Dobrý den,
již několik dní pročítám diskuze a nedá mi to Vám nenapsat - sdílím názor, že veterináři jsou s krmením úplně vedle. Mám 7letou trpasličí pudlici. Začala jako štěně na Pro planu (od chovatelky) a na tom jsme vydrželi 2 roky. Pak jsem přecijen hledala něco kvalitnějšího a přešla na Canine Caviar. Velká spokojenost. Ovšem po problémech s dodávkami jsme nyní na Marpu. Opět jsem spokojená - střídám po 2kg pytlích (vychází to po měsíci) "příchutě" a fenka s tím nemá problém. Ovšem veterinářka mi neustále opakuje, že přesně tohle se dělat nemá ani když je to v rámci značky... Že si pak mohu za to, že se mi pes drbe. Je pravda, že fenka střídala období, kdy byla v pohodě a kdy se neustále drbala, ve dne v noci... Veterináři se neshodli čím to může být, tudíž 3 veterináři (a kliniky),3 diagnózy (včetně lability a drbání se z nudy!) Na můj názor, jestli to není potravinová alergie mi sice bylo řečeno, že je to pravděpodobné, ale u psů těžce určitelné na co konkrétně to je a tak jsem měla krmit vařenou rýží, pak přidávat jednotlivé složky a sama se dobrat výsledku...Podezírala jsem jehněčí, neboť jsem jsem jím krmila jak v Pro planu, Caviaru i Marpu. Takže nyní se mu půl roku vyhýbám a je to lepší. I bez toho složitého bádání.
A teď opět ke krmení. Někde jsem našla Váš seznam značek, kterými krmíte a že je běžně střídáte. Mohu se zeptat jak to vypadá v praxi? Střídáte po pytli nebo po určité době? Vypsala jsem si již několik značek, které bych ráda zkusila - včetně Ziwi peaku a K9 Natural - mám malého psa co moc nesežere a tak by moje peněženka zas tak nekrvácela (pak Vám mohu poreferovat). Ovšem 2 veterináři do mě hučí jak mám krmit jednou značkou a teď již navíc seniorkou, že jí mám šetřit trávení a nedělat na ní experimenty... Fenka je štíhlá, chodíme na agilty.. - myslím, že nemám důvod do ní cpát seniorku. Zvlášť když se pudl obecně dožívá vysokého věku a tak to do ní nebudu cpát třeba půlku jejího života! Toť jen dokládá a potvrzuje moji nedůvěru k veterinářům v oblasti krmení.
Vy máte několik psů - krmíte vždy jednou značkou najednou všechny psy nebo mají individuál? Tenhle tyto 3 značky, tento tyto 4 značky...
V rodině máme tři psy - já, máma, babička. Vždy jsem byla rodinný dodavatel granulí - objednala jsem větší pytel a rozdělila. Já mám nyní v úmyslu zkusit střídání Vámi doporučovaných výrobců, ovšem máma s babičkou o své fenky přišly během půl roku. Babička má 8týdenní štěně a mámino je čerstvě narozené v CHS. Obojí je toy pudl. Mohl by jste mi poradit vhodné granule pro ně? Již jsem napsala chovatelce zda by mohla krmit námi vybranými, neboť z jimi používané Josery nadšená moc nejsem. Co by jste mi doporučil pro takto malé štěně vybrat? Uvažovala jsem o Essential Foods Beginning, ale velikost granulí neznám... A střídáte granule i u štěňat?
Uff. To by snad bylo vše. Moc děkuji za odpověď a ráda si na ní počkám.
Mám pocit, že z toho krmení děláte vysokou matematiku. Co takhle selský rozum? O stravě vašich dětí (máte-li nějaké) také tak přemýšlíte? Já krmím několik let stále tu samou značku, jakákoliv změna vždy znamenala problémy. I seniory krmím stále stejně - podle kondice psa upravuji jen krmnou dávku, granule pro seniory neuznávám, to je pro líné lidi, kteří se právě nechtějí unavovat upravováním dávek. Jinak krmím maso (ne každý den, ale 2x - 3x v týdnu), ovoce, ořechy si najdou sami. Být Vámi, tak se držím jedné osvědčené značky (kvalitní), po které nemá pes problémy a je to. Pokud nechcete krmit masem s přílohami - což u trpasličí pudlice by vás určitě nezruinovalo a pes by měl to, co potřebuje.
Pokud granule, tak hodně kvalitní, www.granule. cz, tam maji v nabídce opravdu kvalitní, namátkou - GO! NOW, Annamaet, Canidae.... vyberete i super granule pro štěňata, přidávat maso, jogurty - Bile, žloutek, tvaroh - prostridavat....
Mám malého knírače (nyní 9 měsíců).
Od chovatelky dostal GRAND VITAL, ani k tomu nečuchnul. Hledali a zkoušeli jsme všechno možné.
Nakonec 1/2 roku byl na PLATINUM. Netvářil se moc nadšeně, ale byl ochoten to jíst. Trus byl pěkný, pevný, pravidelný.
Psisko dobře prospívalo. Musím tedy dodat, že každé ráno (krom víkendu - jak jsme doma, nechce ráno jíst, protože "nemá čas :) dostává vařené maso (nejraději má vepřové jazyk a srdce, kuřecí, hovězí moc nemusí..)
V pondělí jsem koupila na zkoušku nejmenší balení ORIJEN ORIGINAL RED, pes se mohl zbláznit, jak mu to chutnalo, míchání s PLATINEM moc nejde, vyzobe ORIJEN jako "holub od Popelky". Nečekala jsem takový úspěch, tvrdé granule (krom kočičích - jako pamlsek) nechtěl nikdy...
Konečně to vypadá, že jsme narazili na granule, které mu jedou. Dneska už mi přijel pytel 6,8kg ORIJEN REGIONAL RED, tak doufám, že ho chuť jen tak neopustí
Je to dost drahé, ale je malý, tak to tak nevadí. Naopak za ty peníze má pes alespoň kvalitní granule, jak všichni píšou...asi na tom něco bude, když se na ně tak vrhá...a kocour s ním
Okamžitý přechod mu taky neublížil se zažíváním, trus je pořád pěkný a pevný. Možná tím, jak je zvyklý trávit různé druhy masa, ovoce a zeleniny - miluje ředkvičky, rajčata...
Akorát teď malinko víc pije, ale nic co by stálo za řeč..přisuzuji to sušším granulkám a většímu teplu.
Navíc jsem tu někde četla v dřívější diskuzi (myslím, že to psal zrovna p. Miloš - pokud se platu, omlouvám se), že tento ORIJEN je tak kvalitní, že se dá krmit napříč věkovými skupinami psů...
Tak uvidíme, zda nám ten apetit vydrží..
Marp je dnes absolutní špička, takže pokud máte pocit, že funguje, není důvod měnit. Pokud máte problém, že dělá nějaká receptura problém, pouze ji vynechte ze střídání. Střídání u jednoproteinových krmiv je žádoucí. Každé maso má trochu jiné spektrum aminokyselin, takže je to záhodno. Z veterinářů si nic nedělejte, ty krmivu rozumí jen velmi vyjímečně. Nejraději by vám určitě nacpali royal canin. Takže se doporučuju držet toho, co funguje a dát na zdravý rozum.
pavel.novotny
napsal(a):
Marp je dnes absolutní špička, takže pokud máte pocit, že funguje, není důvod měnit. Pokud máte problém, že dělá nějaká receptura problém, pouze ji vynechte ze střídání. Střídání u jednoproteinových krmiv je žádoucí. Každé maso má trochu jiné spektrum aminokyselin, takže je to záhodno. Z veterinářů si nic nedělejte, ty krmivu rozumí jen velmi vyjímečně. Nejraději by vám určitě nacpali royal canin. Takže se doporučuju držet toho, co funguje a dát na zdravý rozum.
Marp obsahuje kvasnice a ty také nejsou pro všechny....
HANELE77
napsal(a):
Od chovatelky dostal GRAND VITAL, ani k tomu nečuchnul. Hledali a zkoušeli jsme všechno možné.
Nakonec 1/2 roku byl na PLATINUM. Netvářil se moc nadšeně, ale byl ochoten to jíst. Trus byl pěkný, pevný, pravidelný.
Psisko dobře prospívalo. Musím tedy dodat, že každé ráno (krom víkendu - jak jsme doma, nechce ráno jíst, protože "nemá čas :) dostává vařené maso (nejraději má vepřové jazyk a srdce, kuřecí, hovězí moc nemusí..)
V pondělí jsem koupila na zkoušku nejmenší balení ORIJEN ORIGINAL RED, pes se mohl zbláznit, jak mu to chutnalo, míchání s PLATINEM moc nejde, vyzobe ORIJEN jako "holub od Popelky". Nečekala jsem takový úspěch, tvrdé granule (krom kočičích - jako pamlsek) nechtěl nikdy...
Konečně to vypadá, že jsme narazili na granule, které mu jedou. Dneska už mi přijel pytel 6,8kg ORIJEN REGIONAL RED, tak doufám, že ho chuť jen tak neopustí
Je to dost drahé, ale je malý, tak to tak nevadí. Naopak za ty peníze má pes alespoň kvalitní granule, jak všichni píšou...asi na tom něco bude, když se na ně tak vrhá...a kocour s ním
Okamžitý přechod mu taky neublížil se zažíváním, trus je pořád pěkný a pevný. Možná tím, jak je zvyklý trávit různé druhy masa, ovoce a zeleniny - miluje ředkvičky, rajčata...
Akorát teď malinko víc pije, ale nic co by stálo za řeč..přisuzuji to sušším granulkám a většímu teplu.
Navíc jsem tu někde četla v dřívější diskuzi (myslím, že to psal zrovna p. Miloš - pokud se platu, omlouvám se), že tento ORIJEN je tak kvalitní, že se dá krmit napříč věkovými skupinami psů...
Pořiďte Purizon, pokud mu chutnají Orijen...řekla bych, že jsou srovnatelné kvalitou a slušné cenou.
http://www.zoohit.cz/shop/psi/granule/purizon
Pokud jste jedna z těch, kteří bez Milošova doporučení nedají psu ani granulku, tak myslím, že i tyto prošly jeho testem.
Rozhodně nejsem ta, co bez Miloše nedá ránu (i když můj přítel je také Miloš , ale jiný ).
Jsem schopná si udělat vlastní názor, třeba jsem krmila Platinem, kterým ne každý krmí a zrovna pan Miloš ho ne vždy chválil...
A díky za Purizon, ale mám knírače P+S a je tam dost vysoký podíl vitaminu A, aby mi nehnědl. Navíc mám ode dneška 6,8kg Orijenu Regional Red, tak teď budu krmit tím, nebudu mu granule měnit každý týden.
Je to sice dražší, ale mám malé plemeno a ráda mu dopřeju, jako sobě, navíc to chutná i kocourovi, tak baští s ním, což naši "nežerku" ještě více motivuje...
Nicméně, zajímaly by mne zkušenosti jiných chovatelů, co krmí Orijenem Regional Red, nehnědli Vám potom psiska? Dneska mi paní, co dlouhodobě chová knírače řekla, že mohou po Orijenu hnědnout...
Fiat 500
napsal(a):
Pokud granule, tak hodně kvalitní, www.granule. cz, tam maji v nabídce opravdu kvalitní, namátkou - GO! NOW, Annamaet, Canidae.... vyberete i super granule pro štěňata, přidávat maso, jogurty - Bile, žloutek, tvaroh - prostridavat....
Chci krmit granulemi, protože přecházet na Barf u sedmiletého psa se mi moc nezdá. Navíc moje fenka není ze žvýkání syrového masa vůbec nadšená, tak proč ji nutit... A babičku určitě již správně barfovat nenaučím... Tudíž granule. Samosebou co nejkvalitnější. Psala jsem, že jsem klidně ochotna koupit Ziwi peak, K9 Natural atd., které jsou i mezi zdejšími diskutujícími považovány za moc drahé. Mám jednoho malého psa a tak to finančné v klidu utáhnu. Líbí se mi seznam pana Miloše (go natural, Acana, annamaet, taste of the wild, power of nature, now grain free, golden eagle holistic, Barking heads, artemis, Pronature holistic, canidae, first mate grain free, dog lovers gold, orijen, Nutram, Canagan, Essential foods, Natural Balance, wolfsblut). Samosebou nebudu krmit všemi a striktně podle seznamu, protože tím krmí pan Miloš.
Děkuji za názor.
koňadra
napsal(a):
Mám pocit, že z toho krmení děláte vysokou matematiku. Co takhle selský rozum? O stravě vašich dětí (máte-li nějaké) také tak přemýšlíte? Já krmím několik let stále tu samou značku, jakákoliv změna vždy znamenala problémy. I seniory krmím stále stejně - podle kondice psa upravuji jen krmnou dávku, granule pro seniory neuznávám, to je pro líné lidi, kteří se právě nechtějí unavovat upravováním dávek. Jinak krmím maso (ne každý den, ale 2x - 3x v týdnu), ovoce, ořechy si najdou sami. Být Vámi, tak se držím jedné osvědčené značky (kvalitní), po které nemá pes problémy a je to. Pokud nechcete krmit masem s přílohami - což u trpasličí pudlice by vás určitě nezruinovalo a pes by měl to, co potřebuje.
Troufám si říci, že můj selský rozum se nerozchází s možností poradit se s někým kdo má evidentně dost zkušeností, chová několik psů a krmivy se detailně zabývá.
Děti mám dvě a o jejich stravě samosebou přemýšlím a jejich chutě koriguji. Kdyby bylo na nich, tak jedí jen špagety s kečupem a sýrem, občas proložené sušenkami. Dovolím si tvrdit, že o stravě malých dětí přemýšlí každý rodič. A snaží se, aby měli ve stravě vše co potřebují. A když už přemýšlím o dětech, tak proč ne o psovi. Chci jí přilepšit, kmím Marpem a v rámci značky střídám "příchutě", ale se střídáním značek nemám zkušenosti a úplně pokusného králíka z ní dělat nechci. Navíc spousta těchto kvalitních krmiv se dělá ve větších baleních (např. Essential foods) a nám stačí cca 2kg na měsíc. Poté, co vyrostou ze štěněcích let fenky mámy a babičky, tak to máme cca 5kg na měsíc. Proto jsem se ptala na zkušenosti pana Miloše. Když mi odpoví, tak si z toho vezmu to co si myslím, že bude vyhovovat nám.
Krmit masem s přílohami nechci ne proto, že by mne to zruinovalo (naopak většina granulí mne vyjde i dráž), ale protože barfovat svoje rodiče a babičku už nenaučím, moje fenka syrové maso moc nechce a vařené podle mne ztrácí zbytečně živiny - a tak chci krmit všechny psy v rodině co nejkvalitnějšími granulemi. Jsem víceméně rodinný dodavatel, protože kdyby bylo na babičce, tak krmí klidně Pedigree, protože má hezký obal... Takže koupím pytel granulí, rozdělím na tři díly a je to.
Senior granule také nepoužívám - upravuji dávku podle momentální vytíženosti, ročního období (v zimě máme míň pohybu)... Napsala jsem to jen proto, co do mne hučíveterináři. A vím, že tomu moc nerozumí. Stačí se podívat na jimi odporučovaná krmiva...
Děkuji za názor.
HANELE77
napsal(a):
Granule Orijen a Acana jsou jistě kvalitní a pan Miloš je má i na svém seznamu granulí, kterými krmí on. Zkusila jsem Acanu (grain free), protože se mi líbilo složení. Ale naši psi po nich měli abnormální výdej (3x - 4x denně velké hromady jak od bernardýna), mámy fenka průjem. Některé značky potřebují čas, aby si pes zvykl a pak se to upraví, ale zkoušela jsem je 4 měsíce a úprava nikde. Vrátila jsem se k předchozí značce a během pár dnů bylo vše v pořádku. Po roce jsem zkusila Orijen a výsledek stejný... Prostě nám nesedí. Dokud byl k dispozici Canine Caviar, tak jsem krmila jím, teď Marp. Obojí fenkám opravdu "jelo". I mámy rozmazlená fenka stála pravidelně u misky a dožadovala se granulí - což máma předchozích 9 let nezažila.
Marp má také recepturu RED MIX - samosebou grain free. A moje fenka se po ní může utlouct.12kg pytel vyjde na cca 2000, - a to mi nepřijde nijak mnoho.
Děkuji za názor.
pavel.novotny
napsal(a):
Marp nám vyhovuje. Fenka se po něm může utlouct, složení se mi moc líbí a navíc firma Pučálka má skvělý servis. Granule mám doma do druhého dne. Ale právě proto, že musím vynechávat jehněčí a kuřecí, tak mi toho na střídání moc nezůstává. Krmím tedy holistické receptury losos a red mix a ty střídám s Marp natural - kachna. Tu miluje snad úplně nejvíc a já oceňuji velké granule (ač mám malého psa) - malé granule, když jí chutnají (Marp i Caviar zbožňuje) hltá vcelku a tyto je nucena kousat a na zubech je to dosti znát.
Chtěla jsem občas zařadit pytel jiné značky s trochu jiným složením. Právě pro větší pestrost. Líbily se mi např. essential foods.
Jen pro zajímavost co mi vypsala veterinářka jako doporučení granulí, kterými mám krmit babičky štěně: Hill´s, Royal canin, Eucanuba, Pro plan, K9, Calibra
Pousmála jsem se a řekla jí, že nemusí mít starosti a budeme krmit kvalitně.
noemi
napsal(a):
Pořiďte Purizon, pokud mu chutnají Orijen...řekla bych, že jsou srovnatelné kvalitou a slušné cenou.
http://www.zoohit.cz/shop/psi/granule/purizon
Pokud jste jedna z těch, kteří bez Milošova doporučení nedají psu ani granulku, tak myslím, že i tyto prošly jeho testem.
Vím, že jste odpovídala na jiný příspěvek - my ho nemůžeme. Sice nám orijen chutnají, ale nesedí nám. Navíc jsem nucena vyhýbat se kuřecímu a jehněčímu masu. V purizonu mají toto maso (či tuk) ve všech recepturách.
Uživatel s deaktivovaným účtem

PetraEmily
napsal(a):
Nejsem tu moc dlouho a tak mám asi trochu hloupý dotaz : kdo je pan Miloš ?
Je to odborník přes granule, ale už sem nechodí.
napsal(a):
Aha. To jsem nevěděla, když jsem zadávala dotaz... To mě docela mrzí, protože mne zajímalo jak to co radí (značky, střídání granulí, více psů...apod.) převádí do praxe. Nejsem jedna z těch co by bez něho nedali psovi ani granulku, ale zkrátka proč se neinspirovat než zkoušet pokus omyl...
napsal(a):
Ale to si myslí jen někteří - že je odborník. Od chvíle, kdy se zrušila anonymní diskuse, tak přestal psát. Někdo bez jeho požehnání neumí ani nakrmit psa. Ve starších vláknech najdete od něj spoustu recenzí různých granulí, je to stejně furt dokola.

koňadra
napsal(a):
Ale to si myslí jen někteří - že je odborník. Od chvíle, kdy se zrušila anonymní diskuse, tak přestal psát. Někdo bez jeho požehnání neumí ani nakrmit psa. Ve starších vláknech najdete od něj spoustu recenzí různých granulí, je to stejně furt dokola.
Mně to vysvětlovat nemusíte, mám vlastní rozum a granulemi nekrmím.
Nevím na kolik je odborník, někde psal, že je to jeho obor a střídá toliko značek z profesních důvodů. Může to být kdokoli, ale má prostudované podrobné receptury spousty značek krmiv a hlavně ví co by tam být mělo, respektive nemělo. Věřím, že hodně lidí pojem cheláty v životě neslyšelo...
Takže sice bych si to mohla, jako pan Miloš, zjistit také, ale zabralo by to velkou spoustu času (dost často nejsou popisy na pytlích úplné, zvlášť u dovážených zámořských krmiv, takže to chce se pídit podrobně na netu) a ten čas já nemám. On měl, napsal zde hodně recenzí a teď je na lidech jak se rozhodnou.
Já jsem od něj nechtěla konkrétní značku, sama jich mám několik vytipovaných a většina se shoduje s jeho seznamem, ale spíše jeho zkušenosti z praxe v krmení svých psů. A na to jsem ještě nikde nenarazila.
Také jsem krmila Canine Caviar jehněčí, než ho přestali dovážet. Poté Orijen ten nafukoval. Pak Annamaet manitok tím byl krmen přes rok, ale divná barva i tvar stolice. Tak ho mám 14 na Marpu losos a konečně sedí, co se týče trávení. Tolik k mému poznatku se střídáním granulí. Můj osobní názor je ten, že pokud sedí, tak zkouším pouze příchutě u stejné značky. Jinak se o krmení granulemi dozvíte hodně na facebooku -granuláři.
Marp mi přijde opravdu dobrý. Líbí se mi složení, psovi chutnají všechny receptury, i když se musíme vyhýbat jehněčímu a začala jsem podezírat kuřecí, tudíž i to má u nás smůlu - a fenka se mi nedrbe.
Teď jsem na něj převedla babiččino štěně - toy pudl 10 týdnů. Ač nemají vysloveně štěněcí granule, tak lososový je vhodný i pro ně a bez problémů. Chovatelka krmila Faraonem a po něm mělo hrozně nafouklé břicho a stolici dost velkého zápachu... Nyní týden již jen na Marpu a "Sofi" již nepřipomíná balonek a babi nemusí po každém malém bobku hodinu větrat.