Zdravím.
Příští týden si jednu pro osmitýdenní štěně, které bude mít za sebou jedno očkování.
Je mi jasný, že ho nemám brát mezi cizí psy, ale potřebuju ho učit čůrání venku, takže s ním budu muset chodit ven. Bydlím ve městě na sídlišti, takže tady je je načůráno prostě všude.
Je problém, když se bude štěně venčit na místě, kde projde denně hromada psů? Budu se snažit, aby nikde nic moc neočuchával. A co po druhém očkování? Už ho můžu pouštět i mezi cizí psy? Vždycky jsem měla psy v baráku na vlastní zahradě, takže tam jsem to nijak neřešila.
Díky.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Za mě tedy ven chodit...je to sice riziko, ale např. parvovirozu nemusíte chytnout venku, ale můžete ji přinést domů na botech...názory na to se různí...někdo dá přednost socializaci...někdo očkování.
o "cizím" psovi by bylo lépe něco vědět...např. je zdravý?...očkovaný?...jaké má chování vůči ostatním psům?...možná by bylo lépe domluvit se se známými nebo sousedy a chodit nejprve s tzv. prověřenými psy...po dokončení procesu očkování i mezi ostatní, ale asi i tak po předchozí konzultací s majitelem...ne všichni psi milují i ostatní pesany...na to venčení (vím, že je to na sídlišti problém) vyhledávat místa, kde je frekvence ostatních psů co nejmenší a na prochajdu, bych možná pejska odvezla do klidnější lokality
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7
mouse
napsal(a):
Díky za radu, koukala jsem ve vedlejší diskusi, že máte afghána. Já si jedu pro vipeta.
Jinak s těma prověřenýma psama je to blbý, bydlím tady krátce a žádný známý nemám a sousedy taky neznám.
Důležité je KDY bylo štěně očkované - pokud v 6 - 6,5 týdnech tak už má z očkování nějaký protilátky, ale pokud bylo naočkované chvilku před odběrem, tak nejenomže není v imunitě, ale je navíc ještě oslabené očkováním, a stresem z nového prostředí, a riziko nákazy je větší.
Taky jsem se svým kdysi štěnetem chodila ven ještě před kompletním očkováním. Bydlím také na sídlišti, takže psi všude. Normálně jsme venčili, akorát když jsme potkali psa, snažila jsem se o jejich minimální kontakt. Asi bych se nebála a psa normálně učila venčení venku.
K tomu co psala sardullah - chodit jen se známými prověřenými psy → náš vet mi říkal, že pes sice může být zdravý a očkovaný, ale může být přenašeč nemocí. Ovšem jestli je to pravda, to nevím. Každopádně svého psa jsem pustila do přímého kontaktu se psy až po očkování, jen vzteklinu jsme očkovali později.

mouse
napsal(a):
Zdravím.
Příští týden si jednu pro osmitýdenní štěně, které bude mít za sebou jedno očkování.
Je mi jasný, že ho nemám brát mezi cizí psy, ale potřebuju ho učit čůrání venku, takže s ním budu muset chodit ven. Bydlím ve městě na sídlišti, takže tady je je načůráno prostě všude.
Je problém, když se bude štěně venčit na místě, kde projde denně hromada psů? Budu se snažit, aby nikde nic moc neočuchával. A co po druhém očkování? Už ho můžu pouštět i mezi cizí psy? Vždycky jsem měla psy v baráku na vlastní zahradě, takže tam jsem to nijak neřešila.
Díky.
Normálně choďte ven. Jo, nenechte ho čuchat nějaké průjmy, ale jinak se zbytečně nenervujte. Parvoviróza, kvůli které se podobná opatření dělají, je totiž způsobena velmi odolným virem. Který přinesete domů klidně na botech. To, že u psa zazdíte jeho socializaci ho ve skutečnosti před nákazou nijak nechrání, leda byste měla v předsíni hygienickou smyčku s dezinfekčními rohožemi a vždycky se tam celá převlékla do čistého.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Důležité je KDY bylo štěně očkované - pokud v 6 - 6,5 týdnech tak už má z očkování nějaký protilátky, ale pokud bylo naočkované chvilku před odběrem, tak nejenomže není v imunitě, ale je navíc ještě oslabené očkováním, a stresem z nového prostředí, a riziko nákazy je větší.
První očkování měl minulou neděli (14.6.). Další by měl mít příští neděli, ale tím, že si ho další den chci vzít, tak ho chovatelka právě nechce očkovat, kvůli tomu stresu. Takže já bych si ho nechala naočkovat až v pátek (3.7.), to ho budu mít doma pátý den.

mouse
napsal(a):
Díky za radu, koukala jsem ve vedlejší diskusi, že máte afghána. Já si jedu pro vipeta.
Jinak s těma prověřenýma psama je to blbý, bydlím tady krátce a žádný známý nemám a sousedy taky neznám.
Afgánka už nemám...teď dvě hlídací "bestie" křížence BSP a bernardýna, potřebovali jsme něco víc hlídacího...afgánek taky hlídal, ale co si budem povídat měl 25kg i s chlupama, přesto jsou chrti stále moje krevní skupina a vám přeju ať se vám s vaším chrtím miminkem hezky žije
Ještě k tomu očkování:
můj první pejsek fenečka NO, byla přivezena od chovatele bez příznaků jakékoliv nemoci...pobývala pouze doma a na zahradě, přesto nás parvoviroza neminula...nebudu popisovat ten hrůzný průběh a mojí bezmocnost...naštěstí se z toho fenečka dostala...od té doby to opravdu striktně nedodržuju raději intenzivně socializuju a musím zaťukat vše v poho...jde asi o štěstí, protože já jsem se svou opatrností vlastně dopadla nejhůř
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Tak to je právě bohužel dost omyl. Ano, u některého štěněte už může očkování v 6 týdnech jakous takous imunitu vyvolat. Ale těch 6 týdnů je stále doba, kdy ještě dost štěňat využívá matčin "mléčný bar" - přestože již samostatně baští a pevná strava tvoří cca 80% krmné dávky. Většinou to znamená, že takové štěně je ještě " v imunitě" díky dodaným protilátkám z matčina mléka a vakcína právě tuto imunitu nikterak nenavodí. Protože je nutno očkovat ve chvíli, kdy nastává tzv. imunitní okno. Což je zase i u každého štěněte z jednoho vrhu jiné. Kdyby chtěl mít chovatel jistotu, že naočkuje v ten správný okamžik, musel by co dva dny nechat každému štěněti nechat testovat krev na protilátky a dle jejich poklesu v krvi očkovat. Což je ovšem jak z hledisek finančních, tak jiných prakticky neuskutečnitelné. Takže se prostě v 6ti týdnech naočkuje a doufá se. Imunita nastat může, nemusí - dle stavu protilátek v těle štěněte v době očkování. Proto se doporučuje vyčkat do druhého očkování (ideálně v 9ti týdnech) - počkat 145 dní na vytvoření imunity a pak teprve kontak s jinými psy. Z hlediska socializace je to ale zase naprd. Takže většina majitelů to riskne, chodí s psiskem normálně venku a doufá. Občas se ale nákaza vyskytne, za pár let práce na veterině jsem se s tím bohužel více než párkrát setkala.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7
fawnalee
napsal(a):
Tak to je právě bohužel dost omyl. Ano, u některého štěněte už může očkování v 6 týdnech jakous takous imunitu vyvolat. Ale těch 6 týdnů je stále doba, kdy ještě dost štěňat využívá matčin "mléčný bar" - přestože již samostatně baští a pevná strava tvoří cca 80% krmné dávky. Většinou to znamená, že takové štěně je ještě " v imunitě" díky dodaným protilátkám z matčina mléka a vakcína právě tuto imunitu nikterak nenavodí. Protože je nutno očkovat ve chvíli, kdy nastává tzv. imunitní okno. Což je zase i u každého štěněte z jednoho vrhu jiné. Kdyby chtěl mít chovatel jistotu, že naočkuje v ten správný okamžik, musel by co dva dny nechat každému štěněti nechat testovat krev na protilátky a dle jejich poklesu v krvi očkovat. Což je ovšem jak z hledisek finančních, tak jiných prakticky neuskutečnitelné. Takže se prostě v 6ti týdnech naočkuje a doufá se. Imunita nastat může, nemusí - dle stavu protilátek v těle štěněte v době očkování. Proto se doporučuje vyčkat do druhého očkování (ideálně v 9ti týdnech) - počkat 145 dní na vytvoření imunity a pak teprve kontak s jinými psy. Z hlediska socializace je to ale zase naprd. Takže většina majitelů to riskne, chodí s psiskem normálně venku a doufá. Občas se ale nákaza vyskytne, za pár let práce na veterině jsem se s tím bohužel více než párkrát setkala.
Měla jsem za to, že zásadu očkovat cca 10 dní po tom, co štěňata přestanou být kojena dodržuje každý, takže proto jsem psala, že záleží na tom kdy bylo štěně očkované - u našeho plemene bývají početné vrhy, a štěňata jsou velmi dravá, takže je běžné, že fena je už ve 4-5 týdnech od štěňat oddělená, protože ji hrozně škubou, takže klidně v 6 týdnech naočkovat můžu.

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Měla jsem za to, že zásadu očkovat cca 10 dní po tom, co štěňata přestanou být kojena dodržuje každý, takže proto jsem psala, že záleží na tom kdy bylo štěně očkované - u našeho plemene bývají početné vrhy, a štěňata jsou velmi dravá, takže je běžné, že fena je už ve 4-5 týdnech od štěňat oddělená, protože ji hrozně škubou, takže klidně v 6 týdnech naočkovat můžu.
To si myslíte vy. Ono totiž na kojení vůbec nezáleží. Protilátky z mleziva přecházejí do krve jen v prvních dnech života štěněte, pak už střevní stěnou neprochází. Další kojení jim předává protilátky, které zůstanou jen ve střevech a chrání třeba proti průjmům, ale s celkovou imunitou už nijak nesouvisí.
No, a jsou to protilátky z krve štěněte, které brání účinnosti očkování. Štěně je přijme po narození a jejich množství závisí na množství protilátek v mlezivu a na tom, kolik mleziva které štěně vypije. Postupem času jejich množství klesá, až nakonec klesne pod hranici, která ještě brání očkování, ale už nebrání nákaze - to je to imunitní okno - a pak klesne tak, že už lze i očkovat. Jenže u štěněte, které začínalo s velkou náloží, klesá jejich množství stejně rychle, jako u štěněte, které dostalo protilátek málo, to druhé v určitém okamžiku už může mít dávno prázdno, ale to první je ještě nadupané protilátkami. Bez testů nezjistíte, jak je na tom které štěně.
Očkování v šesti týdnech je u štěňat od očkované matky, která pila mlezivo, imho prováděné jen a pouze, aby se to novým majitelům líbilo, že si kupují štěně už očkované.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7
napsal(a):
To si myslíte vy. Ono totiž na kojení vůbec nezáleží. Protilátky z mleziva přecházejí do krve jen v prvních dnech života štěněte, pak už střevní stěnou neprochází. Další kojení jim předává protilátky, které zůstanou jen ve střevech a chrání třeba proti průjmům, ale s celkovou imunitou už nijak nesouvisí.
No, a jsou to protilátky z krve štěněte, které brání účinnosti očkování. Štěně je přijme po narození a jejich množství závisí na množství protilátek v mlezivu a na tom, kolik mleziva které štěně vypije. Postupem času jejich množství klesá, až nakonec klesne pod hranici, která ještě brání očkování, ale už nebrání nákaze - to je to imunitní okno - a pak klesne tak, že už lze i očkovat. Jenže u štěněte, které začínalo s velkou náloží, klesá jejich množství stejně rychle, jako u štěněte, které dostalo protilátek málo, to druhé v určitém okamžiku už může mít dávno prázdno, ale to první je ještě nadupané protilátkami. Bez testů nezjistíte, jak je na tom které štěně.
Očkování v šesti týdnech je u štěňat od očkované matky, která pila mlezivo, imho prováděné jen a pouze, aby se to novým majitelům líbilo, že si kupují štěně už očkované.
vzhledem k tomu, že u nás MUSÍ být štěňata očkovaná a čipovaná/tetovaná ještě před kontrolou vrhu, tak to nezáleží na nás ani na nových majitelích, ale i kdyby tomu tak nebylo, tak nenaočkované štěně bych z domu nikdy nedala.
Koupila jsem v životě pár štěňat. Stalo se mě během 30-ti let, že asi 3 onemocněly parvovirózou, přesto, že byly očkované. A nebo byly "očkované" jen na papíře, to nezjistím. Dnes, když si nechávám svoje štěně, neočkuji je dřív jak ve 3 měsících - a zatím mě žádné neuhynulo. Je ale fakt, že nebydlím ve městě a území, na kterém se štěňata pohybují, není promořeno výkaly cizích psů. Nicméně do města je vodím - v rámci socializace - ale ani ne tak na znečistěné městské trávníky jako na rušné ulice. Pokud štěňata prodávám, tak samozřejmě naočkované, ale moc dobrý pocit z toho nemám. Dělám to jen proto, aby mě noví majitelé nepomluvili, že šetřím než, že bych si myslela, že očkování je samospasitelné a 100 % zabrání onemocnění štěněte. Kromě toho si taky myslím, že očkovat štěňata v 6.- 7. týdnech je pro ně velká zátěž.
My jsme to s nasim 9 tydennim stenetem risknuli..vzdy jsme se zeptali, zda maji pejska naockovaneho a bylo, bydlime na velkem sidlisti, takze je tu more psu, takze bychom prakticky nemohli ani ven a mit stene zavrene doma do 4 mesicu v malem byte nas ani nenapadlo, kor nemeckeho ovcaka, ktereho je potreba poradne socializovat, a to nejlepe od mala.
Tak psa jsem si dneska přivezla a byla s ním zatím dvakrát venku. Vždycky jenom před panelákem na trávníku, ostatní psy jsem k němu nepouštěla. A nějak z toho nemám dobrej pocit, ta tráva smrděla chcankama a on to očuchával. Tak nevím, no. Od chovatelky je naučenej na plínku, venku se nevyčůral, na plínku doma jo. Moc se mi to nelíbí, radši bych, aby chodil hned ven. Ale nechci riskovat žádný nemoce. Zítra ho asi vezmu někam na louku.
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!