Zdravím,
kamarádka hledá vhodné plemeno pro rodinu, dceru a syna (10 a 14 let). Dům s menší zahrádkou. Nemají specifické požadavky na hlídání. Spíše nějakou rasu méně temperamentní. Chtěli by, aby s nimi mohl pes na delší víkendové procházky i výjezdy na kolech, možná i agility. Chtěli by středně velké plemeno... Nikdy psa neměli, ale rodina (prarodiče) mají se psy zkušenosti, takže ví, do čeho jdou.
Co byste radili? :).
Uživatel s deaktivovaným účtem

idp1
napsal(a):
Zdravím,
kamarádka hledá vhodné plemeno pro rodinu, dceru a syna (10 a 14 let). Dům s menší zahrádkou. Nemají specifické požadavky na hlídání. Spíše nějakou rasu méně temperamentní. Chtěli by, aby s nimi mohl pes na delší víkendové procházky i výjezdy na kolech, možná i agility. Chtěli by středně velké plemeno... Nikdy psa neměli, ale rodina (prarodiče) mají se psy zkušenosti, takže ví, do čeho jdou.
Zlatého retrívra.

idp1
napsal(a):
Děkuji. Ještě jsem měla na mysli labradora? Co myslíte? Chtějí více alternativ, promyslet si to a pak až se rozhodnout
U labradorů bývá v poslední době velký problém se zdravím, zlaťáci jsou na tom, dle mého, o něco lépe. Nebo povahově jsou skvělí flat coated retrívři, to je také alternativa.

napsal(a):
U labradorů bývá v poslední době velký problém se zdravím, zlaťáci jsou na tom, dle mého, o něco lépe. Nebo povahově jsou skvělí flat coated retrívři, to je také alternativa.
Http://zvirata.bazos.cz/inzerat/42884462/Flat-coated-retriever-stenatka-s-PP.php.
napsal(a):
Http://zvirata.bazos.cz/inzerat/42884462/Flat-coated-retriever-stenatka-s-PP.php.
Kam je manipulujete ?
idp1
napsal(a):
Zdravím,
Ať si prohlédnou atlas plemen.

rapotacka11
napsal(a):
Kam je manipulujete ?
Nikam, jen pro inspiraci.
idp1
napsal(a):
Zdravím,
Především ať si ujasní, jestli bude pes ubytovaný s nimi v domě, nebo jestli to bude čistě bouďák. Od toho se bude odvíjet všechno další: jak velký pes by jim vyhovoval, jaký typ srsti...
Labradora určitě ne - je to těžké plemeno se sklonem ke kloubním problémům, takže vyjížďky u kola u něj nepřipadají v úvahu. U zlaťáka platí víceméně totéž, pokud nepůjde o hodně lehkého nohatého jedince. Z retrívrů bych volila jedině flata, ale ten už je zase hodně temperamentní. Nicméně vhodných plemen je spousta.
Při dobrém výběru bych se labradora rozhodně nebála, se zdravím jsou na tom v porovnání se zlaťáky zhruba stejně. Ale na agility to plemeno rozhodně vhodné není, v dospělosti na krátké výlety vedle kola ano, ale na nějaké dlouhé cyklovýlety také ne. Takže spíš zauvažovat o prioritách, jestli to agiliy opravdu ano nebo ne, stejně tak co se týká cyklovýletů, jestli tím myslí polňačku mezi vesnicemi nebo třicet kiláků...od toho se pak odpíchnout při výběru.

idp1
napsal(a):
Děkuji. Ještě jsem měla na mysli labradora? Co myslíte? Chtějí více alternativ, promyslet si to a pak až se rozhodnout
Labrador se nehodí na agility, je to těžký pes a skákání pro něj vhodné není, na kratší cyklovýlety třeba ano, ale ani tohle není to co by ho nadchlo. Jinak si nemyslím že by mezi zdravím labradorů a zlatých retrívrů byl velký rozdíl. Ovšem i když to pro někoho nevypadá labrador je velice temperamentní pes vyžadující zaměstnání fyzické i psychické a pokud mu ho nebudou moc dopřát stane se z něj nepříjemný, demolující magor. Jsou to pracovní lovečtí psi vyžadující aktivitu a velice těžko snáší samotu a chce být stále se svojí lidskou smečkou.

Hodně záleží při výběru plemene na tom, pro koho pes je. I když to bude pes rodinný, bude stejně nejvíc něčí. Pro 14ti letého kluka ( jestli psa chce nejvíc on a má větší vztah ke psům než k počítači ) bude vhodné jiné plemeno ( možná) než pro 10ti letou holčičku ( jestli se psu bude věnovat nejvíc ona ). A nebo to bude pes rodičů ?
Dal by se doporučit český strakatý pes - z dobrého chovu, jsou dlouho i krátkosrstí, zmiňovaná krátkosrstá kolie, a nebo můj oblíbenec střední knírač p+s, i doporučovaný boxer, kdyby chlupy nevadily i chodský pes a pro maminku frajer - královský pudl.

A když vidím profil zadavatelky - i irský terier .
Na profilu zadavatele je welsh teriér, ne?Nejsem znalec teriérů, tak se ptám.
Jinak, rodinka by si třeba mohla zajít někam na výstavu, kde by si různá plemena okoukli.Pokud by je některé hodně zaujalo, tam se mohou hned rovnou vyptat chovatelů na podrobnosti a vůbec by byli v obraze.

To, že je to welsh jsem poznala, jen mi nepřišel pro kamarádku zrovna vhodný, irčan je přece trochu jiný. A erdel úplně jiný -
tedy povahově
napsal(a):
To, že je to welsh jsem poznala, jen mi nepřišel pro kamarádku zrovna vhodný, irčan je přece trochu jiný. A erdel úplně jiný -
tedy povahově
Welsh temperamentem spíš překypuje, toho bych jim samozřejmě nedoporučila Erdel - určitě by byl klidnější, ale zkušenosti nemám.
Tak to já vám radím hovíka /hovawarta/, já mám fenečku Najru a jsme, jak já říkám jedno tělo jedna duše, tak empatickýho psa jsem potakala za svůj život poprvé - měla jsem pár voříšků, jednoho papilona, v domě teta měla setra, druhá teta novofundlanďáka, ale Najra, ta je jedinečná. Trochu jsme spolu zabojovaly, když jí bylo cca 6 měsíců, vyjasnily jsme si spolu, kdo tomu u nás šéfuje, ale od té doby na ni nedám dopustit, chytrá, hodná, poslušná, bonbitace bze přípravy, a to u hovíku cosi znamená, absolvovat bonitaci! Já doporučuji jedině hovawarta a vím proč!
Stálo by za to uvažovat o pudlovi - na výběr různé velikosti i barvy a vše ostatní pudl splňuje - je vhodný pro začátečníky, s dětmi se snáší velmi dobře, vhodný na dlouhé procházky i ke kolu (od středního pudla), agility milují a vynikají v něm. Jen tedy nemůže být v boudě, ale se svými lidmi a potřebuje pravidelnou péči o srst. A samozřejmě výchovu jako každý jiný pes. Doporučila bych spíše fenku, bývají více "k rodině".