Jsem jen stroj na pamlsky

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
15.6.2015 07:44
colectiv

XXX.XXX.98.51

Zdravim,

cuba funguej jen na pamlsky. Poslechne i bez nej, ale kdyz zjisti, ze nic neodstane, ztraci zajem a a drive.
Jsou ji tri roky.

Otazka zni - co s tim? Na hracku moc motivovatelna prave neni.

Diky.

15.6.2015 07:59
scylla

XXX.XXX.150.32

Motivujte jí na svou osobu.

15.6.2015 08:02
colectiv

XXX.XXX.98.51

Muzete se trochu vice rozepsat, prosim?

Neregistrovaný uživatel

15.6.2015 10:38
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.178.38

Buďte ráda, že alespoň na pamlsky. Samojeda nenamotivuju na nic. Doma ještě jakž takž, když se nudí, tak si za pohrání s gumovým prasetem zkusí pár prostocviků, ale venku mi totálně kašle i na slaninu. Nevím, co máte za plemeno, ale takovou individualitu, jako je ta naše potvora, na osobu nenamotivujete vůbec. On nás miluje, ale svou svobodu a nezávislost ještě víc, to má asi po paničce

15.6.2015 10:54
Zrzavci

XXX.XXX.65.169

colectiv napsal(a):
Zdravim,

cuba funguej jen na pamlsky. Poslechne i bez nej, ale kdyz zjisti, ze nic neodstane, ztraci zajem a a drive.
Jsou ji tri roky.

Otazka zni - co s tim? Na hracku moc motivovatelna prave neni.

Diky.

Musíte si se psem vybudovat vztah, podle mě nejlepší cesta je přes hru a hravé aktivity, kdy se pak pro psa stáváte tím zajívamým elementem. Pokud není motivovatelná na hračku, přeneste "hodnotu" pamlsků na hru a hračku. Najděte si jednu, která ji baví nejvíc, může to být cokoliv od přetahovadla (flees), balonku v ponožce, kusu mikiny, šišky, žvýkacího míčku s "bodlinkami" (ten bývá u psů docela oblíben, protože jim je to žužlání příjemné, ) tu hračku vyčlentě a bude jen občas a nedostupná. Nejdřív si fenu rozherajte doma, kde ji nic neruší. Po hře odměňte pamlskem, tím pádem se postupem času hračka jakoby dostane svou "hodnotou" před ten pamlsek. Pak hru postupně přeneste ven, do nerušivého prostředí, pak přidejte ruchy. Pokud by opravdu fena neměla o hru zájem, pomozte si klikrem (takhle jsem rozehrála naši útulkovou bábrdli, prostě jsem naklikala hraní a dneska jí to moc baví, přišla tomu na chuť. Jedna důležitá věc - s tou hrou to zpočátku nepřežeňte. vždy končete brzo, než ztratí zájem. Klidně nejdřív jedna velekrátká hra, kterou můžete odměnit a konec. Aby se jí příště chtělo zas.

15.6.2015 11:37
scylla

XXX.XXX.150.32

Vztah se psem se nedá moc vybudovat hrami a klikáním, spíš společnými zážitky. Vezměte pejska na výlet do prostředí, které pro něj bude nové a vy mu poradíta, aby to zvládl, vezměte ho na víkend na čundr, společný spacák a společná láhev s vodou dělají ve vztazích opravdové divy. Pak určitě vzájemná komunikace, upřímnost a přirozené chování majitele.

15.6.2015 11:50
anonymx

XXX.XXX.27.66

Scylla je fakt vtipná.

15.6.2015 11:51
anonymx

XXX.XXX.27.66

Jak se radí psovi?

15.6.2015 11:57
koňadra

XXX.XXX.138.226

Jsou plemena (především přírodní), se kterými se vztah navazuje velmi těžce, cení si své nezávislosti víc, než čehokoliv jiného - včetně svého pána, i když ho mají rádi. Např. čau čau, bazenži, mnozí chrti, ale i samojed... Pro většinu "normálních" plemen platí jedno: je-li jejich pán pro ně osobnost, respektují ho a milují i bez pamlsků a všelijakých opičáren. Spousta majitelů psů je pro svého psa tak "něco mezi tím" - mezi autoritou a tím, že ho mají na háku. S tím se ale dá něco dělat, někdy (u žravých psů) zafungují ty pamlsky, hodně dělají skutečně společné výlety, výcviky (agility, služební, lovecký - dle zaměření psa). Prostě v některém člověku ta přirozená autorita je, v jiném není. To je prostě daný fakt. Pak záleží na tom jaká "osobnost" člověka a "osobnost" psa se sejde. Často je to tak, že např. submisivní fenka pudlíka bude fungovat v pohodě, ale kdyby tentýž člověk měl mít psa rotvajera, tak mu fungovat nebude. Zadavatelce doporučuji to, co scylla + pamlskama nic nezkazí.

Uživatel s deaktivovaným účtem

15.6.2015 12:05

anonymx napsal(a):
Jak se radí psovi?

Třeba tak, že mu ukážu kudy přejít potok, kudy nejlíp slézt k té vodě aby se napil, vyvedu ho z křoví bez újmy na kožichu, vedu ho...

15.6.2015 12:21
anonymx

XXX.XXX.27.66

Aha, tak to já bych právě neudělala ani za nic. Nepotřebuju psy, kteří se beze mně neobejdou. Samozřejmě ho nenechám se zabít nebo zranit, ale ať si poradí sám. Ať se snaží. Nechci nesamostatného psa, chci sebevědomého a aktivního, který se mnou spolupracuje, ale absolutně nebude čekat až cokoliv vyřeším za něj. Ale je to o tom, že já chci od psů něco jiného než většina zdejších zadavatelů i rádců.

15.6.2015 12:39

Ale jó, to je fajn mít sebevědomého samostatného psa, jenom to může hraničit až s trestním zákoníkem. A ono se to sebevědomí psa s jeho vědomím, že psovod není úplný bezmozek (zdejšímu cenzorovi se nelíbilo zcela oficiální a správné slovo de...l) a i se vyplatí ho následovat (mimochodem, toť definice dominance), nijak nebije.

Edit : téma je o tom, jak na sebe navázat psa...

15.6.2015 12:47
anonymx

XXX.XXX.27.66

Nojo, když to je o tom, že já cíleně potřebuju dominantní psy, ovšem poslušné a zcela neagresivní. Nepotřebuju chodit první do dveří, spí v posteli, ale vypadnou, když řeknu, venku se ode mne nehnou, ale nečekají až jim řeknu nebo ukážu co smí a co ne.

Neregistrovaný uživatel

15.6.2015 13:01
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.178.38

hmn
Třeba tak, že mu ukážu kudy přejít potok, kudy nejlíp slézt k té vodě aby se napil, vyvedu ho z křoví bez újmy na kožichu, vedu ho.. - jezdíme spolu na výlety do neznámých, dalekých míst(na čundry ne) když je potřeba, najdu jim vodu, ukážu, kde bezpečně přejít...a pak je taky plno věcí u kterých vyžaduju, aby zapnuli mozek a poradili si sami. Nedá se říct, že by samojed nebyl, navázaný". Ale v jeho podání je to tak, že si vyřídí svoje a pak paničku miluje

15.6.2015 13:03
Zrzavci

XXX.XXX.65.169

scylla napsal(a):
Vztah se psem se nedá moc vybudovat hrami a klikáním, spíš společnými zážitky. Vezměte pejska na výlet do prostředí, které pro něj bude nové a vy mu poradíta, aby to zvládl, vezměte ho na víkend na čundr, společný spacák a společná láhev s vodou dělají ve vztazích opravdové divy. Pak určitě vzájemná komunikace, upřímnost a přirozené chování majitele.

To se přeci nevylučuje, ne? hra je pro život psa dost důležitá věc. protože ho uvolní, odplaví mu případné stresové hormony, je to zase o určité spolupráci, společné komunikaci. Zadavatelka řeší, že je pro psa stroj na pamlsky. To že psa naučím společné hře, činnosti, a stane se to pro něj prioritnější než pamlsky, dovede to psa k chuti ke spolupráci. Zmíněné klikání pouze poslouží k tomu toho psa, který o společnou hru zájem nemá, nahodit do toho, aby zprostředkovaně přes ty původní pamlsky objevil kouzlo společné hry, spolupráce, aby se to pro něj stalo prioritnější. Ale to si musí každý odzkoušet sám. Pochopitelně společné zážitky také stmelují, ale to je třeba pro mě dost samozřejmé, že se psem chodím na výlety.

15.6.2015 13:11

Hra je vzájemná komunikace a má v životě lidském i psím nezastupitelnou roli...jenom scylla je kapku alergická na klikr

15.6.2015 13:16
Zrzavci

XXX.XXX.65.169

Aha. tak to jo, no to je halt každýho věc. Já ho používám už léta, funguje mi dobře, ať na psa dospělého, na štěně, či na psa z útulku. Není to o tom, že by se bez něj člověk neobešel, ale je to funkční věcička. Já osobně ji mám ráda, moji psi taky. Nesmí na to člověk koukat, že t přišlo z USA /odkud pravda chodí hodně pitomin/, ale posoudit, zda mi to sedí, nebo ne..

15.6.2015 13:40
scylla

XXX.XXX.112.64

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Hra je vzájemná komunikace a má v životě lidském i psím nezastupitelnou roli...jenom scylla je kapku alergická na klikr

Nejsem vůbec alergická a s hrami souhlasím, ale není dobré na nich všechno stavět. Ono se slovo hra dá přiřadit čemukoli, například klecovkám, ale ti psi nevypadají, že se bavili. U nás se za hru považuje to, co baví obě strany tehdy., kdy je to baví a i takovou formou, která baví obě strany, prostě si to užít. Pak proti hrám vůbec nic.

15.6.2015 15:01
hunter

XXX.XXX.22.6

Především záleží při čem ztrácí motivaci, Od toho se bude odvíjet nějaká rada.
Jestli se věnujete nějakému výcviku (služební, lovecký), sportu, nebo vám jde jen o trochu té poslušnosti na vycházkách (zde bych její pomalejší reakce na povely neviděl jako něco strašného, pokud je splní).

Třeba tak, že mu ukážu kudy přejít potok, kudy nejlíp slézt k té vodě aby se napil, vyvedu ho z křoví bez újmy na kožichu, vedu ho...
- to jako vážně ? K čemu je dobré vodit psa takto za ručičku ? Na co je pes, který se ani sám nedojde napít, nepřebrodí řeku, neproběhne křoví ? Pokud se bavíme o zdravém dospělém jedinci.
Ano, společně strávený čas se psem, nikdy nemůže být na škodu. Ale zase ho nemusím brát na víkendové wellness pobyty a sdílet s ním jídlo.

15.6.2015 15:13
Zrzavci

XXX.XXX.65.169

scylla napsal(a):
Nejsem vůbec alergická a s hrami souhlasím, ale není dobré na nich všechno stavět. Ono se slovo hra dá přiřadit čemukoli, například klecovkám, ale ti psi nevypadají, že se bavili. U nás se za hru považuje to, co baví obě strany tehdy., kdy je to baví a i takovou formou, která baví obě strany, prostě si to užít. Pak proti hrám vůbec nic.

Tak přiznám se, že klecové hry rozhodně na mysli nemám. My hrajeme takhle:

http://neviditelnypes.lidovky.cz/jak-je-dulezite-hrat-si-se-psem-de4-/p_zviretnik.aspx?c=A150414_122154_p_zviretnik_kosa

Klecové hry nejsou hry, to je forma toho, jak psa na klec zvyknout, aby to nebral jako nutné zlo a záleží pochopitelně na tom, sterjně jako u všehoi, jak je to celé vedené. Já psy v klecích nemám., takže tady nemůžou sloužit. Hra je prostě hra, kdy se obě strany baví a pes se něco mimovolně naučí, něco co ho rozvine, posune dál. A věřte, že zrovna u té útulkové fenky, která by se pro jídlo rozkrájela, mi klikr hodně pomohl rozjet ji na hraní si. Ona si hrát neuměla, neviděla důvod proč. A já jsem chtěla aby měla krom základní poslušnosti(která jí díky pamlskům baví) a různým trikům i něco, co bude čistě jen a jen volná zábava. Povedlo se a já se teď můžu dívat do jejích rozřehtaných poloslepých očí, když se baví. Já naopak hru považuju za základní stavební kámen. Kdybych hrou své nové štěně nepřesvědčila, že jsem pro něj zajímavá, kašlal by na mě, protože pamlsky dobrý, ale byl a je to velmi samostatný jedinec. Když objevil hru se mnou, vymění ji klidně za hru s jiným psem.

15.6.2015 21:59

Když jsme si před lety 30.4. přivezli 8týdenní štěně, večer jsme ji před spaním venčili a spustil ohňostroj, schovali jsme ji do náruče, další víkend jsme jeli na výlet a opravdu jsme ji opatrně převedli přes prkno přes potok...A tak pomalu nám začala 100% důvěřovat, ač neměla 100% poslušnost, při přivolání se nejdřív pečlivě rozhlédla, proč ji vlastně voláme, vyhodnotila jestli přijít a přišla. Jako dospělá pak chodila po lávkách, kládách, lezla po skalách...a nikdo už ji nikde nevodil a parťák byla bezvadný. Nikdy neutekla, nikoho nepokousala, ale hnusného oblezu na vycházce v lese odradila a byla připravená nás bránit.
( Také byla schopná nás utopit, když nás chtěla vyhnat z vody smajlík, ale na to zas nebyla dost velká ).

16.6.2015 06:09
scylla

XXX.XXX.150.32

Zrzavci napsal(a):
Tak přiznám se, že klecové hry rozhodně na mysli nemám. My hrajeme takhle:

http://neviditelnypes.lidovky.cz/jak-je-dulezite-hrat-si-se-psem-de4-/p_zviretnik.aspx?c=A150414_122154_p_zviretnik_kosa

Klecové hry nejsou hry, to je forma toho, jak psa na klec zvyknout, aby to nebral jako nutné zlo a záleží pochopitelně na tom, sterjně jako u všehoi, jak je to celé vedené. Já psy v klecích nemám., takže tady nemůžou sloužit. Hra je prostě hra, kdy se obě strany baví a pes se něco mimovolně naučí, něco co ho rozvine, posune dál. A věřte, že zrovna u té útulkové fenky, která by se pro jídlo rozkrájela, mi klikr hodně pomohl rozjet ji na hraní si. Ona si hrát neuměla, neviděla důvod proč. A já jsem chtěla aby měla krom základní poslušnosti(která jí díky pamlskům baví) a různým trikům i něco, co bude čistě jen a jen volná zábava. Povedlo se a já se teď můžu dívat do jejích rozřehtaných poloslepých očí, když se baví. Já naopak hru považuju za základní stavební kámen. Kdybych hrou své nové štěně nepřesvědčila, že jsem pro něj zajímavá, kašlal by na mě, protože pamlsky dobrý, ale byl a je to velmi samostatný jedinec. Když objevil hru se mnou, vymění ji klidně za hru s jiným psem.

Samozřejmě, ale dnes pozitivkáři dávají označení "hra" téměř všemu a jak jsem psala, pes se nebaví ani trošku. Zajímavá pro psa být musím, ale postavila bych to kromě her i na dalších věcech. Moc jsem se pobavila u jedné trenérky PM, která pořád omílá hry - klecové, přivolávačské, kamenožrouty a kdesi cosi a své psy nepřivolá a vodí je na vodítku a když je pustí, jeden zdrhá jak o život a chytá ho půl hodiny. Přitom se živí tréninkem psů.

16.6.2015 08:19
Zrzavci

XXX.XXX.65.169

scylla napsal(a):
Samozřejmě, ale dnes pozitivkáři dávají označení "hra" téměř všemu a jak jsem psala, pes se nebaví ani trošku. Zajímavá pro psa být musím, ale postavila bych to kromě her i na dalších věcech. Moc jsem se pobavila u jedné trenérky PM, která pořád omílá hry - klecové, přivolávačské, kamenožrouty a kdesi cosi a své psy nepřivolá a vodí je na vodítku a když je pustí, jeden zdrhá jak o život a chytá ho půl hodiny. Přitom se živí tréninkem psů.

No to je možné že to tak někde říkají nebo označují, já se nepohybuju v žádné skupině, takže nevím. Jedu si to co se mi líbí a co vyhovuje psům. Pro mě je společná hra, práce, prostě společná činnost, která baví obě strany základem dobrého vztahu. Pochopitelně musím psu zajistit všechny ostatní základní věci vč. jistoty, bezpečí a toho, že se na mne může spolehnout.

Přidejte reakci

Přidat smajlík