Dobry den, chci se zeptat zda li muzu prihlasit psa u mamy v domě a vencit ho ve Starem Liskovci..nejsem totiz ochot a za dva psy dat 4000korun a to ani nemame oploceny vybeh u Leskavy..je tam sice krasna priroda ale co z toho kdyz clovek nemuze psa pustit na volno...a poplatek je 1500kc a za kazdeho druheho 2500 takze chapu teda spravne ze 4000? To je strasny za co to mam platit?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Koukněte se do městské vyhlášky o držení psů v Brně. U nás se platí podle trvalého bydliště držitele psa.
V případě, že by vás kontrolovala MP, musíte tvrdit, že pes je matky a vy jí ho jen momentálně venčíte.

Záleží na vyhlášce v Brně.
Oploceny vybeh mate pak na Bosonozske ulici za tou hotelovou skolou, ale to je z Leskavy uz tak 10-15 minut chuze. Jinak je okolo dost vybehu, ale uz neoplocenych. Jen az pujdete za tu dalnici, tak jak prejdete koleje, pujdete malym tunelem pod dalnici a kusek do kopecka, tak tam je ta cesta hodne blizko dalnice oddelena v podstate jen svodidlem, tak nevim, nakolik mate vycviceneho pejska, aby Vam tam nevbehl, potom uz se cesta od dalnice hodne vzdaluje, je lemovana keri, takze je to v pohode.
No on ma jediny problem, ze kdyz zbada psa utika za nim chce se hrat...zatim se nam nedari ho to odnaucit...a to kdyz 15 minut je to daleko radeji sednu do auta a pujdu na prehradu...akorad rano a vecer kdyz jdu popri Leskave nechapu proc by nemohl byt pusteny s nahubkem kdyz tam nikdo neni skoro nikdy :).
Ja myslim, ze s nahubkem byt navolno muze, ne? Bud nahubek nebo voditko, ale kolem Leskavy, kam chodi v podstate skoro jen pejskari, tak chodi na volno i bez nahubku. A v lese kolem hotelu Myslivna jste uz byli? To mate autem bliz nez na prehradu, neni tam tolik lidi a na volno s pejskem tam muzete, tam je krasne. Treba se nekdy potkame
Bohužel vyhláška platí pro všechny stejně, ať máte u domu výběh nebo nemáte. Mně se zdá více nespravedlivé rozlišování bydliště - majitelé domů platí o hodně méně než když člověk bydlí v bytě. Přitom psy mohou venku venčit obě skupiny stejně. Dokonce se nikdo ani nedívá, jestli u toho domu ve skutečnosti zahrada je.
Psa sice můžete přihlásit na někoho jiného, ale pokud vás MP chytne s oběma psy vícekrát, těžko budete tvrdit, že máte psa jen na krátké návštěvě. Teda tvrdit to můžete, když ale narazíte na prudiče, mohou se na vás zaměřit. Nikdo vás nenutil, abyste si pořizovala dva psy, pokud se vám vysoké poplatky platit nechce. Toto vám řekne každý MP, když byste si na výši poplatku stěžovala. Navíc pokud uvidí jako adresu Leskavu, dost drahé bydlení, těžko vám něco odpustí.

Být vámi, tak v Brně odhlásím i prvního psa. Pokud máte opravdu trvalé bydliště na Slovensku. Městské části Brna odvozují poplatek za psa podle trvalého pobytu držitele psa.
janinka11
napsal(a):
No on ma jediny problem, ze kdyz zbada psa utika za nim chce se hrat...zatim se nam nedari ho to odnaucit...a to kdyz 15 minut je to daleko radeji sednu do auta a pujdu na prehradu...akorad rano a vecer kdyz jdu popri Leskave nechapu proc by nemohl byt pusteny s nahubkem kdyz tam nikdo neni skoro nikdy :).
15 minut pěšky se psem je pro vás daleko?
Chudák pes.
Na Slovensku je to podľa zákona (nemúdreho) tak, že za psa sa v zásade platiť musí podľa trvalého bydliska majiteľa. Ale ak sa pes dlhodobo zdržiava na inej adrese, je majiteľ na požiadanie povinný preukázať, že niekde platí. Konkrétne - bývam v meste, kde je ročný poplatok 36, - euro (cca 1000, - KČ), ale pes je vo vlastníctve babičky na dedine, kde je ročný poplatok 3, - euro (cca 100, - KČ). A pretože je babička chorľavá, starám sa o psa ja.
Ale neviem, ako je to s poplatkom tak "medzištátne". V zásade však slovenské zákony v Česku neplatia - a naopak.

Myslím, že Janinky psi jsou nedohledatelní. Trvalé bydliště na Slovensku - tím se prokáže při kontrole v Brně, na slovensku nikdo o psech neví, když bydlí v Brně, tak tam taky platit nebude. A je z toho venku .
Né, že bych ji chtěla navádět, ale když je zákon takhle postavený...Někde dokonce odmítnou přihlásit psa, když tam držitel trvale nebydlí. Už se to tu také řešilo.
Urazejte si nekoho jineho laskave...pro mne je to rano daleko kdyz mjsim do prace o to mi jde...na dlohou prochazku nepotrebuji jit do vybehu pro psy tak se stezi muj labrador vybeha...jde mi o kratka venceni rano...ale klidne se obujte do me...jsem vlastne zlej nezodoovedni majitel a sveho lsa tyram..jeste, ze me tak dobre znate a z jedne vety o me vite vsechno :).
Dovolím si něco málo připsat. U nás je taky stanovení poplatků - první pes 730, druhý pes už 1200, třetí pes skoro dva tisíce. Vyřešil jsem to tak, že jsme v domácnosti dva - já a dcera. Kousek od nás bydlí babička. Jednoho psa mám nahlášeného já, jednoho dcera, a jednoho jsme nahlásili na babičku. Takže platíme 730 + 730 + 200 /tolik platí důchodci.. Je to kompromis, jestli ještě jednou zdraží poplatek, přehlásím všechny tři na babičku..
Znám lidi, co mají známky z dalekých vesnic, dávno neplatné, a tvrdí, že pejska jenom hlídají návštěvě. To už mi připadá poněkud nemorální.
No ono jde presne o to, ze nekdo si to nemuze dovolit a mne to pride hrozne moc i kdyz samozrejme co budu muset zaplatim ale vim, ze tu v Kosicich bezne lidi meji psa prihlaseneho u domu u rodicu..ale asi nebudu nic riskovat zaplatim to a mam pokoj...ja jsem rada, ze mame okolo tak hezkou prirodu...akorad me vytocila ta vyhlaska, ze pes musi mit kosik i voditko kdyz nejsem na miste oznacenem pro psy...jinak mi zadnej vybeh neni potreba jenom sem se pozastavila nad tim..ale snad uz za par tydnu bude poslouchat tak, ze nebude potreba voditka vubec ;) dekuji vsem za prispevky.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7
Hodonak
napsal(a):
Dovolím si něco málo připsat. U nás je taky stanovení poplatků - první pes 730, druhý pes už 1200, třetí pes skoro dva tisíce. Vyřešil jsem to tak, že jsme v domácnosti dva - já a dcera. Kousek od nás bydlí babička. Jednoho psa mám nahlášeného já, jednoho dcera, a jednoho jsme nahlásili na babičku. Takže platíme 730 + 730 + 200 /tolik platí důchodci.. Je to kompromis, jestli ještě jednou zdraží poplatek, přehlásím všechny tři na babičku..
Znám lidi, co mají známky z dalekých vesnic, dávno neplatné, a tvrdí, že pejska jenom hlídají návštěvě. To už mi připadá poněkud nemorální.
V Brně tohle nejde - tam se platí za psa v rámci domácnosti, takže pokud jsou v jedné domácnosti 3 psi, byť mají každý jiného majitele, tak první platí 1500, druhý 2250 a třetí taky 2250! A mají to šmejdi tak vychytaný, že si informace o tom, kolik psů trvale žije v bytech získávají přímo od správců domů (teda aspoň v Kr. Poli)
Hodonak
napsal(a):
Ja sa vyjadrím len k dvom posledným vetám. Čo je na tom nemorálne, ak vybabre niekto so štátom, ktorý ho okráda. Lebo podľa mňa je poplatok za psa okrádaním majiteľa. Dôvody ?
Vždy a všade platí zásada, že ak dám niekomu nejaké peniaze musím za to dostať nejakú protihodnotu. Napr. Tovar, službu... Čo dostane človek od štátu po zaplatení poplatku ? U nás pár igelitových sáčkov na hovná a známku. Pokiaľ by neboli poplatky - nemusí byť známka. Sáčky stoja podstatne menej ako je výška poplatku. Čo iné urobí štát, mesto, obec pre toho, kto mu dáva peniaze za psa ?
Nechcem sem ťahať politiku, ale komunisti (ktorých nemôžem ani cítiť) to aspoň férovo nazvali "daň z luxusu" - teda ak máš na "nadštandart" vlastniť psa, musíš mať ajk na poplatky. Dnes je to iba ďalší zo spôsobov, ako štát okráda ľudí. Teda treba hľadať spôsoby, ako s tým "vykývať".
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
V Brně tohle nejde - tam se platí za psa v rámci domácnosti, takže pokud jsou v jedné domácnosti 3 psi, byť mají každý jiného majitele, tak první platí 1500, druhý 2250 a třetí taky 2250! A mají to šmejdi tak vychytaný, že si informace o tom, kolik psů trvale žije v bytech získávají přímo od správců domů (teda aspoň v Kr. Poli)
U nás si naštěstí ještě nedali dohromady tu souvislost, že je stejná adresa... Takže toho využívám.
janinka11
napsal(a):
Dobry den, chci se zeptat zda li muzu prihlasit psa u mamy v domě a vencit ho ve Starem Liskovci..nejsem totiz ochot a za dva psy dat 4000korun a to ani nemame oploceny vybeh u Leskavy..je tam sice krasna priroda ale co z toho kdyz clovek nemuze psa pustit na volno...a poplatek je 1500kc a za kazdeho druheho 2500 takze chapu teda spravne ze 4000? To je strasny za co to mam platit?
Za psamusíte plati tam, kde se ten pes zdržuje, tedy v Brně.
kopek
napsal(a):
Ja sa vyjadrím len k dvom posledným vetám. Čo je na tom nemorálne, ak vybabre niekto so štátom, ktorý ho okráda. Lebo podľa mňa je poplatok za psa okrádaním majiteľa. Dôvody ?
Vždy a všade platí zásada, že ak dám niekomu nejaké peniaze musím za to dostať nejakú protihodnotu. Napr. Tovar, službu... Čo dostane človek od štátu po zaplatení poplatku ? U nás pár igelitových sáčkov na hovná a známku. Pokiaľ by neboli poplatky - nemusí byť známka. Sáčky stoja podstatne menej ako je výška poplatku. Čo iné urobí štát, mesto, obec pre toho, kto mu dáva peniaze za psa ?
Nechcem sem ťahať politiku, ale komunisti (ktorých nemôžem ani cítiť) to aspoň férovo nazvali "daň z luxusu" - teda ak máš na "nadštandart" vlastniť psa, musíš mať ajk na poplatky. Dnes je to iba ďalší zo spôsobov, ako štát okráda ľudí. Teda treba hľadať spôsoby, ako s tým "vykývať".
No a nebylo by prospěšnějí tedy mít nějakou podpisovou akci, petici či něco podobného za snížení či zrušení poplatků za psy? takhle to vypadá jako běžná lumpárna, která se jen omlouvá.Jásama s poplatkem za psy nesohlasím, když jsem žila, právě v Brně, platila jsem za čtyři, teď platím málo a jen za dva.
ať žijou psi
napsal(a):
No a nebylo by prospěšnějí tedy mít nějakou podpisovou akci, petici či něco podobného za snížení či zrušení poplatků za psy? takhle to vypadá jako běžná lumpárna, která se jen omlouvá.Jásama s poplatkem za psy nesohlasím, když jsem žila, právě v Brně, platila jsem za čtyři, teď platím málo a jen za dva.
Neviem aké zákony platia u vás, u nás je petícia o daniach zakázaná. A ten poplatok sa oficiálne volá "daň za psa".
davidka
napsal(a):
Poplatek se vám líbit nemusí, ale bohužel je to stejné jako daň z nemovitého majetku. Dům si postavíte nebo koupíte za vaše zdaněné, vydělané peníze a stejně za něj každý rok platíte.
Za psa v Brně platí držitel, bez ohledu na trvalé bydliště majitele napsaného v papírech.
Nie je to stejné, pri dani z nehnuteľnosti platím za to, že užívam pozemok, ktorý následne nemôže užívať nikto iný, ani súkromník ani štát.
davidka
napsal(a):
Poplatek se vám líbit nemusí, ale bohužel je to stejné jako daň z nemovitého majetku. Dům si postavíte nebo koupíte za vaše zdaněné, vydělané peníze a stejně za něj každý rok platíte.
Za psa v Brně platí držitel, bez ohledu na trvalé bydliště majitele napsaného v papírech.
Tak tomuto nerozumím... Za psa v Brně platí držitel, bez ohledu na trvalé bydliště.. Každý držitel, nebo majitel, za svého psa platí. A pokud vím, v místě trvalého pobytu. Takže když dcera mívala naše psy přes týden na privátě, jako studentka, prokazovala se bez problémů známkou z místa trvalého bydliště, což dosvědčila občanským průkazem. Nikdy neměla problém, a kontrolovaná byla často.
kopek
napsal(a):
Nie je to stejné, pri dani z nehnuteľnosti platím za to, že užívam pozemok, ktorý následne nemôže užívať nikto iný, ani súkromník ani štát.
Ten pozemek neužívám, ten je můj...
tady je spíš to, že teoreticky za tuto daň mi stát udržuje příjezdovou komunikaci, chodník, a podobně..

ať žijou psi
napsal(a):
Za psamusíte plati tam, kde se ten pes zdržuje, tedy v Brně.
Trochu vedle :
Poplatková povinnost vyplývá ze zákona č. 565/1990 Sb. (o místních poplatcích) v platném znění a obecně závazné vyhlášky statutárního města Brna č. 22/2010 (o místních poplatcích). Dále se postupuje dle právních předpisů - zákona č. 280/2009 Sb. (daňový řád) a zákona č. 500/2004 Sb. (správní řád), v platném znění.
Poplatek platí držitel psa příslušné městské části dle místa trvalého pobytu nebo sídla firmy, ze psů starších 3 měsíců.

Je to stejné, jako s odpady. Také platíte tam, kde jste trvale hlášeni.
napsal(a):
Trochu vedle :
Poplatková povinnost vyplývá ze zákona č. 565/1990 Sb. (o místních poplatcích) v platném znění a obecně závazné vyhlášky statutárního města Brna č. 22/2010 (o místních poplatcích). Dále se postupuje dle právních předpisů - zákona č. 280/2009 Sb. (daňový řád) a zákona č. 500/2004 Sb. (správní řád), v platném znění.
Poplatek platí držitel psa příslušné městské části dle místa trvalého pobytu nebo sídla firmy, ze psů starších 3 měsíců.
K poslednej vete - platí moja "finta":
Pes je vo vlastníctve strýčka, ktorý má trvalý pobyt napr. V obci Prštice a tam platí povedzme 100, - KČ. Pes je v starostlivosti u mňa, ktorý žijem v Brne (poplatok 1500, - KČ), nakoľko strýček je chorý. Doklad o zaplatení poplatku v mieste trvalého bydliska majiteľa psa mám pri sebe...
Kto a ako ma môže stíhať ?
kopek
napsal(a):
Pes je vo vlastníctve strýčka, ktorý má trvalý pobyt napr. V obci Prštice a tam platí povedzme 100, - KČ. Pes je v starostlivosti u mňa, ktorý žijem v Brne (poplatok 1500, - KČ), nakoľko strýček je chorý. Doklad o zaplatení poplatku v mieste trvalého bydliska majiteľa psa mám pri sebe...
Bohužel může... Někde už zjišťují, jestli toho psa máte doma trvale, nebo jenom občas. Dokonce i obchází sousedy.
To není jenom vaše finta, hodně lidí to tak řeší. Nebo psa nahlásí na nejstaršího člena rodiny, který má slevu.

kopek
napsal(a):
Ve vašem případě, to zas tak úplně fungovat nemusí. I když je strýček majitel, ale pes je většinou u vás, pak vy budete držitel a záleží na vašem trvalém bydlišti.
napsal(a):
Trochu vedle :
Máte pravdu. Přitom mě přímo jedna MP říkala, že byla změna a za psa se platí tam, kde fyzicky pes je delší dobu a kde žije jeho držitel bez ohledu na trvalé bydliště. Prý právě proto, že většina lidí psa hlásila na příbuzné na vesnici nebo na důchodce.
Vidím, že to byla mylná informace.
Přechodné bydliště už se snad do občanek ani nepíše, takže by zadavatelce ani psa neměli úřady v Brně přihlásit. Ušetří aspoň pěkné peníze