Štěkání na páníčka

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
12.1.2015 19:39
anez

XXX.XXX.125.127

Dobrý den, můj pes neštěká v bytě atd jak se zde již probíralo, ale na mě. Např. Venku, hrajem si, venčíme pak si někde zastavím a stojím nebo si sednu a ona se rozštěká a nejde zastavit. říká si tím o pamlsky a pozornost že ji nebaví stát na místě/sedět ale je to dost otravné. Dříve jsem myslela, že žárlí že se s někym bavim ale pokud s tou osobou jdeme, nevadí ji to. Zkoušela jsem např. Naučit štěkat a ticho na povel, to umí, ale umí to používat jen jako cvičení - sední lehni ticho...

15.1.2015 11:47
paulí&majk

XXX.XXX.22.21

Bude to asi chvilku trvat než to pochopí, ale zkusila bych dát povel ticho když to splní tak teprve dát pamlsek a pak třeba až po deseti vteřinách co to vydrží a prodlužovat a postupně když se např. Budeš s někým bavit tak dávat taky pamlsky i bezeslova v případě že neštěká. A mít u toho třeba ten pamlsek v ruce jako lákadlo a postupně podávat.

15.1.2015 16:34
pidla

XXX.XXX.106.11

paulí&majk napsal(a):
Bude to asi chvilku trvat než to pochopí, ale zkusila bych dát povel ticho když to splní tak teprve dát pamlsek a pak třeba až po deseti vteřinách co to vydrží a prodlužovat a postupně když se např. Budeš s někým bavit tak dávat taky pamlsky i bezeslova v případě že neštěká. A mít u toho třeba ten pamlsek v ruce jako lákadlo a postupně podávat.

Mít pamlsek v ruce jako lákadlo nedoporučuju. Pes se velmi rychle naučí kontrolovat, jestli pán v ruce něco má nebo ne a jestli mu zrovna tahle dobrota stojí za to. A pak se zadavatelka dopracuje k tomu, že bez půl kila šunky od kosti nebude moct vyjít z baráku ;-)

Podle popisu si fenka štěkotem jednoduše vynucuje akci a pozornost. Bohužel tou vynucovanou akcí může být i povel "ticho", pokud ho fenka zná a má spojený s cvičením, proto bych ho já osobně v této situaci nepoužila. Šla bych cestou vytrvat, fenku absolutně ignorovat a začít si jí všímat teprve až ztichne. Ale má to několik možných zádrhelů:
- fence to nikdy nesmí vyjít, nikdy si nesmí štěkotem vynutit pozornost a akci. Ani jedinkrát - tím by se to jen zhoršilo. Znamená to, že se zadavatelka bude muset dočasně vyhýbat situacím, kdy by štěkání vadilo a kdy by musela fence vyhovět. Já bych udělala to, že bych šla někam do lesa, tam bych si sedla na pařez (nevím, kde zadavatelka bydlí, ale tady kolem Prahy to počasí zatím umožňuje, případně je možné vzít s sebou třeba karimatku) a prostě bych seděla. V klidu, bez nervů, trpělivě, jen si tak spokojeně sedím a kochám se krajinou. Ať si fenka řve jak chce, v lese to nikomu nevadí. Dokud nepřestane, nikam se nejde.
- je třeba být připravená na to, že než se to zlepší, tak to přechodně bude horší. Fence to mockrát vyšlo (z jejího pohledu), takže bude zkoušet přitvrdit - štěkat víc, silněji, usilovněji. Znovu: nesmí jí to vyjít ani jedinkrát!
- pozor na vytvoření řetězce "řve - přestane - okamžitě následuje odměna" (odměnou je míněná pozornost, akce, pohyb - to, co fenka celou dobu chtěla). Tím by zadavatelka odměňovala i to předchozí řvaní. Ze začátku samozřejmě odměňujete okamžitě po ztichnutí, ale hned jakmile fenka pochopí, že žádoucí chování je ztichnout, tak je potřeba začít vyžadovat postupně delší a delší interval ticha.

Přidejte reakci

Přidat smajlík