Jork 10 měsíců.. Doteď ráno granule (Orijen) v poledne a večer BARF se zeleninou. Nyní téměř přestala jíst ráno granule, i když nic jiného nedostane, počká do odpoledne na maso. Takže jsme se rozhodli zkusit přejít na stravu BARF 2xdenně ráno a večer. Problém je, že už odmítá tu zeleninu, v podstatě ji sní, když jí má promíchanou s masem na drobno nakrájeným- třeba jak je hovězí směs od Barona- a i tak ji někdy slušně vypreparuje a nechá. Když jí dáme kus masa v celku, jako třeba kuřecí křídlo, aby taky musela kousat, tak zeleninu nechá kompletně. Takže můj dotaz: jak moc vadí, když bude jíst jen maso? Všude se píše, že má zeleninu mít kvůli vitamínům atd? Nebude jí něco chybět, když bude jen na mase? Přidávali jsme už dřív třeba pangamin, ten jedla, teď ho také vyplivne a nechá.
Trochu mě to s těmi granulemi mrzí, chtěla jsem je mít jako rezervu, kdybychom jeli na dovolenou někam, kde není k dispozici lednice, takto mám trochu strach, jak to budeme s masem dělat. Děkuji.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.178.38
Zkuste to dělat, jako jste dělali doteď - tj. Pokud to jde, zeleninu jí do jídla vpašovat Myslím, že v mase je všechno, co pes potřebuje. Normálně by, zeleninu" dostal jen, kdyby si ulovil třeba srnu a sežral jí žaludek, jinak šelmy psovité jí zeleninu a ovoce jen z donucení...pokud nic neuloví a hlad je dožene Moji psi mají takový pseudobarf mají to ovařeno, poněvadž syrové maso nechtěli. Tady se mi to i s tou zeleninou zdá lepší, u toho povaření změkne a chytne více vůni toho masa. Vařím podle druhu, maximálně 10minut. Paradoxně od té doby, co jsou krmení vařeným, mají granule jako dobrotu(něco jiného) a žerou je rádi
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.178.38
tak pejskovi zkuste předložit zelené (tedy neprané) dršťky. Smrad je to šílenej, ale psové se po tom mohou utlouct. - mám asi divné psy, syrové zelené dršťky s hnusem obešli, jí je až vařené(u čehož zase umírám já ).
Môj pes nakrájanú zeleninu tiež nežerie, kým bol malý tak som sa snažila aby ju dostával a strúhala som ju a miešala s mletým mäsom iba tak ju zožral. Teraz to už robím len 2-3x do týždňa a po zvyšok dní dostáva mäso s ryžou, alebo s cestovinou. Ak by vám vôbec zeleninu nechcel šteňaťu by som dala nejaký "barfový" doplnok a podávala umelo aj vitamín C - pomáha vstrebávaniu vápnika, ktorý mladý organizmus potrebuje.
katkaa1
napsal(a):
Môj pes nakrájanú zeleninu tiež nežerie, kým bol malý tak som sa snažila aby ju dostával a strúhala som ju a miešala s mletým mäsom iba tak ju zožral. Teraz to už robím len 2-3x do týždňa a po zvyšok dní dostáva mäso s ryžou, alebo s cestovinou. Ak by vám vôbec zeleninu nechcel šteňaťu by som dala nejaký "barfový" doplnok a podávala umelo aj vitamín C - pomáha vstrebávaniu vápnika, ktorý mladý organizmus potrebuje.
Vitamín C? Proč, když pes si ho vyrábí sám? A že vitamín C napomáhá vstřebávání vápníku, je podobný mýtus, jako že každá fena musí mít aspoň jednou štěňata. Žádnému psu jsem vitamín C nepodávala a nedostatkem vápníku opravdu netrpěli.
papuchalk
napsal(a):
Vitamín C? Proč, když pes si ho vyrábí sám? A že vitamín C napomáhá vstřebávání vápníku, je podobný mýtus, jako že každá fena musí mít aspoň jednou štěňata. Žádnému psu jsem vitamín C nepodávala a nedostatkem vápníku opravdu netrpěli.
A jak víte že netrpěli, máte hotové testy?
Aby se vstřebal vápník, je zapotřebí vit C - např. Skořápky z vajec zakápnuté citronem. To není mýtus, to je fakt.
pokud krmím masité kosti + zelenina, nemusím nic přidávat. Zadavatelce doporučuji krmit zeleninu rozmixovanou s mletým masem 2-3x týdně plus zbytek jen maso popř. Neprané drš´tky. Také se mi osvědčila vařená zelenina jako ochucovadlo-> když doma děláme demiglas (masité kosti vařené se zeleninou a pak se nechá táhnout) tak tu zeleninu ovoňanou těmi kostmi rozmixuju a s tím mi pes sežere všechno je tam kořenová zelenina.
lizbeth
napsal(a):
A jak víte že netrpěli, máte hotové testy?
Aby se vstřebal vápník, je zapotřebí vit C - např. Skořápky z vajec zakápnuté citronem. To není mýtus, to je fakt.
pokud krmím masité kosti + zelenina, nemusím nic přidávat. Zadavatelce doporučuji krmit zeleninu rozmixovanou s mletým masem 2-3x týdně plus zbytek jen maso popř. Neprané drš´tky. Také se mi osvědčila vařená zelenina jako ochucovadlo-> když doma děláme demiglas (masité kosti vařené se zeleninou a pak se nechá táhnout) tak tu zeleninu ovoňanou těmi kostmi rozmixuju a s tím mi pes sežere všechno je tam kořenová zelenina.
Skořápky z vajec se kapou citronem proto, aby se uhličitan vápenatý ze skořápek přeměnil na citrát vápenatý (pokud si to správně pamatuji), který je lépe vstřebatelný. Platí to ale pro vápník ze skořápek, v kostech je vápník vázaný v jiné formě.
Žaneta kocková
napsal(a):
Skořápky z vajec se kapou citronem proto, aby se uhličitan vápenatý ze skořápek přeměnil na citrát vápenatý (pokud si to správně pamatuji), který je lépe vstřebatelný. Platí to ale pro vápník ze skořápek, v kostech je vápník vázaný v jiné formě.
Ano přesně jak píšete.
Děkuji za rady.
Vařenou kořenovou zeleninu ze silného vývaru ( bez dochucovadel a koření samozřejmě) nechtěla vůbec.Tak teď to děláme tak, že jednu porci má něco s kostí( křídlo, skelet...) a druhou má takovou tu hrubě nasekanou směs od barona, kde jsou i vnitřnosti i ty neprané dršťky, nebo nevykuchanou celou sardinku.Před den dostane od nás kousek ovoce nebo zeleniny jako pamlsek- to si někdy vezme a někdy ne.
Vidíte, a já jsem dospěla ke krapet jinému závěru.
Naše fena je krmena masem- zeleninu nechce, čili ovoce, rajče - vážně občas, Zpočátku jsem přidávala ke krmivu Roboran...postupem času to už bylo "jen" maso - různé druhy, někdy kost, plus třeba vajíčko.
Ovšem - fence se začaly bortit spodní zuby (ona je měla křivé, všechny posunuté jako kdyby na jednu stravu, ale držely)...veterinář je normálně vytáhl pinzetou, když zkoušel, co s nimi je (samy kupodivu nevypadly)...není stará, ale věk nevíme.
Zpočátku jsem si říkala - kdo ví, čím byla krmena kdysi. Jenže my ji máme už delší dobu...kývající zuby mi po určitě době připomněly v souvislosti s nedostatek vitamínu C kurděje (všichni jsme se myslím učili, že jimi trpěli hlavně námořníci )...
Jsou to samozřejmě jen mé domněnky, ale každopádně jsem koupila céčko, které přidávám, pak NORI vločky, dršťky ve větší míře než kdysi...je mně jasné, že čím to bylo způsobeno, už nezjistím, ale červík hlodá.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Zvykla som psovi davat parkrat do tyzdna namixovavu zelenu, do ktorej som rozmixovala sardinky. Tie vacsinou prebili ako vonu, tak chut zeleninu a pes to zjedol. Ovocie som takto mixovala s tvarohom. Pes to vacsinou jedol dost ochotne.
noemi
napsal(a):
Naše fena je krmena masem- zeleninu nechce, čili ovoce, rajče - vážně občas, Zpočátku jsem přidávala ke krmivu Roboran...postupem času to už bylo "jen" maso - různé druhy, někdy kost, plus třeba vajíčko.
Ovšem - fence se začaly bortit spodní zuby (ona je měla křivé, všechny posunuté jako kdyby na jednu stravu, ale držely)...veterinář je normálně vytáhl pinzetou, když zkoušel, co s nimi je (samy kupodivu nevypadly)...není stará, ale věk nevíme.
Zpočátku jsem si říkala - kdo ví, čím byla krmena kdysi. Jenže my ji máme už delší dobu...kývající zuby mi po určitě době připomněly v souvislosti s nedostatek vitamínu C kurděje (všichni jsme se myslím učili, že jimi trpěli hlavně námořníci )...
Jsou to samozřejmě jen mé domněnky, ale každopádně jsem koupila céčko, které přidávám, pak NORI vločky, dršťky ve větší míře než kdysi...je mně jasné, že čím to bylo způsobeno, už nezjistím, ale červík hlodá.
Stát by se to teoreticky v souvislosti s vitamínem C mohlo, pokud by měla nějakou metabolickou poruchu výroby tohoto vitamínu. Ale kromě primátů a morčat si většina savců vitamín C vyrábí sama, takže nemohou kurděje dostat.
noemi
napsal(a):
Pokud neměla jiné příznaky, než vypadání zubů, tak to kurděje zcela jistě nebyly. Při kurdějích je hlavní příznak nadměrná krvácivost a snížená imunita (častá a vleklá nemocnost).
Psi nedostatkem vitamínu C opravdu netrpí, vyrábí si ho. Taky mám psy od štěňat na mase s minimem zeleniny, nemají jediný problém. Kyčle, lokty i ramena mají zrentgenované a nulové.
Tak ještě jeden dotaz, když dám fence třeba kuřecí křídlo rozdělené na 2-3 části, aby ho taky trochu kousala, zabavila se s tím a trošku si i vyčistila zuby, tak mám pocit, že to jen párkrát kousne a hned polyká a pak odběhne od misky, začne kuckat a jakoby se dávit.Někdy to vydáví a znovu spolkne, někdy po cca 10x jakoby zakašlání se uklidní a jde dojíst zbytek. A nevím, jestli jí nějak podráždí v krku někde kost nebo jen polyká velké kusy. Udělala to ale, i když jsem jí nasekala kachní krky na menší kousky.Je pravda, že ty kachní krky mají kosti větší než kuřecí- asi se vrátím k nim-, ale chtěla jsem, aby to měla pestřejší. Ale nerada bych jí do budoucna všechno sekala na kousky, nicméně to vždy vypadá dost hrozivě.
Asi Vás trošku vystraším. Naše fenka taky tak hltá...navíc nemá všechny zuby, takže kost rozkousne, ale už ne to maso, které je drží dohromady. Minule jí nešlo vydávit kus, který polkla a začala se normálně kácet...takže šílenost.. Naštěstí ji dcera chytla, zatřepala s ní, já jsem zkoušela sáhnout do krku, ale nešlo to...naštěstí se tím třepnutím asi ten kus pohnul a fenule se otřepala a v pohodě, ale víckrát už to začít nechci.
Já jí větší kusy sekám - mám na to takový pořádný nůž a trvá to chvilku...tohle bylo vepřové žebro, normálně ho dostává už 5 let na žužlání...ale už ho raději příště taky nasekám .
Nejlépe se sekají kuřecí krky, ale dostává i křídla, ovšem na více kusů než 3...jinak je schopná ho polknout úplně celé .
Na čištění zubů dávám tvrdou patku chleba ...a prý dobře funguje i hnědá řasa kelpa.
http://www.lifefood.cz/clanek/items/zdokumentovano-jak-se-zbavit-zubniho-kamene.html.
Maso s kostí je dobré dávat v co největších kusech, aby ho pes nemohl spolknout, ale musel okusovat. Takže nesekat, ale vcelku. Křídlo se dá u velkých hltalů i přidržovat, aby museli odkusovat jen z konce, než se to naučí.
Jinak moje fenka je schopná maso bez kosti polykat v kuse bez ohledu na velikost. Když se takhle pokusila spolknout celé vepřové srdce (!) a málem se udusila (dalo mi dost práce, než jsem jí to z toho chřtánu vydolovala, a kdybych u toho nebyla, tak fakt bylo po ní), tak jsem se rozhodla, že na to kašlu a budu jí to krájet na malé kousky. Maso s kostí naštěstí žvejká víceméně zodpovědně, zvlášť pokud je to něco většího, jako kachní krky, hovězí oháňka apod. (mám 22kg fenku, tak si to přepočtěte na jorka ;-) ).
tiffany
napsal(a):
Jork 10 měsíců.. Doteď ráno granule (Orijen) v poledne a večer BARF se zeleninou. Nyní téměř přestala jíst ráno granule, i když nic jiného nedostane, počká do odpoledne na maso. Takže jsme se rozhodli zkusit přejít na stravu BARF 2xdenně ráno a večer. Problém je, že už odmítá tu zeleninu, v podstatě ji sní, když jí má promíchanou s masem na drobno nakrájeným- třeba jak je hovězí směs od Barona- a i tak ji někdy slušně vypreparuje a nechá. Když jí dáme kus masa v celku, jako třeba kuřecí křídlo, aby taky musela kousat, tak zeleninu nechá kompletně. Takže můj dotaz: jak moc vadí, když bude jíst jen maso? Všude se píše, že má zeleninu mít kvůli vitamínům atd? Nebude jí něco chybět, když bude jen na mase? Přidávali jsme už dřív třeba pangamin, ten jedla, teď ho také vyplivne a nechá.
Trochu mě to s těmi granulemi mrzí, chtěla jsem je mít jako rezervu, kdybychom jeli na dovolenou někam, kde není k dispozici lednice, takto mám trochu strach, jak to budeme s masem dělat. Děkuji.
Já mám dvě ovčandy které zbaští vše co do misky dostanou.Milují i ovoce.
Dokonce mi kradou zeleninku i ze záhonů.
Zkuste zamíchat mrkev s jablkem do bílého jogurtu či tvarohu. Dělám občas takovouto svačinku svým holkám. Já se snažím krmit pestrou stravou. Každý den dám jiný druh masa a do toho zamíchám zeleninu nebo ovoce dle toho co aktuálně doma nebo na záhonku mám..
Ale také mají třeba 2-3 dny po sobě jen čisté maso.
Co se týká cestování. V nabídce jsou také masové konzervy nebo maso sušené.
tiffany
napsal(a):
Tak ještě jeden dotaz, když dám fence třeba kuřecí křídlo rozdělené na 2-3 části, aby ho taky trochu kousala, zabavila se s tím a trošku si i vyčistila zuby, tak mám pocit, že to jen párkrát kousne a hned polyká a pak odběhne od misky, začne kuckat a jakoby se dávit.Někdy to vydáví a znovu spolkne, někdy po cca 10x jakoby zakašlání se uklidní a jde dojíst zbytek. A nevím, jestli jí nějak podráždí v krku někde kost nebo jen polyká velké kusy. Udělala to ale, i když jsem jí nasekala kachní krky na menší kousky.Je pravda, že ty kachní krky mají kosti větší než kuřecí- asi se vrátím k nim-, ale chtěla jsem, aby to měla pestřejší. Ale nerada bych jí do budoucna všechno sekala na kousky, nicméně to vždy vypadá dost hrozivě.
Záleží na psovi. Některý rozkouše kuřecí křídlo důkladně, jen když je vcelku. Jiný požužlá i křídlo na třetiny. Jestli to dáví, tak to nekouše, jen párkrát skousne a snaží se spolknout. Pak je lepší nechat psovi větší flákotu, s tou si to rozmyslí. Paradoxně nechat delší krk = více žvýkání a soustředění se. Celkově ale krky drůbeží mají na sobě málo masa, opatrně s nimi. Radši nějaké skelety s měkkými kostmi a dostatkem kůže.