Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
28.2.2015 11:48
Janininik77

XXX.XXX.190.232

Dobrý den.
Jdu sem z dotazem. Máme fenku 9 měsíců ( nikdy jsem psa neměla a něco načetla, ale třeba někdo poradí a má podobné zkušenosti ). Na cvičáku po ni šlo hodně psů a skákala po ni i fena a v úterý jsem si poprvé všimla, že jí z vulvy vylékala růžová tekutina. Řekla jsem si, že tedy začíná hárat... týden před se začala více čistit a značkuje... Což bych chápala, že patří k hárání. Ale dnes je sobota a vulva není nateklá a ani nic nevytéká. Jsem z toho zmatená. Stalo se někomu tohle při prvním hárání a jen to třeba trvá než se rozhárá? Jinak ji nic není. Čistí se stále víc a i značku. Psi po ní jdou stále ona by za nima taky letěla. Přece není možné, že by jsme si prvního hárání nevšimli dříve a fena už měla teď doháráno...
Popřípadě zjistí vet jestli už dohárala nebo v jaké je fázi?
Děkuju za jakékoliv zkušenosti... jsem z toho zmatená.

Děkuji!

28.2.2015 11:54
kashttan

XXX.XXX.159.61

Je možné, že špiní méně a všechno rovnou vyčistí sama. Nesledujte ji tak přepečlivě a bude to v pohodě

28.2.2015 12:00
lev

XXX.XXX.253.186

První hárání bývají různá. Někdy je jakýsi krátký výtok a pak se třeba do měsíce fena rozhárá. Hárání bývají i skrytá ( bez krve). Pokud po ní šli psi i feny, určitě to k hárání patřilo. Jen tedy doufejte, že fenu nemáte nakrytou. K tomu stačí krátké zasunutí, a to se může povést i půlročnímu mlaďasovi. Pokud má fena výtok růžové barvy, většinou je to výtok v době, kdy je fena k nakrytí ( ale může to být i začátek). Dost začátečníků si představuje, že hárání jsou potoky krve, ona to může být jedna kapka za den a u čistotné feny třeba ani to ne. Nejlíp uděláte, když zajdete hned k dobrému vetovi a necháte feně udělat progesteron ( z krve), kde se dozvíte, zda tedy hárá nebo ne a v jaké fázi byla. Pokud by byla háravá, tak za 25 dnů po tom, co po ní skákali psi na kontrolní ultrazvuk, abyste věděli, jestli náhodou není březí. Jinak fenu hlídejte, pokud má zájem o psy a oni o ní. Na cvičák zapomeňte, z vodítka nepouštějte, nelze nechat nezabezpečenou fenu venku samotnou, milovníci jsou příliš vynalézaví. Vulva bývá nateklá při začátku hárání, v plodné dny je už většinou taková scvrkávající se. U fen, které jsou lymfatičtější, nemusí být vulva ani vidět.

28.2.2015 12:17
Janininik77

XXX.XXX.190.232

Jsem si na 90% jistá že k úplné akci se pes nedostal... bylo to v neděli a od té doby byla bez psů ani jsme žádného nepotkaly... vulva byla nateklá cca 14 dní a teď tak dva dny už ne...
Jj k vetovi mám v plánu jít v úterý - dřív se nedostanu a uvidíme. Bude to i pro můj klid.
Děkuji za zkušenosti...

28.2.2015 13:03
pidla

XXX.XXX.106.11

První hárání může být takové "nepovedené", mnohdy i bez ovulace. Takže je možné, že má prostě odháráno. Nebo může být rozdělené, takže tohle byla předzvěst a cca za měsíc bude hárat doopravdy. Prostě uvidíte.

S nakrytím nepanikařte - že by se to stalo při hře a vy jste si ničeho nevšimla, je nesmysl. Tak rychle to prostě nejde. Fena se musí nastavit a držet, pes musí naskočit a najít vulvu... i pokud by nedošlo ke svázání, tak tohle prostě není akce na vteřiny. Že po ní šli psi, vůbec neznamená, že byla ke krytí.

28.2.2015 13:18
Janininik77

XXX.XXX.190.232

Děkuji za uklidnění... taky si myslím, že by to nebylo tak rychlé... a ona se nenastavovala spíš je odháněla a vrčela což normálně nědělá nebo si lehla aby na ní nemohl... :).
Tak uvidíme co bude dál :).
Chceme ji potom nechat vykastrovat, tak jsem zvědavá jak vše vysledujeme... asi navštívíme veta a bude to :).

Neregistrovaný uživatel

28.2.2015 13:38
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.178.38

No nevim...mamčina feňule zabřezla u prvního hárání takže u ní bylo asi, normální".

28.2.2015 14:36
scylla

XXX.XXX.150.32

Nedávejte kastrovat zbytečně zdravou fenu a určitě ne v tomto štěněcím věku.

28.2.2015 14:52
Abies

XXX.XXX.89.52

Janininik77 napsal(a):
Jsem si na 90% jistá že k úplné akci se pes nedostal... bylo to v neděli a od té doby byla bez psů ani jsme žádného nepotkaly... vulva byla nateklá cca 14 dní a teď tak dva dny už ne...
Jj k vetovi mám v plánu jít v úterý - dřív se nedostanu a uvidíme. Bude to i pro můj klid.
Děkuji za zkušenosti...

Moje fenka hárá také jen 14 - 16 dní, plodná je 10-12 den. Krvácí jen velmi málo a stačí se sama čistit.
Myslím že není nutné jít k vetovi (nemá-li jiné potíže) nakrytá nebude a stejně je brzo na to aby to vet poznal.
A souhlasím se Scyllou, nedávejte kastrovat. Následky po kastraci mohou být špatné a nevratné a 2x do roka v době hárání se fena dá uhlídat. Některé hárají i jen jednou ročně.

28.2.2015 17:43
Janininik77

XXX.XXX.190.232

Děkuji za poznatky ohledně hárání.
Ohledně kastrování - dlouho jsem o tom přemýšlela a kastrovat budeme... na jaře ji bude rok a řešila jsem to s několika chovateli a veterináři a je to pro fenu lepší ( snížení rizik rakoviny atd. ) pokud neplánujeme štěňata a ty neplánujeme. Ale to jsem zde nechtěla řešit. Nejde o to, že se nám ji nechce hlídat, když hárá, ale ty zdravotní rizika tam jsou.

Ještě jednou děkuji za poznatky ohledně hárání!

28.2.2015 22:14
conie

XXX.XXX.206.202

lev napsal(a):
První hárání bývají různá. Někdy je jakýsi krátký výtok a pak se třeba do měsíce fena rozhárá. Hárání bývají i skrytá ( bez krve). Pokud po ní šli psi i feny, určitě to k hárání patřilo. Jen tedy doufejte, že fenu nemáte nakrytou. K tomu stačí krátké zasunutí, a to se může povést i půlročnímu mlaďasovi. Pokud má fena výtok růžové barvy, většinou je to výtok v době, kdy je fena k nakrytí ( ale může to být i začátek). Dost začátečníků si představuje, že hárání jsou potoky krve, ona to může být jedna kapka za den a u čistotné feny třeba ani to ne. Nejlíp uděláte, když zajdete hned k dobrému vetovi a necháte feně udělat progesteron ( z krve), kde se dozvíte, zda tedy hárá nebo ne a v jaké fázi byla. Pokud by byla háravá, tak za 25 dnů po tom, co po ní skákali psi na kontrolní ultrazvuk, abyste věděli, jestli náhodou není březí. Jinak fenu hlídejte, pokud má zájem o psy a oni o ní. Na cvičák zapomeňte, z vodítka nepouštějte, nelze nechat nezabezpečenou fenu venku samotnou, milovníci jsou příliš vynalézaví. Vulva bývá nateklá při začátku hárání, v plodné dny je už většinou taková scvrkávající se. U fen, které jsou lymfatičtější, nemusí být vulva ani vidět.

Jen malá poznámka - proč na cvičák zapomeňte? Dělám výcvikáře, jsem chovatelka a běžně na cvičák všichni bereme háravé feny. Je to i jako zkouška pro psy, protože i na zkoušky z poslušnosti můžou háravé feny, na závody agility též. Jedině na výstavy zatím stále nemohou, i když je to nepochopitelné, neboť se jednoznačně upřednostňují majitelé psů, aby jejich miláčky náhodou něco nerozhodilo. Pevně věřím, že i to časem zmizí a majitelé fen nebudou muset s hrůzou čekat, zda jejich fenka nezačne hárat těsně před výstavoiu, za kterou zaplatiuly docela vysoké výstavní poplatky... A příroda si prostě poručit nedá.

1.3.2015 07:38
scylla

XXX.XXX.150.32

Janininik77 napsal(a):
Děkuji za poznatky ohledně hárání.
Ohledně kastrování - dlouho jsem o tom přemýšlela a kastrovat budeme... na jaře ji bude rok a řešila jsem to s několika chovateli a veterináři a je to pro fenu lepší ( snížení rizik rakoviny atd. ) pokud neplánujeme štěňata a ty neplánujeme. Ale to jsem zde nechtěla řešit. Nejde o to, že se nám ji nechce hlídat, když hárá, ale ty zdravotní rizika tam jsou.

Ještě jednou děkuji za poznatky ohledně hárání!

Opravdu si myslíte, že veterináři a chovatelé jsou moudřejší net Matka Příroda, která nás i psy tvořila statisíce let a že oni vědí lépe, co je pro fenu lepší? Myslím si, že pro zdravé zvíře jel lepší, když do něj nikdo neřeže a nedělá mu zbytečnou bolest. Zabráníte možná zánětu dělohy, ale zvýšíte mnohonásobně rizika jiných, velmi závažných nemocí, které končí smrtí psa, jako je osteosarkom a nádor na slezině podle posledních statistik. Na FB se řeší v jednom vlákně smrt zdravého zvířete při zbytečné kastraci, pak to, že se fena rok a půl po kastraci stala naprosto apatická a jen leží a spí a občas jí - nemoc štítné žlázy a tak dále. Máte v rukách zdraví své feny. Jeslti jí berete jako věc, kterou si můžete nechat ořezat, nechte jí kastrovat. Jesli jí berete jako kamarádku, udělali byste jí to?

1.3.2015 07:39
scylla

XXX.XXX.150.32

Špatný veterinář vám kastraci doporučí, protože inkasuje peníze za operaci a pak má potencionálního pacienta po celý zbytek jeho života, no neberte to za ty peníze.

1.3.2015 07:50
pidla

XXX.XXX.106.11

scylla napsal(a):
Opravdu si myslíte, že veterináři a chovatelé jsou moudřejší net Matka Příroda, která nás i psy tvořila statisíce let a že oni vědí lépe, co je pro fenu lepší? Myslím si, že pro zdravé zvíře jel lepší, když do něj nikdo neřeže a nedělá mu zbytečnou bolest. Zabráníte možná zánětu dělohy, ale zvýšíte mnohonásobně rizika jiných, velmi závažných nemocí, které končí smrtí psa, jako je osteosarkom a nádor na slezině podle posledních statistik. Na FB se řeší v jednom vlákně smrt zdravého zvířete při zbytečné kastraci, pak to, že se fena rok a půl po kastraci stala naprosto apatická a jen leží a spí a občas jí - nemoc štítné žlázy a tak dále. Máte v rukách zdraví své feny. Jeslti jí berete jako věc, kterou si můžete nechat ořezat, nechte jí kastrovat. Jesli jí berete jako kamarádku, udělali byste jí to?

Matka Příroda sice věděla, co dělá, ale feny stvořila s tím, že budou prakticky každé hárání nakryté. Pak to funguje tak, jak Matka Příroda zamýšlela. Nemít ani jednou za život štěňata je velmi nepřirozený stav, který přímo způsobuje záněty dělohy, nádory mléčné lišty, cukrovku... Včasná kastrace před těmito onemocněními chrání.
Riziko osteosarkomu se kastrací zvýší z nějakých 0,3% na 0,6%, takže nula nic. Tohle má smysl brát v úvahu jen u plemen, která jsou k sarkomům geneticky predisponovaná, jako je například flat coated retriever. U ostatních plemen mnohonásobně převáží obrovské snížení rizika karcinomů mléčné lišty před nepatrným zvýšením rizika sarkomů.
Ale samozřejmě, je to operace a zásah do zdravého zvířete. Riziko tam je (i když u plánované operace zdravé feny je riziko nepatrné, přesto určitě není nulové) a je to na zvážení každého. Kdo není zaslepený fanatik, ten si umí udělat rozhodnutí sám za sebe.

1.3.2015 10:08
Abies

XXX.XXX.89.52

pidla napsal(a):
Matka Příroda sice věděla, co dělá, ale feny stvořila s tím, že budou prakticky každé hárání nakryté. Pak to funguje tak, jak Matka Příroda zamýšlela. Nemít ani jednou za život štěňata je velmi nepřirozený stav, který přímo způsobuje záněty dělohy, nádory mléčné lišty, cukrovku... Včasná kastrace před těmito onemocněními chrání.
Riziko osteosarkomu se kastrací zvýší z nějakých 0,3% na 0,6%, takže nula nic. Tohle má smysl brát v úvahu jen u plemen, která jsou k sarkomům geneticky predisponovaná, jako je například flat coated retriever. U ostatních plemen mnohonásobně převáží obrovské snížení rizika karcinomů mléčné lišty před nepatrným zvýšením rizika sarkomů.
Ale samozřejmě, je to operace a zásah do zdravého zvířete. Riziko tam je (i když u plánované operace zdravé feny je riziko nepatrné, přesto určitě není nulové) a je to na zvážení každého. Kdo není zaslepený fanatik, ten si umí udělat rozhodnutí sám za sebe.

Vidíte a já si myslela že pes pochází z vlka. A u vlků se množí jen dominatní pár. Ostatní samice hárají a poté mají falešnou březost a to proto, aby se jim vytvořilo mléko a mohly se ujmout mláďat jiné samice v případě, že se něco stane s jejich matkou.
Podřízené samice vlka ve smečce mladé nikdy nemají.

Neregistrovaný uživatel

1.3.2015 11:45
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.178.38

Tak to by jste asi měla vysvětlit těm fenám, co zabřeznou při každém hárání...Jelikož psi, už tisíce let v normálních smečkách nežijí, tak tahle hierarchie u nich dávno neexistuje...Tady před váma kolegyně píše, jak není problém háravku těch pár týdnů ročně uhlídat...no tak se ptám: na co hlídat? Nebo má asi alfa samici..? Moji sousedé také, nablblý mamčin soused, co má doma smečku vořechů a štěňata topí tak 4x do roka má dokonce 2 alfa samice...

1.3.2015 12:07
imattree

XXX.XXX.109.4

Abies napsal(a):
Vidíte a já si myslela že pes pochází z vlka. A u vlků se množí jen dominatní pár. Ostatní samice hárají a poté mají falešnou březost a to proto, aby se jim vytvořilo mléko a mohly se ujmout mláďat jiné samice v případě, že se něco stane s jejich matkou.

Takže vlastně podle vás by každý měl mít dvě tři feny, z toho jednu alfa a k ní alfa samce, ti by spolu každý půlrok měli štěňata, aby zbylé dvě feny mohly využít svoji falešnou březost a následnou produkci mléka ke starání se o štěňata? A nebylo by rovnou lepší ty psy vypustit do přírody, aby žili co nejpřirozeněji a byli šťastní bez zásahů moderního života? A nepřestěhujeme se rovnou zpátky na stromy, abychom byli šťastní jako opice, když jsme se z nich vyvinuli?

Chápu, že tyto výroky jsou extrémní, ale přijdou mi srovnatelně extrémní, jako vaše vyjádření. Pokud jsem vás špatně pochopil, tak se omlouvám.

+ není pravda, že podřízené samice nikdy mláďata nemají (Mohou například založit novou smečku, nebo být nakryty potulným samcem - to co se se štěňaty děje po té už neřeším, ale došlo tam k té březosti, což pro je zdravý vývoj feny zásadní), navíc jsou často i sesterské alfa páry, nebo se množí matka a už i její dcera, hierarchie smečky je vlků je složitá věc a není to jen jako "Ti jsou alfa, ti se množí!"

1.3.2015 12:17
scylla

XXX.XXX.150.32

pidla napsal(a):

Naštěstí to moje feny nečetly a žádná, slovy žádná z nich neměla nikdy problémy s záněty nebo nádory mléčné lišty. Měli jsme psy po celý život, většina mých přátel je z řad pejskařů a nikdo z nich nekastroval feny kvůli nějaké pofiderní prevenci a také byly zdravé a jsou zdravé. Naopak mi na nádor na mléčné žláze odešla v 10 letech boxerka, kterou jsem si vzala kastrovanou od původních majitelů pro problémové chování. Kamarádce odešla za 1,5 roku po kastraci ze zdravotních důvodů fenka RR. Nikdo z nás nemá křišťálovou kouli a neví, jestli by fena vůbec onemocněla. Takže argument ve stylu - vystavím riziku narkozy, operace, komplikací, bolesti a možným zdravotním následkům svou fenu, protože by za 10 let možná mohla onemocnět mi připadá velice přitažený za vlasy.

1.3.2015 12:18
scylla

XXX.XXX.150.32

RR odešla na osteosarkom a vím o dalších 3 fenách s psech tohoto plemene, kteří do dvou let po kastraci osteosarkom mají.

1.3.2015 14:33
pidla

XXX.XXX.106.11

Abies napsal(a):

U vlků tvoří smečku alfa pár a jejich nedospělí potomci. Takže podřízené samice NEHÁRAJÍ - jakmile dosáhnou pohlavní dospělosti, odcházejí založit vlastní smečku. Nástup pohlavní dospělosti je u vlků fyziologicky pozdější, navíc je brzděný přítomností alfa vlčice (to je výjimečně vidět i u psů, kdy z více fen v domácnosti hárá jen ta vůdčí).
To, že falešná březost je opatření přírody, aby měl kdo ujmout se vlčat při úhynu matky, je Desenského kec, který nemá absolutně žádné opodstatnění. V přírodě k falešné březosti nedochází - ani u vlků, ani u psů.

1.3.2015 15:16
Janininik77

XXX.XXX.190.232

Svého psa beru jako parťáka a chtěla jse zde řešit a nechat si poradit ohledně hárání a místo toho se tu opět řeší něco úplně jiného.
Ach jo...

1.3.2015 16:46
pidla

XXX.XXX.106.11

Janininik77 napsal(a):
Svého psa beru jako parťáka a chtěla jse zde řešit a nechat si poradit ohledně hárání a místo toho se tu opět řeší něco úplně jiného.
Ach jo...

Dám vám radu. Chcete-li tu mít diskuzi k věci, doporučuju vůbec nezmiňovat slovo "kastrace". To je tu totiž na některé lidi jako rudý hadr na býka...

1.3.2015 16:49
hellen

XXX.XXX.252.11

pidla napsal(a):
Dám vám radu. Chcete-li tu mít diskuzi k věci, doporučuju vůbec nezmiňovat slovo "kastrace". To je tu totiž na některé lidi jako rudý hadr na býka...

A už vůbec se nikdy za žádných okolností nepřiznávejte, že máte psa bez PP. To se tu též nesmí.

1.3.2015 19:49
Janininik77

XXX.XXX.190.232

Bohužel mě to tak taky příjde... :(. Pak aby se člověk bál na cokoliv zeptat...

2.3.2015 10:14
Abies

XXX.XXX.89.52

Mě se ale zdá být přínosné, když se k otázce na jedno téma přidá někdo s informací, která nebyla přímo vyžádána.

Zadavatel přece může ve své otázce uvést, že si jinou radu nepřeje.

Informace mezi lidmi chybí, vidím to tady u nás. Čím dál tím víc lidí má svou první fenku a protože už předem slyšeli od „jedna paní povídala“ že musí mít štěňata nebo být kastrovaná, jinak že bude mít rakovinu tak o jiné možnosti ani neuvažují a nikde odpověď nehledají.

Ani je nenapadne že ta rakovina klidně může být z nekvalitních granulí a veškeré té chemie co do feny a na fenu cpou.
Většina z nich se rozhodne pro ta štěňátka aniž tuší kolik práce, starostí i výdajů s tím bude. A to i v případě že jejich fena kulhá, má alergii, trvale jí teče z očí nebo má citlivé zažívání a pořád průjem a podobně.
Když se zeptají u veta... co jim odpoví ziskuchtivý vet víme také.

A když někdo z nich nahlédne sem protože hledá jinou informaci, myslím že mu neublíží dozvědět se i něco navíc od zkušených. smajlík

2.3.2015 10:17
scylla

XXX.XXX.150.32

hellen napsal(a):
A už vůbec se nikdy za žádných okolností nepřiznávejte, že máte psa bez PP. To se tu též nesmí.

Fakt? Mám dva psy bez PP, jednoho s PP a dva voříšky, které nabízím i umístění. To se tady fakt nesmí?

Přidejte reakci

Přidat smajlík