Pěkný den,
prosím všechny, především Pražáky, o radu. Máme štěndo ČSV a chceme prozatím nějakou štěněcí školku, později klasický výcvik, obrany, příprava na výstavy, apod. Uvidíme, co ji bude bavit.
Poradí někdo cvičák, se kterým má vlastní velmi dobré zkušenosti? Jde mi také o individuální přístup, protože jak je všeobecně známo o ČSV i Jenny je hodně učenlivá, po 3 dnech umí perfektně sedni a přivolání bez výraznějších rušivých elementů, nicméně x-krát po sobě jeden povel opakovat nebude. Také má dobré předpoklady pro výcvik obran, čili by byl skvělý nějaký cvičák, kde tohle dělají.
Předem moc děkuji za tipy :).
Myslím si, že jsem tam toto napsala dostatečně :). Existují i cvičáky, kde xkrát neopakujete dokola sedni, lehni, bohužel bydlíme kus od Prahy chvíli, takže to tu neznám, proto žádám o radu. I ČSV se dá dobře vycvičit a vzhledem k tomu, že se jedná o malé štěndo, chci začít teď, protože ačkoli základy (sedni, přivolání, chození u nohy na vodítku i bez, nosení náhubku, jízda mhd i autem) zvládá dobře, má sklony bát se ostatních psů, dokud jí u každého jednoho neukážu, že je to v pořádku a nepohladím ho. Na cvičák s ní tedy hodlám jít už jen proto, aby se přestala bát být mezi jinými psy bez toho, abych jí u každého ukazovala, že je to ok. Navíc má předpoklady pro výcvik obran, se kterými se má začínat brzy a já s tím bohužel nemám zkušenosti.
scylla
napsal(a):
V tom případě Hafbo, jinam bych v Praze nelezla. K tomu, co píšete, sice cvičák nepotřebujete, ale když tam chcete chodit, tak bych šla na tenhle.
Co jsem slyšela, tak Hafbo už taky není úplně, co bývalo - většina dobrých výcvikářů odešla a založila si vlastní cvičáky...
Já bych doporučila obrátit se na Šimonu Drábkovou nebo Radechu Spudilovou. To jsou právě bývalé Hafbo výcvikářky.
Nepíšete jak staré štěně a proč klasický výcvik. Pokud byste se chtěla zkusit sportovní výcvik (ať už podle NZŘ nebo IPO) v žádném případě ne do školičky nebo kurzu pro začátečníky.
A jen tak mimochodem dnes už se snad nikde necvičí jeden cvik xkrát!
Nepíšete která část Prahy je pro vás dostupná.
scylla
napsal(a):
Pozitivkářky bych rozhodně nedoporučila, na to je čsv příliš inteligentní pes. Navíc těžko snáší šikanu (omezování a odebírání toho, co by mělo být samozřejmostí), která tzv. PM provází. Navíc vyžaduje znalosti a citlivý přístup, takže Radechu rozhodně ne.
Omezování a odebírání toho, co by mělo být samozřejmostí? Co má tahle hovadina společného s PM, proboha? Tohle vídám jenom u lidí cvičících klasicky, takoví ti tradiční "svazarmovci" - pes nemá znát nic jiného než kotec a cvičák, aby byl motivovaný cvičit. A když je z těch neznámých vzruchů moc natěšený, dostane ostnáč a je (čímž samozřejmě netvrdím, že to takhle dělají všichni, to vůbec!).
PM rozhodně není nevhodná pro inteligentní psy. Přesně naopak - vzhledem k tomu, že pes vše v podstatě vymýšlí sám a z vlastní iniciativy, tak je inteligence a samostatné myšlení obrovskou výhodou.
Jaké má Radecha zkušenosti s ČSV, to netuším. Nicméně Šimonu můžu jen doporučit, vím, že k ní jeden či dva ČSV na výcvik a obrany chodí.
Jinak je zajímavé, že tak velice doporučujete Hafbo a když nasměruju zadavatele přímo na konkrétní osoby, které jsou jedněmi z těch, kdo vybudovali Hafbu to skvělé jméno, které má, tak jsou najednou nevhodné a příliš "pozitivní".
Uživatel s deaktivovaným účtem

scylla
napsal(a):
ČSV není zrovna pes na cvičák.
Proč ne? na cvičák snad může jakejkoliv pes ne? Vy radši nikde neraďte, s Vašimi názory...
To není hovadina, to je realita tzv. PM v českém provedení. Chceš se najíst? Sedni si a podívej se na mě, chceš být puštěn z vodítka? Za oční kontakt. Prostě buzerace, kontroly na všechno. Netvrďte mi, že to tak není, mám osobní zkušenosti s několika trenéry a s výsledky jejich práce, trvalo to pár měsíců naučit myslet jak psa tak majitele a naučit psa být psem. Tyto metodiky a omezování jsou doporučovány na stránkách jejich škol, jsou prezentovány na diskusích i na FB - www.mazl íčkoviny.cz - červíčkův deníček, to je snad nejhorší prezentace tzv. PM, co jsem kdy četla, pak Mesiho pojetí, to je také síla, někdo pod nickem Petra K na cz psovi také toto píše, jak je to úžasné. ČSV je opravdu inteligentní zvíře, schválně nepíšu pes, než aby se nechal takto vydírat a oblbovat.
Velice děkuji za doporučení a omlouvám se, že jsem málo konkretizovala požadavky. To víte, už je to hodně let, co jsme měli štěně, navíc akitu, která nepotřebovala pracovní zkoušky, proto s ní bylo třeba nacvičit jen základy a klasiku a veškeré tyhle pracovní zkoušky jsou pro nás něco úplně nového a zatím jsem z toho ještě poněkud zmatená.
Bydlíme kousek od severního okraje Prahy, nicméně fenka zvládá cestování mhd i autem výborně, takže dostupná je pro nás víceméně celá Praha s tím, že čím severněji, tím asi lépe. Věk - zítra 10 týdnů.
scylla
napsal(a):
To není hovadina, to je realita tzv. PM v českém provedení. Chceš se najíst? Sedni si a podívej se na mě, chceš být puštěn z vodítka? Za oční kontakt. Prostě buzerace, kontroly na všechno. Netvrďte mi, že to tak není, mám osobní zkušenosti s několika trenéry a s výsledky jejich práce, trvalo to pár měsíců naučit myslet jak psa tak majitele a naučit psa být psem. Tyto metodiky a omezování jsou doporučovány na stránkách jejich škol, jsou prezentovány na diskusích i na FB - www.mazlíčkoviny.cz - červíčkův deníček, to je snad nejhorší prezentace tzv. PM, co jsem kdy četla, pak Mesiho pojetí, to je také síla, někdo pod nickem Petra K na cz psovi také toto píše, jak je to úžasné. ČSV je opravdu inteligentní zvíře, schválně nepíšu pes, než aby se nechal takto vydírat a oblbovat.
Co je proboha omezujícího a buzerujícího na tom, že když chce být pes puštěný z vodítka, tak se nemá zmítat na jeho konci jak magor, ale chovat se slušně a počkat na odepnutí? Tohle je snad součást normální výchovy, která se dělala vždycky, dávno před tím, než nějaké PM vůbec vznikla. Oční kontakt je u toho vcelku výhodný, ale podmínkou to není, já mám třeba psy naučené prostě jen počkat s prověšeným vodítkem. Co je buzerujícího na tom, že když dávám misku, nemá mi pes skákat až na hlavu a vyrazit mi ji z ruky, ale má počkat, až ji položím? Zase je na zvážení každého, jestli k tomu připojí i oční kontakt - z hlediska psa je to jedno, prostě se naučí, že u pokládání misky nemá dělat chování A (skákat jak kretén), ale chování B (klidně čekat). Nebo "kontrola na obrubník" - vám psi lítají do silnice, jak se jim chce? Moji jsou naučení, že na kraji chodníku počkají, případně (když fakt chtějí běžet dopředu) se pohledem zeptají, jestli můžou. To není buzerace, to je úplně normální výchova.
Červíčkův deníček jsem jen prolítla, ale nic špatného na něm nevidím. Problém je, že je psaný tou ošklivou "řečí PM", takže je tam třeba "nácvik kontroly na nohavice". Což odpůrcům PM, jako jste vy, zní jako něco naprosto šíleného. Kdyby tam bylo místo toho napsané "učila jsem štěndo, že lovení nohavice k ničemu nevede a místo toho si může báječně pohrát s hračkou", popisovalo by to naprosto totéž, ale vám by to přišlo v pořádku.
Pár psů vynervovaných snahami o PM jsem samozřejmě taky viděla. Vždy šlo jen o to, že byla ta metoda a vůbec celá komunikace se psem naprosto blbě pochopená. Kdyby titíž lidé cvičili klasicky, vynerví si psa úplně stejně, ne-li ještě víc.
frosty
napsal(a):
Velice děkuji za doporučení a omlouvám se, že jsem málo konkretizovala požadavky. To víte, už je to hodně let, co jsme měli štěně, navíc akitu, která nepotřebovala pracovní zkoušky, proto s ní bylo třeba nacvičit jen základy a klasiku a veškeré tyhle pracovní zkoušky jsou pro nás něco úplně nového a zatím jsem z toho ještě poněkud zmatená.
Bydlíme kousek od severního okraje Prahy, nicméně fenka zvládá cestování mhd i autem výborně, takže dostupná je pro nás víceméně celá Praha s tím, že čím severněji, tím asi lépe. Věk - zítra 10 týdnů.
Tak to máte k Šimoně Drábkové dokonce blizoučko, ta je v Jenštejně.
http://dogsports.webnode.cz/.