Mám pejska s atypickou (negenetickou) vadou, kde mi i profi očař řekl, že by to na bonitaci nemělo mít vliv-nedovyvinutý svěrač kolem zorničky, takže jí má pořád roztaženou.
Má takový pes alespoň trochu šanci na výstavě? Nebo si od doktora nechat vystavit potvrzení, že to opravdu není na závadu? Bude to vůbec někoho zajímat? Jinak je to pes pěkný, myslím, že nemá jiných vad.
mgtka
napsal(a):
Mám pejska s atypickou (negenetickou) vadou, kde mi i profi očař řekl, že by to na bonitaci nemělo mít vliv-nedovyvinutý svěrač kolem zorničky, takže jí má pořád roztaženou.
Má takový pes alespoň trochu šanci na výstavě? Nebo si od doktora nechat vystavit potvrzení, že to opravdu není na závadu? Bude to vůbec někoho zajímat? Jinak je to pes pěkný, myslím, že nemá jiných vad.
Nevím o tom, že by rozhodčí na výstavě posuzovali zornici. Ale záleží na tom, jak moc má svěrač atrofovaný - pokud má zornici roztaženou tak, že skoro není vidět duhovka, tak by to vliv mít mohlo. Nevím, s takovým případem jsem se nesetkala, takže bude záležet na rozhodnutí konkrétního rozhodčího.
Nicméně s tvrzením, že to určitě není genetické, bych byla hodně opatrná. Co vím, tak dědičnost byla u mnoha plemen už prokázána.
Na výstavě je rozhodčímu úplně jedno jestli je nějaká vada genetická nebo ne. Pokud si toho všimne, tak bude pejsek určitě znevýhodněn, můžem dát třeba i V1 bez titulu. Ale taky si toho nemusí vůbec všimnout. Na bonitaci by projít měl, pokud se nejedná o vadu vyřazující z chovu. Já osobně bych to napsala třeba do poznámky na bonitační kartu.
To jsem jen řekla, že nám bylo řečeno, že na uchovnění by to nemělo mít vliv, nejsme nějací chovatelé, máme dvě fenky jiného plemene a jsou uchovněné jen kdybychom chtěli někdy jednou štěňata ať to někde složitě nesháníme, jsou uchovněné už dva roky a štěňata neměly. Takže když uchovníme pejska bude to mít podobné důvody.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Tak to zkuste a uvidíte.
Z pohledu výstav záleží, jak je to moc viditelné - u mého psa se světle hnědýma očima by to asi bylo vidět dost, u tmavookých plemen si toho nemusí rozhodčí všimnout. Na výstavě se posuzuje vzhled, takže charakter vady není směrodatný.
Ale mám poznámku k uchovňování, všimla jsem si v několika tématech, že lidi nechápou, proč je pes uchovněn, když pak nemá krýt/mít štěňata. Projít bonitací by měli ideálně všichni papíroví psi, a to i ti, u nichž je předem jasné, že nebudou uchovněni (kryptorchidi apod.). Když se z osmi štěňat zbonituje jen to jedno podařené a zbylá se "schovají" někam na dvorek, je vypovídající hodnota bonitace o kvalitě předků a chovu jako takového celkem minimální.
jazzinka
napsal(a):
Z pohledu výstav záleží, jak je to moc viditelné - u mého psa se světle hnědýma očima by to asi bylo vidět dost, u tmavookých plemen si toho nemusí rozhodčí všimnout. Na výstavě se posuzuje vzhled, takže charakter vady není směrodatný.
Ale mám poznámku k uchovňování, všimla jsem si v několika tématech, že lidi nechápou, proč je pes uchovněn, když pak nemá krýt/mít štěňata. Projít bonitací by měli ideálně všichni papíroví psi, a to i ti, u nichž je předem jasné, že nebudou uchovněni (kryptorchidi apod.). Když se z osmi štěňat zbonituje jen to jedno podařené a zbylá se "schovají" někam na dvorek, je vypovídající hodnota bonitace o kvalitě předků a chovu jako takového celkem minimální.
Těžko lidi donutíte, aby se zúčastňovali nějakých bonitací, svodů nebo výstav nebo akcí.. Já si vzpomínám, jak mi bylo krajně nepříjemné, když mě chovatelé mé první feny přemlouvali, abych se s fenou zúčastnila svodu dorostu. Já tehdy psa chtěla na mazla, na hlídání, na zahradu a veškeré aktivity kolem kynologie mi byly protivné. Proto bych k nějakým bonitacím lidi nenutila ani te´d. Kdo chce, ať si psa zbonituje, uchovní, kdo nechce tak ne.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7
jazzinka
napsal(a):
Sice by to bylo z hlediska chovu ideální, ale to by musely být svody u všech plemen a navíc bezplatné, protože třeba u nás svod není vůbec, a těžko chtít na majiteli nestandarda, aby dal 3000Kč za rtg DKK a DLK + 1000Kč za DNA testy + 600 Kč + plus cesta tam jen tak, aby si někdo odšrtnul, že má nestandarda.
Díky za reakce, tady fotka prcka, byli bychom v dorostu, ty uši by nám takhle tolerovali ne?
Bohužel oko tam vidět nejde, je zastiněné.
Na té druhé miminkovské to je viditelné.
Opět vytahuju toto téma s tím, že mě tentokráte zajímá jestli vystavovat psa sama anebo někomu třeba zaplatit za předvedení? V životě jsem na výstavě nebyla ani jako divák, takže bych vůbec nevěděla co a jak a asi bych mu to tím i kazila, kdyby vedle mě ostatní výstavní matadoři jen kouleli očima co že tam zdržuju:).
mgtka
napsal(a):
Opět vytahuju toto téma s tím, že mě tentokráte zajímá jestli vystavovat psa sama anebo někomu třeba zaplatit za předvedení? V životě jsem na výstavě nebyla ani jako divák, takže bych vůbec nevěděla co a jak a asi bych mu to tím i kazila, kdyby vedle mě ostatní výstavní matadoři jen kouleli očima co že tam zdržuju:).
Najlepšie by bolo sa najprv teda na nejakú výstavu ísť pozrieť idálne aj s vašim psíkom. Pozriete si ako to tam chodí, ako sa psy stavajú a predvádzajú a pes sa trocha rozkuká a budete vedieť čo od neho očakávať. Hlavne ak bývajú výstavy v hale pes s tým môže mať zo začiatku problém, pretože je tam hluk a málo miesta, pre mňa to prvýkrát bol proste organizovaný chaos
A potom by bolo dobré ak by vám niekto skúsený (čo váš chovateľ?) ukázal ako vystavovať konkrétne toho vášho psa a doma ho to musíte v pokoji naučiť. Niektoré psy na to majú talent a dokážu sa slušne postaviť aj samé, ale neplatí to vždy a ak čakáte, že prídete úplne nepripravený a pes vyhrá je to skôr malý zázrak. A ani handler nie je kúzelník, takže či si psa vystavíte sám, alebo vám ho vystaví niekto iný je v podstate jedno ak nebude "pripravený.".
mgtka
napsal(a):
No my bychom právě chtěli ještě stihnout dorost, takže bych už chtěla vystavovat. Chovatelka bohužel s námi nekomunikuje od doby, kdy jsme ji informovali o našem očním problému, takže tato možnost odpadá.
Zvláštna chovateľka.. a ona vám povedala čo, že ho vystavovať ani uchovňovať nemáte? Keď ste od nej brali šteňa tak to ešte nebolo vidno?
Tak vidět to bylo, ale my blbci jsme si mysleli že může být každé oko jiné. Přestala se ozývat asi proto, že se bála že bychom ho chtěli vyměnit nebo vrátit část peněz. Nemám v povaze se s lidma handrkovat když je to očividně zbytečné, jen ať nečeká že ji někde doporučím, myslím že chovky mají jen jednu reputaci.