Dobrý den, fena je středně velká - svýcarský honič, pohybu už moc nemá. Celý život byla na Hillsu - ten už bohužel nerozkouše, Essential - super, moc bílkovin se kterýma si neumí poradit, Magnusson - měla po nich hlad, Olivers - červenala po nich, Nutra gold - taky celkem hladové granule. A už si fakt nevím rady. Nechci žádný humus, ale mám doma ještě jednu fenu, tak zas aby mě to finančně nezruinovalo.
Trošku od veci možno, ale nad varením - resp. surovou stravou ste neuvažovali? Ako granule ste používali dobré, ale mne sa zdá, že každý rok sa to kvalitou zhoršuje, bude to hlavne tým konkurenčným bojom na trhu + znižovanie nákladov.. Ja som asi pred rokom prešiel na plné obrátky na normal stravu a psovi to pomohlo.. Mám 3 ročného mopsa a energiou išiel hodne hore..
No tie granule pre Vás ešte popozerám.. viac hláv viac rozumu - sa vraví
Vařené žrádlo by čuby určitě uvítaly, ale to neni v mých silách - ani časově, ani finančně. A navíc starou fenu nechci na stará kolena přehazovat na vařené, takže musim najít nějakou alternativu. Ted jsem našla granule Nutro choise - jsou velikostně akorát a jsou to takové křupky, jen mi přijde, že výživově nic moc - čuby po nich mají hlad.
Tak niečo som prekopal, ale sláva to nieje:
1. Acana 2. Taste of the Wild 3. Defu - biokrmiva.sk ( defu sa mne osobne najviac páčilo
Tieto 3 sa mi zdajú na slušnej úrovni, cena sa tiež dá akceptovať..
Ale aj tak by som asi premýšľal nad vareno - surovou stravou ( jediná nevýhoda je to časovo náročnejšie, minule som si to meral keď som pripravoval pre môjho na 2 - 3 dni, trvalo mi to 10 minút + 5 minút u mäsiara ).
Takže prajem veľa šťastia so skúšaním a hľadaním..
Z obilného Hillsu na Acanu?...to to tedy potěš koště, chudák pes. Rada vážně k nezaplacení.
Změnu přestálo už mnoho starších psů, u kterých se majitelé báli, co to s nimi udělá.
Zkuste přecházet postupně, ne hned hrrr na Acanu (bytch tey jedince, kteří ji tady doporučují, fakt chtěla poznat osobně ), klidně přes Brit pro malá plemena (který složením nebude od Hillsu zase až tak od věci), přes Dog Lovers Gold (zlatá střední cesta - granule z kvalitních surovin, které většina psů snáší velmi dobře), pak můžete zkusit obilné Annamaet - jsou opravdu drobné (u odkazu je i obrázek - http://www.granule.cz/granule-pro-psy/annamaet-adult-18-14kg/). Uvědomte si, že jste psa většinu života krmila nekvalitními, předraženými granulemi...tak má trávení prostě zlenivělé a přizpůsobené na obilí, místo masa...čili i méně kvalitními granulemi nezpůsobíte žádnou katastrofu (o změně jste v daném případě měla přemýšlet mnohem dříve - kvůli složení a ne kvůli zubům ).
Pes granule většinou až tak moc nekoušel, často stejně hltaji. Pokud nemá fenka problém s dásněmi - v tom případě dávejte vitamín C (najde se tady opět nejspíše někdo, kdo napíše, že vitamín C si pes dokáže vytvořit sám), podporuje imunitu.
Kdybyste se přeci jen rozhodla pro maso, tak to se vařit nemusí, může se dávat syrové a nezabere to více času než nasypání granulí - to jen tam na okraj.
Existují i mletiny, se kterými si poradí i pes bez zubů .
Jasné, že môžte prechádzať z horšieho na lepšie aj u starších jedincov, samozrejme s mierou. Nerozumiem tomu Vášmu akože nadhľadu.. Pes je každý iný a tak aj reakcie organizmu na lepšie krmivo.. A keď už odporúčate Brit, tak vidím že máte teda cit pre výber.. ešte horšie ako to čo pani dávala doteraz..
Jasné, že bomba je surové a prílohy, lenže väčšina ľudí je pohodlná..
A tieto rady sú zadarmo - tak Vaša poznámka: rada na nezaplacení, je si myslím neadekvátna.
Moje bezzubá 15-ti letá fena žrala normální granule a také maso nakrájené na kousky. Granule jsem ji zkoušela dávat rozmočené, ale to se neosvědčilo - jazykem je blbě nabírala, nakonec se úplně stlačily na hustou kaši na dně misky, a to už nenabrala vůbec. Normální granule, které žrala celý život, prostě zhltala bez kousání a bylo to. I to maso normálně po kouscích zhltala. Pes nemusí mít všechno rozkousané na kaši, dost často i psi se zuby hltají maso po kusech a granule po několika a nezdržují se kousáním.
Jelikož tu fenu mám 13 let tak vím jakým způsobem žere granule - a ona je kouše, tudíž potřebuji granule měkké něco na způsob křupek. Je hezké že všichni zatracujete granule typu Hills atd, ale čuba mi na nic vyrostla a vypadá luxusně. Nemá žádné zdravotní problémy a je vitální až dost. Problém s dásněma rozhodně nemá - jen má už málo zubů. Každopádně děkuji za radu. Zkusim najít zlatou střední cestu - vařit určitě nebudu - na to bohužel nemám čas a podmínky.
Složení Hills (nějaké drůbeží, dál jsem nezkoumala):
kukuřice, drůbeží masová moučka (kuře min.20%), mouka ze sojových bobů, živočišné tuky, kukuřičný lepek, bílkovinný hydrolyzát, lněné semínko, rostlinný olej, chlorid sodný, uhličitan
Složení Brit "obyčejný" Premium (opět drůbeží):
kuře 40 % (dehydrované kuře 22 %, kuřecí moučka 18 %), rýže, kukuřice, pšenice, kuřecí tuk (chráněno tokoferoly), pivovarské kvasnice, sušená jablka, hydrolyzovaná drůbeží játra, lososový olej (2 %), bylinné a ovocné výtažky (300 mg/kg – rozmarýn, výlisky z vinných hroznů, kurkuma, citrusové plody a hřebíček), glukosamin sulfát (260 mg/kg), chondroitin sulfát (160 mg/kg), mannanoligosacharidy (150 mg/kg), fruktooligosacharidy (100 mg/kg), extrakt z juky schidigera (80 mg/kg).
Co nechápete?...pro pozvolnou změnu z kukuřice jsou Brit v normě, nedoporučuji, aby jimi bylo krmeno stále, ale třeba měsíc určitě...když majitelce nevadila x-let kukuřice, absolutně nechápu Vaše vyšilování.
Pro majitelku - právě, někdy stačí, když se přidá něco, co psu vytvoří hezkou srst, a majitel je nadšen a klidně platí neskutečné peníze za kukuřici.
Zvláštní - taťka měl psa, který granule nedostával, spíše sporadicky. většinou marketovky, krmen zbytky, plus kosti - vařené a pes měl i v 16 letech výstavní zuby (jednalo se o velké plemeno - křížence dobrmana, jinak už neslyšel, špatně viděl, umřel ve spánku).
Trošku pouvažujte, neřešte vlastní ego, ale starší fenku, do které se majitelka snažila poslední dobou nacpat právě to vychvalované - a nesedělo. Hm?
Pro majitelku - Granule ve formě křupek - obsahující maso, to je asi hodně velký požadavek...zkusila jste se podívat na Platinum - ty jsou měkké, čili snad by jejich požití neměl být problém - http://krmivo-psy.heureka.cz/platinum-natural-adult-chicken-5-kg/
Ještě pro mě nepochopitelné - mám fenku, které nemá spodní zuby, a přesto miluje kosti, suchý chléb a v pohodě kouše i granule - proto bych popřemýšlela, jestli fenka nemá při jídle bolesti v důsledku nějakého zánětu a zkusila to céčko.
Problém určitě žádný nemá - prohlídnul jí veterinář. ona vždycky s radostí chroupala - cokoliv, tvrdý chleba, kosti atd, ale v poslední době to už prostě nezvládá, tak jí chci ulehčit. no jediné granule které jí maximálně vyhovujou jsou tyhle - i když vim, že mi napíšete, že to neni žádný šlágr http://www.zoohit.cz/shop/psi/granule/nutro/senior/122633 ale pokud by se našlo něco lepšího tak se tomu bránit nebudu, ale jak říkám čuba je naprosto vitální - zvládne i 4h vycházku, takže žádné problémy s kloubama nebo tak.