře známe jen u očkování, zatím do pěti let bez problémů

U dog před lety v některých chovatelských stanicích byla prováděna úzká příbuzenská plemenitba za úspěchem vavřínů..To se odrazí za několik let v chovech.Pochopitelně žádný letitý chovatel nebude do světa troubit jaké mu vylítly vady.Pokud je solidní chovatel ,tak se jim vyvaruje,ale ostatní chovatelé tím neznalí se dostávají do problémů..Proto některé kluby se začali stavět k různým genetickým vyšetřením .Bohužel na rakovinu asi opravdu žádné vyšetření není.Pak je lepší na takové linii nechovat.Myslím ale ,že oči,kyčle,lokty,srdce,ledviny lze řešit. Já jsem třeba přestala chovat na fené,kde ve všech třech vrzích pokaždé jiný otec mě vylítl nepravidelný zkus.Měla málopočetné vrhy a naštěstí nikdo dál v chovu nepokračuje.Po zdravotní stránce je to pouze kosmetická vada.Docela mě pobaví,když chovatelka,která odchovala tři vrhy berňáků na koupené feně,dnes je jí devět let,Vám tvrdí,že má zdravý chov přitom ji dva jedinci ve čtyřech letech odešli a neví údajně raděj na co.Nikdo z chovatelů bernáků nemá zdravý chov.Je to pouze otázkou času ,kdy se mu v chovu objeví takto závažné zdravotní vady.Nemají na ně udělány genetické testy. Podívejte se na jejich stránky jak dlouho chovají.Když je to dvanáct let tak je to hodně.Snadno si zavlečete do chovu zdravotní problém,ale horší je z něj se dostat. Nakryjí rychle fenu kolem dvou let,ta půl roku po prodeji štěňat odejde na selhání ledvin.Nevím jaká přísná kriteria mají leonbergři,ale berňáci je katastrofa.Myslím,že to je hlavně odezva,že se u nás začalo chovat na několika jedincích a vznikla příbuzenská plemenitba.Ti co to způsobili už možná je ani raděj nechovají.A Ti co nyní tvrdí po nich jak mají zdravý chov možná za nějaký čas taky spláčou nad chovem pokud v něm již nejvyšší čas nezačnou dělat určitá vyšetření.Ono stačí,když se Vám v chovu objeví něco nového.Proto všem,co jsou z bernských sal.vyléčeni,přeji s novými pejsky hodně a hodně zdraví a berňáčkům aby zodpovědní chovatelé to začali již řešit. .smajlík

Neregistrovaný uživatel

14.7.2012 18:54
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.27.102

Jaká nemocnost? Jaká jiná plemena? Lidi se v západním světě dožívají nejvyššího průměrného věku z celé zdokumentované historie lidstva. A co se týče psů, ti bohužel nesmrtelní nebudou, ale i pes velikosti berňáka by mohl žít klidně 12-14 let, jsou i srovnatelně velká plemena s takovou dobou dožití. Smrt ve čtyřech letech na selhání ledvin, to je stejné, jako by lidi z určité oblasti nebo rodiny umírali ve třiceti. Kdyby lidé v určité oblasti (myslím tím spíš to, že by si byli všichni příbuzní, než geograficky) nebo rodiny umírali v padesáti na rakovinu, tak by se na ně také jezdili dívat lidi z celého světa, co je s nimi špatně - a u psů tohle chovatelům připadá normální? Ne, tohle je degenerace plemene jak vyšitá.

Neregistrovaný uživatel

14.7.2012 20:14
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.106.29

Hledala jsem plemeno s delší dobou dožití a bez vážnějších zdrav. problémů. Můžete mi napsat která to jsou? jestli jsem se strefila správně.

Neregistrovaný uživatel

14.7.2012 21:50
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.225.141

Hledala jsem plemeno s delší dobou dožití a bez vážnějších zdrav. problémů. Můžete mi napsat která to jsou? jestli jsem se strefila správně.

Deset let by se mělo velké plemeno dožít.Aby odcházeli psi ve třech,čtyřech ,pěti letech to si myslím ,že je opravdu brzo.Pokud někdo má na takový chov a nebo pořízení žaludek ať si jej klidně u nás koupí.

Neregistrovaný uživatel

15.7.2012 11:05
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.49.95

Ale no tak... Koukněte se někdy, co jíme my - lidé:-)

Bohužel sra...ky máme ve všem.A rakovina se i u lidí objevuje čímdál častěji.Psi jsou k těmto věcem ještě citlivější.Myslím,že krmit barfem je lepší.V mase zas až tolik chemie jako v granulích není.Je to ale hlavně byznys.To co deklarují na pytli se nemusí stotožňovat s tím co je doopravdy v granulích.Já pro naše lidské jídlo taky nepoužívám instantní srágory a a polotovary atd.Mám v rodině dispozici k rakovině za 3 stran ,tak se to snažím alespoň nějak ovlivnit.Nechovám BSP,ale jiné velké plemeno a ti mí mají celkem dlouhověké rodiče,ale i tomuto plemeni se rakovina nevyhýbá.Je to ale podstatně mladší plemeno a není zatím tolik rozšířené,ale obávám se že časem to bude jako u BSP.Držím všem berňáčkům palce a přeji chovu jen rozumné chovatele.:-)

Neregistrovaný uživatel

15.7.2012 12:54
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.224.75

U dog před lety v některých chovatelských stanicích byla prováděna úzká příbuzenská plemenitba za úspěchem vavřínů..To se odrazí za několik let v chovech.Pochopitelně žádný letitý chovatel nebude do světa troubit jaké mu vylítly vady.Pokud je solidní chovatel ,tak se jim vyvaruje,ale ostatní chovatelé tím neznalí se dostávají do problémů..Proto některé kluby se začali stavět k různým genetickým vyšetřením .Bohužel na rakovinu asi opravdu žádné vyšetření není.Pak je lepší na takové linii nechovat.Myslím ale ,že oči,kyčle,lokty,srdce,ledviny lze řešit. Já jsem třeba přestala chovat na fené,kde ve všech třech vrzích pokaždé jiný otec mě vylítl nepravidelný zkus.Měla málopočetné vrhy a naštěstí nikdo dál v chovu nepokračuje.Po zdravotní stránce je to pouze kosmetická vada.Docela mě pobaví,když chovatelka,která odchovala tři vrhy berňáků na koupené feně,dnes je jí devět let,Vám tvrdí,že má zdravý chov přitom ji dva jedinci ve čtyřech letech odešli a neví údajně raděj na co.Nikdo z chovatelů bernáků nemá zdravý chov.Je to pouze otázkou času ,kdy se mu v chovu objeví takto závažné zdravotní vady.Nemají na ně udělány genetické testy. Podívejte se na jejich stránky jak dlouho chovají.Když je to dvanáct let tak je to hodně.Snadno si zavlečete do chovu zdravotní problém,ale horší je z něj se dostat. Nakryjí rychle fenu kolem dvou let,ta půl roku po prodeji štěňat odejde na selhání ledvin.Nevím jaká přísná kriteria mají leonbergři,ale berňáci je katastrofa.Myslím,že to je hlavně odezva,že se u nás začalo chovat na několika jedincích a vznikla příbuzenská plemenitba.Ti co to způsobili už možná je ani raděj nechovají.A Ti co nyní tvrdí po nich jak mají zdravý chov možná za nějaký čas taky spláčou nad chovem pokud v něm již nejvyšší čas nezačnou dělat určitá vyšetření.Ono stačí,když se Vám v chovu objeví něco nového.Proto všem,co jsou z bernských sal.vyléčeni,přeji s novými pejsky hodně a hodně zdraví a berňáčkům aby zodpovědní chovatelé to začali již řešit. .smajlík

Leoni se vyšetřují povinně na DKK (max 2/2 ve spojení s jedincem do 1/1) a nově na genetickou neurologickou chorobu polyneuropatie, vyšetřuje se první mutace LPN1, do chovu v Čechách mohou pouze čistí jedinci, v celé Evropě jinak čistí jedinci a přenašeči, kteří se mohou spojovat pouze s čistými jedinci. Nemocní jsou vyřazeni všude. Další zdravotní vyšetření leoni nemají povinná. Bohužel nejčastější důvod úmrtí mladých leonů je rakovina nebo srdce :-(

Neregistrovaný uživatel

15.7.2012 14:06
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.225.141

Leoni se vyšetřují povinně na DKK (max 2/2 ve spojení s jedincem do 1/1) a nově na genetickou neurologickou chorobu polyneuropatie, vyšetřuje se první mutace LPN1, do chovu v Čechách mohou pouze čistí jedinci, v celé Evropě jinak čistí jedinci a přenašeči, kteří se mohou spojovat pouze s čistými jedinci. Nemocní jsou vyřazeni všude. Další zdravotní vyšetření leoni nemají povinná. Bohužel nejčastější důvod úmrtí mladých leonů je rakovina nebo srdce :-(

Ach ta rakovina.Když se ale zamyslíte nad jinými plemeny,proč není tolik rozšířena např.u jezevčíků,plemeno ČF,.kde Ing.Dostál přísně hlídal tento chov a jiná plemena..Otec je choval od roku 1952.Pravda,že taky měli problémy např,s lysivostí,ale tak závažný problém jako jsou ledviny s tím jsem se nesetkala.Kyčle u ČF také dělali,ale nakonec z toho upustili.Na té genetice bude asi také pravda co myslíte?Toto plemeno nebylo nikdy modní a chovali jej myslivci a hlavně ne pro peníze.Nikdy to nebylo modní plemeno. Doc.Ing. Dostal pro nezasvěcené vydal knihu o genetice,možná ,že někdo z čtenářů ji má,pracoval ve výzkumném ústavu..Ano napsala jste o krytí čistého jedince s přenašečem.To je mnou myšleno u vad berňáků(i jiných plemen kde jsou problémy),Pokud takto nebudou v chovu postupovat,ať raděj nechovaj.Vedou tato plemena s velkými zdravotními problémy do záhuby.Nový majitel jejich štěňátka si zaslouží aby mu byl kamarádem více jak tři roky.Ti chovatelé co se snaží tímto vadám vyvarovat,stejně jejich chov to také jednou postihne.Pamatuji dobu,kdy vlkodavy ,nemecké dogy,leonbergři a pak berňáci byl pro některé chovatele zlatý důl..Pořídili si jednoho psa s tím si neustále doma kryli nebo se přivezl import a nakryla se jím celá republika.Genetické vady je ani nezajímali.Když už stál nějakou kačku,to by bylo aby se mě to nezaplatilo,Ti neznalí co měli jednu fenku a chtlěli štěňátka byli unešení jak nakryli psem ze zahraničí.A toto jsou důsledky všech problémových chovů.

Neregistrovaný uživatel

15.7.2012 14:22
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.106.29

Moji leoni se dožili okolo desteti let, je pravda, že jejich rodiče deset a dvanáct, ani jeden neumřel na rakovinu ani na srdce. Další leon je osmiletý a je v plné síle , k veterináři chodí pouze na očkování .

Neregistrovaný uživatel

15.7.2012 19:46
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.225.141

Moji leoni se dožili okolo desteti let, je pravda, že jejich rodiče deset a dvanáct, ani jeden neumřel na rakovinu ani na srdce. Další leon je osmiletý a je v plné síle , k veterináři chodí pouze na očkování .

To je super.Asi máte štěstí na linii,kde se to zatím nevyskytuje.Oba dva rodiče nenesou zmiňované vady.Přeji Vám u něj ještě mnoho let plné zdraví

Neregistrovaný uživatel

15.7.2012 20:15
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.106.29

Co víc si přát a díky za to přání.

Neregistrovaný uživatel

24.9.2013 20:54
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.160.174

Ahoj všichni,máme berňáka je mu 7 let a na veterinu chodíme pouze jednou ročně a to na vzteklinu,podotýkám,že je bez PP a z jedenácti štěňat,nikdy neměl žádný zdravotní problém,Ťukám na zubysmajlíkkdyž to tady tak čtu tak jsme vyjímka.Přeji hodně zdraví všem pejskům!

Neregistrovaný uživatel

24.9.2013 21:44
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.188.108

Ahoj všichni,máme berňáka je mu 7 let a na veterinu chodíme pouze jednou ročně a to na vzteklinu,podotýkám,že je bez PP a z jedenácti štěňat,nikdy neměl žádný zdravotní problém,Ťukám na zubysmajlíkkdyž to tady tak čtu tak jsme vyjímka.Přeji hodně zdraví všem pejskům!

Nejste vyjímka, nebo ne tak velká. Mí známí mají taky psa BSP bez PP, bude mu za měsíc devět let a je naprosto v pořádku. Kdo ho nezná, tipuje mu max. 4 roky. Další mají šestiletého, taky bez PP a je taky OK.
Já mám psa s PP a je zdravý taky, tak nevím, kde se berou ty děsivé statistiky, já znám jen samé zdravé berny, o těch nemocných vím naštěstí jen z doslechu.

Neregistrovaný uživatel

24.9.2013 22:53
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.70.204

Výjimka nejste,známí mají tři feny berňáka s PP 9,11 a 13 let.Matku,dceru a vnučku.My jsme měli tři berńáky,jeden sice odešel v 5 letech na torzi,ale dva se dožili 10,5 a 11 let.Znala jsem a znám dost berńáků s PP přes 10 let a výjimky nejsou ani ty 13 let.

Neregistrovaný uživatel

25.9.2013 10:36
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.41.2

Nejste vyjímka, nebo ne tak velká. Mí známí mají taky psa BSP bez PP, bude mu za měsíc devět let a je naprosto v pořádku. Kdo ho nezná, tipuje mu max. 4 roky. Další mají šestiletého, taky bez PP a je taky OK.
Já mám psa s PP a je zdravý taky, tak nevím, kde se berou ty děsivé statistiky, já znám jen samé zdravé berny, o těch nemocných vím naštěstí jen z doslechu.

Myslela jsem, že máte to štěňátko teď bez PP? :)

Neregistrovaný uživatel

25.9.2013 12:39
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.188.108

Myslela jsem, že máte to štěňátko teď bez PP? :)

????
Nikde jsem nepsal, že mám štěňátko???
Mám dospělého psa s PP.

Neregistrovaný uživatel

25.9.2013 12:45
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.70.114

Přidám do statistiky - fena BSP, úmrtí ve stáří cca 3 roky na selhání ledvin (sousedů, tudíž podrobnosti vč. PPxbPP nevím).

Neregistrovaný uživatel

11.12.2014 20:31
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.21.148

Měla jsem bernaka bez papiru , byl narozen v červenci 2002 a zemřel ted nedavno v listopadu 2014 byl to štastny pes moc jsme ho měli radi, neměl žadne zdravotni problémy , pouze trpěl ekzémem na kuži ale na jaře bychom chtěli štěně ale mam obavu, jestli i s PP bude zdravy podle toho co čtu ..Š

Neregistrovaný uživatel

12.12.2014 12:00
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.187.187

Můj BSP začal krvácet z nosu,velice zhubnul,nechtěl jíst.Vařila jsem mu a mlela stravu.Pak jsem ho několikrát denně krmila,takže váhu jsme srovnali.Najednou začal příšerně pít a kulhat na zadní nohy.Máme skvělého veta,který k nám jezdil každý den.Bohužel mu odešly ledviny.

Neregistrovaný uživatel

12.12.2014 12:01
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.187.187

Jen dodatek,bylo mu 6 let.

Neregistrovaný uživatel

12.12.2014 12:26
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.224.246

mě se tihle psi líbí ,ale bohužel z okolí jsem jich znala několik a všichni odešli na selhání ledvin ve věku od 2 do šesti let ,bohužel,.Nepopírám že mě na ledviny uhynul labrador ale tomu bylo skoro 14 takže rozdíl tady trošku je.

Neregistrovaný uživatel

12.12.2014 13:00
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.164.49

Měla jsem bernaka bez papiru , byl narozen v červenci 2002 a zemřel ted nedavno v listopadu 2014 byl to štastny pes moc jsme ho měli radi, neměl žadne zdravotni problémy , pouze trpěl ekzémem na kuži ale na jaře bychom chtěli štěně ale mam obavu, jestli i s PP bude zdravy podle toho co čtu ..Š

Přiznám se, že se mi taky dost líbí, ale ty nemoci mě odradily...ale kdybych už do toho šla, tak bych prolustrovala celou linii (kolika se dožili, na co zemřeli, jaké mají výsledky vyšetření, atd. - a to nejen rodiče samotné, ale ideálně vědět i o jejich sourozencích). A i tak samozřejmě můžete narazit na nemocného psa /pořád je to živý tvor a nikdo vám nic nezaručí/, ale alespoň si můžete říct, že jste pro to, aby to bylo ok, udělala maximum.

Neregistrovaný uživatel

12.12.2014 17:41
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.187.187

Přiznám se, že se mi taky dost líbí, ale ty nemoci mě odradily...ale kdybych už do toho šla, tak bych prolustrovala celou linii (kolika se dožili, na co zemřeli, jaké mají výsledky vyšetření, atd. - a to nejen rodiče samotné, ale ideálně vědět i o jejich sourozencích). A i tak samozřejmě můžete narazit na nemocného psa /pořád je to živý tvor a nikdo vám nic nezaručí/, ale alespoň si můžete říct, že jste pro to, aby to bylo ok, udělala maximum.

Tohle všechno jsme udělali.Pejsek byl s PP.Jak píšete,ale nikdo to nezaručí.

Neregistrovaný uživatel

12.12.2014 17:42
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.38.0

mě se tihle psi líbí ,ale bohužel z okolí jsem jich znala několik a všichni odešli na selhání ledvin ve věku od 2 do šesti let ,bohužel,.Nepopírám že mě na ledviny uhynul labrador ale tomu bylo skoro 14 takže rozdíl tady trošku je.

Zítra tomu bude rok,co jsme uspali toho našeho Bsp.Příznaky i diagnoza úplně stejná,jako u vás.Chyběli mu dva měsíce do pěti let....

Neregistrovaný uživatel

12.12.2014 23:12
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.48.5

Berňáky mám dva, příští rok 7 letý... (staršího - nar. v březnu a mladšího narozen v říjnu oba nar. r. 2008)
V srpnu mlašímu berňákovi zemřela poslední sestra z vrhu (bylo jich 7) a můj pes je poslední z tohoto vrhu, většinou selháí ledvin a rakoviny všeho možného.
Druhý berňák má již od útlého věku problém se slinivkou (vzala jsem si ho z šílených podmínek v roce a půl), vet. říkal, že budeme rádi, že se dožije aspoň 5 let. Slinivka v háji, játra v háji, celkově špatné zažívání...
Nicméně, oba zatím žijí, bohužel BSP kolem nás již ne smajlík
Příští rok je klukům 7 let a začínám se bát, že o ně přijdu, protože 11 letého BSP znám z těch všech pouze jednoho...

Neregistrovaný uživatel

12.12.2014 23:40
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.164.49

Tohle všechno jsme udělali.Pejsek byl s PP.Jak píšete,ale nikdo to nezaručí.

Bohužel ne no. PP je jen o informacích, ne záruka zdraví no.

Kdybych uvažovala o BSP, tak buď štěně s PP s tím, že bych pořádně vybírala či bych pomohla nějakému chlupáči z "bernský salašnický pes v nouzi" - je jich tam požehnaně.

Neregistrovaný uživatel

13.12.2014 10:14
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.14.7

Je trochu ironický,že před dvěma roky jsem do tohoto vlákna přispíval a ptal se,jestli je nějaká prevence,či vyšetření ohledně těch ledvin.To byl náš Bsp ještě v plné síle.Naivně jsem si myslel,že nám se to určitě vyhne.Bohužel,dnes je to přesně rok,co odešel navždy.Vzpomínáme..Teď máme starší fenu novofundláka a za čas určitě taky přijdou zdravotní problémy,štěně už jsme nechtěli,natož Bsp.

1.6.2015 22:40
Hanýžka

XXX.XXX.251.164

Dobrý den, máme psa berňáka s PP a v únoru měl 12 let. Krmíme kvalitními granulemi (bobulemi ) a nikdy jsme žádný zdravotní problém nemuseli řešit. Jen co je starší tak se mu hlavně po chladných ránech hůře vstává a má horší srst. Ale klidné procházky zvládá a moc rád a když se mu naskytne vzít roha např. nedovřenými vraty tak si jde obejít své oblíbené kolečko . Vždy byl na berňáka hodně temperamentní a i v tomto věku ho na lumpárny užije

2.6.2015 09:13
Monika333

XXX.XXX.49.24

Mám berňáka s PP, je mu 8 let a zatím nikdy žádné problémy neměl :) Je vitální a mohu říct že jako jeden z mála (z mého okolí) se opravdu jako berňák chová. Není bojácný ani zakrnělý, kteří se kolem nás pohybují. Krmíme BARF i granule. Ač mám berňáky moc ráda, další plemeno berňák nebude z důvodu, že se obávám aby nevypadal jako všichni ti kolem nás :(.

Neregistrovaný uživatel

2.6.2015 12:05
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.238.160

Mám dva BSP s PP a jeden nedávno oslavil 7 let a druhý 7 let oslaví v říjnu.
Bohužel ten starší se ke mně dostal v roce a půl, kdy ke mně přišel ze šílených podmínek.. Krmen bůhví čím - hlavně úplně blbě - chvíli tlustý, chvíli hubený, chvíli podvyživený, dále zbytečné přetěžování od útlého věku, takže jeho DKK 3/3, DLK 2/3. Takže se není úplně čemu divit, že teď v 7 letech hůř vstává, na procházky chodíme - jeden den delší, druhý den buď vůbec - placatíme se na zahradě nebo jen krátkou... Samozřejmě od té doby, co u mě je, tak ho cpeme chondroprotektivy, i díky nim je "v pohodě"... Oproti němu můj mladší Berňák je pln síly a stále je jak odrostlé štěně bez nějakého omezení
Jinak to vidím stejně, BSP, mého života odejdou a už opravdu ne... Nechci si pořizovat psa na 5-6 let...

Shampoo

28.3.2016 20:13
Shampoo

XXX.XXX.241.189

Mám bsp a slavíme za 7 dnů 7 let a je relativně zdráv, jen začíná senilnět a odchází mu zrak. Přidávám se do kroužku "můj poslední bsp" jeho předchůdkyni mi otrávil hodný soused a nedožila se ani dvou let chudinka.
Momentálně jsem přešla na chrty a již u nich zůstanu, jsem ráda, že se dožívají pěkných 12let.
Bsp jsou opravdu chudáčci a strašně na to množení u nás dojeli.

Uživatel s deaktivovaným účtem

28.3.2016 21:24

Je to smutný. BSP jsou skvělý pesani a myslím, že toto spoustu lidí od pořízení štěnda odrazuje.
Mám křížence BSP momentálně 6,5 roku a vše OK. Tak doufám, že u nás bude platit to, že si kříženci v první generaci vezmou z původních plemen to nejlepší a 11 let bude minimum, kterého se dožijeme (bohužel ani nevím kolika let by se dožila matka mých štěňat - v pěti letech umřela na zmijí uštknutí)
Na druhou stranu by to mohlo plemeni paradoxně pomoct, když nebude tak komerčně atraktivní.

29.3.2016 01:01
fikovnice

XXX.XXX.99.69

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Je to smutný. BSP jsou skvělý pesani a myslím, že toto spoustu lidí od pořízení štěnda odrazuje.
Mám křížence BSP momentálně 6,5 roku a vše OK. Tak doufám, že u nás bude platit to, že si kříženci v první generaci vezmou z původních plemen to nejlepší a 11 let bude minimum, kterého se dožijeme (bohužel ani nevím kolika let by se dožila matka mých štěňat - v pěti letech umřela na zmijí uštknutí)
Na druhou stranu by to mohlo plemeni paradoxně pomoct, když nebude tak komerčně atraktivní.

"...v pěti letech umřela na zmijí uštknutí..."

Toto mě zaujalo, jakožto člověka majícího fobii z hadů. Nedostalo se fence séra? Do čeho ji zmije uštkla? A v které části ČR? Jestli se teda můžu zeptat...

29.3.2016 07:01

fikovnice napsal(a):
"...v pěti letech umřela na zmijí uštknutí..."

Toto mě zaujalo, jakožto člověka majícího fobii z hadů. Nedostalo se fence séra? Do čeho ji zmije uštkla? A v které části ČR? Jestli se teda můžu zeptat...

Bohužel se to stalo na zahradě, když nebyla majitelka doma (defakto to pak zjistil až veterinář)...kam konkrétně jsem se neptala, majitelka z toho byla na zhroucení...
Bylo to ve vesnici do 50 km od Prahy (mám na takové věci hroznou paměť, zkusim se zeptat večer manžela, jak se to tam jmenuje) a hlavně to bylo před pěti lety.

20.4.2016 23:14
skristynas

XXX.XXX.118.6

Dovolím si reagovat už na postarší příspěvek. Měla jsem dvě fenky bez PP mámu s dcerou. Mámu jsem kupovala z velmi kvalitního chovu, ale bez PP. Krásná fena, tento týden jsem o ni přišla. Dožila se věku 10let a nikdy zdravotní problémy neměla. Před smrtí začala hubnout a pak ji odešly ledviny.
Avšak její dnes 5ti letá dcera má zdrav. problémy od štěněte. Přijde mi to spíš jako problém organismu. Bouličky po těle. Strupy v uších, které si drásá do krve. Nepomohly operace, prášky, injekce, strava a ani mastičky. Chudinka trpí. Chvíli klid, chvíli je to opravdu nešťastné,

Přikládám foto obou fen. Vlevo matka 10let vpravo dcera 5let.

20.4.2016 23:21

Můžete mi objasnit z jak kvalitního chovu byla Vaše fena, když byla bez pp?

20.4.2016 23:45
skristynas

XXX.XXX.118.6

Dožila se věku 10let. Tuším, že to značí hodně o kvalitě chovu, na rozdíl od přešlechtěných chudáčcích, kteří se dožijou poloviny. Má reakce tu byla proto, aby bylo zřejmé, že i z obyčejných chovů, které již třeba dávno nefungují, může vzejít kvalitní pes. Nebudu diskutovat o chovu. Reaguji pouze na věk.

21.4.2016 00:08

Já Vás chápu, ale to, ze se dožila 10let neznaci vůbec nic a uz vůbec ne kvalitu chovu, ikdyz pominu to, jaká dala štěňata.

21.4.2016 07:54

Já Vás chápu, ale to, ze se dožila 10let neznaci vůbec nic a uz vůbec ne kvalitu chovu, ikdyz pominu to, jaká dala štěňata.

Tak nějak, kde se v tom kvalitním chovu vzaly problémy dcery?
( I když pro spravedlnost je nutné podotknout, že ani chov s PP zrovna u berňáků není to co býval.).

21.4.2016 08:17

Tak nějak, kde se v tom kvalitním chovu vzaly problémy dcery?
( I když pro spravedlnost je nutné podotknout, že ani chov s PP zrovna u berňáků není to co býval.).

Přesně, souhlas.

Neregistrovaný uživatel

21.4.2016 09:11
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.32

skristynas napsal(a):
Dovolím si reagovat už na postarší příspěvek. Měla jsem dvě fenky bez PP mámu s dcerou. Mámu jsem kupovala z velmi kvalitního chovu, ale bez PP. Krásná fena, tento týden jsem o ni přišla. Dožila se věku 10let a nikdy zdravotní problémy neměla. Před smrtí začala hubnout a pak ji odešly ledviny.
Avšak její dnes 5ti letá dcera má zdrav. problémy od štěněte. Přijde mi to spíš jako problém organismu. Bouličky po těle. Strupy v uších, které si drásá do krve. Nepomohly operace, prášky, injekce, strava a ani mastičky. Chudinka trpí. Chvíli klid, chvíli je to opravdu nešťastné,

Přikládám foto obou fen. Vlevo matka 10let vpravo dcera 5let.

Tak to byl velmi kvalitní chov bez PP, když dcera feny má problémy už od štěněte...
Evidentně se blíží k těm přešlechtěným chudáčkům...

21.4.2016 09:12

Tak to byl velmi kvalitní chov bez PP, když dcera feny má problémy už od štěněte...
Evidentně se blíží k těm přešlechtěným chudáčkům...

Neregistrovaný uživatel

21.4.2016 09:18
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.32

skristynas napsal(a):
Dožila se věku 10let. Tuším, že to značí hodně o kvalitě chovu, na rozdíl od přešlechtěných chudáčcích, kteří se dožijou poloviny. Má reakce tu byla proto, aby bylo zřejmé, že i z obyčejných chovů, které již třeba dávno nefungují, může vzejít kvalitní pes. Nebudu diskutovat o chovu. Reaguji pouze na věk.

A?
Znám plno berňáků s PP, kteří se dožili vyššího věku než vaše čuba...
Berňák z Alboji 11 let, berňák z Mokrovous má 15 let a stále žije, berňák z Cavriani měl 13 let, atd atd...

21.4.2016 11:46
kiko

XXX.XXX.225.98

Berňák z Mokrovous již bohužel nežije, ale 15 let oslavil - úžasné.

Neregistrovaný uživatel

21.4.2016 21:40
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.233.218

kiko napsal(a):
Berňák z Mokrovous již bohužel nežije, ale 15 let oslavil - úžasné.

Tak to je mi líto Ale překrásný věk!

Tymmi

22.12.2019 13:03
Tymmi

XXX.XXX.53.157

Berňáci jsou úžasný plemeno a hlavně kamarádi, parťáci.Bohužel většina se vyššího věku nedožije.Můj se narodil 11.11 2011 😌Prakticky jsem nevěděla o nich nic, prostě se mne líbil a byla to láska na první pohled..a je dodnes 😉Ten kdo si chce pořídit salaše musí na něj mít čas je to plemeno, které, když bude v boudě,nebo často odloučeno od pána tak ho zradí psychika a dříve se rozjedou nemoci.Naše dermatitida se rozjela v době, kdy jsem odjela na 10 dní a on přestal žrát a komunikovat a bylo, ošetřování v narkozách,antibiotika atd na denním pořádku.Po čase jsem se naučila dermatitidu poznat po čichu a zasáhnout včas k tomu postačí pouze spray Pederipra, vystříhat kolem hnisající rány a ošetřit Pederiprou.A tak fungujeme už 6 let bez zásahu věta.Jen je potřeba zasáhnout okamžitě, dermatitida je otázkou pár hodin kdy zasáhne i polovinu těla pak je nutné na veterinu.Co se týče žrádla no Tymián chce granule z Lidlu 🤔 když mu koupím granule za 2 tis má s tím chvilku problém a stávkuje 😅 Denně dostává lososový olej a piškoty.Vapnik dostává jednou týdně pro koně.A jelikož ho neberu jenom jako ,psa" tak celý život se přizpůsobí jemu, práce, dovolené vše.Je v bytě přístup až na ,moji' postel má všude 😏i na nákupy jezdí se mnou, práci jsem změnila aby mohl být se mnou .No asi jsem udělala ve výchově někde chybu,ale to nám nevadí je to člen rodiny a to plnohodnotný😎 Takže salašnici nepatří k boudě,na řetěz v zahradě ani do voliéry mají to trochu jinak oni potřebují prakticky neustálou přítomnost páníčka.A pokud jim to nemůžete dát nepořizujte si je.Tymianek je bez PP .A když už nastane jeho poslední chvilka ať doma či u veta nikdy neodcházejte,je to to nejtěžší co uděláte,ale pro ně je to ta největší zrada co může být, když je v tom necháte ať už jde o jakékoliv zvířátko.

22.12.2019 13:20

Nevyzdvihujte, laskavě, granule z Lidlu, křížence a labilitu. Děkuji

22.12.2019 13:48
Mousinka

XXX.XXX.18.124

Granule z lidlu žere, protoze jsou uměle dochucene a tím pádem pro psa zajímavější .....

22.12.2019 15:27

Tymmi napsal(a):
Berňáci jsou úžasný plemeno a hlavně kamarádi, parťáci.Bohužel většina se vyššího věku nedožije.Můj se narodil 11.11 2011 😌Prakticky jsem nevěděla o nich nic, prostě se mne líbil a byla to láska na první pohled..a je dodnes 😉Ten kdo si chce pořídit salaše musí na něj mít čas je to plemeno, které, když bude v boudě,nebo často odloučeno od pána tak ho zradí psychika a dříve se rozjedou nemoci.Naše dermatitida se rozjela v době, kdy jsem odjela na 10 dní a on přestal žrát a komunikovat a bylo, ošetřování v narkozách,antibiotika atd na denním pořádku.Po čase jsem se naučila dermatitidu poznat po čichu a zasáhnout včas k tomu postačí pouze spray Pederipra, vystříhat kolem hnisající rány a ošetřit Pederiprou.A tak fungujeme už 6 let bez zásahu věta.Jen je potřeba zasáhnout okamžitě, dermatitida je otázkou pár hodin kdy zasáhne i polovinu těla pak je nutné na veterinu.Co se týče žrádla no Tymián chce granule z Lidlu 🤔 když mu koupím granule za 2 tis má s tím chvilku problém a stávkuje 😅 Denně dostává lososový olej a piškoty.Vapnik dostává jednou týdně pro koně.A jelikož ho neberu jenom jako ,psa" tak celý život se přizpůsobí jemu, práce, dovolené vše.Je v bytě přístup až na ,moji' postel má všude 😏i na nákupy jezdí se mnou, práci jsem změnila aby mohl být se mnou .No asi jsem udělala ve výchově někde chybu,ale to nám nevadí je to člen rodiny a to plnohodnotný😎 Takže salašnici nepatří k boudě,na řetěz v zahradě ani do voliéry mají to trochu jinak oni potřebují prakticky neustálou přítomnost páníčka.A pokud jim to nemůžete dát nepořizujte si je.Tymianek je bez PP .A když už nastane jeho poslední chvilka ať doma či u veta nikdy neodcházejte,je to to nejtěžší co uděláte,ale pro ně je to ta největší zrada co může být, když je v tom necháte ať už jde o jakékoliv zvířátko.

Granule z lidlu žere, protože mu je někdo koupí a dá do misky. A grancle za 2000,-?? No tak to už by vyšlo levněji maso.

Myslím, že pokud diskutujeme o degeneraci plemene, tak by se mělo jednat výhradně o psy s PP, protože plést do toho bezpapíráky po neuchovněných rodičích a bůh ví, jestli ti rodičové mají PP, to je teda dle mého mimo mísu a to nejsem žádný PP fanatik.

Přeji vám, abyste si to s vaším pejskem užívali co nejdéle pokud možno ve sdraví, ale třeba pro mě je vaše informace o problémech vašeho pejska s PP naprosto o ničem nevypovídající pokud bych si chtěla berňušku pořídit

17.11.2020 11:18
domi.t

XXX.XXX.78.128

Bryan z Oharců,11 rokov,riadny medvedik! 😍Aj sestra mu žije(viem len o jednej z FB skupiny o bernakoch,kde som natrefila aj na jeho fotku). Na ten vek vyzerá úžasne...vlastne na akýkoľvek vek je úžasný😍

17.11.2020 11:30

domi.t napsal(a):
Bryan z Oharců,11 rokov,riadny medvedik! 😍Aj sestra mu žije(viem len o jednej z FB skupiny o bernakoch,kde som natrefila aj na jeho fotku). Na ten vek vyzerá úžasne...vlastne na akýkoľvek vek je úžasný😍

Tý jo ...jedenáctiletý berňucha, tak to už jsem teda hodně dlouho neviděla...klobou dolů....kéž by to byl u berňáčků "normální věk"

17.11.2020 13:26
domi.t

XXX.XXX.78.128

Tý jo ...jedenáctiletý berňucha, tak to už jsem teda hodně dlouho neviděla...klobou dolů....kéž by to byl u berňáčků "normální věk"

Čítate mi myšlienky😎Veľmi ma ten vek potešil!

Inak,nepripomína Vám troška až SAO bez kupirovanych uši? Riadny obor😍

17.11.2020 13:42

domi.t napsal(a):
Čítate mi myšlienky😎Veľmi ma ten vek potešil!

Inak,nepripomína Vám troška až SAO bez kupirovanych uši? Riadny obor😍

SAO moc ne...ale za prvé, přes tu jejich typickou trikoloru je těžký si představit něco jinýho než berňuchu a za druhý, vzhledem k tomu, že pro mě je SAO top ten pastevec a dlouhá léta jsem ho chtěla....dokonce na jaře byla šance, když jsme sháněli štěndo, to by mi doma prošel i medvěd kodiak, určitě bych doma měla středoasijku, ale jak na potvoru nikde ani štěndo...no takhle mám bílýho anděla.......chci tím říct, že se o saošky zajímám dost intenzivně několik let a na středoasijce mám většinou docela dobrý oko....

17.11.2020 14:29

domi.t napsal(a):

No vidíte a jeho tatínek odešel v necelých 8 letech a chovná sestra také.Tento pes,pokud vím,je nestandard.Tak dříve bylo takových berńáku dost.Třeba co vím z Ch.S. z Hodolan Emír skoro 15,5 let,Axa,Bondy přes 13 let,Adina skoro 12 let,Adéla Vapi přes 12let,Betty Hanar,takřka 13 let a to je jen namátka na co si vzpomenu.Berńákům nejvíce uškodilo,že se z nich udělali těžký nemotorní mastodonti.Bohužel se to lidem líbí a tak se posunuli od původního plemene někam úplně jinam,ale to neplatí jen pro ně.
Přidám snímek původního berńáka okolo r. 1910 z Encyklopedie psů.

17.11.2020 15:20
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

No vidíte a jeho tatínek odešel v necelých 8 letech a chovná sestra také.Tento pes,pokud vím,je nestandard.Tak dříve bylo takových berńáku dost.Třeba co vím z Ch.S. z Hodolan Emír skoro 15,5 let,Axa,Bondy přes 13 let,Adina skoro 12 let,Adéla Vapi přes 12let,Betty Hanar,takřka 13 let a to je jen namátka na co si vzpomenu.Berńákům nejvíce uškodilo,že se z nich udělali těžký nemotorní mastodonti.Bohužel se to lidem líbí a tak se posunuli od původního plemene někam úplně jinam,ale to neplatí jen pro ně.

Pro mě fuj, úzký čenich, nohatý pes. Kdybch tohle chtěla, pořídám si borderu nebo třeba australáka. Berňáci se z toho mála kusů, co se zachovalo, namnožili. V tom je problém největší, malá základna, příbuzenské šlechtění. Aby se to alespoň trochu zmírnilo, přimíchali se tam tuším bernardýni a nevím co ještě. Konstituce berňáka si myslím nemá s jeho rakovinama moc společného.

17.11.2020 16:09

lesnížínka napsal(a):
Pro mě fuj, úzký čenich, nohatý pes. Kdybch tohle chtěla, pořídám si borderu nebo třeba australáka. Berňáci se z toho mála kusů, co se zachovalo, namnožili. V tom je problém největší, malá základna, příbuzenské šlechtění. Aby se to alespoň trochu zmírnilo, přimíchali se tam tuším bernardýni a nevím co ještě. Konstituce berňáka si myslím nemá s jeho rakovinama moc společného.

Tak ofocená fotka trochu zkresluje,ale každopádně to byli lehký pracovní psi.A kde jste přišla na tu malou základnu?Tito selští psy se v okolí Dürrbachu chovali celkem běžně.A jestli myslíte chov u nás,tak i tam se zpočátku krylo v zahraničí a dováželi se psi a ti psi byli podstatně lehčí a pohyblivější než ti dnes.Až když se začali v Německu upřednostńovat krátkonozí,robustní psi,kteří se více líbili,začali se takoví psi více dovážet a i uplatńovat v chovu.Bohužel si myslím,že právě ta konstituce s dožitím dost souvisí.Lehčí pes je podstatně pohyblivější a když se k tomu přidá,že původně ti psi pracovali denně a za mimimum krmení,na rozdíl dnes, kdy jsou tlustí,líní ,překrmení a dělají doplněk k majiteli.Kdybyse viděla třeba berńáky na světovce v Brně 1990,tak by se vám asi také nelíbili.A rakovina je problém ne jenom u čistokrevných psů,ale i u kříženců a i u lidí.

17.11.2020 18:14
domi.t

XXX.XXX.78.128

Môžem sa spýtať,prečo je tento pes nestardantny? Sfarbením?

17.11.2020 18:16
domi.t

XXX.XXX.78.128

lesnížínka napsal(a):

Tak to sme dve😉Ja mám pod BSP veľkého,hunateho medveďa,širokú hlavu,hustú srsť...ale 100 ľudu,100 chutí 😉

17.11.2020 19:13
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Tak ofocená fotka trochu zkresluje,ale každopádně to byli lehký pracovní psi.A kde jste přišla na tu malou základnu?Tito selští psy se v okolí Dürrbachu chovali celkem běžně.A jestli myslíte chov u nás,tak i tam se zpočátku krylo v zahraničí a dováželi se psi a ti psi byli podstatně lehčí a pohyblivější než ti dnes.Až když se začali v Německu upřednostńovat krátkonozí,robustní psi,kteří se více líbili,začali se takoví psi více dovážet a i uplatńovat v chovu.Bohužel si myslím,že právě ta konstituce s dožitím dost souvisí.Lehčí pes je podstatně pohyblivější a když se k tomu přidá,že původně ti psi pracovali denně a za mimimum krmení,na rozdíl dnes, kdy jsou tlustí,líní ,překrmení a dělají doplněk k majiteli.Kdybyse viděla třeba berńáky na světovce v Brně 1990,tak by se vám asi také nelíbili.A rakovina je problém ne jenom u čistokrevných psů,ale i u kříženců a i u lidí.

V okolí Durrbachu se našli někdy kolem roku 1907 - 4 charakteristicky vypadající psi a na nich se založil chov berňáků. Někdy kolem těch let se tam přimíchal novofundlanďan k oživení krve. Mám knížku, šla jsem si to přečíst, abych nekecala.

17.11.2020 20:09

lesnížínka napsal(a):
V okolí Durrbachu se našli někdy kolem roku 1907 - 4 charakteristicky vypadající psi a na nich se založil chov berňáků. Někdy kolem těch let se tam přimíchal novofundlanďan k oživení krve. Mám knížku, šla jsem si to přečíst, abych nekecala.

A na 120 let starý chov se svede stav plemene dnes?
Kdyby se lidem nelíbily bečky, tak se v klidu ten pes dožije 15 let. Nic se s nimi nedělá, proto tak dopadli. Ona aktivita u salaše dělá své, tento azorek by to ani neudýchal, ani by nevěděl, co má dělat.
Každé plemeno bylo vyrobeno ze dvou až pěti kusů zvířat a tohle se mu nestalo.
Tento pes je zavalitý, představuji si, že srdce má obalené tukem. Jestli ne prorostlé. Přiblble řečeno. Nikdo mi nenamluví, že se nedá ozdravit.
Pokud ne a chová se takto dál, tak je to týrání chovem a je třeba toto plemeno zakázat chovat.

17.11.2020 20:35
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Zavalitý? To ani není, to dělá hlavně ta srst. Pokud má někdo tlustého, který jen leží u dveří, je to něco jiného, ale to se týká absolutně všech plemen, obezita je problém u všech i když jistě, některá plemena k ní mají konstitučně víc sklony. Můj byl sportovec tělem i duší, běhal, agility, skákal překážky po lesích, běhal se mnou a samíkem...on tedy na volno, ne v zápřahu. Chodili jsme denně těch 10km. Víkendy spíš 20km. A stejně ho jakási hnusná choroba potkala, až už to bylo, co bylo....

17.11.2020 22:18

lesnížínka napsal(a):

Hans Räber v Encyklopedii plemana psů píše,že na mezinárodní výstavě v Bernu byla v roce 1904 opět vypsána pokusná třída pro švýcarské pastevecké psy,apenzellské salašnické psy a psy z Dürrbachu.Bylo předvedeno 6 psů z Bernu a okolí a rozhodčí Fritz Prodst vyznamenal 4 psy cenami a proto se objevují ve svazku 9 (vydán 1907)Švýcarské plemenné knihy.Na tento popud několik továrníků a obchodníku z okolí Burgdorfu nakoupili v letech 1905 a 1906 další chovné psy.V roce 1908 bylo na mezinárodní výstavě převedeno 22 dürrbächlerů.Polovina chovatelů z Burgdorfu a zbytek nově nalezení psi.O jejich největší rozvoj se zasloužil prof.Dr.Albert Heim,který sice choval novofundlanďany, ale byl velký příznivec apenzelských psů.Sám je sice nechoval,ale zasloužil se o jejich rozšíření a formování plemene s prvními chovateli.Byl také posuzovatel.Zpočátku byli psy hodně nesourodý ve výšce,měli bílé límce,kudrnatou srst,zaprané barvy.,což postupně zápalem chovatelů vedlo k ustálení.O přikřižování jiných plemen není ani zmíńka,pouze o vyhledávání selských psů.

17.11.2020 22:22

domi.t napsal(a):
Môžem sa spýtať,prečo je tento pes nestardantny? Sfarbením?

Nestandart má uvedeno v přejímacím protokolu a pokud je to na fotce dobře vidět,chybí mu pálení .

17.11.2020 22:54

domi.t napsal(a):
Tak to sme dve😉Ja mám pod BSP veľkého,hunateho medveďa,širokú hlavu,hustú srsť...ale 100 ľudu,100 chutí 😉

No vidíte a už Heim zdůrazńoval,že na bernském salašnickém psu nemá být nic přehnaného,především hlava.Má to být kompaktní,selsky robustní,pohyblivý pes,kteho lze využít ke každodenní práci.

Přidejte reakci

Přidat smajlík