Syrové maso - Aujeszkyho choroba

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

18.1.2015 19:55

Ahoj, chtěla bych se zeptat jaký máte názor na krmení syrovým vepřovým masem? Já krmím granulemi Wolfsblut, ale tak jednou týdně pro zpestření mu dávám místo granulí syrové maso se zeleninou, ovoce, žloutek, bílý jogurt nebo tvaroh, zakysaná smetana, syrový žloutek,... Nedávám mu maso pro psy, ale maso určené pro lidi. Vždy první přemrazím (min. 3 dny) než mu ho dám. Dávám kuřecí, vepřové, hovězí, losos. Někdy tuňáka ve vlastní šťávě (bez té šťávy). No a jeden známý mně tvrdí že syrové vepřové maso je nebezpečné pro psa a nemá se mu vůbec dávat syrové - právě kvůli té Aujeszkyho chorobě. Já jsem si myslela že tu mají jenom divočáci. Zvěřinu mu nedávám.

Jaký je váš názor, co si o tom myslíte? Nezničí se ty bakterie (nemoc) přemražením? Je vhodné to vepřové uvařit?

18.1.2015 20:06
elaphka

XXX.XXX.213.210

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Ahoj, chtěla bych se zeptat jaký máte názor na krmení syrovým vepřovým masem? Já krmím granulemi Wolfsblut, ale tak jednou týdně pro zpestření mu dávám místo granulí syrové maso se zeleninou, ovoce, žloutek, bílý jogurt nebo tvaroh, zakysaná smetana, syrový žloutek,... Nedávám mu maso pro psy, ale maso určené pro lidi. Vždy první přemrazím (min. 3 dny) než mu ho dám. Dávám kuřecí, vepřové, hovězí, losos. Někdy tuňáka ve vlastní šťávě (bez té šťávy). No a jeden známý mně tvrdí že syrové vepřové maso je nebezpečné pro psa a nemá se mu vůbec dávat syrové - právě kvůli té Aujeszkyho chorobě. Já jsem si myslela že tu mají jenom divočáci. Zvěřinu mu nedávám.

Jaký je váš názor, co si o tom myslíte? Nezničí se ty bakterie (nemoc) přemražením? Je vhodné to vepřové uvařit?

Aujezskyho choroba, někdy nazývaná jako Psourabies (tedy pseudovzteklina), je onemocnění způsobené herpesvirem (Su-HV1), nebuněčným patogenem, ne bakterií. Tudíž žádné mražení by nepomohlo...

Nicméně, mohu Vás uklidnit, ČR je od r. 1988 Aujezskyho choroby prostá co se týká chovu "domácích" prasat (a tuším, že je pro prasata i zakázána vakcinace). Tím, že budete krmit vepřové maso - české, je téměř nulové procento možnosti nakažení.
Dejte si ale pozor na krmení zvěřinou - i když jste psala, že tím nekrmíte; v ČR je procentuálně asi 33% nakažených divočáků.

18.1.2015 20:07
cillien

XXX.XXX.87.190

Tak přemražením na tři dny předpokládám v obyč mrazničce kuchyňské toho zničíte málo a vzhledem k tomu, že vepřové je "domečkem" mnohých tasemnic a jiných helmintů, kteří se takovým přemrazením nezničí to není ideální, ale u lidského masa se dělají kontroly na helminty a parazity a přísné testy ve výrobnách tak máte velkou šanci že je to v poho, asi bych se nad tím nezamýšlela, tak jak to děláte to asi stačí a kdybyste měla někoho kdo má mrazák pod -20°C tk to tam hodtě minimálně na týden a bude to ještě lepšísmajlík anebo převařit, ale to by zas pejsek byl ochuzensmajlík

18.1.2015 20:09
koňadra

XXX.XXX.128.24

Pokud dáváte normální vepřové pro lidi, není se čeho bát. Zvláště pak, když maso ještě přemrazujete. Nebezpečí je možné skutečně jen ze syrového masa z divočáka.

18.1.2015 21:58
elaphka

XXX.XXX.213.210

koňadra napsal(a):
Pokud dáváte normální vepřové pro lidi, není se čeho bát. Zvláště pak, když maso ještě přemrazujete. Nebezpečí je možné skutečně jen ze syrového masa z divočáka.

Ono se tím mrazem nic moc nezmění...

19.1.2015 11:12

Všem moc díky za odpovědi. Na tu zvěřinu si budu dávat pozor, to mu opravdu nedám, mám z toho strach a nestojí to za ten risk. Mražák máme klasický kuchyňský, tak budu to nechávat v mražáku dýl, třeba i 10-14 dní. Právě nechci ho ochudit o syrové maso, na druhou stranu nechci riskovat že by onemocněl. Ale snad to opravdu je téměř nulové riziko při krmení masem pro lidi.

19.1.2015 12:53
tereza.128

XXX.XXX.32.60

Úplně nejlepší je nekrmit vepřové. Je dost jiných druhů vhodnějších mas, hovězí, kuřecí, krůtí, skopové...
Jinak, jak už bylo psáno výše, pokud by náhodou kus nakažený byl, přemražením masa ničemu nepomůžete, virus se mrazem nezničí, nemá cenu riskovat.
Člověk je proti tomuto herpesviru imunní, pes by skončil zle, nákaza vždy končí smrtí.
U domácích prasat se virus delší dobu (prý) nevyskytuje, populace divočáků je promořená hodně.

19.1.2015 12:56
tereza.128

XXX.XXX.32.60

koňadra napsal(a):

Původce aujezského choroby přežívá při teplotě -20 st. 7 měsíců.

19.1.2015 13:01
tereza.128

XXX.XXX.32.60

elaphka napsal(a):
Aujezskyho choroba, někdy nazývaná jako Psourabies (tedy pseudovzteklina), je onemocnění způsobené herpesvirem (Su-HV1), nebuněčným patogenem, ne bakterií. Tudíž žádné mražení by nepomohlo...

Nicméně, mohu Vás uklidnit, ČR je od r. 1988 Aujezskyho choroby prostá co se týká chovu "domácích" prasat (a tuším, že je pro prasata i zakázána vakcinace). Tím, že budete krmit vepřové maso - české, je téměř nulové procento možnosti nakažení.
Dejte si ale pozor na krmení zvěřinou - i když jste psala, že tím nekrmíte; v ČR je procentuálně asi 33% nakažených divočáků.

Máte pravdu. Jen dodám, že to "české" vepřové velmi často bývá narozené kdekoli v unii, poražené jinde v unii a prodané tady. Skutečný původ masa je téměř nedohledatelný.
Zatím ještě pořád platí, že za český výrobek je vydáváno cokoliv, co bylo u nás jen zabaleno, bez ohledu na to, odkud to distributor dotáhl.
Takže je namístě opatrnost i u masa pro lidi.

Neregistrovaný uživatel

19.1.2015 13:19
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.178.38

Všem moc díky za odpovědi. Na tu zvěřinu si budu dávat pozor, to mu opravdu nedám, mám z toho strach a nestojí to za ten risk. Mražák máme klasický kuchyňský, tak budu to nechávat v mražáku dýl, třeba i 10-14 dní. Právě nechci ho ochudit o syrové maso, na druhou stranu nechci riskovat že by onemocněl. Ale snad to opravdu je téměř nulové riziko při krmení masem pro lidi.

Zatím taky krmím syrovýma vepřovýma žebrama(pro lidi) protože je to právě jediné syrové maso, co žerou. Zbytek masa krmím mírně ovařený. Takže také riskuju, ale myslím, že zrovinka riziko téhle choroby není velké. Ani u loveckých psů, kteří se s divočáky dostávají do styku poměrně často, není moc případů, respective, prý" se nějaké vyskytnuly, ale je to pořád v hladině, jedna bába povídala".

19.1.2015 13:28

Já jsem se právě rozhodla že to vepřové syrové mu dávat nebudu, pořád nad tím uvažuji, jsou tu různé názory, takže je to těžko. Ale můžu mu dávat jiné maso syrové a vepřové prostě uvařím. Mu to bude chutnat, sice to ztratí nějaké vitamíny, ale to je jedno. Důležitější je aby neonemocněl. Nestojí to za to riskovat, ikdyby to bylo nějakých 5% riziko.

No a ostatní maso je teda vhodné mu dávat syrové? Mám na mysli kuřecí, hovězí, losos, případně krůtí (maso určené pro lidi).

19.1.2015 13:31

Větší nebezpečí hrozí z pobíhání a čuchání psů v čerstvě rozryté zemi, než ze syrového masa domácích prasat. Také z vývrhu střeleného divočáka hrozí akutní nebezpečí ( myslivci nechávají zpravidla na nástřelu ).

19.1.2015 13:39

Do lesa s ním nechodím, chodíme několikrát týdně do přírody, ale ne přímo do lesa. Buď jenom na okraj nebo vůbec. Nechci riskovat že se ode mě vzdálí o pár metrů dál a nějaký pošahaný myslivec mně ho zastřelí (ne každý myslivec je rozumný). A myslím že jemu je celkem jedno jestli si běhá na poli, u přehrady, v chatařské oblasti, apod nebo v lese.
Mám labradorského retrívra, začínáme se stopou, aportuje, denně dlouhé procházky, trénujeme zábavy triky, má různé interaktivní hračky, jezdíme na výlety, i doma se mu věnuji a vyžití má dost. Lovecký výcvik mě ale neláká. Takže do styku s divočákem nikdy nepřišel.

A co je nebezpečného na pobíhání a čuchání psů v čerstvě rozryté zemi?

19.1.2015 14:03
koňadra

XXX.XXX.128.24

Do lesa s ním nechodím, chodíme několikrát týdně do přírody, ale ne přímo do lesa. Buď jenom na okraj nebo vůbec. Nechci riskovat že se ode mě vzdálí o pár metrů dál a nějaký pošahaný myslivec mně ho zastřelí (ne každý myslivec je rozumný). A myslím že jemu je celkem jedno jestli si běhá na poli, u přehrady, v chatařské oblasti, apod nebo v lese.
Mám labradorského retrívra, začínáme se stopou, aportuje, denně dlouhé procházky, trénujeme zábavy triky, má různé interaktivní hračky, jezdíme na výlety, i doma se mu věnuji a vyžití má dost. Lovecký výcvik mě ale neláká. Takže do styku s divočákem nikdy nepřišel.

A co je nebezpečného na pobíhání a čuchání psů v čerstvě rozryté zemi?

V tom, že se přemražením zničí zárodky aujeszkyho choroby jsem se mýlila (člověk se má pořád co učit), ale trvám na tom, že krmit psa vepřovým syrovým masem pro lidi není žádné riziko. Větší riziko je opravdu na procházkách a nedejte se mýlit, že prasata jsou jen v hlubokém lese! Prasata jsou dnes všude, dokonce na okrajích měst, v zahrádkářských koloniích, ryjí na loukách a polích. A právě to čuchání psa v rozryté zemi od prasat (a nemusí to být ani čerstvé) je ta největší možnost nákazy (kromě přímého střetu s nakaženým prasetem), protože kudy nemocné prase jen prošlo, tam mohou být jeho sliny, moč i ty druhé výkaly (které psi tak rádi žerou), a to vše obsahuje virus. Jenže kdyby na to člověk musel myslet, pak by procházky se psem mohly být tak akorát po rušných městských ulicích. Nicméně několik loveckých psů už na tuto nemoc skončilo - všichni přišli na lovu do styku s nakaženým divočákem.

19.1.2015 22:30
hunter

XXX.XXX.211.95

Spíše zopakuji, co už tu v diskuzi bylo.

ČR je uznána prostou Aujeszkyho choroby v chovech prasat, tzn jakékoliv zakoupené maso by mělo být nezávadné. Navíc vše, co jde do prodeje 3. Osobě, musí projít kontrolou, takže šance je nulová.

ACH by se podle odhadů mělo vyskytovat celoplošně, dle testovaných vzorků u cca 30% populace černé zvěře(ne však všechna prasata, která se s touto nemocí setkala, ji také dále šíří), případů přenosu na psa není moc, ale jsou (vím o J.Moravě, Liberecku a okolí Pelhřimova).
Nutno říci, že toto onemocnění je fatální pro všechna zvířata, krom prasat. Nejsem si jistý, jaké jsou přesné teploty (jsem líný to teď hledat), které přežívá tento virus, ale dá se říci, že lépe se mu daří ve větším chladu, než teplu. Myslím, že v hnoji se drží jen pár dnů.

"A co je nebezpečného na pobíhání a čuchání psů v čerstvě rozryté zemi?" ACH se přenáší kontaktem s exkrety i sekrety a i kontaminovanými věci (např. Krmivo), to je to riziko.

19.1.2015 22:58

..." Jenže kdyby na to člověk musel myslet, pak by procházky se psem mohly být tak akorát po rušných městských ulicích. "...
Neříká se nadarmo, že kdo se bojí nesmí do lesa. Ale aspoň trochu se snažím riziko omezit. Jsem na vsi, na okolních loukách a polích prasata ryjí ( i když letos zatím méně než jiné roky, letos se drží zatím víc v lese ) a tak se snažím psa nepouštět do rozrytých míst, tam se prase zdrží déle a může tam být exkrementů víc.

20.1.2015 13:13
arosek

XXX.XXX.210.37

Krmim celou smecku veprovym masem, nejen lidskym ale i urcenym pro psy. Nemam v podstate moc jine moznosti, protoze mladoch je ochoten sezrat prave jen veprove, kachnu a kure. Jinak stavkuje :) Ale zatim v pohode a dle nazoru nasi vetky je veprove v pohode vseobecne, pokud to neni divocak. Toho ale nekrmim, byt zverinu take davam. Ale vzdy z overeneho zdorje a bez divocaka.

Jinak mam psy lovecky vedene a do kontatu s cernou prijdou, byt ne naprimo (nechodime natlacky, jen hony na drobnou). Parkrat mi psi sezrali i hov... Po prasatech a zatim nic. Ptala jsme se na to a pry by museli narazit ne na infikovane prase, ale na prase s aktivnim prubehem, coz zas takove procento neni. A jeste by museli olizovat cerstvou krev nebo sliny, aby to melo efekt... Tak snad budeme mit stesti i nadale. Ale snad ano, znam spoustu terieru kteri chodi kazdy vikend do tlaku a jsou v primem kontaktu a zatim ani jeden pripad.

20.1.2015 14:39
rapotacka11

XXX.XXX.32.129

Já jsem se právě rozhodla že to vepřové syrové mu dávat nebudu, pořád nad tím uvažuji, jsou tu různé názory, takže je to těžko. Ale můžu mu dávat jiné maso syrové a vepřové prostě uvařím. Mu to bude chutnat, sice to ztratí nějaké vitamíny, ale to je jedno. Důležitější je aby neonemocněl. Nestojí to za to riskovat, ikdyby to bylo nějakých 5% riziko.

No a ostatní maso je teda vhodné mu dávat syrové? Mám na mysli kuřecí, hovězí, losos, případně krůtí (maso určené pro lidi).

Vepřové syrové krmím spoustu let. Teda kupuji v masně a krmím všechna masa.

Přidejte reakci

Přidat smajlík