Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
11.3.2015 09:03
dalu

XXX.XXX.5.56

Dobrý den, prosím o Vaše názory. Máme pětiletého pejska křížence (23 Kg) střední velikost, dlouhosrstý. Celoročně je venku na zahradě (cca 800 m2) u domku, kde má vyteplenou boudu, která je ještě schovaná pod střechou. Do domu nesmí a respektuje to. Na vycházky chodíme téměř každý den v průměru tak na necelou hodinku až přijedeme z práce. Psík se vyvenčí i několikrát po sobě. Po příchodu dostane jídlo a každý si jdeme po svém. Myslíte, že je takovýto režim pro už ne nejmladšího psa dostačující? Když je fakt hnusně tak prostě na vycházku nejdeme, ale pokud je hezky tak jsme na zahradě kde je i on takže uplně izolovaný od nás není. Jen podotknu, že zahradu nám věrně hlídá a když je potřeba dá o sobě vedět takže má pořád co na práci. Na vycházkách lítá dokud mu dech stačí. Setkala jsem se s názorem, že se psovi málo věnujeme a že musí být utrápený když je většinu dne kdy jsme s mužem v práci sám. Ale o víkendech mám vypozorované, že stejně celé dopoledne spí a pozornost moc nevyžaduje. Prosím Vaše názory. Díky D.

Uživatel s deaktivovaným účtem

11.3.2015 09:34

Ten pes je na takový režim zvyklý a jen vy vidíte, jestli je spokojený. Má spoustu podnětů, pozoruje okolí, sem tam možná prožene kočku, která mu přes zahradu přejde. Zaštěká si u plotu. Když vám zbyde čas, jděte s ním na procházku častěji, čím víc s ním budete, tím bude spokojenější. Ale není to pes, který by výrazně strádal.

11.3.2015 09:42

Spousta psů tahle žije. On je tak zvyklý a neví že by něco mohlo být jinak tak je spokojený.Pokud je to nějaký kříženec a není to vyloženě pracovní plemeno vyžadující výcvik řekla bych že je spokojen. Např moji prarodiče vždy měli u domu psy a ti psi byli na zahradě a na nějakou procházku se dostali třeba jen párkrát za život, na vesnici nikdo se psy nechodil, maximálně jsme je vzali třeba vykoupat když jsme byly děti. Těm psům to nijak nevadilo byli tak zvyklí.Pokud ten pes nepoznal nic jiného tak si hlídá svojí zahradu a je spokojený.

11.3.2015 10:42
dalu

XXX.XXX.5.56

Já si také myslím, že je to v pohodě když je tak zvyklý téměř celý jeho život... Je fakt, že když jsem neměla práci tak jsem se mu věnovala hodně víc, ale to bylo také ještě štěně. Jen jsem to potřebovala posoudit on někoho jiného. Hodně našich známých a i celkově v okolí mi přijde, že mají psi, gaučáky" a tak nějak se na to dívají jinýma očima (nechci nikoho urazit). Třeba jedna paní z ulice, venčí svého psíka tak šestkrát za den což mi přijde trochu uhozené (pro psa asi fajn), když jejího pejska vidívám téměř pořád na dvorku... Mno ale nic mi do toho nenísmajlík

11.3.2015 11:10
mishule

XXX.XXX.99.26

Když jsme ještě měli minulého pejska, také kříženec, pravděpodobně labrador x NO, co přesně to bylo ví jen ten idiot, co jej vyhodil z vlaku.

Každopádně pesan byl na zahradě, do baráku směl jen do sklepa, kde spával, na procházky nechodil vůbec, máme obrovskou zahradu, takže nebyly potřeba, navíc nám jednou utekl a poté se bál silnic. Přes den byl na zahradě sám, ve chvíli když jsme přišli ze školy/z práce, šli jsme za ním, dělali jsme na zahradě a on si nás stejně moc nevšímal, sem tam přišel abychom ho podrbali. Když byl štěně, dováděl s námi jako s dětmi a hrával si s babiččiným psem, který zemřel v jeho pěti letech. Pak se zklidnil, proháněl sousedovi čuby kolem plotu, sem tam chytl kočku za ocas a nebo děsil souseda, který plel maliny. Nikdy nám nepřipadalo, že strádá. V zimě nás vídal méně, ale zase se zabavil sněhem sám.

Dožil se nádherných 16,5 roku, kdy jsme jeho trápení museli ukončit, ale i tak si myslím, že to byl spokojený pes, kterému za celý život nic nechybělo.

Takže si nemyslím, že by Váš pejsek nějak trpěl. Ale myslím, že sama dokážete posoudit nejlépe, zda je spokojený nebo se na vás vyčítavě dívá a vyžaduje se pozornosti. :).

11.3.2015 22:23
pidla

XXX.XXX.106.11

Asi mě tu ukamenují, ale já myslím, že denně hodinka kontaktu se svými lidmi (a i to jen pokud není hnusně) je strašně málo. Pes je extrémně sociální tvor a 23 hodin samoty denně je pro něj nevyhovující. Pro člověka je vězení na samotce ten nejtvrdší trest. Že takhle spousta psů žije, není argument. On vám pes neřekne, že mu chybí možnost s někým komunikovat, pocit sounáležitosti...
Pokud nemůžete mít psa doma a víc se mu věnovat, pořiďte mu aspoň kamaráda. U hospodářských zvířat (ovce, kozy) už je dávno uzákoněná povinnost chovat nejmíň dva kusy, a pes není o nic míň společenský tvor než taková ovce, ne?

12.3.2015 08:06
dalu

XXX.XXX.5.56

No o nějakém kamarádovi jsme také přemýšleli do budoucna... Jenomže mám trochu strach, aby ten náš kluk toho nového kamoše přijal...Někdy je trochu nevrlý vůči ostatním psům. Ale pokud by jsme se rozhodli pořídit druhého psíka a od štěněte tak doufám že by ten náš zastal roli ochránce a učitele a nějak by to snad fungovat mohlo. Třeba včera když hodně pršelo u nás tak jsme venku nebyli a koukal trochu smutně. Ale jinak bych řekla, že mu nic nechybí a má se u nás královsky oproti některým pejskům, kteří jsou zavření celé dny v kotci a dvou 2m2 s miskou vody.

12.3.2015 09:20

My si pořídili 2 psy, v případě, že jsme v práci, tak vlasně nikdy nejsou sami. Teď jen můj postřeh...naši psi mají stálý přístup do domu...pokud jsem doma, tak dávají přednost mé společnosti, radši leží celé dopoledne v kuchyni, když vařím nebo s námi "koukají" na televizi a odbíhají pouze hlídat. Chápu, že někdo psa do domu nechce, ale myslím, že hodina denně strávená se psem je asi málo...

12.3.2015 10:02
dalu

XXX.XXX.5.56

A jakého pesana by jste doporučovali? Podmínka by byla ale menšího vzrůstu, aby mohl být taktéž celoročně venku a nebyl to rapl. Napadá mě třeba jezevčík nebo foxteriér, nebo jack russel teriér, ale jack je asi hodně aktivní že?

12.3.2015 10:18
pidla

XXX.XXX.106.11

dalu napsal(a):
A jakého pesana by jste doporučovali? Podmínka by byla ale menšího vzrůstu, aby mohl být taktéž celoročně venku a nebyl to rapl. Napadá mě třeba jezevčík nebo foxteriér, nebo jack russel teriér, ale jack je asi hodně aktivní že?

Foxteriér a jack russell? Co vás vede k tomu, volit zrovna tahle akční, svérázná, tvrdá plemena s vysokým loveckým pudem? Ještě tak ten jezevčík, dejme tomu, ten by možná i šel, ale jack nebo foxl, to by byl recept na katastrofu. Navíc ani jack, ani foxl nemají zrovna nadbytek srsti, tedy nejsou úplně vhodní k celoročnímu pobytu venku
Doporučuju špice nebo psa podobného typu - jak kvůli srsti, tak zejména kvůli povaze. Při popisovaném režimu rozhodně ne štěně, to potřebuje daleko víc času a lidského kontaktu. A také bych rozhodně nevolila psa, když píšete, že váš pes má s jinými psy problém. Poohlédla bych se v útulcích po kastrované fence.

12.3.2015 10:39
dalu

XXX.XXX.5.56

Nevím proč mě napadly zrovna tyto plemena... Nejspíš protože jsou hodně známá. Nemám s foxem ani s jackem zkušenosti proto se chci poradit. Zkusím se poohlédnout po útulcích.

12.3.2015 12:34

dalu napsal(a):
Nevím proč mě napadly zrovna tyto plemena... Nejspíš protože jsou hodně známá. Nemám s foxem ani s jackem zkušenosti proto se chci poradit. Zkusím se poohlédnout po útulcích.

Foxe určitě neberte je to velice tvrdý, ostrý vyloženě lovecký pes který vám při nesprávném vedení nadělá víc starosti než radosti, jackové nejsou tak razantní ale je to dost podobné.I ten jezevčík je paličák a hlavně bych řekla že se nehodí k trvalému pobytu venku.Porozhlídněte se po útulcích, jsou přeplněné hezkými pejsky, nejlepší by k němu asi byla kastrovaná fenka.

Přidejte reakci

Přidat smajlík