Dobrý den.Chtěla jsem se zeptat zda má někdo zkušenost s nádorem u psa.Můj devítiletý zlatý retrívr má nádor na břiše nebo spíše pod krkem.Poprvé se mu to objevilo cca před rokem a něco a veter.si nejdřív myslel, že je to vřed a nechtěl psa zbytečně operovat tak nasadil Alavis na ohraničení.Jenže pořád to hnisalo tak jsme nakonec podstoupili operaci a byl to tumor.Potom bylo vše o.k.tak jsme měli radost, že máme vyhráno.Jenže tři měsíce po operaci to začalo růst znova a je to mnohonásobně větší.Nádor je pěkně ohraničený, jenže problém je ten, že nejdříve to pořád krvácelo a ted z toho teče hnis a hodně to smrdí.Pejsek jí Imunnovet na imunitu.Veter.říkal, že by operaci zatím moc nedoporučoval, prý má strach, že by to rostlo ještě víc.O kousek dál má ješte dvě boule tak právě nikdo neví zda je to s tím spojené.Jinak je veselý a zájem o jídlo má velký.Prosím jestli má někdo podobnou zkušenost tak napište.Máme pejska moc rádi, je to náš miláček.Předem děkuji za odpovědi.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Roniček
napsal(a):
Dobrý den.Chtěla jsem se zeptat zda má někdo zkušenost s nádorem u psa.Můj devítiletý zlatý retrívr má nádor na břiše nebo spíše pod krkem.Poprvé se mu to objevilo cca před rokem a něco a veter.si nejdřív myslel, že je to vřed a nechtěl psa zbytečně operovat tak nasadil Alavis na ohraničení.Jenže pořád to hnisalo tak jsme nakonec podstoupili operaci a byl to tumor.Potom bylo vše o.k.tak jsme měli radost, že máme vyhráno.Jenže tři měsíce po operaci to začalo růst znova a je to mnohonásobně větší.Nádor je pěkně ohraničený, jenže problém je ten, že nejdříve to pořád krvácelo a ted z toho teče hnis a hodně to smrdí.Pejsek jí Imunnovet na imunitu.Veter.říkal, že by operaci zatím moc nedoporučoval, prý má strach, že by to rostlo ještě víc.O kousek dál má ješte dvě boule tak právě nikdo neví zda je to s tím spojené.Jinak je veselý a zájem o jídlo má velký.Prosím jestli má někdo podobnou zkušenost tak napište.Máme pejska moc rádi, je to náš miláček.Předem děkuji za odpovědi.
To, že pes je zlatý retrívr je ve vašem případě zcela nepodstatné. Důležitý je typ nádoru - dělali jste histologické vyšetření z toho vyoperovaného nádoru? Bylo prováděno jakékoliv vyšetření ke zjištění povahy současného nádoru (cytologie, biopsie?) Jsou zasažené místní mízní uzliny či jiné orgány (plíce...)
Jo, že by to rostlo ještě víc po operaci, tohle tvrzení je samo o sobě pitomost. Ano, bude to růst, když nepůjde nádor odstranit celý s patřičným okrajem zdravé tkáně kolem. Pravděpodobnost navrácení nádoru je větší v případě, že se jedná o zhoubný nádor - metastáze. Ale i rozsah, i povaha nádoru se dá zjistit různými druhy vyšetření.
To jsou věci, které by vás měly zajímat. Protože není nádor jako nádor.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.178.38
Bože, co to máte za veta?!
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.178.38
Bodlinko na vás. Kamarádka měla u berňáka ošklivý nádor, neřekla bych, že bradavici, vyrostlo mu to v meziprstí, rostlo to téměř před očima, do velikosti cca 2x2cm, pak to prasknulo, bylo to černé, krvavé, mokvavé. Veterinář to nějakou dobu sledoval a řezat to také nechtěl, taky prý radši, aby se to nerozjelo a doporučil na to dávat hypermangan. Za tři týdny to bylo pryč, je to už 3 roky a pes je OK. Co Vy na to? Doporučila by jste to zkusit i na tenhle, co má pejsek zadavatelky, když řezat do toho nechce? Vím, že se o hypermanganu říká, že by mohl být karcinogenní, ale v tomhle případě...

Nevím k jakému chodíte veterináři ale pokud psovi odněkud teče hnis a smrdí, tak to normální nebude a určitě bych mu to nenechala.Navštivte kvalitní veterinu, kde udělají potřebná vyšetření a zahájí potřebnou léčbu.

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Bodlinko na vás. Kamarádka měla u berňáka ošklivý nádor, neřekla bych, že bradavici, vyrostlo mu to v meziprstí, rostlo to téměř před očima, do velikosti cca 2x2cm, pak to prasknulo, bylo to černé, krvavé, mokvavé. Veterinář to nějakou dobu sledoval a řezat to také nechtěl, taky prý radši, aby se to nerozjelo a doporučil na to dávat hypermangan. Za tři týdny to bylo pryč, je to už 3 roky a pes je OK. Co Vy na to? Doporučila by jste to zkusit i na tenhle, co má pejsek zadavatelky, když řezat do toho nechce? Vím, že se o hypermanganu říká, že by mohl být karcinogenní, ale v tomhle případě...
Hypermangan je skvělá věc na cokoliv mokvavého, nekrotického či hnisavého, hlavně, když je to nádor.
Ale samospásné to není. Ani náhodou ne. Používám to jako paliativní léčbu především na ulcerované nádory mléčné žlázy či análních žlázek a a nádor zadavatelky by to šlo taky, ale pokud není možná operace, ještě nikdy mi takový zvředovatělý nádor nezmizel. Jo, občas třeba kus uhnije a je chvilku menší, ale jak říkám, v mých očích je to paliativní řešení trvající většinou do doby, než se majitel smíří s eutanazií.
Já jsem taky dostala od veter.hypermangán.Pár dní zpátky mi jej doporučil, že když to bude hnisat tak to mám trochu pokapat.Myslím, že operace by moc dobře nedopadla.Chudák má ten nádor pod kůží a je to velké min.7cm, ale to by mě tak netrápilo.Nejhorší je, že se mu na povrchu udělalo něco jako vřed a co chvilka z toho bud teče krev nebo to hnisá.Trápí mě to protože nevím zda risknout operaci s nejistým výsledkem nebo bojovat pořád s hnis.ránou apod.Jenže jsem vděčná za každý den který s náma Rony stráví a hlavně, že má zatím dobrou náladu a je veselý.

Bohužel moje zkušenost je taková že fena kamarádky měla to co zadavatel popisuje, nádor co krvácel a hnisal, jednou ji po příchodu z práce našly v kaluží krve kdy nádor praskl, a fenu nezbylo než utratit.ale její konec byl dost hrozný.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.178.38
Já bchc ho právě, v takovém rozsahu a stavu také raděj nechala vyříznout...jen nevím, co jsou ty další dva ještě kolem Myslím si, že ho vet nevyříznul dostatečně, jak píše bodlinka - s dostatečným okrajem zdravé tkáně. Jestli se díky tomu objevil znovu i s těma dalšíma kolem..vypadá to na dost velký problém Pak je otázka, jestli 10letého psa takhle co pár měsíců, obřezávat" a nebo už zkusit jen paliativní léčbu, třeba tím hypermanganem.
Roníček - hypermanganu nestačí pár kapek, normálně tam dejte gázový obklad se slabě fialovým roztokem, alespoň na půl hodiny, třeba když pes bude ležet a odpočívat. Vím, je to na špatném místě, ale nějak si poraďte.
Děkuji za informaci.Zkusím ten obklad udělat.V pondělí se pojedeme zeptat ještě k jinému veter.a uvidíme co řekne.Naštěstí jsem na mateřské dovolené tak jsem skoro většinu času doma.Dcera má něco málo přes dva roky a je na pejska hodně fixovaná, má ho ráda jako sourozence.To je i důvod proč mám strach z té operace.Veter.je taky jen člověk a nemůže přesně vědět co se stane.Vždycky když jsem jej potřebovala tak byl ochotný přijet do ordinace i mimo ordin.hodiny, večer apod.Myslím, že to moc nechce operovat proto, že by se rychleji šířily ty metastáze.Navíc už má nějaké roky a ty pooperační stavy by asi snážel hůř než stav ve kterém je ted.Nikdy bych jej nenechala trápit, na to ho mám moc ráda.Ale jak říkám, zatím se drží dobře a má zájem o život.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.178.38
Ano, kupuje(kupoval) se jako pidi, granule", či jak to nazvat. Já ho mám už snad 30let, ale jsem právě někde zaslechla, že už se nesmí používat, tak jsem si říkala, jestli je vůbec někde k dostání...Stačí vyloženě pár zrnek do deci vody, uvidíte, barví hodně. Nesmí to být až temně fialové - má to pak tendenci kůži vysušit, až se loupe. Jen prostě fialová, ne růžová, ne temná roztok nejde dlouho uchovávat, nějak se oxiduje či co, prost+ě znehodnocuje, já ho mám max. na dva dny. Dávala jsem na diabetickou nohu bábě a teď na ránu kočce.