Ahoj,
na první pohled jsem se zamilovala do tohohle plemene. A to nejen na první pohled na to majestátní zvíře, ale i první pohled na povahu - a to už nemluvím o těch tisícovkách následujících pohledů na oboje. To jen k úvodu, aby nikdo nepsal ať si takovéhle plemeno nepořizuji když se ptám na tak divnou věc. Velké i malé psy jsem měla a mám a zvládnu i takovýhle oříšek.
Nejsem nijak moc aktivní člověk, každý den "něco" dělám to ano, ale zatím ne nijak aktivně. Na tom už pracuji, jak kvůli nynějšímu pejsanovi a kvůli sobě, tak právě kvůli tibetě. Skoro každý den běhám tak hodinku až dvě hodiny (najednou nikoliv rozděleně) s pejsanem + ještě "venčící" a "procházecí" procházky pro pejsana - upozorňuji, že si ji nepořizuji do bytu, jak to podle těch venčících procházek může vypadat. Ale jelikož jsem takhle velké a těžké plemeno ještě neměla a zatím jsem neměla možnost poptat se majitelů (což samozřejmě také plánuji) těchto psů, nějak si nevím rady, zda tohle tibeta zvládne (ty skoro-každodenní dvě hodinky běhu). Samozřejmě vím, že první rok počkat kvůli kloubům a celkově vývoji těla. Ale jaksi nevím jak aktivní může tibeta být a jestli tohle je v jejích silách. V popisu plemene se uvádí "náročná na pohyb", podle čehož jsem se dosud řídila, ale čím dál víc mi to přijde divné. Prostě stavbou těla mi moc náročná na pohyb nepřijde a hlavně nevím zda se jí takový pohyb bude líbit.
Raději shrnu, protože chápu, že ne každý to chce číst:
Zajímá mě zda se tibetě budě líbit běhat dvě hodinky v kuse (prostředí pravděpodobně vždy jiné). Zda vůbec dvě hodinky v kuse běhat kvůli hmotnosti a velikosti těla "dokáže". Jestli jí tím spíš neublížím. Moc díky za odpovědi!
Uživatel s deaktivovaným účtem

Mám 4 letého psa TD.Na procházku jde rád, ještě raději jde domů, ale 2 hodinové běhání by ho nebavilo.
Běhat ho bavit nebude - navíc máte dík tomu velkou šanci mu odrovnat klouby. Do cca roku by vůbec takhle běhat neměl než se dotvoří kostra (což ale u velkých plemen je spíš až do 1,5 roku a i tak se do 3 let "dodělávají"), ale je to těžké plemeno a není uzpůsobené na delší běhy. Ano, klidnou túru ano a ještě ho to bude bavit. Ale běhat fakt nee.
Celkový vzhled : SILNÝ, TĚŽKÝ, dobře stavěný pes se silnými kostmi. Impozantní, důstojný a vážný vzhled.
Zajímá mě zda se tibetě budě líbit běhat dvě hodinky v kuse (prostředí pravděpodobně vždy jiné). Zda vůbec dvě hodinky v kuse běhat kvůli hmotnosti a velikosti těla "dokáže".
Bude se jí to líbit, rozhodně.
Pomalu dospívá, feny dosahují plné zralosti až ve 2 – 3 letech, psi jsou plně zralí nejdříve ve 4 letech.
....Stačí ten "rok počkat", až u Vás dospěje .
Píšete, že jste měla různé psy, dotaz vypadá, jakoby ho psala patnáctka,
ta by zas tolik psů nestihla ...
Mám fenku ruského teriéra (sice jen lehká konstituční podobnost s TD ovšem akčnější)
Miluje dlouhé výlety,6-7 hodin není problém, ráda šmejdí a čuchá, ale pokud si jdu zaběhat, tak je po čtvrt hodině otrávená a táhne se 10 metrů za mnou. A to většinu procházek opravdu třeba hodinu lítá.
rapotacka11
napsal(a):
Celkový vzhled : SILNÝ, TĚŽKÝ, dobře stavěný pes se silnými kostmi. Impozantní, důstojný a vážný vzhled.
Zajímá mě zda se tibetě budě líbit běhat dvě hodinky v kuse (prostředí pravděpodobně vždy jiné). Zda vůbec dvě hodinky v kuse běhat kvůli hmotnosti a velikosti těla "dokáže".
Bude se jí to líbit, rozhodně.
Pomalu dospívá, feny dosahují plné zralosti až ve 2 – 3 letech, psi jsou plně zralí nejdříve ve 4 letech.
....Stačí ten "rok počkat", až u Vás dospěje .
Píšete, že jste měla různé psy, dotaz vypadá, jakoby ho psala patnáctka,
ta by zas tolik psů nestihla ...
Příště by si to chtělo přečíst celý dotaz a to pořádně, nenapsala jsem totiž počkat rok až dospěje! Ale počkat rok kvůli kloubům, což je samozřejmě jen orientační, protože jsem četla, že tibeta se i fyzicky (i psychicky) vyvíjí dlouho. Bylo to tam jen kvůli rýpalům typu rapotacka (které za dobu co čtu ifaunu dost dobře znám), aby si nemysleli, že štěně takto těžkého psa, kterému se vyvíjí klouby, budu nutit běhat dennodenně dvě hodiny v kuse. Ale jak vidím nepomohlo to.
A ano je mi patnáct, jdu si změnit datum narození a okamžitě běžím oznámit mamce, že mi není přes dvacet, nýbrž patnáct, protože nepíšu tak skvěle jako "rapotacka", ne každému jde čeština. -.- A ano psů jsem měla několik, protože, bohužel, ne každý pes žije dvacet let, a já nikdy neměla naráz jen jednoho psa.
Všem děkuji za napsané zkušenosti. Očekávala jsem, že takhle inteligentního psa nebude bavit "tupě" běhat, a že mu to může postupně odrovnávat klouby - nad tím jsem taky uvažovala, takže se mu nějak přizpůsobím a běh si nechám jen pro sebe. Zatím nevím jakou činnost aby uspokojila nás oba, ale určitě na něco přijdu, dříve než si tibetu pořídím.
Já nevidím důvod, proč by inteligentního psa nemělo bavit "tupě" běhat. Bydlím na konci Brna, kam denně večer lidé jezdí i z centra běhat, se psy nebo bez a málokdy vidím, že by se pes znuděně táhl za pánem, většina z nich běhá kolem a čuchá si po svém. Stejně tak můj voříšek, inteligenčně někde k borderce je mnohem radši, když jdeme běhat a ne jen na procházku, protože si může čuchat kolem a nemusí na mě pořád čekat a to se nevzdaluje nikam daleko, pořád je v okruhu cca 15 metrů.
Tibetská doga mi přijde na pravidelné běhání dost těžká, bála bych se, že jí odrovnám klouby. Možná by ji bavil canicross?

Kalousheshin
napsal(a):
Já nevidím důvod, proč by inteligentního psa nemělo bavit "tupě" běhat. Bydlím na konci Brna, kam denně večer lidé jezdí i z centra běhat, se psy nebo bez a málokdy vidím, že by se pes znuděně táhl za pánem, většina z nich běhá kolem a čuchá si po svém. Stejně tak můj voříšek, inteligenčně někde k borderce je mnohem radši, když jdeme běhat a ne jen na procházku, protože si může čuchat kolem a nemusí na mě pořád čekat a to se nevzdaluje nikam daleko, pořád je v okruhu cca 15 metrů.
Tibetská doga mi přijde na pravidelné běhání dost těžká, bála bych se, že jí odrovnám klouby. Možná by ji bavil canicross?
Četla jste pro co bylo plemeno stvořeno? Jak můžete srovnávat Vašeho voříška s TD?
Kalousheshin
napsal(a):
Jenže je to hlavně dobrá zábava pro živější psy, co víc spolupracují s pánem a jsou hlavně lehčí. Mám doma voříška 15 kg a to je nezmar. I NO se mnou lítá jak ďas, ale 65 kg vážící KAO pro běh prostě pochopení nemá. Vůbec obecně pastevci moc pro běh na delší dobu stavění nejsou. Jsou to pi hlídací své - tj. spíš někde polehávají a pozorují než běhat někam v kuse.

Kalousheshin
napsal(a):
Nesrovnávám dogu s voříškem, nelíbí se mi spojení inteligentního psa a tupé běhání.
To je jako byste chtěla po bordeře, aby celý den skoro prospala, po očku sledovala, co se děje a na večer byla aktivní.

Kalousheshin
napsal(a):
Nesrovnávám dogu s voříškem, nelíbí se mi spojení inteligentního psa a tupé běhání.
Navíc nechápejte inteligenci tímto způsobem, mám přesně takovou rtw, její přístup je takový:, Proč bych to dělala?, vždyť je to pod moji úroveň".

skaia
napsal(a):
Všem děkuji za napsané zkušenosti. Očekávala jsem, že takhle inteligentního psa nebude bavit "tupě" běhat, a že mu to může postupně odrovnávat klouby - nad tím jsem taky uvažovala, takže se mu nějak přizpůsobím a běh si nechám jen pro sebe. Zatím nevím jakou činnost aby uspokojila nás oba, ale určitě na něco přijdu, dříve než si tibetu pořídím.
Chovám léta slovenské čuvače, měla jsem a ještě mám několik berńáků, myní tu mám i velkého špice syna.Čuvači i berńáci měli zkoušky i ZVV3, cvičila jsem i NO pro policii.Ovšem tibetská doga je povahově něco úplně jiného.Čuvači, berńáci s vámi klidně budou běhat.Nejvíce by to bavilo toho špice, ten běhání miluje, ale tibetská doga je aristokrat.Vše dělá v klidu s rozvahou a pokud to uzná za vhodné.Náš tibeťan pase s čuvači kozy, naučil se je i zahnat a přihnat, ale nejraději prostě hlídá.Nic mu neujde a jak něco slyší lítá z jednoho konce pozemku na druhý a to má 4ha.Půjde s námi klidně i na celodenní výlet, ale svým tempem a se zastávkami, ale nejraději je prostě doma.Tibetské dogy nemají rády změny, mají rády sterootyp a klid.Běhání na výstavě to je pro něj za trest.Dokonce i hraní s ostatními psy ho baví tak 5 minut.
Tibeťan je velice inteligentní, naučí se spoustu věcí, ale dělá je jen když to je potřeba.Ten náš třeba přinese i aport, ale jen jednou, pak se na mně podívá, jako by říkal:když to zahazuješ, tak si pro to dojdi.Nebo ho odložím před obchodem a on tam leží, nikoho a ničeho si nevšímá třeba půl hodiny, ale kdybych ho odložila, popošla a chtěla aby tam ležel, považoval by to za zbytečné a přišel by za mnou.
Kalousheshin
napsal(a):
Tím inteligentní jsem nemyslela inteligenci jakou má například jrt nebo německý ovčák, rozhodně ze psů kteří rádi běhají s páníčkem nedělám hlupáky (to bych totiž považovala za hlupáka i svou jrt, která běh miluje). Myslím tu inteligenci která je typická například pro pastevce. Tohle jsou psi se silným vlastním uvažováním, nad tím, co vidí můj jrt jako super zábavu, by si tibeta (a ostatní pastevci) odfrkla a hrdě odkráčela, protože to je pod její úrovní a ona to prostě dělat nebude.