Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Neregistrovaný uživatel

9.3.2012 09:48
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.13.149

Dobrý den,

moc by mě zajímalo, jak se řeší problematika chybějících zubů u jednotlivých klubů. Jak to máte u vašeho plemene? Co může chybět a co ne, aby mohlo jít zvíře do chovu?

děkuji

Neregistrovaný uživatel

9.3.2012 09:56
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.43.52

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Dobrý den,

moc by mě zajímalo, jak se řeší problematika chybějících zubů u jednotlivých klubů. Jak to máte u vašeho plemene? Co může chybět a co ne, aby mohlo jít zvíře do chovu?

děkuji

To je fakt různé, třeba peruánského naháče může těžko někdo penalizovat za chybění zubů...

U hovawarta se vyžaduje kompletní chrup a chybění více než 2 zuby ze 4 zubů P1 nebo 2 zubů M3, nebo absence jakéhokoliv chybějícího zubu je vylučující vadou. Když chybí třeba 2x P1, má to pes v bonitačním kódu jako vadu, ale když bude jinak ok, chovný bude. Samozřejmě je pak blbost, aby měl potomky s dalším chudozubým psem.

Neregistrovaný uživatel

9.3.2012 09:57
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.43.135

U našeho plemene se řeší pouze skus a ten taky teprve pár let. Ještě několik let zpátky se zuby neřešily. Taky to tak dneska vypadá. :-(

Neregistrovaný uživatel

9.3.2012 09:57
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.60

U nás máme chybějící zub jako vylučující vadu, nekompromisně se takový pes nezařazuje do chovu. Avšak v některých zemích je pes s chybějícím zubem či více zuby klidně šampion a zařazený do chovu. Pak je super, když se sem doveze po něm štěně a vedou se řeči, jak to je super nepříbuzná krev... a nový zájemce nemá o podmínkách chovu jinde ani páru, takže naivně věří o exkluzivitě plánovaného vrhu.

Neregistrovaný uživatel

9.3.2012 09:59
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.65.187

U chrtů nesmí chybět nic.Jednoznačné.Ale jak tu někdo psal s tím zahraničím tak to je svatá pravda a když jedu ven na krytí lezu psům do huby jak úchyl:-)

Neregistrovaný uživatel

9.3.2012 10:56
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.175.11

U NF též chyba, pouze u nás takže díky tomu mám nechovnou holčičku po mamince uchovněné mimo republiku. Já jsem ji brala od majitelky jako nechovnou, ale ona ji chtěla na chov. Myslím, že nebyla ráda....

Neregistrovaný uživatel

9.3.2012 11:00
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.224.4

Dobrý den,

děkuji

To je dáno u každého plemene standartem plemene a podmínkami pro uchovnění v daném klubu. U nějakých plemen mohou chybět určité zuby, u jiných plemen musí být jedinci plnochrupí. Takže otázka je vždy třeba přesně specifikovat pro dané plemeno.

Neregistrovaný uživatel

9.3.2012 11:15
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.13.251

U nás máme chybějící zub jako vylučující vadu, nekompromisně se takový pes nezařazuje do chovu. Avšak v některých zemích je pes s chybějícím zubem či více zuby klidně šampion a zařazený do chovu. Pak je super, když se sem doveze po něm štěně a vedou se řeči, jak to je super nepříbuzná krev... a nový zájemce nemá o podmínkách chovu jinde ani páru, takže naivně věří o exkluzivitě plánovaného vrhu.

Knírači?

Neregistrovaný uživatel

9.3.2012 11:49
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.7.146

Knírači musí být plnochrupí (včetně M), neprořezaný zub(i když založený, rtg potvrzený) se bere taky jako chybějící

Neregistrovaný uživatel

9.3.2012 11:52
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.60

Knírači?

Kdepak... ale nechci psát o jaké plemeno jde. Nemá to lehké a nechci mu ublížit tak konkrétními informacemi.

Neregistrovaný uživatel

9.3.2012 12:34
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.224.4

Kdepak... ale nechci psát o jaké plemeno jde. Nemá to lehké a nechci mu ublížit tak konkrétními informacemi.

Tak Vám těžko někdo řekne, když neuvedete plemeno

Neregistrovaný uživatel

9.3.2012 12:59
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.130.222

A nevíte jak je to u Bulmastifu a Bordeauxských dog?

Neregistrovaný uživatel

9.3.2012 13:42
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.148.126

U chrtů nesmí chybět nic.Jednoznačné.Ale jak tu někdo psal s tím zahraničím tak to je svatá pravda a když jedu ven na krytí lezu psům do huby jak úchyl:-)

A u kterých chrtů? U barzojů smí chybět P1, M3 tzcela bez sankce, s mírnou sankcí P2. Ostatní zuby jsou od těžké až po vylučující vadu. Povolen je také nůžkový, i - rovnoceně klešťový zkus.Jakýkoli jiný zkus je vylučující, stejně jako chybění více než tří zubů.
Takže - když píšete chrti - bylo by dobré uvést plemeno. Každé má jiný standard.

Neregistrovaný uživatel

9.3.2012 16:01
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.181.87

Knírači musí být plnochrupí (včetně M), neprořezaný zub(i když založený, rtg potvrzený) se bere taky jako chybějící

Nově vše jinak a u malých kníračů může něco chybět. Ale kolik a co nevím. Platí od letošního 1.4.

Neregistrovaný uživatel

9.3.2012 16:31
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.152.11

U BRT se za plnochrupého psa považuje pes, kterému chybí 2xM3, dále můžou do chovu chybět až 4 jiné zuby krom řezáků nebo špičáků. Nejčastěji se jedná o P1 nebo P2, ale znám i chovného psa co mu chybí 2xP4. Pochopitelně pes, kterému chybí nějaké zuby (kromě M3) by měl mít plnochrupého partnera.

Neregistrovaný uživatel

9.3.2012 16:45
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.185.12

Trochu jinak - jakého psa byste měli doma raději? Exteriérově krásného, ale třeba bez dvou zubů nebo dle standardu fakt horšího, ale plnochrupého? Já určitě toho prvního /mám čubiny plnochrupé, aby mě někdo nenařkl, že obhajuju chodozubost :-)/. Ale prostě to tak cítím. Absence 1 - 2 zubů psovi nikterak nevadí. Špatné úhlení, pohyb, povaha, to mi vadí mnohem víc.

Neregistrovaný uživatel

9.3.2012 16:48
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.78.21

Nově vše jinak a u malých kníračů může něco chybět. Ale kolik a co nevím. Platí od letošního 1.4.

To nějak nechápu,copak si klub může pozměnit chovné podmínky tak,aby neodpovídaly standartu?

Neregistrovaný uživatel

9.3.2012 17:02
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.152.11

To nějak nechápu,copak si klub může pozměnit chovné podmínky tak,aby neodpovídaly standartu?

Standart většinou určuje jen skus ...

Neregistrovaný uživatel

9.3.2012 18:33
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.1.91

Jezevčík - citace standardu: "Při hodnocení se na zuby M3 (3. stoličky) nebere zřetel. Chybění dvou P1 (1. třeňový zub) se neposuzuje jako vada." U nás při zařazení do chovu musí být pes či fena plnochrupí (nesmí tedy chybět ani P1 ani M3), u miniaturních jezevčíků se toleruje do chovu chybějící max. 2 zuby. My a Slováci jsme takto jediní v Evropě přísnější než standard (i než země původu).

Neregistrovaný uživatel

9.3.2012 18:49
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.224.4

A nevíte jak je to u Bulmastifu a Bordeauxských dog?

Tam mohou chybět různé zuby - m1 nebo 2 nebo 3 , ale musí mít všechny řezáky ( to znamená nahoře i dole 6 ) a komplet špičáky. Jinak když tam chybí nějaký ten zub ( ne všechny ) z M jedniček nebo dvojek nebo trojek, tak se nic neděje.

Neregistrovaný uživatel

9.3.2012 19:01
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.248.171

Asi jsem to zcela nepochopila: a P můžou chybět?(u Bulmastifů a .....)

Neregistrovaný uživatel

9.3.2012 19:32
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.224.4

Asi jsem to zcela nepochopila: a P můžou chybět?(u Bulmastifů a .....)

Ano, mohou chybět - když si vemu starší zpravodaje moloss klubu co mám a přečtu si zápisy z bonitací, tak je to tam - chybí třeba oboustraně dole P1 nahoře vlevo P3 - a tak podobně, ( jinde zase P2 nebo nějaká P4 ) a je to i u bordin, bulmastifů, mastifů, cane corso, atd

Neregistrovaný uživatel

9.3.2012 19:41
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.78.21

Jezevčík - citace standardu: "Při hodnocení se na zuby M3 (3. stoličky) nebere zřetel. Chybění dvou P1 (1. třeňový zub) se neposuzuje jako vada." U nás při zařazení do chovu musí být pes či fena plnochrupí (nesmí tedy chybět ani P1 ani M3), u miniaturních jezevčíků se toleruje do chovu chybějící max. 2 zuby. My a Slováci jsme takto jediní v Evropě přísnější než standard (i než země původu).

Ano,to chápu,že si klub standart zpřísní.Otázkou je,k čemu je to dobré.Ale třeba zrovna u těch malých kníračů,standart na stránkách čmku říká-úplný chrup,42 zubů.Tak jak mohou chybět?

Neregistrovaný uživatel

9.3.2012 21:10
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.224.4

Ano,to chápu,že si klub standart zpřísní.Otázkou je,k čemu je to dobré.Ale třeba zrovna u těch malých kníračů,standart na stránkách čmku říká-úplný chrup,42 zubů.Tak jak mohou chybět?

To píše u jezevčíků, ne u kníračů - stačí pořadně číst - u kníračů tady již psali, že musí být plnochrupí - stejně jako třeba dobrman nebo NO.

Neregistrovaný uživatel

10.3.2012 07:10
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.188.68

Trochu jinak - jakého psa byste měli doma raději? Exteriérově krásného, ale třeba bez dvou zubů nebo dle standardu fakt horšího, ale plnochrupého? Já určitě toho prvního /mám čubiny plnochrupé, aby mě někdo nenařkl, že obhajuju chodozubost :-)/. Ale prostě to tak cítím. Absence 1 - 2 zubů psovi nikterak nevadí. Špatné úhlení, pohyb, povaha, to mi vadí mnohem víc.

SAmozřejmě zdravého, krásného a s dobrou povahou. Buduli trvat na zubech, můžu sebou n provázku vláčet pro mně za mně třeba čelist krokodýla nebo žraloka.
Ostatně tohle je výňatek ze zápisu KCHZ - ČMKU.

KCHZ se domnívá, že existence či neexistence kompletní dentice není zcela hlavní priorita. Tuto úvahu opírá o zkušenost z divoce žijících psovitých šelem, kdy bylo pozorováno, že až 60% divoce žijící populace může mít vady chrupu. Tyto vady chrupu však nemají zcela zásadní význam na přežití těchto šelem, zcela zásadní jsou však jejich vlastnosti a schopnost v přírodních podmínkách přežít a reprodukovat se.

Jinak k nalezení zde : http://www.cmku.cz/index2.php?stranka=informace_z_komisi#k_20

Neregistrovaný uživatel

10.3.2012 07:48
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.226.101

Já jsem u běžně rozšířených plemen celkem pro plnochrupost. Ono to totiž jedním chybějícím zubem u šampiona sem tam začne a za pár let kryjí zcela průměrní a ještě neplnochrupí psi, protožer je to přece normální. U málopočetných plemen měkčí pravidla chápu.
A k tomu "psovi to nevadí": mě taky jeden zub skoro nevyrostl, asi v 15 letech mi ho rovnátkama vytáhli, přesto mi zůslal lehce posunutý skus, takže se mi čelist lehce blokuje apod. Předpokládám, že u psa dojde k nepravidelnosti skusu také a jak moc mu to vadí nebo ne neosoudíme, dokud je schopen kousat..

Neregistrovaný uživatel

10.3.2012 07:57
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.152.11

Já osobně psa zdravého, s perfektní povahou a krásného. Chybění zubů, pokud se nejedná o řezáky či špičáky není nic vážného, například takové kočky krom řezáků a špičáků toho v tlamě už moc dalšího nemají a vlci už taky dávno nejsou všichni plnochrupí. A exteriér není jen o tom jestli je pes "hezkej nebo škaredej", ale taky hodně o správné stavbě těla která souvisí se správným pohybem, vytrvalostí a zdravím. Takže - exteriér z tohoto hlediska je pro mně důležitější než kompletní zubní vzorec.

Neregistrovaný uživatel

10.3.2012 08:30
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.185.12

Já osobně psa zdravého, s perfektní povahou a krásného. Chybění zubů, pokud se nejedná o řezáky či špičáky není nic vážného, například takové kočky krom řezáků a špičáků toho v tlamě už moc dalšího nemají a vlci už taky dávno nejsou všichni plnochrupí. A exteriér není jen o tom jestli je pes "hezkej nebo škaredej", ale taky hodně o správné stavbě těla která souvisí se správným pohybem, vytrvalostí a zdravím. Takže - exteriér z tohoto hlediska je pro mně důležitější než kompletní zubní vzorec.

:-)

Neregistrovaný uživatel

10.3.2012 08:36
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.147.98

Problém je, že to chybění zubů docela silně dědí. Začíná to jedním zubem, končí prázdnou hubou. Byla jsem svědkem něm. ovčáka v hubě mu chybělo snad šest zubů (papírového). Docela děs.

Neregistrovaný uživatel

10.3.2012 09:47
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.140.79

Já jsem u běžně rozšířených plemen celkem pro plnochrupost. Ono to totiž jedním chybějícím zubem u šampiona sem tam začne a za pár let kryjí zcela průměrní a ještě neplnochrupí psi, protožer je to přece normální. U málopočetných plemen měkčí pravidla chápu.
A k tomu "psovi to nevadí": mě taky jeden zub skoro nevyrostl, asi v 15 letech mi ho rovnátkama vytáhli, přesto mi zůslal lehce posunutý skus, takže se mi čelist lehce blokuje apod. Předpokládám, že u psa dojde k nepravidelnosti skusu také a jak moc mu to vadí nebo ne neosoudíme, dokud je schopen kousat..

Píšete nesmysly, Chybění zubu v čelisti nikterak zkus neovlivňuje. Krom toho - nikdo tu nechce cpát do chovu vadný zkus - který se vyskytuje v různých formách, ale zcela nezávisle na počtu zubů.
Opravdu jsem už pár štěňat odchovala a "povedli" se mi jak psi plnochrupí, ale s vadným zkusem, tak psi neplnochrupí, se zkusem ukázkovým.

Neregistrovaný uživatel

10.3.2012 10:35
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.78.21

To píše u jezevčíků, ne u kníračů - stačí pořadně číst - u kníračů tady již psali, že musí být plnochrupí - stejně jako třeba dobrman nebo NO.

Ne,to se píše u kníračů,plnochrupost.Někdo tu psal,že od 1.4. můžou nějaké zuby chybět.Tak mě zajímá, jak je možné se od standartu odchýlit.

Neregistrovaný uživatel

10.3.2012 11:43
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.224.4

Ne,to se píše u kníračů,plnochrupost.Někdo tu psal,že od 1.4. můžou nějaké zuby chybět.Tak mě zajímá, jak je možné se od standartu odchýlit.

No samozřejmě , že plnochrupost se píše u kníračů, ty chybějící zuby u jezevčíků. Tam nahoře taky někdo psal, že knírači musí být plnochrupí, tomu že by mohli od 1.4. chybět nějaké zuby, tomu bych moc nevěřil. Ale není nic jednoduššího, než si vyhledat jejich klubové stránky a tam si to v podmínkách pro uchovnění - standartu plemene ověřit.

Neregistrovaný uživatel

10.3.2012 11:57
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.121.243

ano může ,ale směrem k lepšímu, nemůže k horšímu

Neregistrovaný uživatel

10.3.2012 12:20
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.94.10

A k čemu to je být papežštější než papež? U našeho plemeno od počátků nějaké zuby mohou chybět a ten stav už je sto let stejný, jsou jedinci plnochrupí i s chybějícími zuby, tak se vyskytnou chybějící zuby mimo standard. Nijak se to nezvyšuje ani nesnižuje, psům to nevadí při práci jestli mají o zub navíc nebo méně...FCI by se měla zamyslet spíše nad klesající reprodukcí a zdravotními problémy než bazírovat nad chybějícím zubem a vyřadit třeba jinak zdravého a povahově dobrého psa z chovu. Ne jít směrem jaký se protlačuje teď "hlavně plnochrupý, že je nemocný nebo blbý to nevadí, to ve výstavním kruhu přece není vidět"....ale člověk pak doma žije s tím nemocným a "blbým" psem roky a platí a platí za veterináře....ale hlavně, že otec byl plnochrupý šampion!

PS: Ani vlci nejsou plnochrupí a nikdy ani nebyli! Z ostatků je jasné, že semtam prostě nějaký ten zoubek chyběl....a chybívá i dnes...jen člověk chce být zase lepší a stoprocentnější než příroda....smajlík

Neregistrovaný uživatel

10.3.2012 12:37
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.224.4

A k čemu to je být papežštější než papež? U našeho plemeno od počátků nějaké zuby mohou chybět a ten stav už je sto let stejný, jsou jedinci plnochrupí i s chybějícími zuby, tak se vyskytnou chybějící zuby mimo standard. Nijak se to nezvyšuje ani nesnižuje, psům to nevadí při práci jestli mají o zub navíc nebo méně...FCI by se měla zamyslet spíše nad klesající reprodukcí a zdravotními problémy než bazírovat nad chybějícím zubem a vyřadit třeba jinak zdravého a povahově dobrého psa z chovu. Ne jít směrem jaký se protlačuje teď "hlavně plnochrupý, že je nemocný nebo blbý to nevadí, to ve výstavním kruhu přece není vidět"....ale člověk pak doma žije s tím nemocným a "blbým" psem roky a platí a platí za veterináře....ale hlavně, že otec byl plnochrupý šampion!

PS: Ani vlci nejsou plnochrupí a nikdy ani nebyli! Z ostatků je jasné, že semtam prostě nějaký ten zoubek chyběl....a chybívá i dnes...jen člověk chce být zase lepší a stoprocentnější než příroda....smajlík

Také si myslím, že třeba u psů, kteří musejí být plnochrupí - a chybí mu jen třeba jedna P1 - že to na zdraví nemá vliv a vyřadí se z chovu třeba jinak perfektní jedinec jak v exterieru, tak třeba i v povaze - ale je to bohužel prostě tak. Pouští se do chovu třeba s DKK 2 /2 - ale nesmí chybět ani P1.

Neregistrovaný uživatel

10.3.2012 14:56
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.175.7

Neregistrovaný uživatel

10.3.2012 16:00
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.176.138

NO nemusí být plnochrupí, a dobrman sice oficiálně musí, ale vím minimálně o 3 chovných zvířatech, co neměli zuby, a přitom chodili po výstavách (samozřejmě ke známým rozhodčím), a prošli i bonitací:-(

Neregistrovaný uživatel

10.3.2012 17:12
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.224.4

Tak NO už nemusí být plnochrupý ? Pamatuji doby, kdy musel, kdy neprošla bonitací zvířata u NO i Dobrmanů, když chyběla třeba jedna P1.

Neregistrovaný uživatel

10.3.2012 17:58
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.78.21

NO nemusí být plnochrupí, a dobrman sice oficiálně musí, ale vím minimálně o 3 chovných zvířatech, co neměli zuby, a přitom chodili po výstavách (samozřejmě ke známým rozhodčím), a prošli i bonitací:-(

A jak je to možné,když podle standartu musí mít úplný chrup(42 zubů) ?

Neregistrovaný uživatel

10.3.2012 18:15
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.224.4

A jak je to možné,když podle standartu musí mít úplný chrup(42 zubů) ?

Taky se tomu divím, když vím, že dříve museli být NO i Dobrmani do chovu plnochrupí a opravdu nesměla chybět ani P1. A najednou tady někdo tvrdí, že NO už nemusí být plnochrupí. To se mi zdá divné a málo pravděpodobné.

Neregistrovaný uživatel

10.3.2012 19:54
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.241.38

Prosím, jak je to se zoubkama a uchovněním u dalmatinců? Kolik jim může chybět a jaké? děkuji.

Neregistrovaný uživatel

10.3.2012 20:12
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.176.138

Taky se tomu divím, když vím, že dříve museli být NO i Dobrmani do chovu plnochrupí a opravdu nesměla chybět ani P1. A najednou tady někdo tvrdí, že NO už nemusí být plnochrupí. To se mi zdá divné a málo pravděpodobné.

Zdát se Vám může cokoliv, ale tohle je jednoduše ověřitelný fakt - dřív museli být NO plnochrupí, avšak po poslední inovaci bonitačního řádu zní pasáž o vyřazujících vadách v chrupu takto:
nedostatky v chrupu: chybění jiných nebo více než: 2×M3,1×P1+1×M3, 2×P1. Výjimky tvoří pouze ti psi, u nichž se dá původní existence zubu či zubů prokázat a je potvrzena v průkazu původu psa.
Dobrmani musí být plnochrupí i nadále, ale všichni jsou si rovni, a někteří ještě rovnější, takže občas prostě záhadně projde bezzubý pes s veter. potvrzením, že tem zuby byly, i když se ví, že tam nikdy nebyly:-(

Neregistrovaný uživatel

10.3.2012 22:52
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.185.12

Prosím, jak je to se zoubkama a uchovněním u dalmatinců? Kolik jim může chybět a jaké? děkuji.

No, ve standardu je uvedeno toto: "Je žádoucí kompletní chrup (42 zubů dle zubního vzorce)". Ale faktem je, že se chybění zubů tak nějak některými rozhodčími toleruje. Zahraniční rozhodčí /vyjma Němců/ jsou benevolentnější a jeden dva chybějící velké premoláry jim většinou vůbec nevadí, někdo kouká jen na skus. Pokud je pes exteriérově špičkový, neměla by ho absence jednoho dvou zubů na výstavě nijak handicapovat, ale je to vždy na rozhodčím, co je pro něj důležitější. Je to dilema. Pokud se kryje krásnými zahraničními psy ze západní Evropy či Skandinávie, kde se na plnochrupost zas tak veliký důraz jako u nás nedával, musí s tím člověk počítat, že nějaký zoubek může chybět.

Neregistrovaný uživatel

11.3.2012 01:46
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.224.4

Zdát se Vám může cokoliv, ale tohle je jednoduše ověřitelný fakt - dřív museli být NO plnochrupí, avšak po poslední inovaci bonitačního řádu zní pasáž o vyřazujících vadách v chrupu takto:
nedostatky v chrupu: chybění jiných nebo více než: 2×M3,1×P1+1×M3, 2×P1. Výjimky tvoří pouze ti psi, u nichž se dá původní existence zubu či zubů prokázat a je potvrzena v průkazu původu psa.
Dobrmani musí být plnochrupí i nadále, ale všichni jsou si rovni, a někteří ještě rovnější, takže občas prostě záhadně projde bezzubý pes s veter. potvrzením, že tem zuby byly, i když se ví, že tam nikdy nebyly:-(

A co to je u dobrmanů veterinární potvrzení - bez rtg - je nějaké potvrzení ??? To slyším teda prvně - cár papíru nemůže nahradit rtg, že tam zuby opravdu jsou nebo byly ??? Ani u NO ani u dobrmanů nemohla před pár lety do chovu chybět ani P1.

Neregistrovaný uživatel

11.3.2012 01:48
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.224.4

No, ve standardu je uvedeno toto: "Je žádoucí kompletní chrup (42 zubů dle zubního vzorce)". Ale faktem je, že se chybění zubů tak nějak některými rozhodčími toleruje. Zahraniční rozhodčí /vyjma Němců/ jsou benevolentnější a jeden dva chybějící velké premoláry jim většinou vůbec nevadí, někdo kouká jen na skus. Pokud je pes exteriérově špičkový, neměla by ho absence jednoho dvou zubů na výstavě nijak handicapovat, ale je to vždy na rozhodčím, co je pro něj důležitější. Je to dilema. Pokud se kryje krásnými zahraničními psy ze západní Evropy či Skandinávie, kde se na plnochrupost zas tak veliký důraz jako u nás nedával, musí s tím člověk počítat, že nějaký zoubek může chybět.

Ale já nehovořím o výstavě , ale o bonitaci u dobrmanů a NO, tam ještě nedavno chybějící zub vadil a to jakýkoliv - byla to vylučující vada z chovu. To se to tak změnilo ???

Neregistrovaný uživatel

11.3.2012 07:08
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.176.138

Ale já nehovořím o výstavě , ale o bonitaci u dobrmanů a NO, tam ještě nedavno chybějící zub vadil a to jakýkoliv - byla to vylučující vada z chovu. To se to tak změnilo ???

u DB se to nezměnilo, ale prostě někdy někomu vyvolenýmu něco takovýho projde - toť vše, a nemá cenu o tom dál diskutovat. U NO se to změnilo - nebo si myslíte že si to klub NO do bonitačního řádu dopsal z recese, aby mystifikoval pár kecálků na ifauně ... ? Dlouhá srst byla taky do loňska vylučující vada, a teď chlupáči dostávají CACIBy, nebo jeden rok se chovalo na psech DKK 3/3 - časy se prostě mění (jestli k lepšímu to je věc jiná:-().Přečtěte si aktuální bonitační řad na stránkách ČKNO , a budete mít jasno hned:-)

Neregistrovaný uživatel

12.3.2012 14:05
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.13.149

Jsem zadavatelka dotazu a děkuji všem za příspěvky. Zajímalo mě, jak na tom které plemeno je, a vidím, že různě...

Osobně si myslím, že v rozumné míře by se ztráta zubů mohla tolerovat (např. ztráta max 2 zubů mimo řezáků a špičáků). ALe jak pozoruju v ČR se zuby řeší hodně, v zahranicí už méně... smajlík

Neregistrovaný uživatel

12.3.2012 15:03
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.118

On je v zahranici resi jak kdo...U nas je to prisne /civavy/ v ramci moznosti - mohou chybet az 2 rezaky zatimco standart chybejici rezak oznacuje za vadu /a to ne vylucujici/ , nic vice. Drive se take chovalo v zahranici na leccems, aktualne je civav opravdu hodne /je premnozeno/ a psa 6x5 lze dost narocne prodat i se slusnym PP. Kupujici donutili prodavajici se na zuby vice zamerit a svete div se, ono to funguje...:-)...I znami chovatele uz zacinaji rezaky u nabizenych stenat psat a logicky sili z toho, ze kupujici vubec tyto udaje, drive "nepodstatne" chteji...PS Rozhodci zuby pocitaji opravdu minimalne, spise se v kruhu zameruji vylucne na typ.

Neregistrovaný uživatel

12.3.2012 15:21
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.184.14

Rozhodčí to opravdu moc neřeší... Známé fenka má taky v posudku z výstavy napsáno "plnochrupá", přitom jí chybí premolár (nebo dva? Teď nevím, každopádně nejde u tohoto plemene o vadu vylučující z chovu).

Neregistrovaný uživatel

12.3.2012 17:14
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.185.12

Ale já odpovídám na dotaz o zubech u dalmatinů podívejte se pořádně :-|

Neregistrovaný uživatel

12.3.2012 18:02
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.181.87

No samozřejmě , že plnochrupost se píše u kníračů, ty chybějící zuby u jezevčíků. Tam nahoře taky někdo psal, že knírači musí být plnochrupí, tomu že by mohli od 1.4. chybět nějaké zuby, tomu bych moc nevěřil. Ale není nic jednoduššího, než si vyhledat jejich klubové stránky a tam si to v podmínkách pro uchovnění - standartu plemene ověřit.

Zatím si nic na stránkách neověříte, změny dodnes nejsou zveřejněny. Ale je to tak, do chovu se u malých kníračů toleruje absence malých zubů.

Neregistrovaný uživatel

12.3.2012 18:08
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.91.212

Mam stejny nazor - ted to zacne jednim zubem, pak budou chybet dva, tri a jak je tam zpatky dostaneme?

Neregistrovaný uživatel

12.3.2012 19:25
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.30.22

Píšete nesmysly, Chybění zubu v čelisti nikterak zkus neovlivňuje. Krom toho - nikdo tu nechce cpát do chovu vadný zkus - který se vyskytuje v různých formách, ale zcela nezávisle na počtu zubů.
Opravdu jsem už pár štěňat odchovala a "povedli" se mi jak psi plnochrupí, ale s vadným zkusem, tak psi neplnochrupí, se zkusem ukázkovým.

Já myslím, že v mládí to je jedno, kolik je zubů, ale časem když některý chybí dochází k posunu - rozestupu a uvolnění zubů. jakmile se zuby uvolní, mohou se různě vyhnout a skus není ok.Beru to jednak podle sebe. V mládí mi nerovné postavení zubů nevadilo a divila jsem se jako dítě na co rovnátka. Dnes vím od zubaře, že můj problém s čelistním pantem pochází právě od nesprávně postavených zubů, čelist nejde přesně kolmo při kousání ale dochází k vychylování spodní čelisti, čímž je kloub nesprávně opotřebován. Pes sice nežije tolik let jako člověk, ale můj pes dostal paradentosu přišel o pár řezáků a špičák. Z perfektního skusu a plnochruposti má předkus. Sice čelist spodní není delší než horní, ale zuby spodní jsou vychýlené dopředu. Druhý pes přišel o dva řezáky a špičák (vyražené srážkou se psem) a celkově se mu zuby pohnuly a spodek je tak na hranici kleště předkus. Také pes bonitovaný v 15 měs. s perfektním skusem. Tak nevím, jak dalece je ovlivněn skus, pokud by zuby chyběli od založení. Má někdo podobnou zkušenost s pohybem čelisti vlivem absenci zubů a to dodatečně po II. roce??

Neregistrovaný uživatel

12.3.2012 20:06
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.78.21

On je v zahranici resi jak kdo...U nas je to prisne /civavy/ v ramci moznosti - mohou chybet az 2 rezaky zatimco standart chybejici rezak oznacuje za vadu /a to ne vylucujici/ , nic vice. Drive se take chovalo v zahranici na leccems, aktualne je civav opravdu hodne /je premnozeno/ a psa 6x5 lze dost narocne prodat i se slusnym PP. Kupujici donutili prodavajici se na zuby vice zamerit a svete div se, ono to funguje...:-)...I znami chovatele uz zacinaji rezaky u nabizenych stenat psat a logicky sili z toho, ze kupujici vubec tyto udaje, drive "nepodstatne" chteji...PS Rozhodci zuby pocitaji opravdu minimalne, spise se v kruhu zameruji vylucne na typ.

To jsem se nikde nedočetla,že by jeden chybějící řezák u čivavy byl vada,počet zubů se ve standartu neřeší, jen skus.

Neregistrovaný uživatel

13.3.2012 07:59
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.147.20

Já myslím, že v mládí to je jedno, kolik je zubů, ale časem když některý chybí dochází k posunu - rozestupu a uvolnění zubů. jakmile se zuby uvolní, mohou se různě vyhnout a skus není ok.Beru to jednak podle sebe. V mládí mi nerovné postavení zubů nevadilo a divila jsem se jako dítě na co rovnátka. Dnes vím od zubaře, že můj problém s čelistním pantem pochází právě od nesprávně postavených zubů, čelist nejde přesně kolmo při kousání ale dochází k vychylování spodní čelisti, čímž je kloub nesprávně opotřebován. Pes sice nežije tolik let jako člověk, ale můj pes dostal paradentosu přišel o pár řezáků a špičák. Z perfektního skusu a plnochruposti má předkus. Sice čelist spodní není delší než horní, ale zuby spodní jsou vychýlené dopředu. Druhý pes přišel o dva řezáky a špičák (vyražené srážkou se psem) a celkově se mu zuby pohnuly a spodek je tak na hranici kleště předkus. Také pes bonitovaný v 15 měs. s perfektním skusem. Tak nevím, jak dalece je ovlivněn skus, pokud by zuby chyběli od založení. Má někdo podobnou zkušenost s pohybem čelisti vlivem absenci zubů a to dodatečně po II. roce??

No víte, vy za prvé srovnávte lidskou čelist se psí - což je nesmysl. lidská čelist se může přirovnat leda ke zkusu psa. A tam jde o chybějící řezáky. Ano - u chybějících řezáků, se může zkus posunout. Jenže - alespoň co mně se týče, tady se nebavíme o chybění zubů ve zkusu. Pokud by u psa chyběl zub ve zkusu a to včetně špičáků, určitě bych netrvala na tom, aby se podílel v chovu. Ale přijde mi jako pitomost, vyloučit z chovu psa, kterému chybí jeden nebo dva moláry, nebo premoláry - když je jinak zcela perfektní.
Mám a měla jsem takové psy ( U nás jsou některé M a P povolené - chybění) a opravdu se jim zkus nepohnul do vysokého věku. Mám psa, se zkříženým zkusem (jen zuby) a neměl žádný úraz a měl méčný zkus nůžkový. A je plnochrupý.
Takže - nejsem pro, aby bylo povoleno chybění zubu ve zkusu. Ale myslím že jinak jeden či dva zuby nevadí.

Neregistrovaný uživatel

13.3.2012 08:10
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.216.60

No víte, vy za prvé srovnávte lidskou čelist se psí - což je nesmysl. lidská čelist se může přirovnat leda ke zkusu psa. A tam jde o chybějící řezáky. Ano - u chybějících řezáků, se může zkus posunout. Jenže - alespoň co mně se týče, tady se nebavíme o chybění zubů ve zkusu. Pokud by u psa chyběl zub ve zkusu a to včetně špičáků, určitě bych netrvala na tom, aby se podílel v chovu. Ale přijde mi jako pitomost, vyloučit z chovu psa, kterému chybí jeden nebo dva moláry, nebo premoláry - když je jinak zcela perfektní.
Mám a měla jsem takové psy ( U nás jsou některé M a P povolené - chybění) a opravdu se jim zkus nepohnul do vysokého věku. Mám psa, se zkříženým zkusem (jen zuby) a neměl žádný úraz a měl méčný zkus nůžkový. A je plnochrupý.
Takže - nejsem pro, aby bylo povoleno chybění zubu ve zkusu. Ale myslím že jinak jeden či dva zuby nevadí.

Problém se zubama je ten, že je to dědičná vada kumulativní, to znamená, že chybění zubu nebo vloha pro chybění zubu je dědičně založená pro každý zub zvlášť. Pokud tedy pak vezmeme psa, kterému chybí např. 2 P nahoře a k němu fenu plnochrupou s vlohou na chybění 2 P dole, je velká pravděpodobnost, že některým jejich štěńatům budou chybět 4 zuby a nebo co hůř, budou mít vlohu pro chybění těchto 4 zubů. Pak se k nim do linie přihodí pes, kterému chybí/má vlohu pro chybění třeba 1M a prostě za pár generací tu máme psy, kterým chybí 6 a více zubů. Kdyby se důsledně v plemenech trvalo na plnochruposti, k těmto extrémům by nedocházelo a časem by problém chybějících zubů vymizel.

Neregistrovaný uživatel

13.3.2012 09:26
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.118

To jsem se nikde nedočetla,že by jeden chybějící řezák u čivavy byl vada,počet zubů se ve standartu neřeší, jen skus.

Ale ano... ..podivejte se na platny standart zde: http://www.civavyanahaci.com/chovcivstan.php - sekce vady...

Neregistrovaný uživatel

13.3.2012 09:47
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.97.56

Problém se zubama je ten, že je to dědičná vada kumulativní, to znamená, že chybění zubu nebo vloha pro chybění zubu je dědičně založená pro každý zub zvlášť. Pokud tedy pak vezmeme psa, kterému chybí např. 2 P nahoře a k němu fenu plnochrupou s vlohou na chybění 2 P dole, je velká pravděpodobnost, že některým jejich štěńatům budou chybět 4 zuby a nebo co hůř, budou mít vlohu pro chybění těchto 4 zubů. Pak se k nim do linie přihodí pes, kterému chybí/má vlohu pro chybění třeba 1M a prostě za pár generací tu máme psy, kterým chybí 6 a více zubů. Kdyby se důsledně v plemenech trvalo na plnochruposti, k těmto extrémům by nedocházelo a časem by problém chybějících zubů vymizel.

ale vypravejte to nekomu, kdo si mysli, ze se vlk nazere s jednim zubem nahore a s druhym dole...

Neregistrovaný uživatel

13.3.2012 10:01
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.118

pravda...jista nej linie naseho plemene v CR nese chybejici rezak dole...tahne se to generacemi a prebit to temer nejde, skoro vzdy se ve vrhu narodi jedno stendo s 6x5, zbytek 6x6, vtipne je, ze to je z 90% u fenek, psi jsou plnochrupi ..PS - .A zrovna to stendo s 6x5 je vetsinou typove a povahove vytecne...:-)

Neregistrovaný uživatel

13.3.2012 10:13
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.78.21

Ale ano... ..podivejte se na platny standart zde: http://www.civavyanahaci.com/chovcivstan.php - sekce vady...

To ale není vylučující vada.Bavíme se tady o tom,s kolika chybějícími zuby může být zvíře chovné.

Neregistrovaný uživatel

13.3.2012 10:35
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.224.4

To ale není vylučující vada.Bavíme se tady o tom,s kolika chybějícími zuby může být zvíře chovné.

Nahoře už někdo psal - že mohou chybět maximálně 2 řezáky

Neregistrovaný uživatel

13.3.2012 11:05
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.118

Psala jste: To jsem se nikde nedočetla,že by jeden chybějící řezák u čivavy byl vada,počet zubů se ve standartu neřeší, jen skus. Tak proto odkaz na standart, kde je receno, ze chyb.zub je uz ve standartu vadou. Vylucujici vady jsou uvedeny pod vadami take - staci si standart precist.

Paklize chcete :
Zde plati u Klubu civav a nahacu ze 2 rezaky mohou chybet. Aneb presne zneni ze svodove karty co je a co neni mozne:

CHRUP
1-chybí 1 řezák
2 – chybí 2 řezáky
3 – přetrvávají mléčné zuby
4X-chybí 1 a více špičáků
5X-chybí 3 a více řezáků

Neregistrovaný uživatel

13.3.2012 11:07
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.142

Myslím, že je lepší, když jsou M nebo P chybějící povolené, takto by nedocházelo třeba k různým úpravám zubů ze strany chovatelů, zvlášť u chovných psů, že jim zub nechají jednoduše nastřelit umělým, aby měl pejsek všechny zuby předpisově a dostal se do chovu.
Majitelé fenek se pak můžou divit, když pak odchovaným štěňatům zuby chybí, přitom rodiče byli plnochrupí. Majiteli psa je to jedno, ten už má vyděláno. smajlík

Neregistrovaný uživatel

13.3.2012 11:23
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.216.60

Myslím, že je lepší, když jsou M nebo P chybějící povolené, takto by nedocházelo třeba k různým úpravám zubů ze strany chovatelů, zvlášť u chovných psů, že jim zub nechají jednoduše nastřelit umělým, aby měl pejsek všechny zuby předpisově a dostal se do chovu.
Majitelé fenek se pak můžou divit, když pak odchovaným štěňatům zuby chybí, přitom rodiče byli plnochrupí. Majiteli psa je to jedno, ten už má vyděláno. smajlík

Prosím vás, kolik lidí by nechalo nastřelit psovi zub, když to stojí desetitisíce? Jeden, dva?

Neregistrovaný uživatel

13.3.2012 15:30
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.142

Jak víte kolik to stojí? Už jste nad tím přemýšlel/la??? smajlík

Neregistrovaný uživatel

13.3.2012 15:32
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.216.60

Jak víte kolik to stojí? Už jste nad tím přemýšlel/la??? smajlík

Jo, pro sebe. :-):-)

Neregistrovaný uživatel

13.3.2012 19:03
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.91.212

Jo, pro sebe. :-):-)

me stoji novy zub 5 tis. samozrejme je to jen spoluucast s pojistovnou. Vazne se to nekomu vyplati u psa?

Neregistrovaný uživatel

13.3.2012 19:10
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.142

me stoji novy zub 5 tis. samozrejme je to jen spoluucast s pojistovnou. Vazne se to nekomu vyplati u psa?

Proč ne, za krytí se platí i vyšší částky.

Neregistrovaný uživatel

13.3.2012 20:23
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.78.21

Nahoře už někdo psal - že mohou chybět maximálně 2 řezáky

Nechce se mi věřit,že čivavě mohou chybět jen dva řezáky,že by si klub původní standart tak zpřísnil.

Neregistrovaný uživatel

14.3.2012 08:01
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.147.135

No za prvé - nikde jsem nepsala, že by se měli krýt neplnochrupí psi mezi sebou navzájem že - nebo jste to někde vyčetla?
Za druhé - ten váš výklad je sice pěkný (Takhle mi to líčil pan Horák v sedmdesátých letech), ale z vlastní zkušenosti v mém plemeni, kdy za komančů nesměl chybět ani zoubek, jinak zkrátka pes do chovu neprošel - a přesto štěňatům zuby chběly, vím že se vaše tvrzení nezakládá na pravdě.
Znala jsem tehdy psa . mimo jiné nádherného - v rodokmenu minimáně 4 generace povinně plnochrupých psů - a chybělo mu 5 zubů.
A jeho plnochrupý bratr? - byl smozřejm uznán chovným.
Totiž - aby platilo to, co vy tvrdíte, musel by se vyřadit z chovu ceý vrh, kde byl třeba i jeden neplnochrupý jedinec. A ani to by neznamenalo jistotu.Protože i v komplet plnochrupém vrhu může být přnašeč klidně i pro chybění více z typů zubů - stačí když bude jeden rodič přenašeč pro M1 a druhý pro P2. Potomky budou mít plnochrupé, ale nekteří z nich budou přenašeči.
Takže jediné, čeho by se tím(vyřazování celých vrhů) dosáhlo, by bylo dramatické zůžení chovné základny. A mohly by nám tak krom zubů (kterých byhom se zcela nezbavili) vyběhnout jiné průsery - třeba zdravotní. A ¨já nevím jak vy, ale mně je milejší pes který nemá jeden zub, než geneticky zdravotně postižený mrzák.
No - chovala sem za komanče (bezpodmínečná plnochrupost) a chovám i teď (některé zuby mohou chybět) a kupodivu - nemám štěňata s holými držkami. Percentuelně jsem na tom s chyběním zubů na stejno.
A když sipřečtete zprávu KZCH - tak jaxi v přírodi chybí 60%psivtých nějaký ten zub a přesto nám zatím vlci vymírají ze zcela jiných důvodů než proto, že by se nenažrali s hubou bez zubů.

Neregistrovaný uživatel

14.3.2012 08:19
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.80.130

Jen tak na okraj - nesouvisí počet zubů trochu i s velikostí lebky? Malým plemenům se do držtičky všechny zuby ani nemají šanci pořádně vejít...

Neregistrovaný uživatel

14.3.2012 08:22
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.216.60

No za prvé - nikde jsem nepsala, že by se měli krýt neplnochrupí psi mezi sebou navzájem že - nebo jste to někde vyčetla?
Za druhé - ten váš výklad je sice pěkný (Takhle mi to líčil pan Horák v sedmdesátých letech), ale z vlastní zkušenosti v mém plemeni, kdy za komančů nesměl chybět ani zoubek, jinak zkrátka pes do chovu neprošel - a přesto štěňatům zuby chběly, vím že se vaše tvrzení nezakládá na pravdě.
Znala jsem tehdy psa . mimo jiné nádherného - v rodokmenu minimáně 4 generace povinně plnochrupých psů - a chybělo mu 5 zubů.
A jeho plnochrupý bratr? - byl smozřejm uznán chovným.
Totiž - aby platilo to, co vy tvrdíte, musel by se vyřadit z chovu ceý vrh, kde byl třeba i jeden neplnochrupý jedinec. A ani to by neznamenalo jistotu.Protože i v komplet plnochrupém vrhu může být přnašeč klidně i pro chybění více z typů zubů - stačí když bude jeden rodič přenašeč pro M1 a druhý pro P2. Potomky budou mít plnochrupé, ale nekteří z nich budou přenašeči.
Takže jediné, čeho by se tím(vyřazování celých vrhů) dosáhlo, by bylo dramatické zůžení chovné základny. A mohly by nám tak krom zubů (kterých byhom se zcela nezbavili) vyběhnout jiné průsery - třeba zdravotní. A ¨já nevím jak vy, ale mně je milejší pes který nemá jeden zub, než geneticky zdravotně postižený mrzák.
No - chovala sem za komanče (bezpodmínečná plnochrupost) a chovám i teď (některé zuby mohou chybět) a kupodivu - nemám štěňata s holými držkami. Percentuelně jsem na tom s chyběním zubů na stejno.
A když sipřečtete zprávu KZCH - tak jaxi v přírodi chybí 60%psivtých nějaký ten zub a přesto nám zatím vlci vymírají ze zcela jiných důvodů než proto, že by se nenažrali s hubou bez zubů.

Máte pravdu, obzvláště s tím zdravím, jenže celý problém je v tom, že naprostá většina chovatelů nemá o genetice a její aplikaci v praxi ani tušení, takže pokud je to povoleno, nemají problém dát na sebe dva neplnochrupé jedince, když jim řeknete, aby si alespoň pohlídali aby šlo o stejné zuby, tak koukají jak vyoraná myš, o přenašečích v životě neslyšeli a prostě problém je na světě. A vymítit neplnochrupost se dá i jen pouhým vyřazováním neplnochrupých jedinců, u mého plemene byly ještě před 30 lety chybějící zuby povolené, pak se do standardu hodila plnochrupost a dneska je pes s jedním chybějícím zubem naprostá výjimka a to ještě ve valné většině po importech ze zemí, kde se to i přes standard nesleduje.

Neregistrovaný uživatel

14.3.2012 08:24
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.216.60

Jen tak na okraj - nesouvisí počet zubů trochu i s velikostí lebky? Malým plemenům se do držtičky všechny zuby ani nemají šanci pořádně vejít...

Ale vejdou, znám spoustu 20 cm psů, kteří jsou v pohodě plnochrupí.

Neregistrovaný uživatel

14.3.2012 08:38
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.147.135

Máte pravdu, obzvláště s tím zdravím, jenže celý problém je v tom, že naprostá většina chovatelů nemá o genetice a její aplikaci v praxi ani tušení, takže pokud je to povoleno, nemají problém dát na sebe dva neplnochrupé jedince, když jim řeknete, aby si alespoň pohlídali aby šlo o stejné zuby, tak koukají jak vyoraná myš, o přenašečích v životě neslyšeli a prostě problém je na světě. A vymítit neplnochrupost se dá i jen pouhým vyřazováním neplnochrupých jedinců, u mého plemene byly ještě před 30 lety chybějící zuby povolené, pak se do standardu hodila plnochrupost a dneska je pes s jedním chybějícím zubem naprostá výjimka a to ještě ve valné většině po importech ze zemí, kde se to i přes standard nesleduje.

No v podstatě máte pravdu . Až na to vymícení neplnochruposti - víte, ono u nás, dokud byla plnochrupost povinná, tak taky všichni chovatelé měli plnochrupé všechny vrhy :-).
Já byla jedn z mála blbců, který se tenkrát přiznal že zkrátka všechna štěňata plnochrupá nemá.
No - a když to po revoluci polevilo - tak to z nich začalo padat :-).
Takže . máte opravdu možnost kontroly všech psů ze všech chovů - v česku, nebo má vaše plemeno v současnosti plnochrupé jedince proto, že je to povinné (a chovatelé "vadná" štěňata nepřiznají?)

Neregistrovaný uživatel

14.3.2012 09:50
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.118

Nechce se mi věřit,že čivavě mohou chybět jen dva řezáky,že by si klub původní standart tak zpřísnil.

Tak zacnete chovat civavy, zajdete si na svod a tam vam to nazorne vysvetli s odkazem na papir co si odsouhlasila clenska zakladna sama ososbne ..vice asi neni co dodat... proste 2 rezaky max .

Neregistrovaný uživatel

14.3.2012 09:54
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.118

Ale vejdou, znám spoustu 20 cm psů, kteří jsou v pohodě plnochrupí.

take znam..spise se ale zkracuje delka cumacku a zuby jsou, ale jsou treba drobnejsi - ale neni to take pravidlem vsude...jen "mit u civavy zuby jako vlcak" /oblibene rceni u civavaru/ je ted uz mene obvykle nez to bylo - i diky importum, kteri prinesli typ ale zuby jaksi pokulhavaji... ale porad lepsi mit typoveho krasneho psa bez jednoho zubu nez nosateho civavopince plnochrupeho - aktualni stav u civav. Nejen na vystavach totiz na cele care vyhravaji ti prvni, typovi...

Neregistrovaný uživatel

14.3.2012 09:56
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.216.60

No v podstatě máte pravdu . Až na to vymícení neplnochruposti - víte, ono u nás, dokud byla plnochrupost povinná, tak taky všichni chovatelé měli plnochrupé všechny vrhy :-).
Já byla jedn z mála blbců, který se tenkrát přiznal že zkrátka všechna štěňata plnochrupá nemá.
No - a když to po revoluci polevilo - tak to z nich začalo padat :-).
Takže . máte opravdu možnost kontroly všech psů ze všech chovů - v česku, nebo má vaše plemeno v současnosti plnochrupé jedince proto, že je to povinné (a chovatelé "vadná" štěňata nepřiznají?)

Tak samozřejmě všech 100% psů ne, ale většinu ano, jde o málopočetné plemeno, kde se za rok narodí pár vrhů, všichni o všech ví, většina odchovů se dostaví buď na bonitaci nebo alespoň na výstavu. I kdyby všichni ti, co se nikde neobjeví, měli chybějící zuby, o čemž pochybuju, tak by to bylo minimum psů.

Neregistrovaný uživatel

14.3.2012 10:01
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.158.41

Fakt si něco přečtěte o genetice. Na to aby plnochrupí rodiče měli neplnochrupá štěňata nemusí mít nastřelené zuby. Stačí když budou oba recesivní přenašeči.

Neregistrovaný uživatel

14.3.2012 10:24
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.158.41

Tak samozřejmě všech 100% psů ne, ale většinu ano, jde o málopočetné plemeno, kde se za rok narodí pár vrhů, všichni o všech ví, většina odchovů se dostaví buď na bonitaci nebo alespoň na výstavu. I kdyby všichni ti, co se nikde neobjeví, měli chybějící zuby, o čemž pochybuju, tak by to bylo minimum psů.

U našeho plemene se dlohodobě rodí tak do deseti vrhů ročně. A ano - většina štěňat zuby má - někerým chybí. Jak už jsem psala, percentuelně je to stejný poměr - když byla povinná plnochrupost, jako nyní, když smějí někt
zuby chybět. Protože - i když tenkrát každý tvrdil, že to má plnochrupé - tak zkrátka neměl. Přiznali to o uvolnění. no a částečně se to člověkdozvěděl i tak. Odhaduji to podle sebe - totiž, ani dnes nekryju neplnochrupé, pokud nejde skutečně o vyjímečého jedince. A nikdy navzájem - a zkrátky zuby mi chybí stejně často (ne příliš) jako když jsem kryla psi, u kterých musela být povinná plnochrupost. po několik generací. Podle mého názoru, pokud se nebudou vyřazovat všechny vrhy kde se vskytne neplnochrupost komplet, tak se zkrátka neplnochrupost nevymýtí. A ani nijak markantně nesníží.
No a pokud budou, bude to fakt průser.
Myslím že mnohem důležitější než zuby jsou zkrátka jiné aspekty. Pracovní upotřebitelnost ,zdraví a povahy..
Když budu mít na výběr, krýt dvěma stejně exteriéově kvalitními psy, kdy jeden bude agresivní hajzlík a druhému bude chybět P2 - rozhodně si vyberu toho s chybějícím zubem,.

Neregistrovaný uživatel

14.3.2012 10:43
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.216.60

U našeho plemene se dlohodobě rodí tak do deseti vrhů ročně. A ano - většina štěňat zuby má - někerým chybí. Jak už jsem psala, percentuelně je to stejný poměr - když byla povinná plnochrupost, jako nyní, když smějí někt
zuby chybět. Protože - i když tenkrát každý tvrdil, že to má plnochrupé - tak zkrátka neměl. Přiznali to o uvolnění. no a částečně se to člověkdozvěděl i tak. Odhaduji to podle sebe - totiž, ani dnes nekryju neplnochrupé, pokud nejde skutečně o vyjímečého jedince. A nikdy navzájem - a zkrátky zuby mi chybí stejně často (ne příliš) jako když jsem kryla psi, u kterých musela být povinná plnochrupost. po několik generací. Podle mého názoru, pokud se nebudou vyřazovat všechny vrhy kde se vskytne neplnochrupost komplet, tak se zkrátka neplnochrupost nevymýtí. A ani nijak markantně nesníží.
No a pokud budou, bude to fakt průser.
Myslím že mnohem důležitější než zuby jsou zkrátka jiné aspekty. Pracovní upotřebitelnost ,zdraví a povahy..
Když budu mít na výběr, krýt dvěma stejně exteriéově kvalitními psy, kdy jeden bude agresivní hajzlík a druhému bude chybět P2 - rozhodně si vyberu toho s chybějícím zubem,.

No mám prostě jiné zkušenosti a jiný názor, podle mě se důsledným vyřazováním neplnochrupých jedinců z chovu sníží časem neplnochrupost na minimum. Ale samozřejmě to trvá dlouho. Vyřazováním celých vrhů by to bylo rychleji, ale o tom by snad žádný příčetný člověk ani neuvažoval. Ano, jsou důležitější věci, ale prostě když vidím psa, kterému chybí 8 zubů a je to jen diletanstvím chovatele, tak fakt radikalizuju svoje názory na tuhle věc.

Neregistrovaný uživatel

14.3.2012 10:44
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.69.167

To ale mluvíte o "pouhé" korunce. Chybějící zub by se ale musel nahradit implantátem, a u těch ceny začínají na zhruba trojnásobku Vámi uvedené částky (v lidské stomatologii)!
Upřímně řečeno nevěřím, že by se implantologie u psů nějak masově rozšířila. :-)
Lucie

Neregistrovaný uživatel

14.3.2012 10:55
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.94.10

Moc to takhle nefunguje, ikdyž teorie říká že ano....podívejte se na NO, selektovali se na DKK a plnochorupost dlouhé desetiletí a stále a stále tam chybějící zuby jsou....a to se opravdu všichni s chybějící i P1 vyřazovali! Podle vaší teorie by již za ty desítky let musela být tato vada vymýcená...ale ona není a pochopili, že chybějící P1 bude v dnešní době u NO to nejmenší zlo a povolili to do chovu...

Neregistrovaný uživatel

14.3.2012 11:04
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.147.98

No nevím, jak u NO, ale u našeho plemene musí být do chovu psi plnochrupí a výsledky mají zlepšující tendenci. Totéž platí o dkk. V případě zubů, jde také o to, že jsou povoleny zuby navíc a podle zkušených chovatelů je to stejný typ vady jako když chybí zub, tudíž část nositelů v chovu zůstává a celkové zlepšování populace je pomalejší. Faktem je, že je dost strašné, když psovi chybí kupa zubů a pracovní plemena by fakt měla být plnochrupá.

Neregistrovaný uživatel

14.3.2012 11:07
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.189.88

To ale mluvíte o "pouhé" korunce. Chybějící zub by se ale musel nahradit implantátem, a u těch ceny začínají na zhruba trojnásobku Vámi uvedené částky (v lidské stomatologii)!
Upřímně řečeno nevěřím, že by se implantologie u psů nějak masově rozšířila. :-)
Lucie

Nemluvě o tom, že když zub chybí, zpravidla na něj v čelisti není ani volné místo, kam by se implantát dal nastřelit.

Neregistrovaný uživatel

14.3.2012 11:21
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.216.60

Moc to takhle nefunguje, ikdyž teorie říká že ano....podívejte se na NO, selektovali se na DKK a plnochorupost dlouhé desetiletí a stále a stále tam chybějící zuby jsou....a to se opravdu všichni s chybějící i P1 vyřazovali! Podle vaší teorie by již za ty desítky let musela být tato vada vymýcená...ale ona není a pochopili, že chybějící P1 bude v dnešní době u NO to nejmenší zlo a povolili to do chovu...

Tak samozřejmě tam chybějící zuby budou vždycky, vlohy se můžou nést i desetiletí, ale jde o procentuelní zastoupení plnochrupých a neplnochrupých v populaci a to já mám prostě zkušenosti, že při trvání na plnochruposti se procentuelní zastoupení plnochrupých zvyšuje.

Neregistrovaný uživatel

19.8.2013 22:50
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.219.66

Dobrý den.
Jak je to s plnochrupostí u plemene, jehož standard FCI zuby nezmiňuje.
Výstavy, uchovnění, ...
Děkuji za odpověď(i).

Neregistrovaný uživatel

19.8.2013 22:58
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.184.13

Dobrý den.
Jak je to s plnochrupostí u plemene, jehož standard FCI zuby nezmiňuje.
Výstavy, uchovnění, ...
Děkuji za odpověď(i).

Záleží na podmínkách klubu.

Neregistrovaný uživatel

20.8.2013 07:28
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.112.249

Co já vím tak pokud není ve standartu uvedeno, že chybějící zub je vada nebo pokud vůbec neuvádí počet zubů, .tak můžou zuby chybět. Ale asi špičáky a řezáky by měly být všechny.Nejlépe se s dotazem obrátit přímo na klub.

Neregistrovaný uživatel

20.8.2013 08:26
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.207.140

A co polyodoncie - zdvojení zubu? Standard nám předepisuje plnochrupost, ale když je zub "navíc"? Nikde k tomu nemohu nic najít. V našem případě jde o spodní špičák, který má menšího bratříčka, očividně ze stejného zubního základu (měl takhle už mléčný špičák).

Neregistrovaný uživatel

20.8.2013 10:22
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.206.74

A co polyodoncie - zdvojení zubu? Standard nám předepisuje plnochrupost, ale když je zub "navíc"? Nikde k tomu nemohu nic najít. V našem případě jde o spodní špičák, který má menšího bratříčka, očividně ze stejného zubního základu (měl takhle už mléčný špičák).

Také by mě toto zajímalo. Kdyby někdo měl zkušenost...

Neregistrovaný uživatel

20.8.2013 10:42
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.27.102

Také by mě toto zajímalo. Kdyby někdo měl zkušenost...

Moje zkušenost je taková, že nadbytečné zuby se vytrhají a nikdo už o tom nemluví ani se to nikde neeviduje.

Neregistrovaný uživatel

20.8.2013 11:09
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.207.140

Hm, tak to jsem si myslela, protože ať hledám jak hledám, jako by psi s pravou polyodoncií ani neexistovali smajlík Mě se nechce hnát psa na zákrok pod narkózou, jen abych "skryla" nějakou odchylku za účelem výstavních výsledků, uchovnění... To radši nezbonituji a výstavy oželím, než abych vymazala chybu, kterou by pak nesly jeho potomci. I když si nemyslím, že narozdíl od chudozubosti je zrovna zdvojení zubů nějakou zatěžující vadou pro život.

Neregistrovaný uživatel

20.8.2013 11:14
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.207.140

Pro zajímavost přihazuji fotku ještě mléčného zdvojeného zubu, je to blbě vidět, ale lepší nemám. Ten špičák byl vůbec špatně rostlý, jakoby skoro ležel na dásni, druhý zub už je ukázkový.

Neregistrovaný uživatel

20.8.2013 11:20
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.206.74

Hm, tak to jsem si myslela, protože ať hledám jak hledám, jako by psi s pravou polyodoncií ani neexistovali smajlík Mě se nechce hnát psa na zákrok pod narkózou, jen abych "skryla" nějakou odchylku za účelem výstavních výsledků, uchovnění... To radši nezbonituji a výstavy oželím, než abych vymazala chybu, kterou by pak nesly jeho potomci. I když si nemyslím, že narozdíl od chudozubosti je zrovna zdvojení zubů nějakou zatěžující vadou pro život.

Mám stejný názor. I když jsem si štěně kupovala s tím, že bych ráda dosáhla nějakých výstavních úspěchů, popř. měla dobrého krycího psa, vyskytl se po přezubení tento problém, ale zub mu nechci nechat vysekat. Pak budou mít potomci tuto vadu a já budu dělat, jakože o ničem nevím? To ne.

Neregistrovaný uživatel

20.8.2013 11:23
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.206.74

Moje zkušenost je taková, že nadbytečné zuby se vytrhají a nikdo už o tom nemluví ani se to nikde neeviduje.

A pak to tak vypadá, že se rodí pomalu štěňata se dvěma hlavama. Přeháním, ale nechci vadu nechat na oko odstranit. Geneticky to tam je, spíš mě zajímalo, jak se toto hodnotí na výstavách, při bonitaci. Ale možná to bude zas plemeno od plemena. Jinak je pes krásný, typický.

Neregistrovaný uživatel

20.8.2013 11:55
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.216.60

Zdvojené zuby nejsou nadbytečné zuby a vytrhnout rozhodně nejdou, leda komplet celý dvoják a pes by byl bez zubu. To se fakt často neděje. smajlík Ale zdvojené zuby se moc často nevyskytujou, na výstavách je to čistě na posouzení rozhodčího a do chovu klubu.

Neregistrovaný uživatel

20.8.2013 12:09
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.207.140

Zdvojené zuby nejsou nadbytečné zuby a vytrhnout rozhodně nejdou, leda komplet celý dvoják a pes by byl bez zubu. To se fakt často neděje. smajlík Ale zdvojené zuby se moc často nevyskytujou, na výstavách je to čistě na posouzení rozhodčího a do chovu klubu.

No nevím, jestli nejdou vytrhnout, nevidím v tom problém (ale stejně to neudělám, viz důvody výše). Jde o samostatný zub, který je tam prostě navíc, tak nevím, proč by nešel vytrhnout?
Ano, když měl mléčné, viz fotka, byl to opravdu dvojzub, ale po přezubení jde o dva samostatné zuby, byť ze stejného základu, takže podle mě by odstranit šel.
Otázka je, jestli se opravdu moc často nevyskytují, nebo je každý nechá vyškubnout, vadu zamaskuje a tak se to děje pořád dokola v dalších generacích. I já kupovala psa s vidinou výstav a eventuelně bonitace, ale moje "ambice" neupřednostním na úkor psa, kterého bych hnala pod narkózu a nechala mu dolovat z huby zub, který se tam někomu nelíbí.
Sama jsem zvědavá, jak se na to budou tvářit rozhodčí na výstavě, jedeme v září.

Neregistrovaný uživatel

20.8.2013 12:19
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.206.74

No nevím, jestli nejdou vytrhnout, nevidím v tom problém (ale stejně to neudělám, viz důvody výše). Jde o samostatný zub, který je tam prostě navíc, tak nevím, proč by nešel vytrhnout?
Ano, když měl mléčné, viz fotka, byl to opravdu dvojzub, ale po přezubení jde o dva samostatné zuby, byť ze stejného základu, takže podle mě by odstranit šel.
Otázka je, jestli se opravdu moc často nevyskytují, nebo je každý nechá vyškubnout, vadu zamaskuje a tak se to děje pořád dokola v dalších generacích. I já kupovala psa s vidinou výstav a eventuelně bonitace, ale moje "ambice" neupřednostním na úkor psa, kterého bych hnala pod narkózu a nechala mu dolovat z huby zub, který se tam někomu nelíbí.
Sama jsem zvědavá, jak se na to budou tvářit rozhodčí na výstavě, jedeme v září.

No, je to tak, že je riziko, že když se odstraní jeden zub z toho společného základu, může vypadnout i ten druhý. Když už bych to chtěla nechat udělat, tak od odborníka na zuby.
Jinak si myslím, že se tento problém často nevyskytuje a když už, vyřeší se to většinou tím zákrokem.
Taky se chystáme na výstavu, tak uvidíme. Myslím ale, že tam to problém nebude, spíš až u bonitace.

Neregistrovaný uživatel

20.8.2013 12:33
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.216.60

Aha, já myslela, že máte zdvojený, když jste to psala, zdvojený jsou vždycky srostlý a ve vašem případě by ses musel udělat rtg, zda zuby nejsou srostlé v dásni. Pokud jsou opravdu zvlášť, tak jde o zuby nadbytečné a pravda je, že trhat se měl jeden hned ze začátku, teď už hrozí ztráta obou. Každopádně běžně se trhají nevypadané mlíčňáky, tak možná při tom se někdy můžou vzít i nadbytečné zuby.

Neregistrovaný uživatel

20.8.2013 13:09
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.207.140

Aha, já myslela, že máte zdvojený, když jste to psala, zdvojený jsou vždycky srostlý a ve vašem případě by ses musel udělat rtg, zda zuby nejsou srostlé v dásni. Pokud jsou opravdu zvlášť, tak jde o zuby nadbytečné a pravda je, že trhat se měl jeden hned ze začátku, teď už hrozí ztráta obou. Každopádně běžně se trhají nevypadané mlíčňáky, tak možná při tom se někdy můžou vzít i nadbytečné zuby.

No je to trochu zamotané, jak je vidět z fotky mléčných zubů, tak byl opravdu typicky zdvojený, čili dva zuby jakoby srostlé k sobě. Když přezuboval, tenhle dvoják šel ven jako jeden zub. Ale teď jsou to dva samostatné zuby, i když asi (nevím jistě) ze stejného základu.
Možná se trhat měl hned na začátku, ale opakuji, já to nechci. Pokud to bude posouzeno jako vylučující vada při bonitaci, jsem s tím smířená, že do chovu nepůjde. Pokusím se dnes nafotit stav po přezubení, pokud mi pes nespolkne foťák smajlík

Neregistrovaný uživatel

21.8.2013 08:03
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.250

No je to trochu zamotané, jak je vidět z fotky mléčných zubů, tak byl opravdu typicky zdvojený, čili dva zuby jakoby srostlé k sobě. Když přezuboval, tenhle dvoják šel ven jako jeden zub. Ale teď jsou to dva samostatné zuby, i když asi (nevím jistě) ze stejného základu.
Možná se trhat měl hned na začátku, ale opakuji, já to nechci. Pokud to bude posouzeno jako vylučující vada při bonitaci, jsem s tím smířená, že do chovu nepůjde. Pokusím se dnes nafotit stav po přezubení, pokud mi pes nespolkne foťák smajlík

já pořád nerozumím tomu vašemu "ze stejného základu". Jak ze stejného základu? jestli má dvě korunky z jednoho kořene tak to stejně vytrhnout nepůjde. Jestli, má dva samostatné zuby tak těžko budou ze stejného základu.

Neregistrovaný uživatel

21.8.2013 08:29
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.207.140

já pořád nerozumím tomu vašemu "ze stejného základu". Jak ze stejného základu? jestli má dvě korunky z jednoho kořene tak to stejně vytrhnout nepůjde. Jestli, má dva samostatné zuby tak těžko budou ze stejného základu.

A já si právě myslím, že jde o dva samostatné zuby ze stejného základu. Samozřejmě nemám rentgenové vidění, ale pokud ten samý špičák byl v mléčném podání zdvojený a po přezubení opět vyrostou dva kusy onoho zubu, věřím že mají prostě stejný zubní základ.

Neregistrovaný uživatel

21.8.2013 09:25
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.186.69

U barzojů i grejů mám s polyodoncií takovou zkušenost, že je rozhodčí nepenalizovali (na rozdíl od oligodoncie).
Takže nikdo zdvojené zuby - nebo dva stejného typu - nepenalizoval.
Štěně po mojí grejce (půjčila jsem jí na vrh známé chovatelce), mělo dokonce 45 zubů - a přes to dostalo v Brně BOB. Je to ovšem víc než dvacet let zpět.

Neregistrovaný uživatel

21.8.2013 09:44
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.207.140

U barzojů i grejů mám s polyodoncií takovou zkušenost, že je rozhodčí nepenalizovali (na rozdíl od oligodoncie).
Takže nikdo zdvojené zuby - nebo dva stejného typu - nepenalizoval.
Štěně po mojí grejce (půjčila jsem jí na vrh známé chovatelce), mělo dokonce 45 zubů - a přes to dostalo v Brně BOB. Je to ovšem víc než dvacet let zpět.

Moc díky za odpověď, opravdu děkuju. A koukám, že tedy u chrtů to nebude až tak vyjímečný stav, i já mám chrtoidní plémě smajlík
Teď budu jen hlídat postavení onoho zubu, protože pokud by měl překážet a zraňovat patro, asi by opravdu musel ven smajlík Zatím to nevypadá na problém, pes si nestěžuje smajlík

Neregistrovaný uživatel

21.8.2013 16:02
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.26.250

Pokusila jsem se nějak přijatelně nafotit.

Neregistrovaný uživatel

21.8.2013 16:03

Neregistrovaný uživatel

21.8.2013 23:07
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.250

A já si právě myslím, že jde o dva samostatné zuby ze stejného základu. Samozřejmě nemám rentgenové vidění, ale pokud ten samý špičák byl v mléčném podání zdvojený a po přezubení opět vyrostou dva kusy onoho zubu, věřím že mají prostě stejný zubní základ.

Ale mléčný zub přece vyrůstá z úplně jiného zárodku než zub stalý! to vůbec nemůžete směšovat. A jak píšu výš, buď jde o rozštěpenou korunku na jednom společném kořenu nebo o dva zcela samostatné zuby.
nevím, jestli ty fotky vlkodava (??) jsou vaše. je tam jiná IP. ale pokud ano pak tipuju, že ten přespočetný zub není špičák, ale řezák. Už třeba jen podle tvaru a umístění. A ten teda se špičákem společný základ nemá stoprocentně!

Neregistrovaný uživatel

22.8.2013 08:02
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.207.140

Ale mléčný zub přece vyrůstá z úplně jiného zárodku než zub stalý! to vůbec nemůžete směšovat. A jak píšu výš, buď jde o rozštěpenou korunku na jednom společném kořenu nebo o dva zcela samostatné zuby.
nevím, jestli ty fotky vlkodava (??) jsou vaše. je tam jiná IP. ale pokud ano pak tipuju, že ten přespočetný zub není špičák, ale řezák. Už třeba jen podle tvaru a umístění. A ten teda se špičákem společný základ nemá stoprocentně!

Ano, jsou to moje fotky, IP byla z domova a ano, je to vlkouš.
Vidíte, vůbec mě nenapadlo, že to nebude druhý špičák a to právě kvůli tomu, že mléčný špičák byl opravdu zdvojený, takže mě automaticky napadlo, že u druhého to bude totéž, jen v jiném provedení.
Na druhou stranu, špičák vedle tohohle nadpočetného zubu je menší, než by měl být, myslíte, že je to ovlivněno právě tímhle "sousedem"?

Neregistrovaný uživatel

22.8.2013 13:58
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.101.12

Ano, jsou to moje fotky, IP byla z domova a ano, je to vlkouš.
Vidíte, vůbec mě nenapadlo, že to nebude druhý špičák a to právě kvůli tomu, že mléčný špičák byl opravdu zdvojený, takže mě automaticky napadlo, že u druhého to bude totéž, jen v jiném provedení.
Na druhou stranu, špičák vedle tohohle nadpočetného zubu je menší, než by měl být, myslíte, že je to ovlivněno právě tímhle "sousedem"?

Já se domnívám, že špičák není menší, je jen méně prořezaný, protože mu v tom ten nadpočetný brání! A taky bych ho tipla spíš na řezák.
Na Vašem místě bych pro jistotu kontaktovala psího stomatologa, nechala udělat rentgeny a poradila se, co s tím. Byla by škoda, kdyby měl do budoucna kvůli takové kravině nějaké potíže. (A teď nemyslím výstavní, ale spíš zdravotní.)
Lucie

Neregistrovaný uživatel

19.10.2013 09:57
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.90.10

Dobrý den, mám belgickýho ovčáka mallinois a dneska jsme zjistili, že jí asi někdy při obranách vypadl 1 spodní řezák. Fenka je s PP a přestože se nevystavují, já bych s ní ráda jezdila, ale s tím zubem si nejsem tak jistá. Co myslíte, můžu s ní přes její chybějící zuby jezdit na výstavy, nebo se mám raději věnovat výcviku? Exteriérově je jinak moc pěkná...

brr

26.9.2016 14:31
brr

XXX.XXX.61.63

Nevíte, jak je to u border kolií s chybějícím P1? Ve standartu jsem to nenašla.

28.8.2019 17:44
sisco

XXX.XXX.48.251

A jak je to s chovností, když pes o ten zub přišel úrazem či nehodou? Prostě byl tam narostlý, ale vylomil si ho (u nás bohužel o P2 přišel okusováním železné voliéry). Při bonitaci se to nějak dokazuje? Třeba rentgenem?

28.8.2019 18:46
jahodapavel

XXX.XXX.168.150

sisco napsal(a):
A jak je to s chovností, když pes o ten zub přišel úrazem či nehodou? Prostě byl tam narostlý, ale vylomil si ho (u nás bohužel o P2 přišel okusováním železné voliéry). Při bonitaci se to nějak dokazuje? Třeba rentgenem?

jestli nemá kořen, prokážtte to tak měsíc po vylomení. Zavolejte poradci chovu, měl by určit kdo bude u RTG

28.8.2019 19:07
janaa

XXX.XXX.132.31

V první řadě je vhodné hned jet na veterinu,dokud je rána čerstvá, a nechat si napsat potvrzení. Ad RTG pokud by byl zub venku celý včetně kořene,co tam uvidíte? Samozřejmě,pokud se zub ulomil výše uvedeným způsobem,pak tam kořen bude. Pokud kořen zůstal,tak jasně, ona je velká pravděpodobnost,že i povyleze. Tohle se mi stalo u feny, v rámci jedné moc drsné hrátky s jiným psem přišla o zub, čuba jí dala bodyček a zub vylítl. Hned jsem jela na veterinu,vetka to zapsala do papírů. Asi dva měsíce neměla v mordě na tom místě nic,pak jí povylezl ven kus kořene nebo co to je,každopádně je prostě vidět,že zub tam byl a je vyražený.

28.8.2019 19:25
jahodapavel

XXX.XXX.168.150

dutinu v kosti. u RTG musí být poradce,

Přidejte reakci

Přidat smajlík